t-priročnik: prilagojeni prikaz

Oblačila

Oblačila

Oblačila so, nepresenetljivo, za marsikatero trans in/ali nebinarno osebo ena izmed prvih stvari, ki jih uporabljamo za raziskovanje svojega videza in spolnega izraza. V primerjavi z raznimi drugimi pripomočki in posegi, ki se uporabljajo tekom medicinske in socialne tranzicije so oblačila relativno široko dostopna, njihova cena pa tudi ni nujno visoka. Oblačila so lahko tudi nekaj s čimer lahko vplivamo na svoj videz brez vključenosti v medicinsko tranzicijo, lahko pa imajo zelo velik vpliv na lajšanje spolne disforije oz. sprožanje spolne evforije.

Izkušnje

“Ob začetku tranzicije sem veliko eksperimentiral z različnimi stili oblačil, dokler nisem našel stila v katerem se počutim udobno. Za nakupovanje novih oblačil zelo priporočam second-hand trgovine - ponudba je veliko bolj razgibana in možnost imaš preizkusiti veliko stvari za malo nižjo ceno kot v nekaterih fast-fashion trgovinah. Poleg tega so te trgovine ponavadi manj očitno deljene na moški/ženski oddelek, in privabljajo bolj sproščeno množico ljudi. Posebej zabaven je obisk s prijatelji_cami, ker skoraj vsak lahko najde kaj zanimivega zase :)”

(nebinarna oseba)

Vpliv zamenjave oblačil na počutje in duševno zdravje

“Obleke kupujem na moških oddelkih. Ko imam oblečene moške obleke, se počutim zelo udobno. Ko se pogledam v ogledalo vidim sebe (ne pa tako kot prej pred tranzicijo, ko sem nosil ženske obleke in sem se počutil zelo slabo).”

(trans moški)

“Pred tranzicijo sem večinoma nosil stvari, za katere sem verjel da so ‘primerne’ zame glede na družbo in trende. Vzelo mi je kar nekaj časa in eksperimentacije, da sem prišel do točke kjer se lahko primarno oblačim za lastno udobje. Imam boljše stvari za počet v lajfu :)”

(nebinarna oseba)

Oblikovanje telesa z oblačili za feminizacijo

Družba zelo močno kodira oblačila glede na spol, pripisan ob rojstvu. V naši kulturi obstajajo pravi neformalni »zakoni« o oblačilih. Dokler tega ne začnemo preizpraševati, nam je oblačenje (kaj in zakaj nosimo) pravzaprav diktirano. Zato je sprememba garderobe lahko velik izziv.

Spomnimo, da oblačila nimajo spola, in ne glede na konstitucijo tvojega telesa lahko seveda oblečeš, kar želiš. Najbolj pomembno je tvoje počutje in v vsakem primeru naj bo po tvojem.

Marsikatera trans ženska potrebuje za občutek varnosti ali zaradi disforije vizualno čim bolj »ženstven« izgled. Osebe, ki so pri nas videne kot najbolj feminine, imajo ponavadi telo »v obliki peščene ure«. Ne glede na tvojo konstitucijo feminizirati tvojo silhueto načeloma izbrati oblačila, ki pomagajo ustvariti »izgled peščene ure«.

Oblikovanje začasne figure s pomočjo oblačil je za nekatere osebe zelo enostavno, za druge pa zelo težko. Če ne veš točno, kako začeti razmišljati o svoji idealni garderobi, lahko pomaga, da najprej pogledaš splošno obliko svojega telesa in določiš, katere obline želiš skriti oziroma izpostaviti.

Poleg tega, da določiš svoj stil oziroma kaj želiš nositi (to je najbolj pomembno), lahko uporabiš kombinacije krojev in barv kot orodje za izpostavljanje nekaterih delov telesa ter način, kako skriti druge. Obleke dajejo priložnost, da oblikujemo silhueto, ki potrdi družbene stereotipe, kako naj bi bilo videti telo cis ženske. Za pomoč glede oblačenja na podlagi oblike tvojega telesa je priporočeno, da poznaš svoj mere, ni pa nujno.

Tip teles in oblačenje

Na splošno se lahko tipi teles lahko razdelijo na te splošne kategorije:

 • v obliki jabolka oziroma navzdol obrnjen trikotnik
 • v obliki hruške ali trikotnik
 • v obliki peščene ure oziroma z oblinami
 • atletsko telo oziroma pravokotnik

Obliko “jabolka” imaš, če …

 • so tvoja ramena širša od tvojih bokov,
 • nimaš izrazitih bokov,
 • tvoj pas ni zelo ozek.

Obliko “hruške” imaš, če …

 • je tvoj pas širši od prsi,
 • imaš izrazite boke,
 • so tvoja ramena ožja od tvojih bokov,
 • imaš izrazito zadnjico

Obliko “peščene ure” imaš, če …

 • imaš širok prsni koš,
 • imaš ozek pas,
 • tvoje mere prsi in bokov so približno enake,
 • imaš izrazite prsi, boke in stegna.

“Atletsko telo” imaš, če …

 • na splošno nimaš veliko oblin,
 • so tvoje mere ramen in bokov skoraj enake,
 • tvoj pas ni zelo ozek,
 • tvoja teža je dokaj enakomerno razporejena po tvojem telesu.

Nasveti po tipu postave

Splošni nasveti

Družba do velike mere razume ženskost posameznice skozi obliko postave v obliki peščene ure. Zahodni lepotni ideali diktirajo, da so ženske, katerih telo ima obliko peščene ure, »najlepše« (oz. najbolj privlačne za moške – lepotni ideali so v osnovi predvsem seksistični in cisheteronormativni). Tako da se v družbi od vsake feminine osebe pričakuje, da ima njeno telo videz oblike peščene ure.

Ta standard je toliko bolj problematičen, ko pomislimo, da je oblika peščene ure pravzaprav najmanj pogosta oblika telesa. Kljub temu pa je razumljivo, da smo vse_i del te družbe in si do neke mere želimo izgledati kot ženske na reklamah za kreme za obraz. To seveda za marsikoga ni možno, tudi za večino cis žensk ne. Nič hudega, saj lahko tudi z oblačili zelo vplivamo na svoj izgled.

Nasveti, ki sledijo, niso strokovni. Služijo naj bolj kot uvod, kako razmišljati o kombiniranju oblačil in tipih oblačil glede na tvoje telo. Nenazadnje je najbolj pomembno, da si pozoren_na, kako se počutiš v določenih oblačilih in kako ti določeni kosi oblačil uspešno zmanjšajo disforijo. Skratka – vedno nosi tisto, kar te veseli!

Med pogostimi idejami o tem, kako oblike in barve vplivajo na silhueto, najdemo:

 • Diagonalne črte in temnejše barve vedno ožajo.
 • Vzorci horizontalnih črt povečajo/širijo.
 • Vzorci vertikalnih črt ožajo.
 • Najtežje je kombinirati več kosov oblačil. Lažje se je urediti z enim kosom (kot je tunika ali obleka).
 • Pri izboru barve oblačil bodi pozorna na to, kako se usklajuje z barvo tvojih oči ali las.
 • Izberi kroj oblačil na podlagi tvoje konstitucije.
Nasveti za osebo s podobo peščene ure

Če ima tvoje telo podobo peščene ure, imaš prednost. Na splošno lahko z barvami in kroji vedno poudariš cenjene obline in pas.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

 • oprijeti zgornji deli (na primer iz jerseyja)
 • zgornje majice – wrap top
 • zgornji deli s trakovi ali z zarezami
 • bluze “peplum” (peplum blouse)
 • vse majice in obleke z V-ovratnikom
 • obleke, ki se dobro prilegajo oz. so oprijete
 • oblačila, ki razkrivajo telo
 • topi s trakovi ali odprtinami
 • na splošno lahko dodaš pas svojim zgornjim topom ali oblekam
 • široke zgornje majice z elastiko okrog pasu
 • topi z volumnom pri prsih in ramenih s tesno prilegajočim pasom, v kombinaciji z volumnom spodnjega dela bodo ustvarili dramatičen učinek peščene ure
 • prikrojene srajce z razgibanim pasom, ki se prilegajo tvoji postavi
 • ravna, oprijeta krila (pencil skirt)
 • Vse od najosnovnejših kosov (kot je enostavna majica) do delovnih bluz z gumbi naj bo uporabljeno tako, da pokaže tvoj ozek pas.
 • plašči trenč
Nasveti za osebo s podobo jabolka

Pozornost usmeri stran od srednjega dela telesa in poudari svoje noge.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

Široke obleke v obliki črke A. Obleke z pasom pod prsmi. Krajše obleke, ohlapne obleke (shift dress). Tunike, ki padajo naravnost navzdol. Tunike iz lahkega materiala (flowy). Obleke, ki poudarijo tvoja ramena (seveda, če so ti všeč), obleke ali majice z odprtimi rameni. Na splošno obleke, ki poudarjajo oprsje: vsak globoki izrez ali V-izrez. Peplum topi z zožanim pasom. Empire obleka s pasom. Obleke, ki se zožajo pri bokih. Če želiš več strukture, izberi tkanine, kot so surova svila, lan, tvid, gabardin in debelejši bombaž (izogibaj se jerseyju – lahko je tanek!). Obleke kroja maksi z nižjim izrezom. Zavita obleka (wrap dress).

Če rad_a izpostaviš svoje noge, so mini krila dobra izbira. V nasprotnem primeru so v redu tudi tričetrt krila in krila do kolen. Tesne (skinny) kavbojke in pajkice so v redu še posebej v kombinaciji s široko tuniko, prevelikim puloverjem ali srajco. Hlače na zvon s petami so odlične za podaljšanje silhuete. Če imaš dolge noge, se lahko odločiš za čevlje brez pet ali balerinke. Ne pozabi, da mora rob hlač priti do vrha pet ali do tal.

Kot dobro vodilo velja, da če je tvoj zgornji del zelo širok, boš želel_a uporabiti bolj oprijete ali ozke hlače, da uravnotežiš svoj videz.

Nasveti za osebo s podobo hruške

Pri osebah, ki imajo telo v obliki hruške, je pogosto želja najti razmerja, ki podaljšajo telo. Priporočene so majice, ki pritegnejo pogled navzgor in poudarijo pas, hrbet ali vrat. Načeloma je cilj pritegniti pozornost na trup in ohraniti pozornost stran od bokov in stegen.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

Poglobljeni V-izrezi (cowl neck), razširjeni rokavi (bell sleeves), majice z zelo odprtim dekoltejem (snoop neck). Obleke v obliki črke A. Obleke s širokim krojem, kot so maksi obleke (maxi dress). Obleke s spuščenim in okrašenim ovratnikom, z odprtim hrbtom, širokimi rokavi in obleke s pasom bodo poudarile zgornji del telesa. Jakne naj ti padajo do pasu ali sežejo do sredine stegen. Škatlasti plašči (boxy). Vsako krilo ali obleka, ki sega do tik pod koleni podaljša tvojo silhueto in skrajša boke in stegna. Za hlače pa so priporočene bootcut kavbojke in kavbojke na zvon.

Nasveti za osebo z atletsko podobo oziroma obliko pravokotnika

Cilj je uravnotežiti široko zgornjo polovico telesa s poudarkom na nogah in drugih oblinah. Pomembno je uskladiti zgornji in spodnji del telesa. Če se odločiš za široko obliko zgornjega dela, naj bo spodnji del ozek ali oprijet. Če je spodnji del širši, naj bo zgornji del bolj diskreten.

Primeri oblačil, s katerimi lahko dodatno izpostaviš svojo postavo:

Vse obleke ali zgornji deli, ki kažejo ramena (seveda, če ti to ne povzroča disforije). Če ne želiš preveč razkazovati svojih rok ali ramen, lahko izbereš ožji izrez ovratnika, kot je crew, cowl ali V-izrez. Če želiš svojemu pasu dodati nekaj obline, izberi zgornje dele, ki jih je mogoče zatakniti v spodnjem delu. Zgornji deli s pasom tudi pomagajo oblikovati pas. Peacoats, dusters, bomber jakne in širša oblačila so dobra izbira. Če si vitka, lahko uporabljaš oprijete zgornje dele. Če želiš oblikovati svoj pas, poišči skrajšane ali elastične pasove, ki pomagajo ustvariti in poudariti pas. Če želiš zmanjšati pas, izberi A-kroje in obleke, ki segajo do bokov ali pod kolena. Večina stilov oblek se dobro sklada s tvojo postavo, zato je vprašanje, kaj želiš izpostaviti. Če imaš rada svoje noge, lahko izbiraš kratka krila ali kratke obleke. Če želiš oblikovati oprsje, izberi zgornje dele brez naramnic (z push-up modrčkom) ali zgornje dele z globokim izrezom. Dobre izbire so tudi jumpsuit in halter zgornji deli, da pokažeš hrbet. Krila lahko nosiš v skoraj katerem koli slogu ali dolžini. Če želiš katerikoli del telesa zmanjšati, se drži temnejših barv, navpičnih črt ali A-krojev. In kot vedno, če želiš ustvariti več pasu, izberi tanek pas.

Posebni nasveti za trans femme osebe

Nasveti za oblikovanje pasu
 • obleke ali zgornji deli z elastiko ali s pasom
 • zgornji del naj se zatlači v spodnjega
 • obleke, ki imajo več volumna pri bokih
 • najbolj učinkovita rešitev je korzet

Spolni izraz med generacijami in spoli

Kot nam dobro znajo povedati najstnice_ki, so oblačila in oblačenje pomemben del našega doživljanja in raziskovanja identitete. Oblačila seveda ne služijo le pokrivanju in zaščiti telesa pred vremenom, temveč igrajo veliko vlogo na vseh področjih našega življenja in med drugim vplivajo na gradnjo naših identitet. Družba zelo normira, kaj je komu dovoljeno nositi na podlagi njene_njegove pričakovane identitete. Če tvoj izgled ni dovolj normativen, če presegaš ali izzivaš norme, lahko hitro postaneš izključen_a.

Pri cis osebah odkrivanje norm o oblačenju in iskanje lastnega stila traja celo otroštvo, najstništvo, spreminja pa se tudi tekom celega življenja. Kaj pa, če je oseba trans? Za trans osebe se ta že tako zapleten, težak in velikokrat krut prostor še zoži. Oblačenje lahko namesto prostora svobode in izražanja svoje osebnosti postane prostor zatiranja in izključevanja.

Za trans femme osebe je oblačenje skozi desetletja dobilo zelo različne pomene. Za nekatere trans feminine osebe je ženska identiteta pomenila predvsem živeti odkrito in varno kot oseba, ki nosi čevlje s petami, modrčke in “ženske” obleke, tranzicija pa možnost varnega obstoja v javnem prostoru. Za številne je bilo (»pre«)oblačenje povezano s skrivanjem. Razne prakse preoblačenja (morda v osnovi kot cross dressing) in raziskovanje femininega spolnega izraza so številne osebe počele na skrivaj, predvsem (ali tudi izključno) v kontekstu spolnega užitka, saj je spolnost veljala (in do neke mere še vedno velja) za najbolj zaseben in intimen prostor.

Za mlajše trans femme osebe, ki so rojene že v dobi interneta in v času, ko se javni diskurz odpira za pravice transspolnih oseb, je oblačenje že izgubilo nekaj svoje simbolne moči. Femininost se danes že definira tudi onkraj seksističnih stereotipov (iz npr. 70. ali 80. let), ki žensko dojemajo zgolj kot predmet zadovoljevanja potreb moških. Pri mlajših osebah so tako izkušnje v tem smislu že bolj raznolike, oblačila pa nimajo več tako centralne vloge za gradnjo njihove identitete.

Vsekakor pa so oblačila pomemben in zelo učinkovit način za manjšanje spolne disforije oz. za doživljanje spolne evforije (občutek, da si točno takšen_na, kot želiš/moraš biti). Če imaš dostop do in si dovoliš uporabo točno tistih oblačil, ki jih dejansko želiš nositi, je oblačenje tudi eno izmed najboljših orodij za izražanje svoje identitete. Nekatere osebe imajo zelo jasen načrt oz. utemeljijo svojo identiteto prav na tej svobodi oblačenja.

Velikosti in kako izmeriti telo

Pri poskušanju novih tipov oblačil zelo pomaga, da poznaš svojo konfekcijsko številko in na splošno vse svoje mere (ki se lahko zelo spremenijo). Tukaj predstavljamo osnovne informacije o konfekcijskih številkah in merjenju.

Kako se meriti?

Edino orodje, ki ga potrebuješ za merjenje, je merilni trak/šiviljski meter. Trdi meter (npr. tisti iz škatle z orodjem) ni primeren za merjenje telesa, saj izmere ne bodo natančne. Kje kupiti merilni trak? Na internetu ali v trgovinah (na oddelkih trgovin za tekstil in šivanje).

Merilni trak preprosto oviješ okrog dela telesa, ki ga želiš izmeriti, in odčitaš število na traku, kjer se trak stakne z drugim delom traku. Vedno se izmeriš brez oblačil, neposredno ob telesu in brez stiskanja. Če se meriš sam_a, si lahko pomagaš tako, da se postaviš pred ogledalo. Tako lahko preveriš ali je trak pravilno nameščen.

https://www.wikihow.com/Take-Body-Measurements

Merjenje prsnega koša in prsi

Prsni koš in prsi izmeriš brez oblačil, neposredno ob telesu in brez stiskanja. Merilni trak oviješ okrog najširšega dela prsnega koša oziroma čez prsi (brez stiskanja) in odčitaš število na traku. Če se meriš sam_a, si lahko pomagaš s tem, da se postaviš pred ogledalo. Če se meriš za nakup oblačil, ki jih nameravaš vedno nositi z modrčkom, se izmeri z modrčkom.

Pri trans femme osebah je lahko nakup nedrčka (sploh prvega) občutljiva stvar. Pomembno je, da izbereš pravo številko, saj se mora lepo prilegati prsnemu košu in ne sme tiščati ali vezati.

Kako pravilno izmeriti obseg prsi za nakup modrčka

Za merjenje obsega prsi sta potrebni dve meritvi, saj je velikost modrčka sestavljena iz dveh delov:

 • Obseg pod prsmi: Se izraža v centimetrih (80, 90, 100 …)
 • Velikost košarice, ki je dejanski obseg prsnega koša ali zgornji obseg prsi. Velikost košaric se izraža v črkah (A, B, C, D …)

Izmeriš se lahko tako:

 1. Najprej izmeri obseg pod prsmi. To narediš tako, da stojiš vzravnano, trak oviješ okrog hrbta in pod prsno gubo. Ta številka je osnovna velikost v cm kot so na primer: 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 110 in tako naprej. Odstopanje je lahko 2 cm, kar pomeni, da velikost 80 ustreza obsegu 78–82 cm pod prsmi.
 2. Prsni obseg meriš tako, da položiš šiviljski meter tako, da je trak na hrbtu v višini hrbtnega izreza (tam, kjer se modrčki ponavadi zapnejo) spredaj pa čez bradavice.
 3. To mero nato primerjaš z obsegom pod prsmi po spodnji tabeli.
Prsni obseg večji od podprsnega obsega za:Košarica
12–14 cmA
14–16 cmB
16–18 cmC
18–20 cmD
20–22 cmE
22–24 cmF

Primer: Če imaš obseg pod prsmi 82 cm, prsni obseg pa 94 cm, je tvoja velikost 80A.

(Vir/poglej: https://www.flirty.si/kako-se-izmeriti)

Kaj pa, če imaš manj kot košarico A?

Če je razlika med tvojim obsegom pod prsmi in prsnim obsegom manj kot 12 cm, lahko iščeš modrčke s košarico AA. Te je sicer v trgovinah v Sloveniji težko najti, zato jih lahko poiščeš na internetu (npr. v Nami, H&M, C&A in drugih spletnih trgovinah). Druga možnost je, da uporabljaš silikonske blazinice oziroma prsno protezo (za več informacij glej članek o prsih).

Merjenje obsega pasu

Najprej položiš šiviljski trak okrog pasu. Nekje med popkom in prsnim košem poišči najožji del. To je obseg tvojega pasu.

Merjenje obsega bokov

Šiviljski trak ovij čez boke in zadnjico, kjer je obseg največji. To je obseg tvojih bokov.

Merjenje dolžine nog

Položi šiviljski trak po dolžini od pasu do gležnjev. To je tvoja dolžina nog.