t-priročnik: prilagojeni prikaz

Obraz

Brada

Kako si lahko sam_a narišeš brado za lajšanje disforije

Mnogo trans moških in trans maskulinih nebinarnih oseb si zelo želi brado, ta je tudi zelo pogosto med najbolj pričakovanimi oz. želenimi vplivi jemanja testosterona. Ampak obstajajo tudi možnosti, kako si lahko sam_a narišeš brado in s tem zmanjšaš občutenje spolne disforije.

Na internetu obstaja mnogo videov in napotkov, kako si narisati brado. Za risanje brade lahko izbereš več metod in pripomočkov kot so npr. maskara, svinčnik za risanje obrvi, senčila za veke, prelivi za lase, itd., ki jih najdeš v vseh drogerijah. Priporočamo veganske izdelke in izdelke, ki niso testirani na živalih.

Na mesta, kjer želiš imeti brado, z izbranim pripomočkom pobarvaj kožo. Pripočljivo je, da doma oz. na mestu, kjer si varna_en, vadiš, saj prvo risanje morda ne bo preveč uspešno.

Vse_i smo po obrazu (bolj ali manj) poraščene_i - na obrazne dlačice nanesi maskaro, ki ti bo poudarila videz in barvo dlačic. Barvo maskare izberi glede na svojo naravno barvo las/kožni odtenek, načeloma pa so rjave maskare najbolj primerne za risanje brade.

Pri uporabi vseh pripomočkov je pomembno, da opazuješ njihovo reakcijo na tvojo kožo in jih v primeru alergijske reakcije takoj nehaš uporabljati.

Izkušnje z risanjem brade

“Do vidnih učinkov testosterona sem si risal brado. Make up za risanje barve sem kupil v drogeriji DM.”

(trans moški)

Vpliv risanja brade na počutje in duševno zdravje

“Barvanje brade mi je pomagalo predvsem pri neučakanosti glede hormonskega zdravljenja, saj sem predvsem komaj čakal na poraščenost.”

(trans moški)

“Z barvo za brado sem bil zadovoljen, ker si jo že od nekdaj želim in mi je bil všeč izgled.”

(trans moški)

HRT in obraz

Hormonska terapija feminizira obraz s prerazporeditvijo maščob. Učinki so različni od osebe do osebe in odvisni od veliko različnih parametrov. Načeloma se lahko prerazporeditev maščobe na obrazu opazi po 6 mesecih.

Obraz

Pri feminizaciji obraza in las je na voljo obilica metod, od katerih ima vsaka svoje pozitivne in negativne strani. Za izbor ustrezne metode najprej razmisli o svojih ciljih: ali želiš za nekaj ur ali dni biti kraljica večerje ali razmišljaš o nečem, kar bo delovalo na daljši rok?

Kako začasno feminizirati svojo glavo in obraz?

 • Na kožo na obrazu lahko pozitivno vplivaš, če upoštevaš vsakodnevno higiensko rutino: tonik, krema za hidratacijo itd. (=>osnovna higiena)
 • Veliko oseb želi skriti svojo brado (=>Make up/kako skriti svojo brado?)
 • Za začasno feminizacijo si lahko pomagaš z ličili (=>kako feminizirati svoj obraz s pomočjo ličila)
 • Pri laseh lahko uporabljaš lasulje za takojšnji učinek ali za daljše obdobje (=>O lasuljah)
 • Če te zanimajo ideje, kako feminizirati svojo frizuro, poglej (=>frizure in femninizacija)
 • Tudi uporaba nakita je lahko način, kako feminizirati svoj obraz.
 • Trajna feminizacija obraza

  Opozorilo:

  “Trajno” ne pomeni nujno do konca življenja. S trajnimi metodami mislimo metode, ki jih ni treba ponavljati oz. vzdrževati vsak dan, teden ali mesec. Torej, kadar govorimo o trajnih rešitvah, mislimo tiste, ki bodo držale nekaj let, telo se namreč nikoli ne neha razvijati in spreminjati.

  Tudi učinki hormonske terapije so trajni le dokler se terapija nadaljuje. V primeru prekinitev so lahko nekateri efekti delno reverzibilni. Posegi so najbolj trajne opcije in celo z njimi je težko zagotoviti, da bo oblika telesa ostala enaka tudi po več letih.

  Veliko trans femme oseb, ki si želijo dolgoročno spremeniti poteze na svojem obrazu in lase, se najprej obrnejo na hormonsko terapijo in kasneje po potrebi na poseg feminizacije obraza.

  Osnove nege obraza

  Nega obraza je prvi in najbolj osnoven korak, s katerim bomo videz kože pripeljale_i do najboljšega možnega rezultata, hkrati pa bomo s tem ustvarile_i dobro podlago za makeup.

  Nega obraza sega vse od preproste rutine s samo nekaj koraki do zahtevnejših rutin, ki lahko zahtevajo precej več časa. Kakšno rutino nege obraza bomo izbrale_i, je odvisno tudi od rezultata, ki ga želimo doseči (npr. ali želimo, da bo koža videti bolj mat ali bolj sijoča).

  Elementi, ki naj bi jih vsebovala vsaka rutina nege obraza:

  • Čiščenje → je prvi korak vsake rutine nege obraza, s katerim bomo poskrbele_i, da bo naša koža čista in pripravljena na nadaljne korake.
  • Vlaženje kože → je navadno naslednji korak (ali več korakov), s katerim dosežemo, da bo naša koža mehka, gladka in zdravega videza, hkrati pa s tem že ustvarimo dobro podlago za nanos makeupa, če si tega želimo. To lahko dosežemo z dobro vlažilno kremo, lahko pa si dodatno pomagamo tudi z drugimi kozmetičnimi produkti (npr. toniki, serumi, esencami, maskami, …).
  • Zaščita pred soncem → čez dan moramo kožo zaščititi pred škodljivim vplivom sonca. Tako bomo preprečili_e hitrejše staranje kože. Za to uporabljamo dobro sončno kremo (SPF 50+), ki je namenjena za uporabo na obrazu (kreme za sončenje za telo za to niso vedno primerne, hkrati pa imajo navadno nižji SPF).

  Kako izbrati kozmetične izdelke?

  Pri izboru kozmetičnih izdelkov moramo vedno preveriti vsebino, saj se želimo izogniti produktom, ki vsebujejo sestavine, ki bi kožo lahko izsušile ali razdražile (npr. alkohol). Tako se tudi izogibamo produktom, ki so odišavljeni, barvani itd. Hkrati moramo paziti, da izbiramo produkte, ki so primerni za naš tip kože (mastna, suha, nevtralna/mešana koža) in ker je vsaka koža unikatna, smo tudi po izboru pravih produktov pozorne_i na to, kako se naša koža na njih odzove.

  Preden katerikoli produkt nanesemo po celotnem obrazu, ga iz varnosti lahko testiramo na drugem, manjšem predelu telesa (npr. na zapestju). Seveda se za bolj podrobne informacije lahko posvetujemo tudi z dermatologom_injo, če jo_ga obiskujemo.

  Znamka kozmetičnih izdelkov načeloma ni pomembna, dokler pri vsakem preverimo vsebino in izberemo pravi produkt zase. Pri tem si lahko pomagamo s spletnim orodjem. Uporaba orodja je precej preprosta: na spletu poiščemo izdelek, ki ga želimo preveriti, seznam njegovih sestavin kopiramo v za to namenjeno okence v spletnem orodju, nakar orodje preveri sestavo in poda analizo.

  Nekaj sestavin, ki si jih želimo v kozmetičnih produktih (oz. nekaj dodatnih produktov, ki jih lahko vnesemo v svojo rutino):

  • Hialuronska kislina. Uporablja se tudi v kožnih pripravkih za celjenje ran, opeklin, kožnih razjed in kot vlažilno sredstvo. Pogosto se promovira tudi za uporabo v izdelkih proti staranju, vendar ni znanstvenih dokazov, da bi lahko z uporabo na koži ali z zaužitjem hialuronske kisline preprečile_i procese staranja.
  • Salicilna kislina. Pri uporabi na koži deluje salicilna kislina v koncentracijah od 1 % do 3 % antiseptično in keratoplastično, v višjih koncentracijah pa keratolitično (lušči poroženele plasti pokožnice). Uporablja se v različnih dermalnih farmacevtskih oblikah, na primer poznani so alkoholni losjoni za uporabo pri aknah, saj odmaši pore in preprečuje nastanek ogrcev.
  • Vitamin C.
  • Če kožnim celicam, ki proizvajajo kolagen, dodamo vitamin C, se poveča sinteza kolagena, zaradi česar bo koža bolj čvrsta in bo videti mlajša. Vitamin C v koži ima tudi antioksidativno delovanje, saj nevtralizira proste radikale, ki nastajajo zaradi delovanja škodljivih okoljskih dejavnikov in po poškodbah kože zaradi vpliva UV sevanja.
  • Retinol. Retinol je ena od glavnih sestavin v industriji za nego kože, posebej obraza. Pridobivamo ga iz vitamina A in dokazano stimulira proizvajanje kolagena ter preventivno deluje proti znakom staranja kože. Naša koža se stara, saj se proces obnavljanja celic s površinske plasti kože iz leta v leto vse bolj upočasnjuje, zato naš obraz postane grob na dotik, gube pa vse opaznejše. Izdelki, ki vsebujejo retinol, kot so kreme in serumi za obraz, zmanjšujejo vidnost drobnih linij in gub na obrazu, še posebej na predelu čela in ust. Hkrati povečujejo prožnost kože in njen tonus ter nevtralizirajo madeže, saj retinol preprečuje proizvajanje melanina, mehča kožo in jo naredi prijetnejšo na dotik.

  Primeri dobrih znamk kozmetičnih izdelkov:

  • Kozmetika Afrodita. Zelo dostopna v večini prodajaln (Müller, DM, Online), širok nabor različnih produktov za vse tipe kože.
  • CeraVe. Širok nabor nevtralnih, neodišavljenih produktov za vse tipe kože. Dostopno predvsem online.
  • Cosrx. Profesionalna kozmetika korejskega porekla, dostopna predvsem online.
  • Klaris. profesionalna kozmetika korejskega porekla, dostopna predvsem online.
  • The Ordinary. Širok nabor različnih produktov, predvsem različnih serumov in olj.

  Principi feminizacije obraza

  Feminizacija obraza lahko pomeni zelo veliko različnih stvari. Lahko pomeni trajno vplivati s hormonsko terapijo na razporeditev maščobe na obrazu, spremeniti poteze obraza s kirurgijo ali začasno feminizacijo z makeupom.

  Obrazne poteze, ki nas spominjajo na cis ženske, niso nujno zelo specifičen tip obrazov “popolnih” žensk, kakršne nam predstavljajo mediji. Feminizacija obraza ne pomeni nujno pretiravanja s ličili ali hiperseksualnih “lepotnih” operacij. Feminizacija obraza v primeru trans femme oseb pogosteje pomeni nekaj zelo pomembnega v vsakodnevnem življenju: varnost, zdravilo proti disforiji ali boljši socialni status.

  Začasna feminizacija obraza z makeupom

  O makeupu

  Ko govorimo o makeupu, govorimo o različnih metodah in tehnikah nanašanja kozmetičnih produktov/ličil (makeupa), s katerimi želimo doseči drugačen oz. “izboljšan” videz.

  Ljudje že od nekaj uporabljamo različne oblike makeupa. Prav tako skozi zgodovino uporaba makeupa ni bila ekskluzivna samo za en spol, danes pa je uporaba makeupa je v naši družbi najbolj značilna za ženske, čeprav postaja vse bolj univerzalna in namenjena osebam vseh spolov.

  Makeup obstaja v več različnih oblikah: od naravnega videza (“no makeup” look – kar ne pomeni nujno, da je bila uporabljena “majhna” količina makeupa), do bolj izstopajočega videza, kjer je prisotnost makeupa namenoma očitna (od večernega looka do drag make up-a).

  Z uporabo makeupa lahko koži podamo bolj sijajen videz, poudarimo različne predele obraza (oči, ustnice, obrvi, trepalnice, …), spremenimo videz strukture obraza (contouring, highlighting, …), prekrijemo nezaželene elemente na obrazu (pordelost, podočnjake, mozolje, senco od brade, …), itd.

  Feminizacija obraza z makeupom

  Pri feminizaciji obraza s pomočjo makeupa gre za tehnike uporabe makeupa, s katerimi bomo dosegle_i bolj stereotipno ženstven videz. Za “ženstven videz” obraza so značilne naslednje lastnosti: mehkejša, bolj gladka koža, večje ustnice, bolj okrogel obraz, tanjše obrvi z večjim lokom, daljše trepalnice, velike, bolj izstopajoče oči …

  Pomembno je, da se zavedamo, da stereotipen “ženstven videz” ni osnovan zgolj na podlagi bioloških faktorjev, temveč je v veliki meri posledica kozmetičnih praks in uporabe makeupa, ki se ga ženske bolj pogosto poslužujejo.

  Feminizacijo obraza z makeupom lahko dosežeš z sledečimi koraki in produkti (vsi niso nujno potrebni – upoštevaj svoje želje in potrebe).

  Priprava kože s primerjem

  “Primer” je po negi obraza naslednji najbolj pomemben korak, s katerim dosežeš popolnoma gladek učinek in tako ustvariš dobro podlago za nanos makeupa. Primer lahko najdeš v več različnih oblikah (za cel obraz, samo za oči, mat ali sijajen efekt …), zato je pomembno, da preveriš, ali bo določen primer deloval za tvoje potrebe.

  V osnovi pa je to produkt, ki ga na obraz naneseš kot kremo, ki na tvojem obrazu zapolni pore in manjše gube (in druge “nepravilnosti” na obrazu). Z njim ustvariš popolno podlago, ki pomaga pri obstojnosti makeupa. Lahko ga nadomestiš s katero koli dermatološko kremo za hidratacijo obraza.

  Korektor (concealer)

  Concealer je navadno kremast izdelek, podoben podlagi, vendar svetlejše barve, s katerim se osredotočiš samo na določene predele obraza, ki jih želiš dodatno zakriti (npr. pod očmi).

  Podlaga oz. puder (foundation)

  Podlago (ali puder) lahko najdeš v več različnih oblikah (tekoča, kremasta, v sticku, suha). Katero uporabiš, je odvisno od rezultata, ki ga želiš doseči, in od ostalih izdelkov, ki jih uporabljaš. Pri podlagi pazi, da izbiraš produkte, ki bodo odgovarjali tvoji barvi kože – seveda točnega pigmenta skoraj ne moreš najti, zato izberi najboljši približek. Če si želiš manj debelo podlago, lahko namesto nje uporabljaš tudi kreme za dojenčke.

  Senčenje (contouring)

  Izdelke za senčenje najdeš v različnih oblikah (od kremastih do suhih), zanje pa je značilno, da so nekoliko temnejše barve, saj z njim oblikujemo obraz s taktičnim postavljanjem “senc”. Uporabljaš ga načeloma pod ličnicami, na temenih, okoli čela, ob nosu in okoli spodnje čeljusti.

  Vsak obraz je različen in senčenje tudi: dobro senčenje se naj ne bi prav videlo ampak rahlo začutilo. S diskretnim senčenjem lahko uspešno spremeniš videz strukture obraza in ustvariš bolj okrogel ali bolj oglat videz, “zmanjšaš” nos in čelo … Ni nujen korak, ampak je pomembno orodje (v kombinaciji z osvetljevanjem) za feminizacijo obraza, če ga znaš pravilno nanesti na svoj obraz.

  Osvetljevalec (highlighter)

  Osvetljevalec je izdelek, s katerim naneseš svetlejši odtenek (highlighting – svetlenje). Vsak obraz je različen, ampak highlighter načeloma lahko naneseš kot vertikalno črto na sredini nosu, vodoravno črto na sredini čela, pod obrvi in kot pikico na sredini brade.

  Z diskretnim highlighterjem lahko uspešno spremeniš videz strukture obraza in ustvariš bolj okrogel ali bolj oglat videz, optično zmanjšaš nos in čelo … Ni nujen korak, vendar je v kombinaciji s contouringom pomembno orodje za feminizacijo obraza, saj lahko optično vplivamo na relief obraza, da še bolj poudariš predele, ki jih želiš: sredina čela, konica nosu, vrh ličnic, pod obrvi, pri začetku oči itd.

  Šminka

  Šminka je morda eden od najbolj femininih simbolov, zato je za veliko oseb zelo pomembna. Ampak malokdo ve, da si pred šminko lahko ustnice narišeš s črtalom za ustnice. Črtalo za ustnice pomaga poudariti naravno obliko ustnic ali pa ustvariti poljubno obliko, npr. bolj polno obliko.

  S šminko nato ustnice zapolniš in tako dosežeš bolj poln videz. Pri izboru barve kombiniraj temnejše črtalo s svetlejšo šminko, lahko pa tudi uporabljaš isto barvo za oboje. Šminko seveda lahko uporabljaš tudi brez črtala, vendar bo črtalo poskrbelo za daljši obstoj šminke in bo preprečilo, da se razmaže po obrazu.

  Rdečilo za lica

  Rdečilo je navadno toplo obarvan kozmetični izdelek (odtenki rdeče, roza, oranžne …), s katerim lahko poudariš lica. Rdečila so navadno v pudrasti obliki, vendar jih je mogoče najti tudi v drugih oblikah. Pazi, da izbereš ton, ki bo odgovarjal tvoji barvi kože (in podlagi) ter da pri nanosu ne pretiravaš, saj so barve lahko zelo intenzivne.

  Senca za oči (eyes shadow)

  Senca za oči je navadno suh izdelek, ki ga naneseš na veke in na splošno okoli oči. S tem poudariš in odpreš videz oči. Barve so lahko zelo različne, vendar so za vsakodnevno uporabo najbolj primerne naravne, nevtralne barve (bež, rjava, siva, roza …).

  Črtalo za oči (eyeliner)

  Eyeliner obstaja v različnih oblikah, od svinčnika do tekočega in kremnega eyelinerja. Z njim naj bi še dodatno poudarili_e oči. Naneseš ga navadno v tanki črti na veko nad trepalnicami.

  Maskara

  Maskara je izdelek, ki je namenjen trepalnicam. Te navidezno odebeli, zgosti in podaljša. Za intenziven videz nanesemo črno maskaro, če želiš bolj “naraven” videz, pa lahko uporabiš maskaro rjave barve.

  Oblikovanje obrvi

  Izdelki za oblikovanje obrvi so na voljo v različnih oblikah (svinčniki, sence, kremasti …). Navadno jih izbereš v nekoliko temnejši barvi od barve svojih las. Če te izdelke kombiniramo z nego in oblikovanjem obrvi (npr. s pinceto), lahko obrvi oblikuješ popolnoma po svojih željah.

  Kako trenirati in se učiti naprej?

  Pri makeupu je pomembno, da se zavedaš, da je vsaka koža unikatna. Kar deluje za določeno osebo, ni nujno, da bo delovalo tudi zate. Zato moramo narediti prvi korak in začeti s “treniranjem.” Le tako lahko ugotoviš, kateri izdelki so zate primerni in najlažji za uporabo.

  Vedno si lahko pomagaš z različnimi YouTube tutoriali, vendar je potrebno biti pozorna_en, da youtuberji_ke uporabljajo filtre, luči in postavitve kamer, tako da njihov končni rezultat (kljub ogromni količini makeupa) izgleda brezhibno. Ne smeš se čuditi, če tvoj rezultat (ko svojo kožo vidimo od blizu) ne bo tako popoln kot izgleda na kameri. To je normalno! Zato večina ljudi za vsakdanjo rabo uporablja bolj naraven in kar se da minimalen makeup.

  Nenazadnje, ne glede na to, kakšen rezultat si želiš, se z makeupom tudi kdaj pozabavaj, poskusi različne stvari in se tako z makeupom spoznaj in razbij strah pred njim.

  Makeup tutoriali