Dan Čeč: “Drag in trans se ne izključujeta”

Drag in Trans: sestrični, ne dvojčici

Drag in trans sta dve različni stvari, čeprav se neveščemu očesu od zunaj lahko zdita podobni.

Drag je nastop. Drag persona je nekdo, kar se pretvarjaš da si na odru, na posnetku, na ulici ko želiš da te ljudje vidijo. Drag je ekstravaganca in zabavništvo, neka svoja čudna vrsta aktivizma. Svoboda, v kateri si nadaneš vpadljivo podobo in zabavno ime, v kateri nisi vezan nit na spol, niti na pričakovanja družbe. Bolj kot izstopaš, bolje je.

Trans je identiteta. Je to kar si po duši, kar si v zasebnem življenju, zase. Tudi ko te nihče ne vidi. Tudi ko odložiš bleščice in lasulje, ko si obrišeš brke in izpereš make up. Tudi če si jih nikoli sploh ne nadaneš. Trans nisi zato, da izstopaš. Ni zato, da te ljudje vidijo, da nastopaš, da jih zabavaš. Seveda lahko vse to počneš, a to da si trans nima veze s tem. S svojim spolom se ne pretvarjaš, in ne spreminja se s koncem nastopa.

Drag in trans se ne izključujeta. Ker sta dve različni stvari, lahko soobstajata v posamezniku. Mnoge trans osebe prek draga ugotovijo, da so dejansko trans. Nekatere prevzamejo ime svojega lika, druge spet ne. Nekateri trans ljudje se začnejo ukvarjati z dragom, potem ko že ugotovijo da so trans. Morda zato, ker je to relativno bolj varen način izražanja svojega pravega spola, ali pa jim leži ta vrsta zabavništva in želijo sodelovati v kulturi. Lahko jim tudi parodiranje pripisanega spola olajša disforijo, saj se vendar samo pretvarjajo.
Drag in trans skupnosti se že od nekdaj prepletata. Obe gresta nasproti cisnormativni družbi, torej se obe borita za svoj obstoj. Delita si tudi določene posameznike. Drag in trans sta dve različni zadevi, in ju ne moremo enačiti. Lahko pa gresta z roko v roki, ena z drugo, in se podpirata.

V meni se združujeta kot Dorijan Mavrični, drag kralj, gej striček iz Slovenije. V zasebnem življenju sem trans fant po imenu Dan, oziroma Čeč za ljudi, ki jim še nisem out. Sem len in se mi dostikrat ne ljubi, da bi se uredil več, kot je nujno.
Ko pa sem Dorijan Mavrični, je ves svet moj. Nadenem si make up, nadenem si klobuk in venček rož, in tako nastopam. Kot Dorijan sem samozavesten in ekstravaganten, vsak moj gib je grandiozen, vsaka moja beseda ima svojo melodijo. Ko hodim po mestu, me vsi opazijo, in prav je tako, saj sem veličastna pojava. Ko pa snamem klobuk in make up, pa sem spet le navaden fant, ki igra igrice, namesto da bi pisal članke, ki jih je dolžan. Sem le fant, ki pije premalo vode in poje preveč sladkorja. Ne obstajam za nikogaršnje oči, preprosto sem.

Vedno se mi bo zdelo ironično, da sem se začel ukvarjati z make upom, ko sem se začel nastopati kot moški. Da sem trans, sem vedel že prej, a me je ta oblika umetnosti in nastopanja zanimala, odkar sem vedel zanjo. In nekega dne sem se kar lotil. Narisal sem si brke in zalizce, oblekel svetlečo jakno, in gledal Evrosong s koktejlom v roki. In potem je šlo od tam naprej.

Dorijan ni za vsak dan. Z njim je veliko dela, in mi porabi veliko energije, ki pa je nimam na zalogi. Na plano ga privlečem le ob posebnih priložnostih.
Vsak dan pa sem Dan, tudi ko nastopam kot Dorijan. Dan ne vzame energije, ker Dan ni nastop. Dan pač sem. Sem fant po imenu Dan, in fant bom ostal, ne glede na priložnost. Ker to sem jaz.

Dan Čeč, @dorijantherainbow