Advocating for *

Pri TransAkciji v letu 2024 izvajamo projekt Advocating for *, s katerim se osredotočamo na povezovanje trans* in lezbičnih* skupnosti. Kako se termina trans* in lezbijka* razvijata skozi čas in aktivistična prizadevanja? Kako ti – zgodovinsko povezani in pogosto osebno-izkustveno prepleteni, a ne enaki po izvoru in razvoju in pogosto zaprti druga pred drugo – različni skupnosti obstajata v slovenskem kvir prostoru in kako se dotikata druga druge? Kako se lahko bolj podpreta in odpreta druga za drugo? Kako se lahko bolje medsebojno vključujeta?  To so razmisleki, ki nas vodijo pri planiranju aktivnosti projekta, vse od lezbičnih* kosil in tuhtanja o orodjih za inkluzivnost, pa do skupnih produkcijskih prizadevanj s sosedskimi lezbičnimi* iniciativami.

Lezbično* kosilo

Lezbično* kosilo je format, ki smo ga v okviru projekta izbrale_i za srečanja skupine lezbijk* in lezbičnih* aktivistk_ov, ki se od marca 2024 sestajamo v debatiranju zgornjih (pa še katerih) vprašanj in debatiranju o tem, kako izboljšati inkluzivnost prostorov, diskurza in v splošnem LGBT+ skupnosti pri nas tako, da bodo bolj vključujoči za trans* osebe.

Po marčevskem lezbičnem* kosilu smo razmišljale_ tako:

“Realnost biti sočasno trans* in lezbijka* so včasih križišča, včasih krožišča, včasih pa veliko več od zgolj srečanja dveh poti.

Prvo v vrsti lezbičnih* kosil nam je prineslo sveže perspektive. O tem, kako so naše izkušnje z, zgodbe o in samo razumevanje besede lezbijka* edinstvene in raznolike. Kako se gibanja in skupnosti razvijajo, odpirajo, krepijo, odkrivajo, raziskujejo, preoblikujejo skozi čas; kako se potrebujejo. Kako pomembno je, da so naše trans* identitete vid(e)ne, vštete in vključene.

Od trans lezbičnih žensk, ki ljubimo druge ženske, do transmaskulinih oseb, ki smo si nekoč rekle lezbijke (in nekatere si morda še vedno); do ljudi, ki si nismo nikoli tako rekli, a nam je ta oznaka pripisana; do tistih, ki smo v razmerjih, ki so videna kot lezbična razmerja; do nebinarnih, aspolnih, spolno fluidnih oseb, ki smo z besedo lezbijka v presečnem in svobodnem plesu razmerij — vse_i imamo pravico, da si prisvojimo oznako lezbijke*, vse_i rabimo dostop do lezbičnih* prostorov in vse_i moramo biti v njih spoštovane_i v svojih identitetah in raznolikih živetih realnostih.”

Več o aktivnostih sledi kmalu!

 

 

 

Projekt finančno podpirata EL*C in Evropska Unija.

Vse aktivnosti projekta potekajo v okviru projekta Advocating for * (DEC 2023-DEC 2024), ki ga financira EL*C – EuroCentralAsian Lesbian* Community in sofinancira Evropska Unija. Za vsebino projekta je izključno odgovoren Zavod TransAkcija in ne odraža nujno stališč financerjev.