Dan spomina na žrtve transfobije – TDOR 2021: spletna akcija

Vsako leto 20. novembra po vsem svetu obeležujemo dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance – TDOR. Na ta dan izrazimo spoštovanje ter se poklonimo vsem transspolnim osebam, ki so v preteklem letu izgubile_i življenje zaradi transfobije in transmizoginije.

Letošnja obeležitev dneva spomina na žrtve transfobije bo potekala z mislijo na trans osebe, ki doživljajo nasilje v sosednji Italiji, ki v Evropi za Turčijo beleži največ umorov trans oseb. Za spletno akcijo se bomo povezale_i z Arcigay Arcobaleno ODV in Comitato dei diritti civili delle prostitute, v njej pa lahko sodeluje kdorkoli, ki želi izraziti spoštovanje umorjenim trans osebam in prispevati k informiranju o razsežnostih transfobije.

Kako sodelovati v celodnevni akciji od dnevu spomina na žrtve transfobije?

Naša letošnja obeležitev bo v obliki spletne akcije, pri kateri lahko sodeluje kdorkoli, ki želi izraziti spoštovanje umorjenim trans osebam in prispevati k širjenju osveščanja o vzrokih za umore trans oseb.

Vabimo vas, da dan spomina na žrtve transfobije obeležite kakor se vam zdi najbolj primerno in spoštljivo do umorjenih oseb, prav tako pa z mislijo na žive trans osebe, tako tiste, ki jih poznate, še posebej pa tiste v državah, kjer je največ zabeleženih največ umorov. Pripravile_i smo nekaj idej, kako obeležiti 20. november, katerim lahko dodate lastne ideje in aktivnosti.

Nekaj idej, kako obeležiti letošnji dan spomina na žrtve:

Pripravile_i smo nekaj informativnih in osveščevalnih grafik, ki jih lahko delite na svojih socialnih omrežjih, natisnite in obesite v hodnik svojega bloka, v pisarni kjer delate, na ulične svetilke, itd. ali položite kjerkoli drugje, kjer se vam zdi primerno in dovolj vidno mesto.

Instagram / Facebook post in Facebook page cover grafike so dostopne na tej povezavi.

Primera grafik:

Facebook/Instagram grafika

Facebook page cover grafika

Priporočeni hashtagi za uporabo: #DanSpominaNaŽrtveTransfobije #TransfobijaUbija #TDOR2021

Pripravile_i smo tudi okvirje za facebook profilne fotografije (facebook profile picture frames): okvir s črnim napisom, okvir z belim napisom

Najpomembneje pa nam je, da ob dnevu pridobimo nove zaveznice_ke, ki se bodo tako v svojih mikro okoljih kot v sodelovanju s trans osebami in iniciativami zavzemale za človekove pravice trans oseb in legitimacijo trans življenj tekom leta.

Vabljene_i k sodelovanju!

Skupaj smo močnejše_i v boju proti transfobiji, transmizoginiji, rasizmu, ksenofobiji in razredizmu!