t-priročnik: prilagojeni prikaz

Lasje

Izkušnje z lasuljami

“Ko sem začela z socialnim delom tranzicije sem se srečala z eno veliko oviro in to so lasje. V času ko sem si priznala da želim biti dekle sem bila po glavi pobrita in o sem pustila da mi zrastejo lasje sem ugotovila da je pri mojih 37ih letih moja pleša na glavi ob strani že kar pobrala nekaj las in novi dolgi, ki so zrasli, ne prikrijejo dobro praznih predelov. Ok, kaj naj naredim sedaj. Pač ker ne verjamem v čudežne produkte, ki čez noč poženejo rast las sta mi na voljo ostali 2 poti. Ena je presaditev las, kar imam narediti namen nekje v bližnji prihodnosti vendar ni poceni in začeti socialno tranzicijo je prineslo stroške, ki jih kot fant nisem imela v tem obsegu. Že nova garderoba nanese nekaj stroškov.

Tako da mi je za začetek ostala 2. pot, ki so lasulje. No tukaj se mi je pa odprl svet, kjer moraš sam veliko raziskati kaj je dobro, in kaj ne in cenovni razponi se gibljejo od 20€ in pa do nekaj 1000€. Sedaj grem pa v zgodbi od zadaj naprej. Lasulja je meni od začetka pomenila neko skrivališce z katerim sem zakrila obraz sedaj mi pa pomeni svobodo da sem lahko jaz samozvestna in ženstvena, ko se sprehodim po ulici in lasulje ti tudi dajo možnost da svoj stil menjaš dnevno. Moja zadnja lasulja je bila kupljena v LASULJARNA- HAIR ateljeju; Ksfh na Rimski v ljubljani (imajo tudi atelje v Celju). Ne želim delati reklame, vendar sem tukaj imela odlično izkušnjo. S prijateljico sva jih poklicali po telefonu, če nama lahko pomagajo in lastnica je bila super friendly in open. Nakar je sledil obisk v živo. v salono sva bili cca 2 urici in se je lastnica super posvetila mojim potrebam. Popeljala me je skozi svet lasulj, tako sintetičnih kot tistih iz pravih las. In še ena zelo pomembna stvar, vse lasulje lahko probaš na svoji glavi in ti pomaga najti velikost ki je primerna zate in stil, ki ti paše na obraz kar sam preko spleta ne moreš narediti. Odločila sem se za nakup sintetične ker je cenovno dostopnejša in me je stala cca 250€ (srednji cenovni razred) naučila me je, kako se pravilno namesti in kako se zanjo pravilno skrbi, da je dolgo obstojna in lepa. Tako pri nakupu svetujem obisk lasuljarne, kjer ti lahko v 15 minutah povejo več, kot katerikoli youtube kanal. Svojo lasuljo pa lahko, tako kot greš k frizerju, tja neseš da ti jo oskrbijo na strokoven način.

Pred obiskom lasuljarne pa sem se zatekla na splet kjer se po priporočilu kupila lasulje v dveh trgovinah. Webster wigs trgovina kjer prodajajo cenovno ugodnejše lasulje do cca 90€ moja izkušnja z njimi je super, vendar prodajajo lasulje ki so z lasmi zelo bogate in so malo nerealisticne. Tretja najcenejša opcija, ki mi je bila priporočena pa je NOBLE, ki prodajajo lasulje preko Aliexpressa. tukaj pa se cena začne tudi pod 20€. Prodajajo lasulje, ki so super za začetek in če greš zvečer ven na žur, ... Vendar se od blizu hitro vidi da lasulja ni prava. Vendar lahko zmešaš različne stile z zelo nizkim proračunom. Tukaj mi je bila pa lasulja malo premajhna in se z njo ne vidim da bi jo lahko imela na glavi cel dan.

Na koncu meni lasulja pomeni svobodo in zadnja malo dražja lasulja zgleda zelo realistično in naravno in jo lahko nosim cel dan. Kar je zame zelo pomembno, da se lahko samozavestno in svobodno premikam po ulicah med ljudmi.

Svet lasulj pa je še veliko večji, kot samo te 3 trgovinice. in same lasulje se zelo razlikujejo med sabo za kar morda napišem še kak članek v prihodnosti ko se z njimi še malo bolj spoznam.”

Lasje

Lasje oz. frizura sta, poleg oblačil, eni izmed sprememb v videzu, ki sta lahko in hitro dosegljivi, imata pa lahko zelo pomemben vpliv na lastno telesno samopodobo. Prav tako so lasje oz. frizura ena izmed telesnih lastnosti oz. elementov človekovega videza, ki jih najprej opazimo pri drugi osebi in na podlagi katere zelo hitro tudi pripišemo spol osebi, ki je sicer ne poznamo.

Zelo veliko trans maskulinih oseb spremeni svojo frizuro iz dolgih oz. zelo dolgih las na kratke in marsikdo to označuje kot svoj “preporod” ali “eno najboljših odločitev v življenju”. Seveda pa imajo transmaskuline osebe tudi dolge lase in raznolike frizure, saj - kot oblačila - lasje oz. frizure nimajo spola in posledično ne pripadajo izključno enemu spolu. Bistveno je, da vse_i raziskujemo frizure, s katerimi imamo občutek, da lahko najbolj udobno izražamo sebe.

Kako zamenjati frizuro za lajšanje disforije

Do dobre frizure lahko prideš po dveh poteh: izpod rok dobre_ga frizerke_ja ali domačem salonu z metodami naredi sam_a.

Trans/LGBTIQ+ osebe priporočajo sledeče frizerke_je in frizerske salone:

V izogib neprijetnim situacijam ob prihodu v salon priporočamo, da že ob naročanju poveste kakšno storitev naročate, torej a gre za moško ali žensko striženje. Sodobnejši frizerski saloni imajo naročanje urejeno preko interneta, kjer sam_a označiš na kateri tip storitve se naročaš, kar je trans osebam v veliko olajšanje. V primeru, da se naročaš pri salonu, kjer nimajo spletnega naročanja, pa je najboljša praksa, da po telefonu vnaprej jasno poveste kakšno striženje naročate.

Veliko transmaskulinih oseb prisega na domača striženja po metodi naredi sam_a, pri čemer je to veliko lažje v primeru, kadar oseba želi imeti kratke lase. V takšnih primerih je ponavadi dovolj en povprečen strižnik las, nekaj poguma, zelo prav pa pride tudi par pomagajočih rok. Internet je poln kratkih videov z nasveti in napotki, kako ustvariti razne kratke frizure s strižniki.

Vpliv spremembe frizure na počutje in duševno zdravje

“Leta 2016 sem si tudi postrigel dolge lase. S kratkimi lasmi se počutim veliko bolje.”

(trans moški)

“Dolgo sem razmišljal_a a se naj postrižem ali ne, odstranim vse oz. večino las in s tem spomine na prejšnja življenjska obdobja. Odločitev, da se zabrijem, je bila top in tako zelo na mestu, od takrat se počutim veliko boljše v svoji nebinarnosti.”

(nebinarna oseba)

“Nekoč sem si postrigel lase na ful kratko, to je bil eden mojih prvih korakov v socialno tranzicijo. Imel sem res kratke lase in najbolj tipične maskuline frizure. To sem nosil par let, ampak mi ni blo kul, to nisem bil jaz. Zdaj imam lase spet dolge, segajo mi čez ramena in želim, da še ful zrastejo, ful dolge želim. S tem se počutim veliko bolj masc kot prej s kratkimi, ker čutim, da je takšna frizura prava zame.”

(trans moški)

Lasje

Kaj pomeni feminizacija las?

Ne obstajajo “ženske frizure”, temveč samo ženske, ki imajo lase (ali ne) in jih frizirajo (ali ne). Živimo pa v družbi, ki strogo kodira izgled las. Ne le dolžina, temveč tudi barva in tekstura las lahko izražata spol bolj kot katerikoli drug vizualen element telesa. V slovenski družbi se ohranja stereotip, da naj bi ženske imele dolge lase, moški pa kratke. Sicer obstajajo izjeme, vendar lahko opazimo, kako so lasje pomembni pri izrazu ženskosti. Zato so trans ženske pogosto v situaciji, kjer se od njih pričakuje dolge lase. To je stereotip in je lahko za cis ženske nezaželen kalup. Nenazadnje daljši lasje za negovanje zahtevajo več truda in denarja. Trans ženske so še bolj izpostavljene toksičnim stereotipom s tem, da se od njih pričakuje še “več” ženskosti kot od cis žensk. Nekatere trans ženske pričakujejo od sebe dolge lase, da se vidijo kot ženske.

Feminizacija las lahko pomeni en obisk pri frizerju ali več let dela glede na to, kdo se jo loti in kdaj. Sledi nabor rešitev za začasno ali trajno posnemanje tipične oblike, barve in strukture las, kot jih izkazuje večina cis žensk.

Začasna feminizacija las s frizuro

Poleg tega, kaj nam je osebno všeč, je pri izbiri pričeske potrebno upoštevati tudi, kakšen tip las imamo, kaj zmorejo in koliko dela smo pripravljene_i vložiti vanje. Priporočeno je tudi, da upoštevamo našo obliko obraza. Če imamo visoko čelo in poudarjeno čeljust, lahko obraz omehčamo s »fru frujem« na stran in kodri. Poskusimo lahko tudi s pažem pod brado, ob daljših laseh pa frizerja_ko lahko prosimo tudi za stopničasto striženje oziroma »long layers«. Kodri in volumen bodo v tem primeru omehčali linije in poteze našega obraza. Če imamo okrogel ali širok obraz, ga lahko na videz podaljšamo s pomočjo prečke na sredini ali daljšim pažem. Naše ličnice lahko poudarimo s kratko pričesko ali »fru frujem« do ušes.

Poleg prekrivanja sivih las, če si tega želimo, lahko barva za lase spremeni tudi videz in izgled našega obraza. Ob izbiri prave barve upoštevamo barvo naših oči in podton kože. Slednjega lahko ugotovimo s pomočjo rutke, kosa blaga ali nakita. Postavimo se pred ogledalo z rutko (kosom blaga ali nakitom) ob obrazu. Če nam bolj pristaja roza ali srebrna barva, je naš podton hladen. Oranžna ali zlata barva bolj pristajata toplemu podtonu. Pomagamo si lahko tudi z žilami na zapestju – če so bolj modre barve, imamo hladen podton, zelene pa pomenijo toplega. Glede na to lahko predvidevamo, kakšne barve las nam bi praviloma bolj pristajale – hladne (modri, vijola, zeleni in sivi toni) ali tople barve (rjavi, bronasti in oranžni toni). Kot vedno pa lahko tega tudi ne upoštevamo in se z barvami, pa tudi različnimi pričeskami, igramo in tako še posebej poudarimo naš osebni stil.

Vaši_e frizerji_ke so vaši_e prijatelji_ce. Pogovarjajte se z nami, zaupajte nam, kakšne so vaše želje že pred samim striženjem ali barvanjem. Z veseljem vam bomo prisluhnili_e in povedali_e, kaj je mogoče in kaj ni, predvsem pa nam s tem tudi nekoliko olajšate delo. Najpomembnejši del vašega obiska je, da ste ob slovesu zadovoljni_e in da se z veseljem vračate v prostor, kjer se počutite prijetno. Ob tem pa seveda ne pozabite, da je še kako pomembno tudi, da posebno pozornost našim lasem in lasišču nudimo tudi doma.

Začasna feminizacija las z lasuljo

Razlogov za uporabo lasulje je več. Nekatere trans osebe imajo kratke lase in/ali težave s plešo. Si en_a izmed njih in si želiš daljše lase (ali drugo barvo) hitro in učinkovito? Lasulja je ena od možnosti za feminizacijo las. Obstajajo tako sintetične lasulje kot tiste iz naravnih las s cenovnim razponom od 20 € do nekaj tisočakov. Vse pa je odvisno od kvalitete izdelave lasulje. Lahko jih delimo na tiste za začasno preoblačenje in pa boljše za vsakodnevno rabo.

Lasulje za začasno preoblačenje

To so sintetične lasulje nižjega cenovnega razreda, ki se jih da kupiti preko spleta, v party trgovini, sex shopu … Te lasulje so super za iskanje svojega stila, za kako zabavo in seveda, da se naučimo za lasuljo skrbeti. Za nekaj 10 evrov lahko nakupiš veliko različnih barv in stilov lasulje.

Slaba stran teh lasulj so nekvalitetni materiali in izdelava, zato se hitro uničijo in ne dajo naravnega izgleda. Vidi se, da so lasje umetni in niso ravno za vsakodnevno uporabo, ko se hočeš zliti z okolico.

Lasulje za vsakodnevno uporabo

Če pa želimo, da ni opazno, da nosimo lasuljo, pa je dobro obiskati lasuljarno. V Sloveniji je tudi že nekaj lasuljarn, ki so glede na izkušnje uporabnikov_ic prijazne trans osebam. Obisk lasuljarne je zelo podoben obisku trgovine z oblačili. Z izkušeno_im prodajalko_cem se pogovarjaš o svojih željah, cenovnih zmožnostih in pa seveda stilu, ki te zanima. Potem se začne preizkušanje lasulj, da najdeš pravo.

Kako izbrati svojo lasuljo?

Po velikosti se mora lasulja dobro prilegati glavi, saj jo boš nosil_a večji del dneva, več dni v tednu, zato je velikost zelo pomembna. Če je lasulja premajhna, bo tiščala in jo je nemogoče nositi dlje časa. Če je prevelika, je ni mogoče dobro pritrditi in v obeh primerih se tudi ne poda lepo k obrazu.

Pomembno je, da se lasulja po stilu in dolžini prilega konstituciji telesa ter velikosti in potezam obraza, kajti z dobro lasuljo lahko kvalitetno feminiziramo naš obraz in prikrijemo marsikatero nezaželeno značilnost. Kvalitetnejše lasulje pa tudi izgledajo bolj naravno in so manj opazne.

Lasulje lahko razdelimo na:

  • sintetične lasulje, ki so, kot nam ime pove, narejene iz umetnih materialov, vendar so izdelane kvalitetno in tudi pri vsakodnevni rabi zdržijo veliko dlje kot cenejši izdelki. Za kvalitetno sintetično lasuljo je potrebo odšteti od okrog 250 € naprej,
  • naravne lasulje, ki stanejo od 1000 € naprej.
Kako skrbeti za lasulje?

Pri obeh vrstah lasulj je za njihovo obstojnost in življenjsko dobo zelo pomembno vzdrževanje. Za njih je potrebno skrbeti kot za svoje naravne lase. Za obe vrsti lasulj obstajajo posebne krtače za razčesavanje, šamponi, balzami in olja, s katerimi jim podaljšamo življenjsko dobo in njihov naraven izgled. Po vsaki uporabi je lasuljo potrebo razčesati preden jo postavimo na stojalo, da razbijemo vozle, ki so se spletli med njenim nošenjem.

Trajna feminizacija las

Trajna feminizacija las s hormonsko terapijo
Trajna feminizacija las s posegom
Zakaj pride do izgube las?

Plešavost je lahko trn v peti trans ženski v tranziciji. Od metod za trajno feminizacijo las je najbolj učinkovita transplantacija las. Znanstvene ugotovitve kažejo, da se plešavost pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, razvije le po puberteti in jo prepreči ablacija testisov pred puberteto, po puberteti pa izgube las ni mogoče ustaviti. Razlog za to je, da lasni mešički po izpostavitvi androgenim hormonom postanejo na te hormone občutljivi. Dolgo je veljalo, da je tip plešavosti pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, podedovana sistemska bolezen, povezana s spolno zrelostjo. Danes je znano, da lahko vsakdo izgubi lase po vstopu v puberteto saj je patofiziološka osnova androgene alopecije vpliv testosterona na genetsko občutljive posameznike_ce. Isti razlog za plešavost velja tudi kot najpogostejši vzrok izgube las pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol.

Zdravljenje izgube las s presajanjem foliklov (presaditev las po fue metodi)

To je minimalno invazivna kirurška metoda, ki glede na klasične metode skrajša okrevanje ter zmanjša možnost zapletov. FUE metoda postaja standard zdravljenja plešavosti, a je zaradi tehnične zahtevnosti njeno uveljavljanje počasno.

Kaj je presajanje foliklov?

Presajanje foliklov (lasnih mešičkov) je sodobna tehnika korekcije plešavosti. Za razliko od starih metod se presadi posamezne lasne folikle, od katerih vsak vsebuje od 3 do 4 lase.

Specializiran_a kirurg_inja s pomočjo robota odvzame folikle iz donatorskega področja. To je najbolj poraščeno območje, v večini primerov na zadnjem predelu glave. V naslednjem koraku kirurg_inja presadke (grafte) prenese na prejemno mesto. Natančni mikro-instrumenti omogočajo natančno implantacijo presadkov, zato je rezultat naraven, saj je vzorec rasti presajenih las enak naravnemu. S tem dosežemo tudi večjo gostoto las (vir: https://www.fabjan.si/presaditev-las).

Koliko stane presajanje foliklov?

Transplantacija las je cenovno kar velik zalogaj. Z tem namenom se veliko ljudi odloči za obiske “meke transplantacije las” v Istanbulu v Turčiji, kjer imajo vrhunske zdravnike_ce na tem področju. Cena je pa v povprečju od 1500 evrov navzgor, odvisno od klinike in količine las, ki jih je potrebno presaditi.

Lasulje

Začasna feminizacija las z lasuljo

Razlogov za uporabo lasulje je več. Nekatere trans osebe imajo kratke lase in/ali težave s plešo. Si en_a izmed njih in si želiš daljše lase (ali drugo barvo) hitro in učinkovito? Lasulja je ena od možnosti za feminizacijo las. Obstajajo tako sintetične lasulje kot tiste iz naravnih las s cenovnim razponom od 20 € do nekaj tisočakov. Vse pa je odvisno od kvalitete izdelave lasulje. Lahko jih delimo na tiste za začasno preoblačenje in pa boljše za vsakodnevno rabo.

Lasulje za začasno preoblačenje

To so sintetične lasulje nižjega cenovnega razreda, ki se jih da kupiti preko spleta, v party trgovini, sex shopu … Te lasulje so super za iskanje svojega stila, za kako zabavo in seveda, da se naučimo za lasuljo skrbeti. Za nekaj 10 evrov lahko nakupiš veliko različnih barv in stilov lasulje.

Slaba stran teh lasulj so nekvalitetni materiali in izdelava, zato se hitro uničijo in ne dajo naravnega izgleda. Vidi se, da so lasje umetni in niso ravno za vsakodnevno uporabo, ko se hočeš zliti z okolico.

Lasulje za vsakodnevno uporabo

Če pa želimo, da ni opazno, da nosimo lasuljo, pa je dobro obiskati lasuljarno. V Sloveniji je tudi že nekaj lasuljarn, ki so glede na izkušnje uporabnikov_ic prijazne trans osebam. Obisk lasuljarne je zelo podoben obisku trgovine z oblačili. Z izkušeno_im prodajalko_cem se pogovarjaš o svojih željah, cenovnih zmožnostih in pa seveda stilu, ki te zanima. Potem se začne preizkušanje lasulj, da najdeš pravo.

Kako izbrati svojo lasuljo?

Po velikosti se mora lasulja dobro prilegati glavi, saj jo boš nosil_a večji del dneva, več dni v tednu, zato je velikost zelo pomembna. Če je lasulja premajhna, bo tiščala in jo je nemogoče nositi dlje časa. Če je prevelika, je ni mogoče dobro pritrditi in v obeh primerih se tudi ne poda lepo k obrazu.

Pomembno je, da se lasulja po stilu in dolžini prilega konstituciji telesa ter velikosti in potezam obraza, kajti z dobro lasuljo lahko kvalitetno feminiziramo naš obraz in prikrijemo marsikatero nezaželeno značilnost. Kvalitetnejše lasulje pa tudi izgledajo bolj naravno in so manj opazne.

Lasulje lahko razdelimo na:

  • sintetične lasulje, ki so, kot nam ime pove, narejene iz umetnih materialov, vendar so izdelane kvalitetno in tudi pri vsakodnevni rabi zdržijo veliko dlje kot cenejši izdelki. Za kvalitetno sintetično lasuljo je potrebo odšteti od okrog 250 € naprej,
  • naravne lasulje, ki stanejo od 1000 € naprej.

Kako skrbeti za lasulje?

Pri obeh vrstah lasulj je za njihovo obstojnost in življenjsko dobo zelo pomembno vzdrževanje. Za njih je potrebno skrbeti kot za svoje naravne lase. Za obe vrsti lasulj obstajajo posebne krtače za razčesavanje, šamponi, balzami in olja, s katerimi jim podaljšamo življenjsko dobo in njihov naraven izgled. Po vsaki uporabi je lasuljo potrebo razčesati preden jo postavimo na stojalo, da razbijemo vozle, ki so se spletli med njenim nošenjem.

Osnove nege las

Lasje so lahko v najrazličnejših oblikah in barvah. Lahko so skodrani ali ravni, gosti ali redki, barva pa je odvisna od vsebnosti melanina. Skozi življenje se spreminjajo, s starostjo se praviloma redčijo, zaradi pomanjkanja melanina pa posivijo. Začnimo z nekaj osnovami domače nege las in lasišča.

Kaj so lasje in kako skrbeti zanje?

Lasišče je predel kože na glavi, ki sega od sprednjega dela do zatilja ob ušesih. Na njem so lasje, ki rastejo iz lasnih mešičkov pod zgornjo plastjo kože. Tam najdemo tudi žleze lojnice, ki mastijo naše lasišče, kot tudi žleze dišavnice in znojnice, ki proizvajajo vonj in znoj.

Ob prekomernem umivanju las lahko te žleze tudi razdražimo, kar pomeni, da bodo začele proizvajati več ali manj znoja, lasje pa bodo zaradi tega hitreje mastni ali pa bo lasišče izsušeno.

Zdravo lasišče ne sme biti srbeče, rdeče ali kakorkoli boleti. Včasih lahko na njem zaznamo tudi akne ali ciste, ob dolgi izpostavljenosti močnemu soncu pa tudi opekline. Lažje težave z našim lasiščem ponavadi rešujemo sami_e – s primernim šamponom, hrano ali z masiranjem lasišča. Zadnje je pomembno predvsem za dobro prekrvavitev, slaba prekrvavitev je namreč lahko eden od razlogov prekomernega izpadanja las. Ob težavah z lasiščem vam lahko svetuje tudi vaš_a frizer_ka, ob pojavu aken, cist ali hujših opeklin pa vedno obiščite svojo_ega zdravnico_ka.

Las je dlaka, ki raste iz lasišča. Zgrajen je iz roževine in keratina, tako kot nohti. Ob povečavi lasu lahko vidimo, da je sestavljen iz majhnih ploščic, podobno kot storž. Če so te ploščice razprte, govorimo o uničenem lasu, zaprte pa pomenijo, da je las zdrav. Lasje se lahko uničujejo z mehanskimi (recimo prekomerno kodranje ali likanje) ali kemičnimi poškodbami (barvanje). Če želimo, da so naši lasje dolgi in kar se da zdravi, je za to potrebna posebna nega, predvsem redna uporaba balzama. Pomagamo pa si lahko tudi z maskami ali serumi in posebnimi olji.

Poleg nege je pomembno tudi redno striženje konic, saj se lasje sproti uničujejo, konica lasu pa je najtanjši, najstarejši in najbolj obrabljen del lasu, zato se tudi hitreje uničuje. S sprotnim striženjem   kratke ponavadi strižemo enkrat na mesec, na dva ali tri mesece, daljše pa vsake tri oziroma štiri mesece   lase ohranjamo zdrave, saj s tem odstranjujemo preveč obrabljene dele.

Umivanje las

Šampon

Šampon je izdelek za čiščenje, ki ga uporabljamo tako, da ga nanesemo na roke, nato pa ga s prsti vtremo v lasišče. Nanesemo ga na mokre lase, poskušamo ga raznesti po lasišču in ne po dolžini las. Šampon se bo ob tem penil. To počnemo dve do tri minute. Če so naši lasje mastni, to lahko ponovimo tudi dvakrat. Šampon nato temeljito speremo, saj bi lahko njegovi ostanki dražili naše lasišče. Uporabljamo ga vsake dva do tri dni, lahko pa tudi manj pogosto, odvisno od tipa las.

S pomočjo šampona se znebimo znoja in loja, ki ju sproti proizvaja naše lasišče, mrtve kože in umazanije, ki se na njem nabere tekom dneva. Najdemo ga v viskozni ali tekoči obliki, poznamo pa ga tudi v trdi obliki. Prav tako obstaja suhi šampon v obliki spreja ali kot puder, ki ga nanesemo na lasišče. Tega ni priporočljivo uporabljati redno, imejmo ga v mislih kot izhod v sili za takrat, ko se nam mudi ali se nam preprosto res ne da umivati las. Ob prepogosti uporabi ali slabem spiranju lahko namreč suhi šampon začne mašiti pore, lasišče se vname in razdraži.

Balzam

Če imamo dolge lase, po vsakem šamponiranju uporabimo tudi balzam. V primeru kratkih las to počnemo po potrebi. Balzam nanesemo na roke, nato pa vtremo po dolžini las. Nikoli ga ne nanašamo po lasišču, drugače bodo naši lasje hitro mastni, pričeska pa bo brez volumna.

Dolge lase lahko razčešemo s pomočjo glavnika ali krtače. Lase češemo navzdol, začnemo pri konicah in nadaljujemo po vsej dolžini do vrha glave. Balzam je v kislem območju pH lestvice, zato zapira kutikulo (zgornja plast lasu). Ko je zaprta, je las zdrav, lasje se ne vozlajo, niso naelektreni ali statični in so bolj sijoči.

Sušenje las

Po opravljeni negi moramo lase še posušiti (in si urediti pričesko). Ko si lase umijemo, jih nežno obrišemo z brisačo, ne drgnemo po njih pregrobo. Na tej točki lahko uporabimo različne izdelke, odvisno od tipa las oziroma tega, ali nameravamo lase toplotno obdelovati.

Poznamo različne zaščite pred toploto, peno za kodre, serume za lasišče ali lase, olje in številne druge izdelke. Preden začnemo uporabljati sušilec za lase, jih razčešemo. To storimo podobno kot ob razčeševanju ob nanosu balzama. Temperatura sušilca ne sme biti previsoka, da se ne opečemo ali po nepotrebnem uničimo las. Najprej posušimo lasišče, nato pa še vso dolžino las.

Če imamo dolge lase, sušimo od glave proti konicam, pomagamo si lahko tudi s krtačo. Za več volumna glavo obrnemo navzdol in lase sušimo proti tlom. Skodrane lase sušimo s pomočjo nastavka, ki mu pravimo difuzor. Ta ublaži moč pihanja in ima podoben učinek, kot če bi jih posušili_e na zraku. Nastavek držimo ob laseh, da v njih piha topel zrak, medtem ko ga premikamo po glavi in dolžini las. Pomembno je, da lasišče zmeraj dobro posušimo, sicer tvegamo, da se nam pojavi prhljaj.

Ko so lasje suhi in smo s pričesko zadovoljne_i, lahko uporabimo olje za lase. S tem lase negujemo in preprečimo naelektren videz.

Lahko tudi nadaljujemo z oblikovanjem pričeske s pomočjo likalnika ali kodralnika, ob čemer temperatura ne sme biti višja od 180 °C do 200 °C. Če bomo lase likale_i, bo imela pričeska manj volumna, če jih bomo kodrali_e, pa več.

Principi feminizacije obraza s frizuro

Kaj pomeni feminizacija las?

Ne obstajajo “ženske frizure”, temveč samo ženske, ki imajo lase (ali ne) in jih frizirajo (ali ne). Živimo pa v družbi, ki strogo kodira izgled las. Ne le dolžina, temveč tudi barva in tekstura las lahko izražata spol bolj kot katerikoli drug vizualen element telesa. V slovenski družbi se ohranja stereotip, da naj bi ženske imele dolge lase, moški pa kratke. Sicer obstajajo izjeme, vendar lahko opazimo, kako so lasje pomembni pri izrazu ženskosti. Zato so trans ženske pogosto v situaciji, kjer se od njih pričakuje dolge lase. To je stereotip in je lahko za cis ženske nezaželen kalup. Nenazadnje daljši lasje za negovanje zahtevajo več truda in denarja. Trans ženske so še bolj izpostavljene toksičnim stereotipom s tem, da se od njih pričakuje še “več” ženskosti kot od cis žensk. Nekatere trans ženske pričakujejo od sebe dolge lase, da se vidijo kot ženske.

Feminizacija las lahko pomeni en obisk pri frizerju ali več let dela glede na to, kdo se jo loti in kdaj. Sledi nabor rešitev za začasno ali trajno posnemanje tipične oblike, barve in strukture las, kot jih izkazuje večina cis žensk.

Začasna feminizacija las s frizuro

Poleg tega, kaj nam je osebno všeč, je pri izbiri pričeske potrebno upoštevati tudi, kakšen tip las imamo, kaj zmorejo in koliko dela smo pripravljene_i vložiti vanje. Priporočeno je tudi, da upoštevamo našo obliko obraza:

  • Če imamo visoko čelo in poudarjeno čeljust, lahko obraz omehčamo s »fru frujem« na stran in kodri. Poskusimo lahko tudi s pažem pod brado, ob daljših laseh pa frizerja_ko lahko prosimo tudi za stopničasto striženje oziroma »long layers«. Kodri in volumen bodo v tem primeru omehčali linije in poteze našega obraza.
  • Če imamo okrogel ali širok obraz, ga lahko na videz podaljšamo s pomočjo prečke na sredini ali daljšim pažem. Naše ličnice lahko poudarimo s kratko pričesko ali »fru frujem« do ušes.

Poleg prekrivanja sivih las, če si tega želimo, lahko barva za lase spremeni tudi videz in izgled našega obraza. Ob izbiri prave barve upoštevamo barvo naših oči in podton kože. Slednjega lahko ugotovimo s pomočjo rutke, kosa blaga ali nakita. Postavimo se pred ogledalo z rutko (kosom blaga ali nakitom) ob obrazu. Če nam bolj pristaja roza ali srebrna barva, je naš podton hladen. Oranžna ali zlata barva bolj pristajata toplemu podtonu. Pomagamo si lahko tudi z žilami na zapestju – če so bolj modre barve, imamo hladen podton, zelene pa pomenijo toplega. Glede na to lahko predvidevamo, kakšne barve las nam bi praviloma bolj pristajale – hladne (modri, vijola, zeleni in sivi toni) ali tople barve (rjavi, bronasti in oranžni toni). Kot vedno pa lahko tega tudi ne upoštevamo in se z barvami, pa tudi različnimi pričeskami, igramo in tako še posebej poudarimo naš osebni stil.

Vaši_e frizerji_ke so vaši_e prijatelji_ce. Pogovarjajte se z nami, zaupajte nam, kakšne so vaše želje že pred samim striženjem ali barvanjem. Z veseljem vam bomo prisluhnili_e in povedali_e, kaj je mogoče in kaj ni, predvsem pa nam s tem tudi nekoliko olajšate delo. Najpomembnejši del vašega obiska je, da ste ob slovesu zadovoljni_e in da se z veseljem vračate v prostor, kjer se počutite prijetno. Ob tem pa seveda ne pozabite, da je še kako pomembno tudi, da posebno pozornost našim lasem in lasišču nudimo tudi doma.

Barva za lase

Poleg prekrivanja sivih las, če si tega želimo, barva za lase lahko tudi spreminja videz in izgled našega obraza. Ob izbiri prave barve upoštevamo barvo naših oči in podton kože. Slednjega lahko ugotovimo s pomočjo rutke, kosa blaga ali nakita. Postavimo se pred ogledalo z rutko (kosom blaga ali nakitom) ob obrazu. Če nam bolj pristaja roza ali srebrna barva, je naš podton hladen, oranžna ali zlata barva pa bolj pristajata toplemu podtonu. Pomagamo si lahko tudi z žilami na zapestju – če so bolj modre barve, imamo hladen podton, zelene pa pomenijo toplega. Glede na to lahko predvidevamo, kakšne barve las nam bi praviloma bolj pristajale   hladne (modri, vijola, zeleni in sivi toni) ali tople barve (rjavi, bronasti in oranžni toni). Kot vedno pa lahko tega tudi ne upoštevamo in se z barvami, pa tudi različnimi pričeskami, igramo in tako še posebej poudarimo naš osebni stil.

Fizer_ka

Če najdeš trans inkluzivnega_o frizerja_ko, mu_ji je najbolje odkrito zaupati svoje želje. Že pred samim striženjem ali barvanjem povej, kaj želiš. Strokovne_i frizerji_ke ti bodo prisluhnili_e in povedali_e, kaj je mogoče in kaj ni, predvsem pa ti s tem tudi nekoliko olajšali delo. Najpomembnejši del tvojega obiska je, da si ob slovesu zadovoljen_na in da se z veseljem vračaš v prostor, kjer se počutiš prijetno. Ob tem pa seveda ne pozabi, da je še kako pomembno tudi, da posebno pozornost našim lasem in lasišču nudimo tudi doma.

Trans oz. LGBIQ+ prijazne frizerske storitve lahko najdeš v objavi Informacije o trans oz. LGBIQ+ prijaznih komercialnih storitvah.

Trajna feminizacija las

Zakaj pride do izgube las?

Plešavost je lahko trn v peti trans ženski v tranziciji. Od metod za trajno feminizacijo las je najbolj učinkovita transplantacija las. Znanstvene ugotovitve kažejo, da se plešavost pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, razvije le po puberteti in jo prepreči ablacija testisov pred puberteto, po puberteti pa izgube las ni mogoče ustaviti. Razlog za to je, da lasni mešički po izpostavitvi androgenim hormonom postanejo na te hormone občutljivi. Dolgo je veljalo, da je tip plešavosti pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, podedovana sistemska bolezen, povezana s spolno zrelostjo. Danes je znano, da lahko vsakdo izgubi lase po vstopu v puberteto saj je patofiziološka osnova androgene alopecije vpliv testosterona na genetsko občutljive posameznike_ce. Isti razlog za plešavost velja tudi kot najpogostejši vzrok izgube las pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol.

Zdravljenje izgube las s presajanjem foliklov (presaditev las po FUE metodi)

To je minimalno invazivna kirurška metoda, ki glede na klasične metode skrajša okrevanje ter zmanjša možnost zapletov. FUE metoda postaja standard zdravljenja plešavosti, a je zaradi tehnične zahtevnosti njeno uveljavljanje počasno.

Kaj je presajanje foliklov?

Presajanje foliklov (lasnih mešičkov) je sodobna tehnika korekcije plešavosti. Za razliko od starih metod se presadi posamezne lasne folikle, od katerih vsak vsebuje od 3 do 4 lase.

Specializiran_a kirurg_inja s pomočjo robota odvzame folikle iz donatorskega področja. To je najbolj poraščeno območje, v večini primerov na zadnjem predelu glave. V naslednjem koraku kirurg_inja presadke (grafte) prenese na prejemno mesto. Natančni mikro-instrumenti omogočajo natančno implantacijo presadkov, zato je rezultat naraven, saj je vzorec rasti presajenih las enak naravnemu. S tem dosežemo tudi večjo gostoto las (vir: https://www.fabjan.si/presaditev-las).

Koliko stane presajanje foliklov?

Transplantacija las je cenovno kar velik zalogaj. Z tem namenom se veliko ljudi odloči za obiske “meke transplantacije las” v Istanbulu v Turčiji, kjer imajo vrhunske zdravnike_ce na tem področju. Cena je pa v povprečju od 1500 evrov navzgor, odvisno od klinike in količine las, ki jih je potrebno presaditi.

Trajna feminizacija las s hormonsko terapijo

Hormonska terapija vpliva na osnovno strukturo dlak, nohtov in las. Feminizacija s hormonsko terapijo lahko v roku 3 do 6 mesecev pozitivno vpliva na rast las, medtem ko bo na dolgi rok zmanjšala rast dlak po telesu.

Hormoni v splošnem močno vplivajo na lase, a ne zamenjajo las, ki so že odpadli. To pomeni, da v kolikor se soočaš z izgubo las, hormonska terapija izgubo bo ustavila in preprečila, da se razvije. Za lase, ki so že izpadli, je potrebno pogledati druge rešitve, kot je na primer presajanje foliklov.

Če te izguba las obremenjuje, lahko, ko začneš hormonsko terapijo, prosiš endokrinologa_injo za Dutasteride oz. Avodart v Sloveniji. Dutasterid je peroralno zdravilo, ki blokira pretvorbo testosterona v dihidrotestosteron (DHT), hormon, ki je v veliki meri odgovoren za plešavost. Avodart se lahko doda drugim blokerjem in estrogenu za preprečevanje izgube las.

Finasteride proti izgubi las

Osebe, ki jih skrbi izguba las, lahko prvo leto hormonske terapije dodajo tudi Finasteride. Deluje tako, da blokira proizvodnjo dihidrotestosterona (DHT), hormona, ki je povezan z izpadanjem las. Finasterid ni zdravilo, ki bi neposredno sprožilo rast las. Pomaga lasem, da zrastejo nazaj, saj vpliva na vzrok za izgubo izgubo las: DHT. To pomeni, da lahko pomaga preprečiti kronično izpadanje las. Lahko zaščiti lasne mešičke in s spodbujanjem splošnega zdravja las je lahko dejavnik ponovne rasti.