Nevid(e)na transfobija: Niti en_a več

Diskriminacija in transfobija se včasih prikažeta v očitnih in agresivnih oblikah, pogosto pa ostajata skriti v subtilnejših gestah, besedah ali dejanjih. Mnoge trans* osebe se soočamo z vprašanjem, ali je določeno doživetje transfobije “dovolj” za prijavo. Jezikovne nianse, dvoumnost in sive cone nas (večkrat načrtno) puščajo v dvomu glede tega, kaj lahko označimo kot diskriminatorno in česa ne. Mnoge_i ne vemo, na koga se obrniti ter ali bo naša prijava sploh vzeta resno.

Kako opisujemo in interpretiramo te izkušnje, ima ključno vlogo pri razumevanju, kaj je in kaj ni sprejemljivo. Transfobija ni sprejemljiva, ne glede na to, kako majhna in nepomembna se situacija zdi. Ključno je, da vemo, da nismo same_i. Ključno je, da lahko v skupnosti črpamo informacije, orodja in podporo. 

Ob dnevu spomina na žrtve transfobije 2023 pri TransAkciji raziskujemo, kako razširjena je transfobija nad trans* in cis-nenormativnimi osebami v Sloveniji in v kakšnih oblikah se najpogosteje pojavlja. S tem namenom vabimo vse osebe raznolikih nenormativnih identitet k izpolnitvi vprašalnika o doživljanju transfobije in skupnemu mapiranju nasilja in agresije nad trans* osebami in skupnostmi. 

Cilj kratkega in neposrednega vprašalnika je pridobitev čim jasnejšega odseva trenutnega stanja v skupnosti. Kakšne oblike nasilja in diskriminacije – med katerimi so vse, mimogrede, nedopustne in ne zahtevajo podrobnejših razlag – doživljamo trans* osebe in kako pogosto? Kakšen odnos imamo do prijavljanja transfobije pristojnim organom in zakaj? 

V luči nasilja pred, na in po letošnjih Paradah ponosa; v luči 320 beleženih* umorov trans* oseb v letu 2023; v luči porasta sovražnih retorik, transfobnih narativov in ogrožujočih kontekstov na eni strani ter tišine in red-tape skrivanja ob sistemskih kršitvah človekovih pravic trans* oseb na drugi strani, letos pišemo svojo statistiko: 

Niti en_a več!




*vir: TGEU