Foto razstava “Trans in ____” – Dan vidnosti transspolnih oseb 2021

Razstava “Trans in _____” – Dan vidnosti transspolnih oseb 2021

Z veseljem predstavljamo spletno foto razstavo
“Trans in _____”,
s katerim obeležujemo Dan vidnosti transspolnih oseb 2021.

Dan vidnosti transspolnih oseb (31. marec) je dan, posvečen proslavljanju obstoja in dosežkov transspolnih oseb v svetu, ki nas še vedno redko kje pripoznava v celoti. Praznujemo ga trans osebe, trans skupnost, LGBTIQ+ skupnost in vse_i naše_i prijateljice_ji, družine in zaveznice_ki.

Citat člana_ice trans skupnosti ob Dnevu vidnosti transspolnih oseb 2020.

Glede na epidemiološko sliko smo za letos pripravile_i projekt vidnosti v obliki spletne fotografske razstave.

Foto razstava “Trans in _____” trans osebe predstavlja na način, kot si same_i želimo biti videne_i.
Omogoča to, kar nam je premnogo krat odvzeto; da same_i ustvarjamo svojo podobo.
Poudarja naše izjemno unikatne ali banalno vsakdanje značilnosti, vse sodelujoče osebe pa so same_i dopolnile_i naslov svoje fotografije in s tem izbrale_i, kako želijo biti predstavljene oz. videne.

Vidnost razumemo kot sredstvo krepitve moči posameznic_kov in skupnosti, zmanjševanja občutka izolacije in omogočanja raziskovanja ter sprejemanja same_ga sebe. Ne gre za željo po izpostavljanju ali prepoznavnosti, temveč zavezmanje javnega in spletnega prostora. Vidnost je tudi sredstvo, ki vzpodbuja identifikacijo oz. povezovanje z drugimi in omogoča uvide glede skupnih značilnosti, interesov, izkušenj in občutkov, ki jih imamo vse pripadnice_ki družbe, ne glede na naš spol oz. spolno identiteto. Vidnost omogoča gradnjo solidarnosti.

Razstava “Trans in _____” predstavlja trans oseb in trans skupnosti točno takšne kot je; izjemno raznolika. Prav zato razstava na vpogled ponuja tudi različne oblike vidnosti; med popolnimi razkritji obrazov do izbranih točk razkritij delov teles in s tem anomimnosti. Prav ta raznolikost vidnosti nosi s seboj izjemno pomembno sporočilo; trans osebe same najbolje vemo, kje, kdaj in do katere mere se je za nas varno razkriti oz. predstaviti svojo vidnosti – prav vse oblike naše (ne)vidnosti pa so enako legitimne. Vse oblike naše (ne)vidnosti nam lajšajo dih.

Citat člana_ice trans skupnosti ob Dnevu vidnosti transspolnih oseb 2020.

FOTO RAZSTAVA “TRANS IN _____”:

Linn, trans in pevec pod tušem
S petjem proti (samo)cenzuri in (samo)utišanju. Ker osvobaja. In prinaša veselje. A ni to point vsega, za kar se borimo?
« of 20 »

 

Z vso toplino naših trans src se zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki so se odločile_i deliti sebe.
Ste luč; same_i zase in za lepoto raznolikosti.