t-priročnik: prilagojeni prikaz

Hormoni

Androtop

Trans fantje/moški in transmaskuline nebinarne osebe v Sloveniji praviloma pričnejo hormonsko terapijo z jemanjem transdermalnega gela Androtop – 20,25 mg/pritisk.

Osebe najprej podpišejo obveščeno soglasje za pričetek hormonske terapije s testosteronom in dobijo gel v plastenkah. Gel je nekoč bil na voljo v obliki blazinic, zato je mogoče najti tudi informacije o takšni vrsti uporabe.

Način jemanja androtopa

Androtop se po priporočilih uporablja enkrat dnevno, najpogosteje zjutraj. Priporočen dnevni odmerek je 40,5 mg kar sta dva pritiska, največji dnevni odmerek pa so štirje pritiski, torej 81 mg. Gel je priporočeno nanašati izključno na nadlakti, saj je za tisti del predela telesa jamčena največja aktivacija receptorjev . Nekoč je androtop bil na voljo v obliki testosteronskih blazinic za enkratno uporabo, zato je mogoče zaslediti, kako nekatere osebe pišejo o gelu v blazinicah.

Priporočljivo je, da si oseba gel nanese zjutraj in se pred tem stušira, da je koža čista. Gel se uporablja tako, da si ga oseba sama namaže po specifičnem delu telesa in počaka, da se posuši, kar traja približno 10 do 15 minut. V tem času je pomembno, da se druga oseba ne dotika kože, kamor je bil gel nanesen, prav tako je potrebno poskrbeti, da koža na tem delu ostane suha.

Pri vsaki obliki hormonske terapije moraš biti zelo pozoren_a, da imaš na receptu dovolj veliko količino, da boš imel_a hormone do naslednjega pregleda pri endokrinologinji.

“Vsako jutro si po en potisk namažem na vsako ramo.”

(trans moški)

“Androtop gel sem jemal vsak dan (samo zjutraj), 6 mesecev. Gel sem si namazal po trebuhu.”

(trans moški)

“Prve 4 mesece terapije sem jemal testosteron gel (Androtop). Jemal sem 1 blazinico gela na dan. Androtop gel sem jemal tako, da sem si vsako jutro umil roke in vrat in si gel razmazal po rokah ter bradi/vratu.”

(trans moški)

“Androtop sem si vedno nanašal sam.”

(trans moški)

Izkušnje z jemanjem androtopa

“Pri meni je bilo jemanje androtopa izguba časa. Predlagal bi jemanje testosterona v obliki injekcije Nebido 1000mg.”

(trans moški)

“9 mesecev sem na Androtop gelu, ki si ga moram vsako jutro namazati po ramenih. Zaenkrat sem na 2 potiskih, torej 40,50mg.”

(trans moški)

Telesne spremembe kot posledice jemanja androtopa

“Sedaj sem 9 mesecev na androtopu. Najbolj se pozna poraščenost po trebuhu in stegnih, to se je opazilo že po 2 mesecih jemanja hormonov. Po približno pol leta jemanja hormonov že dobivam brado, spreminjat se mi je začel tudi glas.”

(trans moški)

“Glas lahko v prvih mesecih spremeni ton in višino neverjetno drastično. Moj glas se je spreminjal precej postopoma, zato včasih pozabim, kako drugačen je zdaj.”

(nebinarna oseba)

“Kot najstniku se ti začne postopoma spreminjati glas, malo se ti lomi. Jaz sprememb nisem opazil preden so jih opazili moji prijatelji, mi je pa bila sama sprememba všeč, bil sem vesel ker sem tudi lažje passal za fanta saj sem imel globlji glas.”

(trans moški)

“Na androtopu se moje telo ni spremenilo popolnoma nič, jemal sem ga 6 mesecev.”

(trans moški)

Vpliv jemanja androtopa na počutje in duševno zdravje

“Jemanje hormonov je pripomoglo k moji samozavesti, sprejemanje lastnega telesa se je bistveno izboljšalo. Vedno manj opažam občutke disforije.”

(trans moški)

“Spreminjanje glasu mi osebno pomaga pri tem, da se v svoji koži počutim dobro.”

(nebinarna oseba)

“Moje mentalno počutje se je poslabšalo, saj nisem opazil nikakršnih sprememb na telesu. Pri jemanju Androtopa sem bil večinoma tesnoben in razočaran. Pričakoval sem takojšnje spremembe, vendar se ni moje telo nič spremenilo.”

(trans moški)

Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja androtopa

“Stranskih učinkov jemanja androtopa nisem opazil.”

(trans moški)

“Ful se mi je povečal apetit, to mi ni najbolj kul. Opažam pa tud, da mam nasploh več energije.”

(nebinarna oseba)

“Edini negativen stranski učinek, ki se je pri meni pojavil do sedaj (po 9. mesecih jemanja) je utrujenost.”

(trans moški)

Česa hormoni ne rešujejo

Hormonska terapija lahko vpliva na marsikaj – od razporeditve maščobe do rasti prsi. Nekaterih stvari pa hormonska terapija ne more spremeniti.

Konstitucija

Hormonska terapija, v kolikor se začne pred 25. letom, lahko vpliva na razvoj telesa in kosti. Po koncu pubertete hormonska terapija ne more več vplivati na konstitucijo.

Čeprav se s prerazporeditvijo maščobe silhueta lahko rahlo spremeni, sploh na obrazu in vratu, ne zmanjša kosti in posledično ostane konstitucija enaka.

Nekatere osebe sicer poročajo, da so izgubile kakšen centimeter ali dva v višino in do ene velikosti čevljev. To je sicer redko in večinoma trans ženske obdržijo svojo telesno višino ter velikost rok in nog. Poleg tega širina ramen, reber in bokov ostane enaka.

Glas

Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

Kaj lahko pričakujem od hormonske terapije na področju duševnega zdravja?

Ključne ugotovitve endokrinologije transspolne medicine (Endocrinology of Transgender Medicine) za trans femme osebe so sledeče:

 • Transspolne osebe pred hormonsko terapijo imajo v primerjavi s cisspolnimi osebami višjo stopnjo težav z duševnim zdravjem, zlasti z depresijo, anksioznostjo in samopoškodovanjem.
 • Ugotovljeno je bilo, da hormonska terapija, ki potrjuje spol, zmanjšuje težave z duševnim zdravjem pri transspolnih osebah.
 • Dolgotrajno jemanje zdravil za zniževanje estrogena in androgenov je lahko povezano s povečanim tveganjem za tromboembolijo, ki ga je mogoče zmanjšati s spremembo snovi ali načina uživanja.
 • Pri dobro seznanjenih transspolnih osebah je obžalovanje zdravljenja, ki potrjuje spol, zelo redko.

Vir: https://academic.oup.com/edrv/article/40/1/97/5123979

Nebido

Endokrinološka praksa v Sloveniji kaže, da po določenem obdobju uporabe transdermalnega gela AndroTop osebe lahko pričnejo z uporabo testosteronske terapije v uporabi intramuskularnih injekcij - Nebido (1000mg/4ml). Injekcije so večtedenske – trajanje injekcij je odvisno od ravni hormonov v krvi pred pričetkom hormonske terapije. Načeloma bi se Nebido naj prejemal v razmiku 10 do 14 tednov. Pri nas na podlagi poročanj trans oseb opažamo prejemanje Nebida v razmiku 12 do 16 tednov. Točen razmik je odvisen od ravni testosterona posameznika_ce, torej je prilagojen individualno. Nebido se aplicira intramuskularno, in sicer v veliko zadnjično mišico. Pomembno: s 1. 3. 2022 se je spremenil postopek pridobivanja hormonske terapije Nebido. Po novem Nebida posameznik_ca ne more več prevzeti sam_a v lekarni, ampak ga mora v ambulanto prek naročilnice pridobiti njihov_a osebna_i zdravnica_k. Za prejem terapije se nato kot običajno posameznik_ca naroči v ambulanti svoje_ga osebne_ga zdravnice_ka glede na predpisano časovno prejemanje terapije. Predlagamo, da osebe v čim krajšem času kontaktirajo svojo_ega osebno_ega zdravnico_ka in jo_ga o tem obvestijo.

Izkušnje z jemanjem nebida

“3 leta in pol sem na nebidu. Nebido tekočino prejmem v obliki injekcije v ritno mišico. Enkrat na 4 mesece dobim 1000mg testosterona (ena steklenička). Prvo leto sem jemal nebido enkrat na 3 mesece, vendar mi je endokrinologinja zaradi visoke ravni testosterona v telesu predlagala jemanje Nebida enkrat na 4 mesece. To mi sedaj ustreza. Nebida nikoli nisem jemal kar tako, sam od sebe, vedno me je spremljala endokrinologinja.” (trans moški)
“Jemljem Nebido 1000mg, interval je bil v začetku 12 tednov, trenutno sem - zaradi rahlo povišanega nivoja proti koncu cikla - na 14-tedenskem intervalu. Nivoji so bistveno bolj konstantni, počutje je boljše, tako da smo očitno našli pravi način. Trenutno me spremljajo na Polikliniki, dejansko sem zelo redko v stiku z njimi, razen, kadar rabim nov recept ali je čas za naslednji rutinski pregled.” (trans moški)
“Po prvotni 4-mesečni terapiji z Androtopom sem začel dobivati injekcije testosterona (Nebido), ki jih zdaj jemljem že skoraj 4 leta. Dobivam injekcijo 1x po 4 ml na vsakih 14 tednov. Nebido mi pomaga dajati fant, ki mi injicira raztopino v glutealno mišičnino.” (trans moški)
“Injekcijo Nebida dobim pri svoji osebni zdravnici. Injekcijo dobim v ritno mišico, celoten postopek traja približno eno minuto, saj je sam proces boleč. Zdravnica mi počasi injicira hormon Nebido. Približno dva dni po prejemu Nebida me boli zadnjica.” (trans moški)

Telesne spremembe kot posledice jemanja nebida

“Učinek Nebida sem opazil po dveh mesecih. Pričela mi je rasti brada, opazil sem poraščenost po telesu (po prsih, trebuhu, rokah, nogah, ramenih hrbtu...skoraj po celem telesu). Glas se mi je malenkost znižal po približno šestih mesecih. V pol leta sem izgubil tudi menstruacijo. Kasneje sem opazil, da se mi je malenkost spremenila oblika obraza, predvsem oblika čeljusti (bolj izrazita).” (trans moški)
“Kot pozitivne spremembe bi omenil izrazito večji libido, ter brado, zelo veliko poraščenost po telesu, nižji glas in izgubo menstruacije.” (trans moški)
“Od začetka jemanja se mi je spremenil glas (prve spremembe sem opazil po nekaj mesecih, dokončno pa se mi je znižal pri približno enem letu). Rasti so mi začele dlake na področjih kjer jih prej ni bilo (po obrazu, stegnih, trebuhu in prsih), na predelih, kjer pa so prej dlake že bile, pa so te postale bolj goste in temnejše (roke, noge, pod pazduhami). Po več letih jemanja se dlake še vedno na novo pojavljajo, brada in brki pa mi prav tako še vedno počasi začenjajo rasti po celotnem obrazu.” (trans moški)
“Veliko hitreje sem začel pridobivati na mišični masi, tudi ob najmanjši telovadbi, prav tako pa sem začel pridobivati na telesni masi (prej sem bil namreč nekoliko presuh, zdaj pa sem končno na neki normalni teži). Po telesu se mi je maščoba prerazporedila, zato imam zdaj nekoliko bolj moško postavo. Maščoba se je iz trebuha, prsi in bokov prerazporedila na ramena in na strani in tako se je oblika figure spremenila in ni več v tako značilni “hourglass” obliki. Rahlo so se mi zmanjšale prsi. Povečal se je tudi klitoris. Spremenil pa se mi je tudi vonj urina, ki je postal bolj močen.” (trans moški)

Vpliv jemanja nebida na počutje in duševno zdravje

“Z jemanjem Nebida se je moje mentalno in duševno stanje izredno izboljšalo, postal sem bolj samozavesten in izredno srečen, ko sem se pogledal v ogledalo, saj je bilo opaziti veliko sprememb.” (trans moški)
“Kmalu po jemanju hormonov, sem občutil, da sem nekoliko bolj agresiven, a se je občutke dalo obvladovati, tako da s tem nisem imel nobenih težav. Prav tako sem postal manj “občutljiv” na določene stvari pa tudi redkokdaj mi gre na jok (prej sem se jokal skoraj vsak dan). Močno se mi je povečal libido, drugih posebnih sprememb v obnašanju pa nisem opazil. Na moje duševno zdravje je jemanje neverjetno vplivalo. Zdaj se počutim veliko boljše, sem manj anksiozen, sramežljiv in se veliko lažje vključim v družbo. Na začetku je trajalo kar nekaj časa, da so začele pojavljati spremembe ampak je bilo vredno počakati in potrpeti.” (trans moški)

Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja nebida

“Kot negativni stranski učinek bi omenil samo pojav plešavosti. Nisem še čisto plešast, vendar se mi pleša že dela.” (trans moški)
“Ko sem se na začetku svoje tranzicije postopoma razkrival ljudem, predvsem tistim, ki me poznajo že dolgo, sem iz več različnih strani dobil vprašanje, česa se v tem procesu - ki mi je bil s takratnega gledišča popolna neznanka - najbolj bojim. In kljub obilici stvari, ki bi me lahko skrbele, mi je vedno na misel prišla naprej navidez morda najbolj banalna skrb - ali bom v procesu medicinske tranzicije zaradi hormonske terapije izgubil lase? Zavedal sem se, da je predispozicija za plešavost pri moških dedna, in ker je moj oče večino svojih las izgubil relativno mlad, sem vedel, da obstaja precejšnja verjetnost, da me čaka podobna usoda. Lasje so bili v preteklosti zame vir mnogih frustracij, saj sem bil večino otroštva in celo najstniških let primoran ugajati pričakovanjem, ki so jih do mene gojili in od mene zahtevali drugi. Ko sem se prvič ostrigel na kratko, sem se za trenutek počutil izredno opolnomočenega, kot da sem prvič zares prevzel vajeti lastnega izraza. Nekateri ljudje v moji nesporedni okolici so to sprejeli zelo slabo, celotna izkušnja je bila izrazito čustveno nabita, a so se mi z njo hkrati odprla vrata, ki so mi bila do takrat zaprta. Do neke mere sem si izboril prostor in pravico do izražanja. Na nek način torej ni šlo samo za nečimrnost - čeprav bi lagal, če bi trdil, da ta ni igrala nikakršne vloge v mojem procesu odločanja - šlo je za orodje za dosego cilja, za moč, za izraz, za suverenost. Na koncu sem se kljub riziku izgube las odločil za tranzicijo, saj so pričakovane prednosti daleč presegle moj strah pred neželenimi učinki. A ko se danes - po dobrih 4 letih hormonske terapije - pogledam v ogledalo, imam še vedno mešane občutke. Na nek oddaljen način so malenkost podobni občutkom pred tranzicijo. Ko se pogledam v ogledalo in mi je oseba na drugi strani znana, a obenem ni čisto "jaz". Ni jaz, kot se vidim sam. Moj "jaz", moja predstava sebe ima lase. A glede na to, da se na življenje brez las privajam šele kratek čas, verjamem, da si bova sčasoma postala bolj poznana, bolj domača. Pred leti sem dobil verjetno najbolj dobronamerno željo s strani osebe, ki je v moje življenje vstopila nedolgo pred tem. Zaupal sem ji svoje strahove glede tranzicije, glede občutka nezadostnosti, da nikoli ne bom "dovolj moški" v očeh drugih... Zaželela mi je, da mi nekega dne ne bi bilo več tako zelo mar za to, ali sem dovolj visok, dovolj poraščen, dovolj... In to misel poskušam nositi vedno s seboj. Tudi ko se za trenutek ne prepoznam v ogledalu, se spomnim na to, da sem kljub pleši... preprosto dovolj.” (trans moški)

Dodatne informacije

“Predlagal bi, da se terapija prične takoj z Nebidom, saj so spremembe vidne zelo hitro. Duševno zdravje se izboljša.” (trans moški)
“Zdi se mi, da je zelo pomembno, da se drugi zavedajo, da je treba biti potrpežljiv. Ko začneš s terapijo pričakuješ, da se bodo spremembe kazale že v nekaj dneh, a lahko žal traja več mesecev, da opaziš prve spremembe, a je zanj res vredno potrpeti in čakati.” (trans moški)

O hormonski terapiji s testosteronom

Testosteron je glavni hormon, ki je odgovoren za nastajanje fizičnih lastnosti, ki jih družbeno pripisujemo moškim oz. maskulinim osebam. Testosteron je hormon, ki primarno nastaja v testisih, trans maskuline osebe pa ga v svoje telo vnašajo preko hormonske terapije. Testosteron telesu omogoča vzdrževanje gostote kosti, mišične moči in mase, spolnega nagona, produkcijo rdečih krvničk, skrbi pa tudi za razporeditev maščob in las ter dlak na telesu.

Hormonska terapija s testosteronom je eden izmed najpogostejših načinov, kako trans fantje/moški in nebinarne trans maskuline osebe potrdijo svojo spolno identiteto. Osrednji cilj hormonske terapije je uporabnici_ki omogočiti preoblikovanje telesa na način, da bo oseba občutila večje zadovoljstvo s svojim telesom in posledično višjo telesno in duševno samopodobo.

Hormonska terapija vpliva na sekundarne spolne značilnosti oseb, ki jih preoblikuje v takšne, ki so na družbeni ravni prepoznane kot maskuline. Testosteron neposredno vpliva na telesna tkiva (npr. spodbuja rast klitorisa in mišične mase), posredno pa preprečuje nastajanje estrogena. Najpogosteje želeni učinki jemanja testosteronske hormonske terapije so znižanje glasu, pridobitev večje poraščenosti po obrazu in telesu, redistribucija telesnih maščob, pridobitev mišične mase, prekinitev menstruacije, itd. Nekatere izmed naštetih sprememb so reverzibilne, torej se lahko v primeru prekinitve hormonske terapije zmanjšajo/povrnejo v predhodno stanje, nekatere pa so ireverzibilne oz. trajne. Vnos hormonske terapije vpliva na telo na vseh telesnih ravneh, mnogi uporabnice_ki hormonske terapije pa poročajo o opaznih spremembah v razpoloženju, apetitu, duševnem zdravju, splošni telesni energiji itd.

V Sloveniji je na voljo hormonska terapija s testosteronom v sledečih oblikah: transdermalni gel Androtop in intramuskularne injekcije Nebido.

Tip in odmerek testosterona sta odvisna od osebe do osebe. O prednostih in slabostih različnih možnosti se je potrebno posvetovati z endokrinologinjo_om, ki ima izkušnje s transspolnim in spolno nenormativnimi osebami. Če ima oseba kronične zdravstvene težave, je zaskrbljena zaradi določenih neželenih učinkov ali so ji bili odstranjeni jajčniki, lahko endokrinologinja_og predpiše manjši odmerek na začetku jemanja terapije.

V primeru vnosa testosterona z injekcijami prihaja do hitrega povišanja količine testosterona takoj po uporabi, medtem ko pred koncem ciklusa njegova količina pada, kar pri nekaterih osebah sproži negativne učinke, kot so agresivnost, ko je nivo testosterona v krvi najvišji (na začetku cikla) in utrujenost, razdražljivost, ko nivo testosterona pada (na koncu cikla). Ti simptomi se lahko umirijo z zmanjšanjem doze ali pogostejšimi odmerki (npr. enkrat tedensko) ali s prehodom na transdermalno jemanje testosterona. Transdermalna uporaba testosterona (obliži, krema ali gel) vodijo do iste stopnje maskulinizacije kot injekcije testosterona, ampak pri transdermalni uporabi testosterona, ta potrebuje več časa, da izzove konec menstrualnega cikla in spodbudi rast dlak. Dnevna doza transdermalnega testosterona omogoča stabilni nivo testosterona v krvi.

Če so osebi bili odstranjeni jajčniki, tedaj telo proizvaja majhne količine estrogena in je običajno, da se doze testosterona zmanjšujejo. Ko se oseba stara, je cilj doseči najboljši možni rezultat s čim manjšimi dozami testosterona. Pri tem je treba nameniti posebno pozornost ohranjanju jakosti kosti in zato se poleg testosterona lahko še priporoča jemanje kalcija in vitamina D.

Vpliv hormonske terapije na razne telesne procese, organe in tkiva

Trans fantje/moški in transmaskuline nebinarne osebe, ki jemljejo testosteron lahko pričakujejo naslednje trajne spremembe: globlji glas, povečanje klitorisa, malo zmanjšane prsi, večjo poraščenost (po obrazu in telesu) in plešavost (androgena alopecija). Povratne spremembe vključujejo večjo moč v zgornjem delu telesa, povečanje telesne mase, zmanjšanje maščobnega tkiva na bokih in povečan spolni nagon. Nekatere spremembe se lahko začnejo pojavljati precej hitro, v roku nekaj tednov ali mesecev, večina sprememb pa se bo pojavila v roku 1–3 let od začetka jemanja hormonske terapije.

Možni stranski učinki

Dolgoročno jemanje testosterona ima, kot vsa ostala zdravila, lahko razne stranske učinke. Možni stranski učinki ob terapiji s testosteronom so: policitemija, patološki jetrni testi, adenom jeter, peliosis hepatis, arterijska hipertenzija, hiperlipidemija, motena toleranca na glukozo, venska tromboza, hiperplazija endometrija, sindrom prekinitve dihanja med spanjem, bolj mastna koža, aknavost, povečanje telesne teže, izguba las oz. pojav plešavosti po moškem tipu, povečana mišična moč, prerazporeditev telesne maščobe, amenoreja, povečanje klitorisa, atroija vagine, atrofija žleznega tkiva dojk, povečan libido, globlji glas.

Zelo pomembno je poudariti, da ni mogoče z gotovostjo vnaprej vedeti točno katere vse spremembe se bodo pojavile pri določeni osebi, saj je to odvisno od genetskih predispozicij vsake_ga posameznice_ka.

Postava in telesna maščoba: Kot posledico jemanja testosterona je mogoče pričakovati preoblikovanje postave. Maščobne zaloge se bodo zmanjšale na bokih in stegnih. Roke in noge se bodo povečale, njihova konstitucija se bo spremenila in postala bolj mišičasta. Maščoba, ki se kopiči tik pod povrhnjico kože, postane redkejša, kar povzroča izobčenje žil. Kopičenje več telesnih maščob je mogoče pričakovati v predelu trebuha. Nekatere osebe pridobijo težo, nekatere pa tudi izgubijo. Na to poleg hormonske terapije vsekakor vpliva tudi način življenja, prehranjevanja in aktivnost osebe.

Mišična masa: Testosteron bo povzročil povečanje mišične mase in telesne moči. Kot pri vseh ostalih spremembah pa tudi na to vplivajo določeni dejavniki, npr. genetska predispozicija, način prehranjevanja, dejstvo ali oseba izvaja kakšno telesno vadbo ali ne, itd.

Koža: Jemanje testosterona povzroča spremembe kože, ki postane bolj debela in mastna. Kožne pore se povečajo, kar spodbudi večje izločanje maščob. Mogoč je tudi pojav mozoljev ali aken, kar je mogoče preprečevati in/ali zdraviti z rednim in temeljitim čiščenjem kože in nego obraza. Veliko transmaskulinih oseb na hormonski terapiji poroča, da se precej več potijo. Pričakovati je mogoče tudi spremembe vonja znoja in urina.

Poraščenost: Z jemanjem testosteronske hormonske terapije se bo osebi gotovo povečala telesna poraščenost, do katere mere se bo ta povečala pa je odvisno od predispozicije poraščenosti vsake posamezne osebe. Dlake se bodo odebelile in potemnele, rastle bodo hitreje kot pred jemanjem testosterona. Poraščenost se bo povečala na raznih delih telesa, npr. obraz, roke, noge, trebuh, morda tudi prsni koš in hrbet. Pričakovati je mogoče, da se bo osebi razvil podoben vzorec poraščenosti, kot ga imajo moški iz ožje družine in sorodstva. Pojav povečanja poraščenosti se lahko zgodi že v roku nekaj mesecev, vendar je potrebno imeti v mislih, da se bo večina sprememb pojavila v roku nekaj let.

Brada: Razvoj brade je težko napovedati, saj se pri nekaterih transmaskulinih osebah brada pojavi kar hitro, pri nekaterih je potrebno vsaj par let jemanja testosterona, da se brada v celoti razvije, pri nekaterih pa se gosta brada z debelimi in močnimi dlakami nikoli ne pojavi. Na razvoj brade ima vpliv starost začetka jemanja testosterona; mlajša kot je oseba ob začetku jemanja, večja je verjetnost, da se bo brada razvila.

Lasje: Za razliko od povečanja splošne telesne poraščenosti pa ima hormonska terapija s testosteronom na lase obraten učinek. Lasje se bodo verjetno stanjšali, postali bolj svetli in manj gosti. Veliko transmaskulinih oseb opazi spremembo lasne linije in izgubo las na temenih. Kot pri telesni poraščenosti je tudi te spremembe mogoče vsaj delno predvidevati glede na lase moških ožje družine osebe. Npr: v primeru, da sta oče in dedek osebe, ki gre na testosteron, precej hitro izgubila lase in postala plešava, je kar velika verjetnost, da se bo to zgodilo tudi osebi na testosteronu. Marsikatera transmaskulina oseba kot preventivo proti izgubi las uporablja minoksidil, vendar pa je ta proces, kot tudi pri cisspolnih moških, nemogoče zares preprečiti.

Obraz: Testosteron povzroča redistribucijo telesnih maščob, kar je glavni razlog zaradi katerega se spremeni podoba obraza. Obraz in oči bodo postale bolj oglate. Zelo malo verjetno je, da bi testosteronska terapija vplivala na spremembe kosti, sploh pri osebah, kjer se je puberteta že zagotovo zaključila. Dokončne spremembe obraza je mogoče pričakovati po nekaj letih jemanja testosterona. Glas: Hormonska terapija s testosteronom povzroča odebelitev glasilk, kar spremeni ton glasu osebe. Vsak glas ustvarja svojo časovnico, ki določuje kdaj in kako se odvijajo spremembe. Kdaj se bodo torej začele in koliko se bo znižal glas osebe zato zase ne moremo točno predvideti. Ko se spremembe začnejo, je grlo rahlo občutljivo, kot pri prehladu, višina glasu pa se skozi dan ves čas spreminja. Glas lahko v prvih mesecih spremeni ton in višino neverjetno drastično. Po približno enem letu uporabe testosterona so spremembe manj opazne, a se še vedno dogajajo. Pri nekaterih osebah pa se spremembe odvijajo v drugačnem časovnem zaporedju. Spremembe glasu so praviloma ireverzibilne.

Menstruacija: Vpliv jemanja testosterona na menstrualni cikel se pri osebah pojavlja zelo raznoliko. Nekatere osebe imajo postopoma bolj šibke in krajše menstruacije preden te izginejo, nekaterim pa se pred prekinitvijo menstruacije ta za nekaj časa menstruacija podaljša in postane bolj močna. Nekatere osebe poročajo o izgubi menstruacije že po nekaj mesecih jemanja testosterona, večina pa jo izgubi okvirno v roku enega leta. Seveda je to, kot vse ostale spremembe, odvisno od odmerka testosterona ter genetskih predispozicij. Nekatere osebe kljub jemanju testosterona ne izgubijo menstruacije, v takšnih primerih je mogoče, da bo endokrionolog_inja predpisal_a tudi progesteron, ki naj bi pomagal zagotoviti prekinitev.

Kaj je obvezno in priporočljivo opraviti pred začetkom jemanja hormonske terapije

Za vstop v endokrinološko obravnavo se potrebuje:

 • Priporočilno pismo s strani psihiatrinje_a
 • Napotnico za endokrinologijo (izda jo osebna_i zdravnica_ik)

Osnova za sprejem v postopek zgornje operacije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico za Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Polikliniki ali UKC.

Ob predložitvi priporočilnega pisma pri osebni_emu zdravnici_ku ta izda elektronsko napotnico, ti pa dobiš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj je izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti (kot je bilo že omenjeno: preko portala zVem, preko telefona ali osebno).

Pred pričetkom jemanja hormonske terapije je potrebno opraviti določene zdravstvene preglede. Osebe, ki bodo pričele testosteronsko hormonsko terapijo, morajo opraviti tri preglede:

 • Ginekološki pregled
 • Ultrazvok trebuha
 • Ultrazvok prsnega koša/ultrazvok prsi

Pregledi so namenjeni preverjanju notranjih spolnih organov in žlez. Napotnice za preglede predpiše endokronolog_inja ali osebna_i zdravnica_ik.

Ginekološki pregled je obvezno opraviti pri eni izmed treh ginekologinj iz Konzilija za potrditev spolne identitete (2021):

 • prof. dr. Eda Bokal Vrtačnik, dr. med.; spec. ginekologije in porodništva
 • asist. dr. Gabrijela Simetinger, dr. med.; spec. ginekologije in porodništva, spec. spolne medicine, FECSM, medicinska seksologinja
 • dr. Marina Jakimovska, dr. med.; spec. ginekologije in porodništva

Pred pričetkom testosteronske hormonske terapije je osebam na voljo tudi pogovor glede hrambe genetskega materiala.

Vsa pojasnila o tem ter o hrambi plodnih celic podaja predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike Ljubljan, ki je del UKC Ljubljana – prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, ki je tudi članica Konzilija za potrditev spolne identitete.

Za postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo pri parih (tudi parih v katerih so transspolne osebe) obstaja določen postopek ter državni konzilij, (v sestavi ginekologinja, psiholog_inja, socialna_i delavka_ec, pravnik_ca), ki opravlja sklepe o vsakem posameznem postopku. Čakalna doba za donorske celice je bila v letu 2018 več kot leto dni.

Ultrazvok trebuha in ultrazvok prsi se lahko opravita kjerkoli, zato priporočamo, da na zVem preverite, kje so čakalne dobre najkrajše. V Ljubljani se ultrazvok prsi lahko opravi na Centru za bolezni dojk, so pa tam čakalne dobe zelo dolge, kar celoten proces lahko podaljša.

Priporočeno:

Pred začetkom hormonske terapije je zelo priporočljivo prenehati kaditi tobak. Kombinacija nikotina in testosterona namreč zelo povečuje izpostavljenost določenim rizičnim stranskim učinkom.

Kako poteka prvi endokrinološki pregled

Endokrinološki pregledi potekajo na Polikliniki v UKC Ljubljana in sicer na Kliničnem oddelku  za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove. Oddelek se nahaja v pritličju Poliklinike.

Na pisnem obvestilu, kjer sta navedena datum in ura obravnave, piše ali je potrebno na pregled priti tešč_a ali ne.

Po vpisu na sprejemnem okencu v čakalnici počakaš na sprejem medicinske sestre oz. tehnika. Ta izmeri tvojo višino, težo ter pritisk. Nato se vrneš v čakalnico, kjer čakaš pogovor z endokrinologinjo_om. Pogovor traja minimalno 10 min, pregleda se tvoje splošno zdravstveno stanje, pogovori se o družinskih boleznih in z zdravnico_kom pa se pogovoriš tudi o tvojih željah glede hormonske terapije. Po tem delu pregleda se ponovno vrneš v čakalnico, dokler te ne pokličejo na odvzem krvi, ki traja med 45 min in 1 uro. V žilo se ti namesti majhno cev preko katere se ti bo v naslednji uri v rednih intervalih odvzemalo vzorce krvi. V primeru, da imaš s procesom odvzema krvi težave, je mogoče pričakovati, da boš po tem delu pregleda slabotna_en. Če le lahko, ti priporočamo, da po pregledu počivaš.

Celoten prvi endokrinološki pregled traja približno 2 uri.

Po pregledu sledi čakanje na krvne izvide (praviloma se jih prejme v roku 1 ali 2 mesecev, lahko tudi prej ali kasneje), nato sledi še en pogovor z endokrinologinjo_om, kjer se podpiše obveščeni pristanek in prejme recept za testosteron.

Pogoji za dostop do hormonske terapije v Sloveniji

Za vstop v endokrinološko obravnavo potrebuješ:

 • Priporočilno pismo s strani psihiatra_inje
 • Napotnico za endokrinologijo (izda jo osebna_i zdravnica_ik)
Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti izda napotnico za Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Polikliniki ali UKC. Ob tem prejmeš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti.

Kaj je obvezno in priporočljivo opraviti pred začetkom hormonske terapije

Pred pričetkom jemanja hormonske terapije je potrebno opraviti določene zdravstvene preglede. Osebe, ki bodo pričele hormonsko terapijo za feminizacijo, morajo opraviti dva pregleda:

 • Pregled prsi (klinični pregled, ultrazvok in po možnosti mamografija; ni del programa DORA)
 • Ultrazvok abdomna (trebuha)
Pregledi so namenjeni preverjanju notranjih organov. Napotnice za preglede predpiše endokronolog_inja ali osebna_i zdravnica_ik. Pred pričetkom hormonske terapije je osebam na voljo tudi pogovor glede hrambe genetskega materiala

Hormonska terapija izven uradne diagnoze F64.0

Nikakor nikogar ne vzpodbujamo, da začne hormonsko terapijo brez zdravstvenega nadzora. Ampak dejstvo je, da nekatere osebe, ki do hormonske terapije ne morejo dostopati preko uradnega sistema, iščejo alternativne načine pridobitve diagnoze v tujini (na primer v Beogradu). Nekatere osebe, ki zaradi psiholoških stisk ne morejo čakati in potrebujejo hormonsko terapijo nemudoma, tvegajo z naročanjem hormonov na spletu in začnejo terapijo na lastno pest. V tem primeru se svetuje, da si osebe same organizirajo krvne preiskave in same interpretirajo svojo krvno sliko.

Razmislek pred hormonsko terapijo

Hormonska terapija bo povzročila bistvene spremembe tvojega telesa in tvoje duševnosti, na kar moraš biti pripravljen_a. Seznanjen_a moraš biti s spremembami, ki jih prinaša, prav tako pa tudi s stranskimi učinki farmacevtskih učinkovin.

Hormonska terapija je načeloma doživljenjska. Estrogen je potrebno jemati do konca življenja, sicer se telo začne vračati v prvotno, maskulino stanje. Jemanje antiandrogenov pa traja do operacije potrditve spola oz. orchiectomy (odstranitve testisov).

Zaradi nižanja nivoja testosterona ima hormonska terapija močan vpliv na plodnost. Blokiranje testosterona bo sčasoma povzročilo neplodnost. Dlje časa, kot blokiraš testosteron, manjša je verjetnost, da se plodnost vrne tudi po prekinitvi terapije in slabše bodo spolne funkcije. Če te to skrbi, je priporočena zamrznitev semena na Ginekološki kliniki.

Snovi

Hormonsko terapijo za trans femme osebe navadno sestavljajo “blokerji” (zaviralci testosterona) in estrogen, nekatere osebe pa tem dodajo še progesteron.

Zakaj ne samo estrogen? Zaradi prevelikega tveganja za zdravje endokrinologi_nje odsvetujejo velike odmerke estrogena. Danes se sicer z bioidentičnim estradiolom odpirajo nove možnosti:

“Tveganja za zdravje, ki jih pripisujejo velikim odmerkom estradiola za zatiranje androgenov, niso odkrili pri parenteralni ali transdermalni uporabi bioidentičnega estradiola. Zato ni jasno, zakaj je treba te odmerke estradiola ohranjati nizke, da bi bilo potrebno dodati antagoniste androgena, kot sta CPA ali spironolakton.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517060/

Zaradi sumov, da zaviralci povzročajo nezaželene učinke, med drugim tudi depresijo, se vedno pogosteje uporablja tudi druga metoda, ki ne uporablja zaviralcev: monoterapija.

“Vendar pa klinični dokazi kažejo, da lahko to [zaviralec] povzroči neželene stranske učinke; na primer, CPA ima velik potencial za povzročanje depresije in poslabšanje simptomov depresije (Seal 2012).”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517060/

Kljub temu je metoda zaviralec + estrogen še vedno najbolj v uporabi.

Monoterapija ne potrebuje zaviralcev, saj izkorišča biološke reakcije testisev v prisotnosti zelo visokih odmerkov estrogena. Visoki odmerki estrogena naj bi sprožili naraven mehanizem v telesu, pri katerem se funkcioniranje spolnih gamet spremeni in začnejo testisi proizvajati estrogen namesto testosterona.

Monoterapija se je v Sloveniji začelo junij 2022, ko so prvič na odelku endokrinologije dobile_i injekcije estradiola, ki prej niso bile na voljo.

Antiandrogeni/blokerji/zaviralci testosterona

Antiandrogena za feminizacijo v uporabi drugod po svetu sta cyproterone acetate in spironolactone. Obe snovi testosteronu preprečujeta, da bi deloval v telesu.

“Antiandrogeni, znani tudi kot antagonisti androgenov ali blokatorji testosterona, so razred zdravil, ki preprečujejo androgenom, kot sta testosteron in dihidrotestosteron (DHT), da imajo biološke učinke v telesu. Delujejo tako, da blokirajo receptor androgenov in/ali zavirajo ali zavirajo proizvodnjo androgena.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Antiandrogen

Spirolactone (aldactone)

Spironolactone je diuretik, ki ima za stranski učinek neposredno nižanje testosterona oz. preprečuje učinkovanje testosterona v telesu. Spirolacton obstaja v tabletah po 50 mg ali 100 mg.

Časovnica za optimalno nižanje testosterona ne obstaja, ker ima vsaka oseba svojo krvno sliko, ki je različna od drugih, ampak v povprečju lahko pričakuješ, da bo do optimalnega učinka prišlo v približno 6 mesecih.

Najpogostejši neželeni učinki spironolaktona so hiperkaliemija, dehidracija in hiponatriemija (Greenblatt 1973). Poleg tega je mogoče, da ima spironolakton učinek na anksiozno vedenje. (Fox 2016).

Kako se počutiš na začetku terapije?

Glede na to, da je spirolactone diuretik bo prvi učinek zelo verjetno povečanje potreb po lulanju. Nekatere osebe to komaj opazijo, druge pa morajo v prvih tednih na stranišče 10- ali večkrat na dan. Mogoče je tudi, da se spremeni tvoje počutje. Nekatere osebe pravijo, da so že prvi mesec začutile pozitiven psihološki vpliv, večina pa ne čuti nič posebnega.

Cyproterone acetate (Androcur)

Ciproteron acetat je antiandrogen in progestin, ki močno zavira proizvodnjo androgenov v gonadah.

Kaj je bolje? Aldactone ali Androcur?

Kratek odgovor je: odvisno. Študije ne kažejo velikih razlik med učinki ene ali druge snovi. Endokrinologi_nje se pogosto odločajo za snov, ki predstavlja čim manjše tveganje za zdravje določene trans osebe na podlagi mnogih faktorjev, med drugim tudi starosti.

Finasteride

Uporablja se lahko kot del hormonske terapije transspolnih žensk za preprečevanje izgube las. Deluje tako, da blokira proizvodnjo dihidrotestosterona (DHT), hormona, ki je povezan z izpadanjem las.

Finasterid ni zdravilo, ki bi neposredno sprožilo rast las. Pomaga lasem, da zrastejo nazaj, saj vpliva na vzrok za izgubo las: DHT. To pomeni, da lahko pomaga preprečiti kronično izpadanje las. Lahko zaščiti vaše lasne mešičke in s spodbujanjem splošnega zdravja las je lahko dejavnik ponovne rasti.

Estrogen

Estrogen je glavni hormon, ki vpliva na razvoj fizičnih lastnosti, ki jih družbeno pripisujemo ženskam, npr. prsi, klitoris, široki boki, jajčniki, itd. Deluje neposredno na telesna tkiva (npr. spodbuja rast prsi) in posredno blokira testosteron.

Uporaba estrogena za trans feminizacijo

Estrogen se lahko vnaša oralno, z injekcijami ali preko kože (transdermalno) z obližem ali gelom. Obstajajo tudi podkožnimi vsadki, ki niso dostopni v Sloveniji. Transdermalni estrogen za razliko od estrogena v obliki tabletami ali injekcij ne vpliva na povišanje koncentracije trigliceridov v krvi. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov.

Načini jemanja estrogena

Tablete

Tablete estradiola so najbolj pogosta metoda v Sloveniji. Zdravilo v uporabi se imenuje Estrofem in izgleda kot rumeno kolo označeno za 28 dni. Vsaka tableta vsebuje 2 mg estradiola.

Tablete estradiola
Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja Estrofema

Pomembno je vedeti, da oralno jemanje estrofema lahko poveča tveganje za kap. Zato je uporaba estrogenskih obližev posebej priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene žile. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov (patch ali sprej).

Način uživanja

Pri tabletah za peroralno uporabo (oz. oralno, torej tiste, ki jih pogoltneš), se estradiol počasi sprošča v kri. Nekatere trans ženske sicer uporabljajo estrofem sublingvalno: tableto čim dlje pustijo pod jezikom, namesto da jo pogoltnejo. Razlog za to prakso je, da se estradiol pod jezikom direktno absorbira preko sluznice v kri. Posledično se nivo estradiola dvigne veliko hitreje in za veliko več kot, če bi tableta šla skozi prebavni sistem. Sicer ni dokazov, da je sublingvalna metoda bolj učinkovita za feminizacijo kot oralna metoda.

Nekatere osebe mislijo, da s tem manj obremenjujejo notranje organe (možno tveganje pri teh tabletah je možganska kap), spet druge pa mislijo, da je več estradiola bolje. Na mnogih področjih pri feminizaciji s hormonsko terapijo ne obstaja dovolj študij oziroma dokazov, katera metoda je boljša za feminizacijo. Gotovo je le, da več estradiola v krvi ne pomeni nujno večjega učinka feminizacije. Podobno ne vemo, ali je sublingvalna metoda varnejša.

Obliž (patch)

Transdermalna metoda je relativno nova, velja pa za eno izmed najbolj varnih načinov uživanja estradiola. Zato je uporaba estrogenskih obližev priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene vene. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov. Nekatere osebe sicer pravijo, da se obliž včasih odlepi (sploh v primeru velike telesne aktivnosti) in jim ta metoda ne ustreza.

Sprej

Sprej je ena od najnovejših metod uživanja estradiola. Na splošno so transdermalne metode relativno nove, veljajo pa za ene od najbolj varnih načinov uživanja estradiola.

Kot pri obližih, je uporaba priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene vene. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov.

Injekcije

Od junija 2022 so trans ženskam v Sloveniji uradno dostopne injekcije estradiola za namen feminizacijske monoterapije.

Izkušnje z jemanjem estrogena

Mnogo oseb poroča o tem, da jemanje estrogena pomaga pri realizaciji same_ga sebe in osebnem zadovoljstvu. Med prvimi znaki so za nekatere osebe spremembe strukture kože: postane bolj tanka in mehkejša. Med drugimi najbolj pogostimi prvimi znaki (po 2 tednih do 3 mesecih) je tudi bolečina v bradavicah. Nekatere osebe poročajo o spremembah zaznavanja: trdijo, da se jim je vid malo poboljšal ali da bolj intenzivno zaznavajo barve. Nekatere osebe poročajo tudi, da razmišljajo drugače.

Progesteron

Progesteron je, kot estrogen, spolni hormon, prisoten pri osebah z maternico in jajčniki. Progesteron vpliva na rodnost, na splošno pa nihanje nivoja progesterona skozi življenje sproža razna fiziološka stanja pri osebah, ki imajo maternico in jajčnike.

Uporaba progesterona za trans feminizacijo

Nekatere trans ženske menijo, da progesteron pomaga pri razvoju dojk, v kolikor se začne jemati po prvem letu hormonske terapije z estrogenom. Nekatere trans ženske menijo tudi, da je kontraproduktivno začeti jemanje progesterona istočasno z estrogenom in blokerji. Študije, ki bi dokazovale, da progesteron pomaga pri razvoju dojk trans žensk, in kdaj bi se naj začelo jemati progesteron, so še vedno redke. Zato je dodajanje progesterona predvsem osebna odločitev. V Sloveniji se trans ženskam, ki jih zanima jemanje progesterona, predpisuje Utrogestan 100mg.

Načini jemljanja progesterona

Peroralna uporaba (ustno). Utrogestan 100 mg kapsul se ne sme jemati s hrano in je priporočeno jih jemati pred spanjem.

Vpliv jemanja progesterona na počutje in duševno zdravje

Nekatere osebe menijo, da je uporaba progesterona negativno vplivala na njihovo duševno zdravje. Druge_i so zadovoljne_i.

Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja progesterona

Nezaželen stranski učinek Utrogestana je utrujenost.

Splošna razlaga o hormonih za feminizacijo telesa

Hormonska terapija (HRT, angl. hormone replacement therapy) je ena najbolj iskanih oblik medicinske tranzicije za transfeminine osebe. Priljubljena je, ker je razmeroma enostavno izvedljiva in jo je mogoče pridobiti preko zdravstvenega zavarovanja. Za razliko od ostalih metod medicinske tranzicije povzroči spremembe po celem telesu in vpliva tudi na duševno počutje. Veliko transspolnih oseb je mnenja, da se je s pomočjo hormonske terapije njihovo počutje zelo izboljšalo.

Testosteronsko mikrodoziranje

Testosteronsko mikrodoziranje je namenjeno vsem osebam, ki želijo bolj počasne in postopne telesne spremembe, ki jih prinaša testosteronska hormonska terapija. Mikrodoziranje poteka tako, da oseba jemlje veliko nižje odmerke testosterona, kot v splošni testosteronski hormonski terapiji. Pri mikrodoziranju oseba prejema približno 20 mg testosterona na tedenski ravni, pri splošni testosteronski terapiji pa je ta odmerek nekje med 50 in 100 mg tedensko. Ti odmerki veljajo za injiciran testosteron, ki ga je tudi najlažje odmerjati in je zato najbolj želena način jemanja pri mikrodoziranju. Veliko težje je določati natančne odmerke mikrodoz gelov kot injkecij.

Mikrodoziranje s transdermalnim gelom Androtop se odmerja kot 1 pritisk dnevno, torej 20–25 mg testosterona/pritisk.*

Glede na dejstvo, da je pri mikrodoziranju vnešena količina testosterona precej nižja oz. priporočene, se tudi telesne spremembe razvijajo počasneje, kar daje uporabnicam_kom možnost večjega nadzora nad želenimi spremembami. Poleg možnosti večjega nadzora nad spremembami je med ključnimi razlogi za željo po mikrodoziranju tudi oblikovanje bolj spolno nevtralnega/androgenega videza za trans maskuline (nebinarne) osebe, v primerjavi s tipičnimi pričakovanimi maskulinimi spolnimi značilnostmi, ki se pojavijo pri splošni testosteronski terapiji.

Prav tako kot pri splošni testosteronski terapiji so tudi pri mikrodoziranju nekatere spremembe reverzibilne, nekatere pa trajne. Med trajne oz. ireverzibilne spremembe sodita npr. sprememba oz. znižanje glasu in povečana rast dlak, med ireverzibilne pa sodijo spremembe na koži, prerazporeditev telesnih maščob, povečanje mišične mase, povečanje spolnega naloga, itd. V primeru prenehanja jemanja mikrodoz testosterona se lahko te značilnosti spremenijo oz. vrnejo v stanje podobno telesnemu stanju pred začetkom jemanja testosterona. Kot pri splošni testosteronski hormonski terapiji pa je tudi pri mikrodoziranju pomembno poudariti, da za nikogar ni možno vnaprej predvideti katere telesne spremembe se bodo pri osebi pojavile, saj je vse odvisno od genetskih predispozicij.

Potrjujemo, da endokrinologi_nje, ki delujejo v okviru Interdisciplinarnega konzilija za potrditev spolne identitete, podpirajo in omogočajo možnost mikrodoziranja, torej je testosteronsko mikrodoziranje na voljo tudi v Sloveniji.

*to je odmerek, kot ga določa endokrinologinja iz Interdisciplinarnega konzilija za potrditev spolne identitete v UKC Ljubljana

Izkušnje s testosteronskim mikrodoziranjem

“T si namažem vsako jutro, na roke, na del roke med komolcem in ramo. Poskušam si zapomnit in vsak dan namazati na drugo roko, ampak kdaj se ne spomnim kje sem namazal dan prej, pa mislim, da niti ni tolko pomembno. Endokrinologinja mi je svetovala naj pač vedno namažem na nadlakt, da je to najboljše mesto. Gel se ful hitro posuši, vedno pa si po uporabi dobro umijem roke. To, da si namažem T je postal del mojega jutranjega rituala poleg umivanja zob, obraza itd. in mi ful paše, ker mi da en tak boost potrditve in dobrih filingov o sebi že takoj zjutraj.”

(nebinarna oseba)

Telesne spremembe kot posledice testosteronskega mikrodoziranja

“Ful hitro sem opazil spremembo telesnega vonja, tak po kakšnih 2 tednih uporabe. Kar naenkrat sem ful več švical in imel neprijeten vonj. Menjal sem deodorante, nabavil sem ene, ki so kao klasično moški, kar je očitno bilo prav zame, saj je neprijeten vonj potem izginil.”

(nebinarna oseba)

“Po nekaj mesečni uporabi sem začel opažat zelo majhne spremembe glasu. Je kar težko opisat, ker gre ful bolj za filing, kot karkoli drugega, ampak pojavljat se mi je začela možnost, da moj glas prihaja nekako bolj globoko iz mene, da govorim bolj iz prsnega koša kot pa ust. Mogoče se to malo čudno sliši, ampak kar odprla se je neka nova možnost za uporabo glasu. To sem še najbolj opazil pri random petju doma.”

(nebinarna oseba)

Vpliv testosteronskega mikrodoziranja na počutje in duševno zdravje

“Ful mi je dobro, res mi je ful dober filing si vsak dan namazat gel, vsakič znova mi je tak, kot da čutim, da sem vedno bolj jaz. Tud sicer, ko me kdo misgendra al pa kaj takega, se spomnim, da sem na testosteronu in mi je lažje, pomirja me.”

(nebinarna oseba)

Učinki hormonske terapije za feminizacijo

Nekatere spremembe, ki jih prinaša hormonska terapija, so reverzibilne (lahko gredo nazaj v maskulino smer), druge pa so ireverzibilne (do neke mere ostanejo za zmeraj, tudi, če se hormonska terapija prekine). Zaradi reverzibilnih je hormonsko terapijo potrebno izvajati doživljenjsko, zaradi ireverzibilnih pa moraš biti previden_a, ko se za terapijo odločaš in poslušati svoje telo – tvoje telo ti bo povedalo, kaj si želiš in kdaj se počutiš dobro.

Zavedaj se, da so spremembe lahko zelo odvisne od posameznika_ce! Vsaka oseba bo hormonsko terapijo izkusila drugače. Spodnji seznam sprememb je le okviren.

Glas je pomemben za večino transfemininih oseb, zato je vredno omembe, da hormonska terapija na glas ne vpliva. Glas je mogoče spreminjati le z vajo ali operacijami.

Okviren čas pri seznamu sprememb podaja približen čas, v katerem se po izkušnjah oseb vidno pokažejo spremembe. Nikakor ne gre za čas, v katerem spremembe “gredo do konca.”

Reverzibilne spremembe hormonske terapije

Del telesa, učinekOpis spremembOkviren čas začetka v praksiOkviren čas
KožaKoža postane tanjša in bolj gladka. V daljšem času lahko polt kože postane svetlejša.1 do 3 mesece6 mesecev
PoraščenostPoraščenost se zmanjša, dlake postanejo tanjše in manj obarvane ter rastejo počasneje. Učinek je zelo odvisen od posameznika_ce ter kvalitete znižanja nivoja testosterona.6 mesecev in več2 leti
Duševne spremembeVečja čustvenost, drugačno zaznavanje sveta okoli sebe, vpliv na libido (spolni nagon), pozitiven vpliv na disforijo itd.1 do 3 mesece2 leti
Prerazporeditev maščobeTelo zadržuje več maščobe. Ta se začne v večji meri nabirati na področju prsi, bokov, zadnjice, stegen in obraza, kar lahko povzroči znatno spremembo postave in izgleda obraza.6 mesecev in več2 do 4 leta
Telesni vonjSpremeni se vonj telesa, znoja in urina.1 do 6 mesecev
LasjeLasje pričnejo rasti hitreje.2 do 6 mesecev6 mesecev
Zmanjšanje genitalijZmanjša se velikost genitalij, testisi lahko postanejo drugačni na otip.
Zmanjšanje mišične maseLahko se zmanjša velikost mišic ter fizična moč.3 do 6 mesecev2 do 4 let

Nereverzibilne spremembe hormonske terapije

Del telesa, učinekOpis spremembOkviren čas začetka v praksiOkviren čas
PrsiPrsi se povečajo in postanejo bolj občutljive. Enako velja za areole. Če se hormonska terapija prekine, prsi atrofirajo (se lahko zmanjšajo), ampak nikoli na prvotno stanje. Prsi ne pričnejo opazno rasti takoj ob začetku terapije, zato imaš možnost poskusiti estrogen brez trajnih posledic.3 do 6 mesecev4 leta
PlodnostDlje časa blokiraš testosteron, večja je verjetnost, da bo, če se odločiš prekiniti hormonsko terapijo, tvoja spolna funkcija za vedno slabša ali boš ostal_a popolnoma neplodna! Za vrnitev plodnosti po ukinitvi terapije je predvidoma potrebnih več mesecev.6 mesecev2 do 4 let
Zmanjšanje rok in stopalNekatere osebe trdijo, da po več letih opazijo zmanjšanje rok (dlani) ali stopal. Lahko se tudi zmanjša številka čevljev. Ta učinek je redko dokumentiran. Če ga želiš preveriti sam_a, pred pričetkom terapije postavi dlani in stopala na papir in jih s svinčnikom obriši.2 do 4 leta