Raziskave

Zakaj raziskujemo?

Področje transspolnosti in življenja trans oseb v Sloveniji so večinoma neraziskani. Pomanjkanje podatkov dodatno prispeva k nevidnosti transspolnih oseb in tematik v splošni in strokovni javnosti.

V Zavodu TransAkcija smo se na podlagi dolgoletnega dela s trans osebami naučile_i, da moramo lastne populacije
raziskovati in zgodovinsko beležiti (predvsem) same_i, ker zanje na državni in sistemski ravni ni posebnega zanimanja.

Prav zato med naše dejavnosti redno uvrščamo tudi raziskovanje, namen katerega je pridobiti podroben in intimen vpogled v življenja trans in tudi LGBIQ+ oseb iz vse Slovenije.

Primaren namen naših raziskav ni produkcija teoretsko-kompleksnih, in posledično marsikomu nedostopnih, znanstvenih analiz razumevanja življenj in konceptov iz življenj trans in LGBIQ+ oseb, temveč pridobitev podrobnega in intimnega uvida v življenja, izkušnje in potrebe trans in LGBTIQ+ oseb širom Slovenije.

Verjamemo, da rezultati naših raziskav predstavljajo pomemben doprinos k beleženju zgodovine LGBTIQ+ gibanja v Sloveniji in so lahko v uporabo in korist nevladnim organizacijam, izobraževalnim in raziskovalnim ustanovam, ponudnicam_kom psihosocialne podpore kot tudi pri ustvarjanju politik, ki zadevajo človekove pravice trans in LGBIQ+ oseb.

Naše raziskave:

Raziskava LGBTIQ+ osebe in coming out, 2021

Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji, 2019

Raziskava potreb transspolnih oseb v Sloveniji, 2015