t-priročnik: prilagojeni prikaz

Glas

Glas

Kako lahko sam_a treniraš svoj ton glasu za lajšanje disforije

Glas je za mnoge trans moške in trans maskuline nebinarne osebe eden od večjih virov spolne disforije. Glas je tudi ta, ki marsikdaj lahko “izda” osebo, ki sicer že passa. Osebe, ki želijo znižati ton oz. višino svojega glasu, lahko delajo treninge glasu oz. voice training/voice coaching. Trening bi naj trajal med vsaj 6 mesecev do 1 leta, seveda pa je to odvisno tudi od želja posamezne osebe. Zelo pomembno je, da točno slediš predpisanim vajam in s treningom ne pretiravaš, saj lahko poškoduješ glasilke. Na internetu lahko najdeš razne videe in spletne strani, ki ti pomagajo pri treningu glasu. Prav tako je mogoče na pametne telefone naložiti aplikacije, s pomočjo katerih meriš višino in razpon svojega glasu, kar je lahko v pomoč pri ugotavljanju koliko sprememb v višini želiš doseči. Ena izmed priljubljenih aplikacij za trans osebe je Voice Tools (povezava do aplikacije za androide). Praviloma bi se trans osebe, ki imajo uradno podeljeno diagnozo, lahko obrnile tudi na logopede, ki so člani_ce konzilija in z njihove strani prejele_i trening oz. vaje glasu. Žal nimamo nobenih podatkov o trans moških ali trans maskulinih osebah, ki bi imele izkušnje z logopedi_njami iz Ljubljane. Član konzilija je specialist otorinolaringologije Aleš Grošelj, dr. med.

Izkušnje s treningom glasu

“Omenil bi rad, da je lahko namerno nižanje glasa pred hormonsko terapijo lahko zelo nevarno in boleče. Zato si raje poglej kakšen tutorial na internetu ali pa tega ne počni dokler nisi na hormonski terapiji in se začne glas sam nižati.” (trans moški)

Hormonska terapija in glas

Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

Principi feminizacije glasu

Glas je izjemno pomemben za marsikatero trans femme osebo. Vsaka oseba imam lasten odnos do svojega glasu in obstaja toliko načinov zao feminizacijo glasu kot je oseb. Zato tukaj predstavimo le iztočnice za raziskovanje in razmišljanje o tem, ali in kako feminizirati svoj glas.

Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

O feminizaciji glasu

Feminizacija glasu se pogosto razume kot trening glasilk za višanje frekvence glasu. Seveda je višanje frekvence glasu lahko pomemben del lastnih ciljev feminizacije, ampak v večini primerov se feminizacija ne more reducirati le na ta aspekt.

Feminizacija glasu je veliko več kot samo to. Zmožnosti vplivati na lasten glas so odvisne od:

 • Boja proti ponotranjeni transfobiji in proti sramu, ki je lahko prisoten, ko nekdo sliši svoj glas. Pogosto je prvi korak za trening glasu dovoliti si proizvajati “nenavadne zvoke” brez, da se sam_a sodiš.
 • Imeti pogoje: za začetek je zelo verjetno, da želiš, da te nihče ne sliši, medtem ko treniraš. Osebe, ki doma nimajo intimnega prostora, težje trenirajo.
 • Boj proti zakoreninjenim navadam: trenirati glas pomeni učiti se na novo govoriti, kar ni enostavna stvar. Marsikdaj se lahko zgodi, da sebe misgendraš (uporabljaš napačne zaimke zase). Na podoben način se lahko glas zniža oziroma preide nazaj v prejšnje vzorce. Vsaka nova situacija, utrujenost ali povzdigniti glas lahko predstavlja velik izziv.
 • Sposobnost upreti se pritiskom okolja: ko začneš uporabljati svoj glas v družbi, se lahko zgodi, da druge osebe na začetku ne sprejmejo tvojega novega glasu. Spremenjen glas lahko tvoji bližnji težje sprejmejo kot spremembe videza, kar lahko vpliva na tvojo sposobnost obdržati nov glas.
 • Psihološki in duševni proces ponotranjenja novega glasu: Uporabljati nov glas nekaj ur na dan je eno, drugo pa se navaditi na njega in ga sprejeti za svojega.
 • Iskanje ravnotežja med lastnim ciljem in uporabnostjo glasu: Nadzorovati glas cel dan je lahko težko, sploh če želiš imeti vedno “popoln” glas, ki ga lahko dosežeš sam_a v optimalnih pogojih. Mogoče bo potrebno znižati pričakovanja feminizacije glasu in skleniti kompromis za vsakodnevno uporabo.

Reference za trening glasu

Programska oprema za trening glasu

Za trening glasu je priporočeno imeti:

 • opremo za snemanje zvoka (lahko tudi samo snemalnik na telefonu)
 • programsko opremo za analizo zvoka

Programska oprema za oboje obstaja v brezplačnih in plačljivih različicah.

Spektrogrami za Microsoft Windows:

Spektrogami za macOS:

Spektrogami za Android:

Spektrogami za iOS:

Vaje za trening glasu

Veliko vaj za feminizacijo glasu se lahko najde na spletu, na primer eden od klasičnih angleških videov z vajami.

Vaje za feminizacijo glasu

Začasna feminizacija glasu zahteva ponavadi veliko truda in potrpljenja zato je za osebe, ki jih zanima feminizacija glasu, priporočeno, da začnejo s treningom čim prej, saj ta traja običajno več let preden dosežeš svoje cilje.

Trening sam po sebi ni nujno zelo zahteven, naj bi pa bil čim bolj reden. Raje 5 minut vsak dan kot 30 minut enkrat na teden.

Navodila za začetek treninga glasu

Kako začeti vaditi je predvsem stvar lastne odločitve. Če si izgubljen_a in ne veš, kako začeti, lahko prebereš tole:

 • Raziskovanje in učenje uporabe višjih frekvenc je pomembno, ni pa edina pomembna stvar. Feminizacija glasu se ne reducira le na ta aspekt. Zato ne obupaj, če ti ne uspe takoj doseči ciljnega glasu ali ga obdržati za daljši čas! Vztrajno vadi in raziskuj tudi druge pomembne aspekte feminizacije glasu.
 • Dihanje je ključno. Položaj glasilk ni edina pomembna stvar. Kontrolirati je treba svoje dihanje zato, da glasilke pravilno vibrirajo. Za doseganje višjih frekvenc je potrebno pošiljati zrak v grlo z večjim pritiskom (z mišicami trebuha oz. prsnega koša). Poleg višine frekvenc je potrebno tudi spremeniti ton, barvo in intenziteto glasu (angl. “timber”) ali še bolj specifično “resonanco” glasu. Ton, barva in intenziteta glasu se lahko sliši precej abstrakno, resonanca pa še bolj, ampak resonanca je popolnoma ločena od same višine glasu. “Timber” (in bolj specifično resonanca) glasu je glavni indikator za “odločitev” glede spola osebe, kadar govorimo s sogovornico_kom, ki je_ga ne vidimo. Zato, da vplivaš na timber, je potrebno začutiti ton, barvo in intenziteto glasu in jih nadzirati, kadar govoriš. Za začetek lahko poskušaš določiti lokacije v telesu, kjer glas vibrira, kadar govoriš. Vsaka oseba med govorjenjem proizvaja vibracije, ki so eden od najbolj konkretnih manifestacij resonance glasu. Nižje čutiš vibracije (trebuh, prsni koš, nižji del grla), bolj se tvoj glas sliši podobno, kot to, kar bi povprečen človek prepoznal_a kot “moški” glas. Bolj čutiš, da se vibracije dogajajo visoko v grlu, v ustih, obrazu in v glavi, bolj uspešno feminiziraš svoj glas.
 • Dikcija je tudi nekaj, kar vpliva na način, kako nas druge_i razumejo. Seveda je to stereotipno, ampak delno predpostavljamo spol oseb, ki jih ne vidimo, glede na način, kako izgovarjajo besede. Najbolj pravilno dikcijo naj bi imele osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol, medtem ko naj bi osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, manj razumljivo izgovarjale besede.
 • Besedišče lahko tudi igra vlogo za feminizacijo glasu. Seveda je to stereotipno, ampak delno razumemo spol oseb, ki jih ne vidimo, glede na to, kakšno besedišče uporabljajo. “Ženske” po nekaterih analizah (v angleščini) uporabljajo več besed, ki same po sebi nimajo kvalitativnega pomena (npr. “It is such a lovely day today” - “lovely” dejansko ne opisuje dneva) in na splošno uporabljajo več indirektnih formulacij kot “moški”. Analize govora in uporabe jezika seveda ne kažejo, da obstaja neka konkretna raba jezika, ki je “ženska”, ali “moška”, temveč verjetno več povejo o tem, kako spol v družbi dojemamo, kar se posledično pozna v naši rabi jezika (glede na to, kateri spol nam je bil pripisan oz. kakšna so pričakovanja glede našega spola).
 • Kadar vadiš, stoj vzravnano, saj je to najlažji položaj za pravilno uporabo glasu.
 • Pij veliko vode pred, med in po vadbi.
 • Med vadbo lahko začutiš, da so glasilke pod močnim pritiskom in se hitro utrudijo. Ker je to mišica, ki jo učimo druge pozicije kot običajno, je to normalno, grlo pa ne sme boleti. Če začutiš bolečino, sprosti glasilke takoj in počakaj, preden spet govoriš.
 • Osebe, ki imajo izkušnje z gledališko igro ali petjem, bodo imele prednost.
 • Če najdeš trans osebam prijazno_ega učitelja_ico petja in ali logopeda_injo, ti lahko povejo več o tem, kako varno in učinkovito vaditi glas.