Nuka Horvat: “Zdi se, da smo se znašle_i na prelomni točki”

Udeležence_ki Activist Academy v Coimbri, Portugalska, julij 2019.

Activist academy ali zakaj potrebujemo izobraževanja LGBTQIA+ aktivistk_ov

Družbena napetost. Porast neonacizma in radikalnega, populističnega nacionalizma, diskurz o splavu in vse večja vidnost LGBTQIA+ skupnosti, s katero pa se viša tudi njena kontroverznost.

Zdi se, da smo se znašle_i na prelomni točki.

Kam bo zanihala tehtnica, kateri politični govor bo več odtehtal?

LGBTQI+ osebe nujno potrebujemo možnosti izobraževanja o aktivizmu in nove priložnosti, za udejstvovanje. Kdo se bo postavil za nas, če ne me_i same_i? Direktno se bomo morale_i spopast z rastočo grožnjo konzervativnih idej in političnim nasiljem, ki se izvaja nad kvir osebami.

Velik privilegij je, da sem se kot mlad prostovoljec smel udeležiti enega izmed LGBTQI+ izobraževanjev, ki ga je vodila organizacija IGLYO, ki se fokusira predvsem na izobraževanje mladih kvir aktivistk_ov.

Program Activist academy, ki je julija potekal v Coimbri na Portugalskem, je vseboval predavanja o organiziranju političnih kampanj, ustvarjanju delavnic z LGBTQIA+ temo, javno govorništvo, itd. Vse delavnice so vodile_i strokovnjakinje_i specifičnih področij. Udeleženke_i smo imele_i po le-teh priložnost uporabe naučenega, kjer smo v ekipah skupaj ustarjale_i projekte. Spodbujene_i smo bile_i k aplikaciji naučenega pri našem dejanskem aktivističnem delu.

Navdušenje nad kvir značkami.

Predavanja so bila zelo kvalitetna in udeleženkam_cem ponudila odskočno desko v svet aktivizma. Od delavnic odhajam poln novih idej in znanj, počutim se pa bolj prepričano vase in svojo aktivistično pot kot kadarkoli do zdaj.

Kot mlademu prostovoljcu, ki bi si želel po svojih najboljših močeh bojevati z nevidnostjo LGBTQI+ oseb v Sloveniji, mi je neizmerno pomagala sprememba perspektive – kar naenkrat sem imel stik z mladimi aktivistkami_ti iz cele Evrope in še širše. Skoraj neresnično je bilo hkrati poslušati o razmerah na Nizozemskem in v Rusiji.

Skupinski objem.

Z drugimi udeleženci smo ustvarile_i nove povezave – tako individualno, kot med svojimi organizacijami. Spletle_i smo prijateljstva in izmenjale_i izkušnje, nasvete in znanja. Osebe, s katerimi sem sodeloval na akademiji, so nova generacija aktivistk in aktivistov, ki bo poskušala spremeniti svet. Pomirjen sem, ker so to krasne osebe, ki jim v tem popolnoma zaupam in se veselim dela, ki nas še čaka. Ta misel mi odzvanja kot najpomembnejši vtis Activist academy.

Nuka Horvat