t-priročnik: prilagojeni prikaz

Poraščenost

Britje

Marsikdo se strinja, da je britje najbolj priročna in hitra metoda, ampak dlake po britju rastejo najhitreje, postanejo rahlo trše in na otip neprijetne (“pikajo”).

Če se briješ z brivnikom, ki ima več britvic, pazi, da se ne porežeš. Za optimalno britje se ob dobri svetlobi postavi pred ogledalo. Ugotovi smer, v katero rastejo dlake. Kožo napni oz. poskusi predel za britje postaviti tako, da bo koža čim bolj ravna in napeta, ter se za najbolj varno britje brij v smeri, v kateri dlake rastejo.

Za najbolj optimalno britje se sicer lahko poskusiš briti v smeri proti rasti dlak, čeprav lahko s tem tvegaš vraščanje dlak, brazgotine ali razdraženo kožo. Pred britjem si umij roke in uporabljaj čisto opremo (nov brivnik ali britvice), da preprečiš razvoj bakterij na koži.

Topla voda lahko pomaga, da se kožne pore odprejo in tako zaščitiš kožo. Uporabljaj čim bolj nevtralno kremo za britje (če se ne briješ po obrazu, lahko poskusiš tudi z veganskim balzamom za lase). Med striženjem/britjem raje stoj, ker se lahko bolj poškoduješ, če med striženjem ali britjem ležiš. Po odstranjevanju dlak uporabi vlažilno kremo, da zmanjšaš suhost in razdraženost kože.

Izogibaj se deljenju izdelkov za odstranjevanje dlak z drugimi družinskimi člani, da preprečiš bakterijske, virusne ali spolno prenosljive okužbe.

Depilacija s kremo

Kremo za depilacijo lahko uporabljaš za odstranjevanje dlak na nogah, rokah, hrbtu in trebuhu. Depilacijske kreme načeloma niso varne za uporabo na sluznicah.

Depilacija s pinceto

Pri uporabi pincete je treba paziti, da ne dobiš vraščenih dlak, ustvariš brazgotin ali preveč dražiš svoje kože.

Izogibaj se deljenju izdelkov za odstranjevanje dlak z drugimi družinskimi člani, da preprečiš bakterijske, virusne ali spolno prenosljive okužbe. Priporočeno je, da pinceto redno čistiš in jo razkužiš s 70-odstotnim alkoholom.

Depilacija z epilatorjem

Epilatorji so električne naprave, ki delujejo kot avtomatizirane pincete in pulijo dlake podobno kot voskanje. Ob premikanju glave epilatorja po koži ta dlake puli nenehno in posledično povzroča tudi nenehno bolečino (pri voskanju pride do bolečine le pri diskretnih potegih traku ali trdega voska). Zato je lahko ta metoda manj primerna za osebe, ki jih puljenje dlak zelo boli.

Epilatorji lahko stanejo več kot termin voskanja v kozmetičnem salonu, a lahko kvaliteten epilator brez posebnega vzdrževanja deluje tudi več let.

Depilacija z voskom

Depilacija z voskom ali voskanje je puljenje dlak z uporabo voska. Ker metoda dlake izpuli, te ne zrastejo nazaj ostre in temne barve kot pri britju, pač pa se lahko z rednim voskanjem celo zredčijo.

Vosek obstaja v več oblikah, na primer v roll-on kaseti, lističih z vnaprej nanesenim voskom, v obliki tekočega voska ter v obliki trdnega voska v granulah ali ploščicah. Kasete z voskom in lističi so z nekaj prakse enostavni za uporabo, tekoči ali trdni vosek pa zahtevata grelec voska in nanašanje na kožo z leseno palčko.

Pri uporabi voska iz roll-on kaset ter tekočega voska potrebuješ tudi lističe, ki jih nalepiš na vosek, nanesen na poraščeno kožo, ter s potegom lističa odstraniš večino voska z dlakami vred. Pri uporabi trdnega voska lističev ne potrebuješ – na kožo preprosto naneseš debelejšo plast voska, počakaš, da se strdi, in ga potegneš s kože podobno kot listič.

Trdni vosek bo na tvoji koži pustil manj lepljivih preostankov kot tekoči voski. Preostanke voska lahko odstraniš s kože z oljem.

Če boš voskanje izvajal_a sam_a, si zapomni, da vosek nanašaš v smeri rasti dlak. V isti smeri na vosek nalepiš tudi listič. Listič (ali trdi vosek) nato odločno potegneš ob koži v nasprotni smeri (proti smeri rasti dlak).

Bolečina se pri voskanju pojavi ob diskretnih potegih lističa ali trdega voska, zato je lahko voskanje primerno za tiste osebe, ki si želijo bolj trajne metode odstranjevanja dlak, a je epilacija za njih preveč boleča.

Po voskanju bo tvoja koža najverjetneje zelo razdražena, rdeča in vroča, zato ne načrtuj izletov na bazen in podobnih aktivnosti takoj po voskanju.

Hormonska terapija in dlake

Hormonska terapija vpliva na dlake na več načinov. Zmanjševanje testosterona in več estrogena povzroča feminizacijo kože, las, nohtov in na splošno dlak po celem telesu. Lasje rastejo rahlo hitreje, koža postane mehkejša in bolj prozorna. Dlake postanejo svetlejše in mehkejše in s časom rastejo počasneje.

Edino mesto, kjer hormonska terapija nima vpliva, je brada. To pomeni, da hormonska terapija v veliki večini primerov ni dovolj za nekoga, ki si želi feminizacijo obraza, in je zato depilacija brade edina (relativno) trajna opcija.

Pri depilaciji brade je priporočeno začeti zgodaj, ker proces lahko traja dolgo in zato, ker depilacija brade ni krita s strani ZZZS tudi, če imaš uradno diagnozo F64.0.

Po nekaj letih hormonske terapije je rast dlak po celem telesu (razen na obrazu) vidno počasnejša. To je sicer zelo odvisno od osebe do osebe in ne pomeni, da dlake nehajo rasti. Tudi na delih telesa, kot so prsti, prsi, trebuh, hrbet in noge, dlake še vedno rastejo – sicer manj, predvsem pa postanejo veliko manj opazne.

Nekatere starejše trans ženske, ki so na začetku tranzicije plačale za depilacijo po celem telesu, so izrazile obžalovanje, ko so odkrile, da hormonska terapija feminizira tudi dlake.

IPL

IPL (intense pulsed light) je laserju podobna metoda, ki pošilja svetlobne žarke v korenine dlak in jih s tem zažge. Za razliko od laserja IPL v kožo pošilja žarek, ki vsebuje širši spekter svetlobe. Posledično žarek ni tako natančen za specifičen sloj kože, kar pomeni, da je IPL manj natančen od laserja in tudi ne more biti tako močan, saj bi to bilo nevarno za kožo. IPL najmanj trajna in učinkovita metoda dolgoročnega odstranjevanja dlak, je pa cenovno najbolj dostopna. V Sloveniji je na trgu ogromna ponudba IPL aparatov.

Zaradi komercialnih razlogov se nekateri IPL aparati prodajajo kot “laserski”, čeprav lahko prave laserske naprave uporabljajo samo dermatologi_nje. Ponavadi je IPL aparat potrebno uporabljati enkrat na mesec do tri mesece. Rezultati so odvisni od tipa kože in dlak. IPL aparat se uporablja na pobriti koži.

Čeprav so v prosti prodaji na voljo aparati za širšo javnost, noben od teh ne more zagotoviti trajne odstranitve dlak, temveč v najboljšem primeru le začasno zmanjševanje rasti.

Laserska depilacija in elektroliza

Opozorilo: hormonska terapija vpliva na rast dlak. Nekatere osebe poročajo, da se v primeru, da nameravaš kmalu začeti s hormonsko terapijo morda splača počakati, da vidiš, kako bo terapija vplivala na strukturo, barvo in rast dlak.

Laser je aparat, ki pošilja svetlobne žarke v korenine dlak in jih s tem zažge. Metoda odstranjevanja z laserjem je posledično boleča do zelo boleča metoda, bolečina pa je odvisna tudi od tipa dlak, laserja ter splošne tolerance na bolečino. Več kot ima oseba dlak in debelejše kot so, bolj boleča bo terapija.

Lasersko odstranjevanje dlak za nekaj dni po terapiji povzroči kožno rdečico (gre pravzaprav za zelo majhne opekline) in razdraženost, ki se lahko neguje s katero koli kremo za vlaženje kože, priporočljiva pa je krema za opekline.

Elektroliza je metoda, pri kateri dermatolog_inja tanko iglo vtika v mešičke dlak (vsakega posebej) in jih poškoduje z uporabo električne energije. V primeru, da imaš veliko dlak, se elektrolize ne priporoča, saj je odstranjevanje zelo počasno. Elektroliza je najbolj učinkovita na svetlih dlakah, na katere laser običajno slabo učinkuje, ali pa v primeru zelo majhne poraščenosti.

Primerjava metod: laser ali elektroliza?

Laser in elektroliza sta najbolj učinkoviti metodi odstranjevanja dlak in veljata za skoraj trajni, vendar je treba poudariti, da nobena metoda ni 100 % trajna.

Pri IPL je trajnost relativna majhna (eno leto do več let), metoda pa ne odstrani vseh dlak. Še vedno pa ostaja IPL veliko cenejša metoda. Na žalost IPL tudi velja za bolj agresivno metodo za kožo, saj uporablja širši svetlobni spekter, medtem ko je laser zelo usmerjen in natančno žge korenine dlak brez, da bi povzročal opekline na drugih plasteh kože.

Laser je najbolj učinkovit pri temnih dlakah, medtem ko se elektroliza ponavadi uporablja za odstranjevanje svetlih dlak, pri temni koži ali na koncu laserske terapije za popoln rezultat.

Cena terapije

Posegi odstranjevanja dlak so s strani zavarovalnice obravnavani kot estetski in posledično niso priznani v okviru medicinske tranzicije, kjer bi stroški posegov bili poravnani s strani zavarovalnice. Izjema je proces odstranjevanja dlak na genitalijah pred operacijo potrditve spola.

To pomeni, da je odstranjevanje dlak potrebno urejati samoplačniško in se za te storitve obračati na zasebni trg. Cene na trgu se lahko zelo razlikujejo glede na metodo, ponudnika, tip kože, količine in strukturo dlak, ampak okvirno je potrebno računati med 700 in 1300 € za povprečno terapijo. Pogosto ponudniki ponujajo pakete, ki vključujejo več obiskov in zmanjšajo ceno za posamezno terapijo.

Trajanje terapije

V Sloveniji obstaja nekaj ponudnic_kov, pri katerih je mogoče temne dlake na svetli koži odstraniti na relativno hiter način (npr. odstranitev 80 % dlak v treh obiskih). Na splošno pa je potrebno računati na okrog 6 obiskov. Nekatere osebe lahko potrebujejo veliko več obiskov (do 20). To je po eni strani odvisno od barve in tipa kože ter dlak, po drugi strani pa od učinkovitosti laserja za tvoj tip kože, saj dermatologi imajo (ali nimajo) na razpolago več laserjev, ki se uporabljajo za specifične tipe kože in dlak.

Obiski so lahko največ enkrat mesečno, terapije pa ni priporočljivo izvajati poleti zaradi velike izpostavljenost soncu. Celoten postopek tako lahko traja od nekaj mesecev tudi do več let.

Opis postopka

Pri prvem obisku dermatolog_inja določi tip in barvo tvojih dlak ter odtenek kože in priporoča ustrezno metodo. Laserske terapije se ne priporoča na temni koži, medtem ko se elektrolize ne priporoča osebam, ki imajo visoko stopnjo poraščenosti.

Ena laserska terapija je kratka, traja približno 10 min, vendar je precej intenzivna in boleča. Obiski morejo biti v razmaku enega meseca, da se koža v vmesnem času lahko zaceli in zraste nova plast dlak. Pred obiskom je se potrebno obriti (daljše kot so dlake, bolj boleča bo terapija).

Praktične informacije

V Sloveniji je ena izmed ustanov, ki izvajajo lasersko odstranjevanje dlak, Dermacenter, kjer imajo izkušnje z laserskim odstranjevanjem dlak pri transspolnih osebah. Na svoji spletni strani odgovarjajo na različna vprašanja, ki so za odstranjevanje dlak ključna.

Nasveti za odstranjevanje dlak po delih telesa

Obrvi

Začasno oblikovanje

Za začasno oblikovanje obrvi se načeloma uporablja pinceto. Splošno opozorilo za osebe, ki se prvič depilirajo ali nimajo izkušenj z depilacijo obrvi: delo s pinceto je težko, saj želiš načeloma oblikovati simetrične obrvi. Splošno obliko je lahko prvič težko najti. Če imaš denar, se splača (vsaj prvič) obiskati lepotni salon, kjer boš lahko povedal_a točno, kakšne obrvi želiš oziroma ti bodo svetovale_i in naredile_i obliko, ki jo lahko potem le vzdržuješ.

Če pa poznaš osebo, ki ti lahko pomaga, je to lahko cenejša rešitev. Če ne moreš drugače ali želiš obrvi oblikovati sam_a, si lahko pogledaš kakšen video na spletu, kako se lotiti oblikovanja obrvi. Lahko jih oblikuješ tudi postopoma namesto naenkrat, npr. vsako jutro po malem, toliko, da vidiš, ali so tvoje obrvi simetrične. Obstajajo tudi posebni obliži za depilacijo obrvi z voskom, njihova učinkovitost pa je sicer vprašljiva.

Vedno uporabljaj čisto pinceto, da preprečiš razvoj bakterij. Priporočeno je, da jo redno čistiš in jo razkužiš s 70-odstotnim alkoholom.

Delno trajno oblikovanje

Lepotni saloni ponujajo razne metode za oblikovanje obrvi: npr. microblading ali permanent make up, ki sta metodi, s katerima lahko začasno (1 do 2 leti) oblikuješ iluzije obrvi s pomočjo barve na mikronožu za microblading in kozmetično tetoviranje za permanentni make up.

Danes obstaja tudi permanent make up, ki je izpopolnil tehniko senčenja in oblikuje lepe prelive.

Okoli genitalij

Začasna depilacija

Za začasno depilacijo je vosek lahko problematičen zaradi temperature. Depilacijske kreme načeloma niso varne na sluznicah, zato je najbolj varna metoda za odstranjevanje dlak na občutljivih mestih najprej prirezovanje s škarjami in nato britje ali odstranjevanje z epilatorji.

Če se briješ, je sicer zelo možno, da bo mesto, kjer so bile dlake, rdeče in razdraženo. To je pogosta reakcija kože po britju. Pred britjem si umij roke in uporabljaj čisto opremo (nov brivnik ali britvice), da preprečiš razvoj bakterij na koži.

Topla kopel lahko pomaga, da se kožne pore odprejo in dlake nato lažje odstranjuješ z britjem ali depilacijo in tako zaščitiš kožo. Uporabljaj čim bolj nevtralno kremo za britje (lahko poskusiš tudi z veganskim balzamom za lase). Brij se raje stoje, ker se lahko bolj poškoduješ, če med striženjem ali britjem ležiš. Po odstranjevanju dlak uporabi vlažilno kremo, da zmanjšaš suhost in razdraženost kože.

Trajna depilacija okoli genitalij

Za trajno odstranjevanje dlak je priporočena laserska depilacija pri dermatologu. To je mogoče samoplačniško, v primeru operacije potrditve spola pa je odstranitev dlak pred operacijo za osebe z diagnozo F64.0 lahko krita s strani ZZZS.

Podpazduhe

Začasno lahko dlake pod pazduho odstraniš s kremo za depilacijo, z britjem ali z voskom. Pinceta za podpazduhe ni priporočena, ker je ta predel preveč občutljiv. Za trajno odstranjevanje dlak na podpazduhah sta primerni metodi IPL in laserska depilacija.

Roke in noge

Dlake na rokah in nogah lahko začasno odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom ali epilatorjem. Trajno jih lahko odstraniš z laserko depilacijo ali/in elektrolizo.

Hrbet

Dlake na hrbtu lahko odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom, epilatorjem ali IPL. Pri predelih, ki jih ne dosežeš, je najbolje prositi nekoga za pomoč ali obiskati profesionalni salon. Dlake lahko trajno odstraniš z lasersko depilacijo ali/in elektrolizo.

Prsni koš

Dlake na prsnem košu lahko začasno odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom, epilatorjem ali IPL. Trajno lahko dlake odstraniš z lasersko depilacijo ali/in elektrolizo.

Depilacija brade

Dlake na bradi lahko začasno odstraniš le z britjem. Kreme za depilacijo in vosek nista ustrezni metodi za odstranjevanje dlak na obrazu za trans ženske. To velja tudi za vse aparate, ki se prodajajo za depilacijo, razen, če je dodatno napisano, da je uporaba možna na obrazih oseb, ki jim je bil ob rojstvu prepisan moški spol. Metoda za delno trajno odstranjevanje dlak na bradi je IPL (intense pulsed light). Trajna depilacija brade je možna le z laserjem ali z elektrolizo.

Splošno o poraščenosti

Poraščenost je eden od klasičnih simbolov spolne identitete v naši družbi. Vidne dlake so vezane na moško identiteto, medtem ko nevidnost oz. odsotnost dlak predstavlja ženskost. Ta predstava izhaja tudi iz rasističnega vidika belih moških, da se bele ženske od nebelih žensk ločujejo tudi po tem, da naj bi bile bolj “negovane” kot nebele ženske.

Propaganda za odstranjevanje dlak se je tako uspešno vključila v družbo in povzročila, da je odstranjevanje dlak tekom 20. stoletja postala norma. Ustvaril se je družbeni pritisk, da si ženske nujno morajo odstranjevati dlake zaradi “zdravstvenih” razlogov.

Danes je odstranjevanje dlak še vedno močan stereotip, s katerim se vsaka ženska spopada na svoj način – s sprejemanjem prakse ali ne. Tudi razlogi, zaradi katerih se nekdo odloča za odstranjevanje dlak, so lahko zelo različni:

  • zaradi športa,
  • zaradi estetskih razlogov,
  • zaradi navade,
  • zaradi ignorance,
  • zaradi zdravstvenih razlogov,
  • zaradi prijetnega občutka na gladki koži,
  • zaradi disforije,
  • zaradi pritiskov lepotnih standardov, ki povezujejo lepoto s kožo brez vidnih dlak,

Med ženskami (cis in trans) sicer obstajajo tudi veliko oseb, ki si ne odstranjujejo dlak na telesu. Nekatere osebe se tako odločijo zaradi časovnih razlogov, ker vzdrževanje telesa brez dlak zahteva znaten časovni vložek.

Za druge osebe odstranjevanje dlak pomeni upor sistemu, patriarhatu in splošen upor proti družbenih pretiskom s strani moških, da naj se ženske predstavljajo tako, kot si oni želijo.

Poraščenost je za veliko trans femme oseb vir disforije, zato lahko za osebe, ki nimajo dostopa do laserske terapije, odstranjevanje dlak predstavlja izjemno pomembno in bolečo poglavje v tranziciji.

Odstranjevanje dlak, čeprav je pomemben aspekt tranzicije trans femme oseb, še krito s strani ZZZS. To pomeni, da je odstranjevanje brade in dlak samoplačniško.