t-priročnik: prilagojeni prikaz

Posegi

Augmentacijska mamoplastika (povečanje prsi)

Poseg je dostopen v Sloveniji samoplačniško. Za osebe, vodene pod diagnozo F64.0, se lahko krije s strani ZZZS. V primeru trans žensk, ki si želijo hormonsko terapijo, kirurgi svetujejo, da se pred posegom počaka kakšno leto ali dve, da se prsi najprej naravno razvijejo s hormonsko terapijo.

Lahko izbiraš velikosti silikonskih prsnih vsadkov, polnitev (silikonski gel, kohezivni gel, voda), obliko (okrogli ali anatomski) in druge stvari, kot je tekstura.

Po posegu lahko pričakuješ bolečine, ki bodo minile v roku kakšnega meseca.

Feminizacija glasu (endoskopska tehnika)

Obstajajo posegi za skrajšanje glasilk, ki naj bi omogočali govor z višjo frekvenco glasu brez truda (endoskopska tehnika). V Sloveniji je operacija glasilk uradno dostopna, ampak v praksi ni še znano, da bi nekdo to izkoristil_a.

Do nekaj let nazaj so operacije glasu bile zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

Feminizacija obraza (facial feminization surgery, FFS)

Feminizacija obraza je običajno kombinacija mikro posegov na različnih delih obraza. Vključuje lahko:

 • Povečanje zigomatične kosti
 • Rhinoplasty (operacija nosu)
 • Povečanje ustnice
 • Otoplasty (operacija zunanjega dela ušesa)

Feminizacija telesa z metodami liposukcije in/ali presaditve maščobe

Za osebe, ki si želijo preoblikovati telo s pomočjo kirurgije, je samoplačniško na voljo več posegov in metod tudi v Sloveniji.

Liposukcija

Liposukcija je kirurško odstranjevanje maščob. To opravijo specializirani kirurgi in ambulante. Največkrat se opravi z lokalno anestezijo ali splošno anestezijo. Rezultati so vidno takoj. Posegi načeloma trajajo od 1 ure pa do 4 ur. Po posegu so vidne minimalne brazgotine na mestu vboda.

Kavitacija

Kavitacija je neinvazivna metoda za odstranjevanje maščob. Z liposukcijo je rezultat takojšen, s kavitacijo pa se znebiš maščob postopoma. Prvi rezultati so vidni takoj po tretmaju.

Presaditev maščobe

Pri tej novi metodi se prenaša maščevje, predhodno odvzeto s pomočjo liposukcije. Odvzeto maščevje se z različnimi postopki (sedimentacija, centrifugiranje, pranje in filtracija) pripravi za presaditev. Uporabna je približno ena tretjina odvzetega maščevja.

Uporablja se večinoma na obrazu (izpopolnjevanje lic, zmanjševanje globokih gub, povečevanje ustnic), za povečevanje dojk in korekcije bokov, stegna, zadnjice itd.

Histerektomija

Histerektomija je operacijska odstranitev maternice. Tehnik, kako odstraniti maternico je kar nekaj (vaginalno, abdominalno, radikalno, subtotalno, laparaskopsko, itd.), kar pomeni, da bo točno medoto operacije določil_a ginekolog_inja z upoštevanjem osebnih značilnosti posamezne osebe.

Trans maskuline osebe praviloma potrebujejo histerektomijo kot pripravo ali enega izmed posegov pri spodnjih operacijah ali pa kot samostojen poseg, saj oseba ne želi več imeti maternice. Za histerektomijo se večkrat odločajo npr. trans maskuline osebe, ki ne jemljeno testosterona, želijo pa v celoti prekiniti menstruacijo. Prav jemanje hormonske terapije ali ne tudi vpliva na tehniko histerektomije, saj je pri osebah, ki niso na hormonski terapiji nemogoče odstraniti tudi jajčnike in jajcevode, saj bi jim s tem odstranili primaren vir spolnih hormonov, ki jih s terapijo ne nadomeščajo, kar bi imelo razne negativne posledice za zdravje osebe.

Ali v Sloveniji lahko opravim histerektomijo

Osnova za sprejem v postopek histerektomije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico poseg.

Histerektomijo pri odrasli osebi lahko izvedejo vsi_e ginekologi_nje v Sloveniji, je pa predhodno potrebna dokumentacija, t.j. priporočilno pismo za ta ireverzibilni ginekološki poseg s strani izbrane_ga psihiatrinje_a. Prav tako je potrebna predhodna obravnava pri eni izmed ginekologinj, ki so članice Konzilija za potrditev spolne identitete.

Je histerektomija krita s strani ZZZS ali samoplačniška in kakšne so čakalne dobe

Kot velja tudi pri ostalih posegih iz procesa potrditve spolne identitete, je dostop do histerektomije omogočen na osnovi prejete diagnoze F64.0 in priporočilnega pisma izbrane_ga psihiatrinje_a.

Točne informacije glede čakalnih dob se lahko pridobi pri ginekologinjah, ki so članice Konzilija za potrditev spolne identitete. Kot na vseh drugih področjih tudi pri histerektomijah velja, da so čakalne dobe za različne preglede in posege centralizirane, torej so vezane na celoten javni zdravstveni sistem v Sloveniji in niso odvisne od specialistk_ov.

Možne tehnike histerektomije

Tehnik hitesterektomije je več, kar pomeni, da lahko samo ginekolog_inja, ki je pristojna za določeno osebo, pove katera točno tehnika histerektomije se bo izvedla in vse podrobnosti o operaciji.Trans in nebinarne osebe, s katerimi smo me_i govorile_i v pripravi teh informacij, so imele laparoskopsko histerktomijo oz. laparoskopsko odstranitev maternice. Laparoskopska odstranitev maternice je tehnika, kjer se odstrani maternico, lahko z jajčniki in jajcevodi ali brez. Operacijo se izvede tako, da kirurg_inja s posebnim električnim inštrumentom prekine vezi in žile jajčnika, jajcevoda in maternice na ustreznih mestih ob medenični steni ali ob maternici, glede na obseg operacije. Nato odstrani telo maternice iz trebuha s pomočjo inštrumenta, ki tkivo razreže na trakove, da se jih lahko izvleče skozi cevasto vodilo. Po posegu kirurg_inja ponovno pregleda področje operacije, odstrani optične in delovne inštrumente, odstrani plin ter vsako rano posebej zašije s kožnim šivom. Po zaključku lahko v trebušni votlini ostane nekaj plina, ki včasih po operaciji še nekaj časa (dokler se popolnoma ne resorbira) draži prepono ter povzroča bolečine v ramenih. Odstranjeno tkivo se pošlje na histopatološko preiskavo. Šive na koži se običajno odstrani po 7 dneh od operacije.

Obvezni pregledi pred histerektomijo in predpriprave

Pred histerektomijo je obvezno opraviti vsaj en, lahko pa tudi več pregledov. Točno kakšne preglede je potrebo opraviti bo določil_a ginekolog_inja glede na tehniko operacije, osebne značilnosti osebe ter dejstvo, ali je oseba na hormonski terapiji ali ne.

“Za histerektomijo sem imel dva pregleda, najprej pri enem ginekologu, potem pri tej, ki me je operirala.”

(nebinarna oseba)

Izkušnje s histerektomijo

“Moja operacija je bila simpl, zelo rutinska, vse je bilo ok. Po operaciji sem bil še par dni v UKC na opazovanju, ampak sem bil brez bolečin in celjenje je bilo hitro. Moja izkušnja, kjer ni bilo ne problemov, ne zapletov, je izjema.”

(nebinarna oseba)

Vpliv histerektomije na počutje in duševno zdravje

“Od nekdaj sem imel grozne menstruacije in vse, kar sem si želel, je bilo, da se to konča. Histerektomija je zame edini način, saj nisem na testosteronu. Odločitev za operacijo je bila ena boljših odločitev mojega življenja, večkrat se samo vprašam, zakaj nisem tega opravil že prej.”

(nebinarna oseba)

Operacija glasilk – laringoskopija

Medializacijska laringoskopija oz. maskulinizacijska laringoskopija (ang. medialization laryngoplasty/masculinization laryngoplasty) je kirurški poseg pri katerem kirurg_inja spremeni strukturo glasilk z namenom znižanja glasu. Kot pri večini operativnih posegov tudi pri laringoskopiji obstaja več možnih tehnik posega. Ena izmed možnosti maskulinizacije glasu je poseg, kjer se na glasilke vstavi vsadke, ki omogočajo znižanje glasu. Vsadki so praviloma narejeni iz hialuronske kisline, kolagena ali raznih maščobnih tkiv.

Prav tako se izvaja poseg relaksacijske laringoskopije (ang. relaxation laryngoplasty), katero se izvaja s tremi različnimi metodami, vse tri metode pa se praviloma pričnejo z rezom v vrat z namenom dostopa do hrustanca ščitnice, nato pa se z raznimi tehnikami opravi posege na hrustancu.

Ali v Sloveniji lahko opravim operacijo glasilk

S strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije smo leta 2021 prejele_i informacijo, da laringoskopije opravljajo v Splošni bolnišnici Celje. Podatka o tem po kateri tehniki opravljajo operacije nismo prejele_i.

Izkušnje s operacijo glasilk

“Leta 2019 sem imel operacijo na glasilkah - maskulinizacija glasu. Pred posegom si je zdravnik ogledal samo mojo krvno sliko. Stroške sem kril sam, cena posega: 3000 eur. Tehniko posega je odločil zdravnik sam. Operiral me je Dr. Kursat Yelken iz Istanbula, Turčija. Poseg je trajal eno uro. V bolnišnico sem bil sprejet 5 ur pred posegom in izpuščen še isti dan, približno dve uri po posegu. Dobil sem samo lokalno injekcijo, tako da sem med posegom celo govoril s kirurgom. Skozi celotno operacijo sem čutil močan pritisk na grlo in zelo me je zeblo. Zdravnik je ves poseg govoril z mano in se šalil. Po posegu sem zelo težko pil in jedel saj me je močno bolelo grlo in glasilke. 10 dni sem jemal antibiotike in protibolečinske tablete.”

(trans moški)

Izkušnje z okrevanjem po operaciji glasilk

“Zapletov ni bilo. Okreval sem eno leto, saj je to dolgotrajen proces okrevanja. Imam 3 cm dolgo brazgotino na vratu.”

(trans moški)

Vpliv operacije glasilk na počutje in duševno zdravje

“Pred posegom so me ljudje po telefonu velikokrat zamenjali z žensko. Po posegu se to ni več zgodilo, zato sem bil zelo hvaležen. Od operacije se z veseljem pogovarjam tudi po telefonu. Priporočil bi to operacijo vsem trans osebam, ki bi želele spremembo glasu. Dr. Yelken se že 15 let ukvarja samo s tem (sprememba glasu). Zelo je prijazen in profesionalen. Morda je edino slabo to, da je tako daleč, saj je poleg same operacije veliko drugih stroškov (letalo, hotel, prevozi ...).”

(trans moški)

Orchiectomy (ablacija testisov)

Orchiectomy ali ablacija testisov je poseg, kjer se odstranijo moda. Glavni razlog za ta poseg ni izgled. Moda so vir produkcije testosterona. Brez njih v telesu ni več testosterona. Glavni razlog za trans osebe, ki si želijo ta poseg, je, da brez testisev ni več potrebno jemati blokerjev, ampak le estrogen.

Presaditev las (metoda FUT ali FUE)

Zakaj pride do izgube las?

Plešavost je lahko trn v peti trans ženski v tranziciji. Od metod za trajno feminizacijo las je najbolj učinkovita transplantacija las. Znanstvene ugotovitve kažejo, da se plešavost pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, razvije le po puberteti in jo prepreči ablacija testisov pred puberteto, po puberteti pa izgube las ni mogoče ustaviti. Razlog za to je, da lasni mešički po izpostavitvi androgenim hormonom postanejo na te hormone občutljivi. Dolgo je veljalo, da je tip plešavosti pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, podedovana sistemska bolezen, povezana s spolno zrelostjo. Danes je znano, da lahko vsakdo izgubi lase po vstopu v puberteto saj je patofiziološka osnova androgene alopecije vpliv testosterona na genetsko občutljive posameznike_ce. Isti razlog za plešavost velja tudi kot najpogostejši vzrok izgube las pri osebah, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol.

Zdravljenje izgube las s presajanjem foliklov (presaditev las po metodi FUE)

To je minimalno invazivna kirurška metoda, ki glede na klasične metode skrajša okrevanje ter zmanjša možnost zapletov. FUE metoda postaja standard zdravljenja plešavosti, a je zaradi tehnične zahtevnosti njeno uveljavljanje počasno.

Kaj je presajanje foliklov?

Presajanje foliklov (lasnih mešičkov) je sodobna tehnika korekcije plešavosti. Za razliko od starih metod se presadi posamezne lasne folikle, od katerih vsak vsebuje od 3 do 4 lase.

Specializiran_a kirurg_inja s pomočjo robota odvzame folikle iz donatorskega področja. To je najbolj poraščeno območje, v večini primerov na zadnjem predelu glave. V naslednjem koraku kirurg_inja presadke (grafte) prenese na prejemno mesto. Natančni mikro-instrumenti omogočajo natančno implantacijo presadkov, zato je rezultat naraven, saj je vzorec rasti presajenih las enak naravnemu. S tem dosežemo tudi večjo gostoto las (vir: https://www.fabjan.si/presaditev-las).

Koliko stane presajanje foliklov?

Transplantacija las je cenovno kar velik zalogaj. Z tem namenom se veliko ljudi odloči za obiske “meke transplantacije las” v Istanbulu v Turčiji, kjer imajo vrhunske zdravnike_ce na tem področju. Cena je pa v povprečju od 1500 evrov navzgor, odvisno od klinike in količine las, ki jih je potrebno presaditi.

Proces za operacije genitalij pri ZZZS

Genitalnih operacij v Sloveniji trenutno ne opravljajo, so pa te mogoče v tujini in stroške v primeru zavarovanih oseb krije ZZZS. Osebe so napotene v Srbijo, kjer operacije opravi izkušen kirurg Miroslav L. Đorđević, dr. med. Več informacij o možnih operacijah: http://www.genitalsurgerybelgrade.com/.

Pri ZZZS je potrebno vstopiti v proces zdravljenja v tujini. Vlogo lahko najdeš tukaj: Vloga za odobritev načrtovanega zdravljenja, pregleda ali preiskave v tujini.

Na vlogo napišeš, da zaradi razloga izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji prosiš za odobritev želenega posega pri dr. Miroslavu Djordjeviću v Srbiji, bolnica St. Medica, Kumodraška 241. Nato se vlogo skupaj z vsemi izvidi, ki zadevajo celoten proces medicinske tranzicije, v katerega je oseba do sedaj bila vključena, pošlje na ZZZS. ZZZS se po preučeni vlogi obrne na dr. Zormana, ki potrdi in podpiše vlogo, nato se vse dokumente pošlje v Beograd k dr. Đorđeviću.

Odgovor na vlogo lahko pričakuješ v roku 1 do 3 mesecev. V primeru, da dobiš odobreno zdravljenje v tujini, čim prej pošlji potrjeno vlogo dr. Đorđeviću preko emaila. Od njega lahko v roku nekaj dni pričakuješ odgovor, v katerem izveš datume pregleda in operacije oz. operacij v primeru, da tvoj proces zahteva več posegov.

Čim prejmeš datum operacije, si lahko urediš letalsko vozovnico, potrdilo o nakupu in račun (invoice) pa nato pošlješ na ZZZS, da ti lahko čim prej pokrijejo stroške. Med stroške, ki jih krijejo, sodi: letalski prevoz, taksi prevoz iz/v bolnico, bivanje v bolnici in kasneje v apartmaju (v času okrevanja), hrano ter en_a spremljevalec_ka.

Redukcija/brušenje/ablacija Adamovega jabolka

Brušenje Adamovega jabolka je relativno običajen in rutinski poseg. Za osebe, ki so vodene pod diagnozo F64.0, je ta poseg krit s strani ZZZS. Za posege na kliniki ORL je odgovoren član konzilija Aleš Grošelj, dr. med.

Kirurg pred operacijo ne more zares vedeti, do kakšne mere lahko pobrusi Adamovo jabolko. Komaj med operacijo ugotovi, koliko lahko dejansko brusi brez, da poškoduje glasilke. Operacija traja nekaj ur in okrevanje pred odpustom nekaj dni. Potem lahko pričakuješ brazgotino, ki lahko sicer zgine nekaj let po posegu.

Spodnja operacija – bottom surgery

Spodnja operacija (angl. bottom surgery) je rekonstruktivni kirurški postopek v katerem trans moškim in nebinarnim transmaskulinim osebam ustvarijo neofalus tj. nov penis. Spodnja operacija je pri trans maskulini medicinski tranziciji poleg zgornje operacije ključen poseg v procesu potrditve spolne identitete, zaradi raznih razlogov (želja oz. potreba, dostopnost, potencialni zapleti, končni rezultati, več faznost postopka, itd.) pa se zanjo odloča veliko manj oseb kot za zgornjo operacijo. Obstaja več tehnik spodnje operacije, katera tehnika je najbolj primerna za določeno osebo pa je odvisno predvsem od potreb in želja posameznice_ka. Po svetu sta najbolj razširjeni dve tehniki spodnje operacije; faloplastika in metoidioplastika.

Kako do spodnje operacije - bottom surgery

Spodnje operacije v Sloveniji zaenkrat niso na voljo. Operacije je mogoče opraviti v tujini, za povrnitev stroškov se lahko zaprosijo osebe, ki imajo urejeno osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zaprosijo lahko za odobritev vloge za zdravljenje v tujini, ne moremo pa podati informacije, da bodo vse vloge zagotovo odobrene.

Osebe so napotene v Srbijo, kjer operacije opravi izkušen kirurg Miroslav L. Đorđević, dr. med. Več informacij o možnih operacijah v klikini St. Medica v Beogradu.

Kako zaprositi za povrnitev stroškov za spodnjo operacijo v tujini

Proces za povrnitev stroškov poteka pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V Sloveniji se genitalne operacije ne izvajajo, zato je potrebno pri ZZZS vstopiti v proces zdravljenja v tujini.

Izpolniti je potrebno Vlogo za odobritev načrtovanega zdravljenja, pregleda ali preiskave v tujini. Na vlogo napišeš, da zaradi razloga izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji prosiš za odobritev želenega posega pri dr. Miroslavu Djordjeviću v Srbiji, bolnica St. Medica, Kumodraška 241.

Nato se vlogo skupaj z vsemi izvidi, ki zadevajo celoten process medicinske tranzicije v katerega je oseba do sedaj bila vključena, pošlje na ZZZS.

ZZZS se po preučeni vlogi obrne na trenutno pristojnega plastičnega kirurga iz konzilija, ki potrdi in podpiše vlogo, nato se vse dokumente pošlje v Beograd k dr. Đorđeviću. Odgovor na vlogo lahko pričakuješ v roku 1 do 3 mesecev.

V primeru, da dobiš odobreno zdravljenje v tujini, čimprej pošlji potrjeno vlogo dr. Đorđeviću preko emaila. Od njega lahko v roku nekaj dni pričakuješ odgovor v katerem izveš datume pregleda in operacije oz. operacij v primeru, da tvoj proces zahteva več posegov.

Čim prejmeš datum operacije si lahko urediš letalsko vozovnico, potrdilo o nakupu in račun (invoice) pa nato pošlješ na ZZZS, da ti lahko čimprej pokrijejo stroške. Med stroške, ki jih krijejo sodi: letalski prevoz, taksi prevoz iz/v bolnico, bivanje v bolnici in kasneje v apartmaju (v času okrevanja), hrano ter en_a spremljevalec_ka.

Možne tehnike spodnje operacije

Po svetu sta najbolj razširjeni dve tehniki spodnje operacije;

 • metoidioplastika,
 • faloplastika.

Prav tako sta ti dve tehniki tisti, ki jih izvajajo na kliniki St. Medica v Beogradu.

Metoidioplastika

Metoidioplastika oz. meta je kirurški poseg, kjer se ustvari manjši penis. Metoidioplastika je dobra možnost za vse osebe, ki želijo nov izgled genitalij, ne želijo pa faloplastike, ki je zelo dolg in kompleksen večfazni proces. Metoidioplastika vključuje postopke in tehnike kot so sprostitev klitorisa (kateri je že povečan zaradi hormonske terapije), podaljšanje uretre (do konca novega penisa), ovijanje novega penisa s kožo z bližnjega donorskega mesta in vaginoplastiko. Kot pri faloplastiki tudi pri metoidioplastiki velja, da ne obstaja samo ena jasno začrtana pot posega, temveč so metode in tehnike odvisni od končnih potreb in želja posameznika_ce. Tukaj najdeš več informacij o metoidioplastiki v Beogradu.

Faloplastika

Faloplastika oz. falo je kirurški poseg, kjer se ustvari penis. Faloplastika je večfazni proces, ki lahko vključuje razne posege in tehnike, med njimi oblikovanje penisa, odstranitev kože in tkiva iz donorskega mesta (s tem se ustvari nov penis), podaljšanje uretre (z večimi možnostmi dolžine od katerih je odvisno, kako bo oseba v bodoče urinirala), oblikovanje glansa oz. glave penisa, oblikovanje testisov, odstranitev vagine, itd. Pomembno je poudariti, da ne obstaja samo ena jasno začrtana pot faloplastike, temveč so posegi in tehnike odvisni od končnih potreb in želja posameznika_ce. Tukaj najdeš več informacij o faloplastiki v Beogradu.

Faloplastika vedno poteka vsaj v dveh fazah, lahko pa tudi v večih.

Postopki prve faze:

 • vaginektomija oz. odstranitev notranjih in zunanjih genitalij (vagina, vulva, jajčniki, jajcevodi, itd),
 • prva faza podaljšanja uretre,
 • skrotoplastika oz. izdelava mod s silikonskim vsadkom,
 • odstranitev kožnega tkiva z donorske regije.

Postopki druge faze:

 • vstavitev proteze za erekcijo (ponujajo majhno pumpico in semi rigid rod),
 • dokončanje uretre (po želji oz. v primeru, da je nimaš na konici penisa),
 • glansplastika,
 • premaknitev klitorisa v penis (po prvi fazi ga delno pustijo pod penisom, tudi to je po želji).

Postopki trejte faze:

 • tubularizacija uretre,
 • korekcija silikonskih vsadkov,
 • zaključne estetske korekcije.

Prvi pregled in priprava na operacijo prve faze

Opomba: Vse informaciji o faloplastiki so pripravljene na podlagi izkušenj oseb, ki so operacije opravile v Beogradu v St. Medica. Možno je, da posegi pri drugih kirurgij_injah, v drugih klinikah in državah potekajo drugače in prihaja do večjih ali manjših odstopanj z informacijami zapisanimi tukaj.

Na prvem pregledu te sprejme dr. Đorđević, nato se ponavadi pridruži še dr. Marta Bizić, urologinja, asistentka dr. Đorđevića. Sledi pogovor o tem, kaj pričakuješ od operacije, katero operacijo želiš ter kaj vse bi rad_a vključil_a v prvo fazo operacije (npr. podaljšanje uretre – urethral lengthening, vaginectomy, scrotoplasty, implants, histerektomijo – hysterectomy).

Nato ti dr. natačno razloži vse informacije v povezavi z donorsko regijo (muscle latissimus dorsi) – to je del telesa s katerega ti bo odvzeto tkivo iz katerega se bo izdelal falus). Ta koža oz. tkivo se imenuje skin graft. V kliniki v Beogradu opravljajo faloplastiko tako, da za donorsko mesto jemljejo tkivo na hrbtu. Tekom tega dela pregleda si moraš tudi slečt majico, saj mora dr. pregledati kožo na strani donorske regije. Prejmeš tudi informacijo, da boš moral_a 1 mesec pred operacijo izvajati masaže, da se bo lahko koža lepo raztegnila in omogočila direktno zašitje. V primeru, da ni dovolj raztegljiva, ti vzamejo kožo iz stegna.

Masažo izvajajo v Ljubljani v UKC – Univerzitetnem kliničnem centru na oddelku za fizioterapije, kar je v kleti. Za masaže potrebuješ napotnico, izvajala pa se bo nekaj tednov pred operacijo in sicer 3-krat na teden.

Prejmeš tudi informacijo, da se ti bo na donorski strani areola premaknila par centimetrov v levo, vendar dr. Đorđević ponuja korekcijo areole v drugi fazi operacije.

Na koncu se pridruži še dr. Gradimir Korać, anesteziolog. Zmeri ti vitalne funkcije ter izpolniš vprašalnik glede svojega zdravstvenega stanja in zgodovine zdravljenj.

Vse teste, ki jih je potrebno opraviti pred operacijo, opravijo v Srbiji. Edino, kar želijo, da jim pošlješ je hemogram ter izvid zadnjih laboratorijskih preiskav ravni hormonov.

S hormonsko terapijo moraš prenehati 1 mesec pred operacijo.

Operacija/e prve faze in po operaciji

V Beograd se odpraviš dan ali dva pred operacijo. Na letališču te pričaka taksist, ki te odpelje v apartma, kjer boš kasneje okreval_a, se namestiš, nato pa te odpelje v bolnico St. Medica. Tam imaš pogovor z dr. Đorđevićem, opravijo ti pregled krvi ter ultrazvok krvnih femoralnih žil ter podpišeš dokumentacijo, da se strinjaš z opravljenim posegom in sprejemaš možne zaplete.

Prespiš v bolnici, zjutraj potekajo priprave na operacijo kot so britje, klistiranje, oblečeš se v določena ozka oblačila, itd. Kmalu zatem prejmeš anestezijo.

Operacija traja okvirno 12 – 13 ur.

Po operaciji si en teden na okrevanju v bolnici. Prvih nekaj dni samo spiš oz. ležiš, saj tudi nog ne smeš premikati. Po nekaj dneh lahko postopoma vstaneš in začneš delati nekaj korakov, kar je ponavadi boleče oz. vsaj neudobno. Po enem tednu se te prestavi v apartma, kjer pa te še vedno dnevno obišče kirurg, zamenja gaze in skrbi, da okrevanje v redu poteka.

Po operaciji se zbudiš s katetrom v falusu in mehurju. V falusu ga imaš vsaj 1 teden, lahko dlje, v mehurju pa okvirno 3 – 6 tednov, lahko tudi dlje. Kateter se lahko zamaši, kar zna biti precej boleče. Obstaja tudi možnosti krvavitve v kateter, česar se sicer lahko precej ustrašiš, vendar je krvavitev (načeloma) nenevarna.

Pri rekonstrukciji uretre je pomembno vedeti, da obstaja 40 – 50 % možnosti zapleta, vsi zapleti pa so 100 % popravljivi. Najpogostejša komplikacija, ki se lahko zgodi, je fistula uretre. Fistula je odprtina, ki se pojavi, kadar se povezuje organe, tkiva ali telesne kanale, ki se sicer načeloma ne stikajo. Možnosti ali se bo fistula sama zaprla ali ne so odvisne od velikosti in mesta fistule.

Po operaciji je potrebno dilatirati (razširjati) del uretre vsak drug dan okvirno 3 mesece, da sečnica ostane prehodna. Kadar je nov falus pozdravljen je mogoče urinirati iz falusa. Mesto uretre (odprtine skozi katero uriniraš) se določa v skladu z željami za dolžino falusa, vendar je po prvi fazi faloplastike za pričakovati, da uretra ne bo na koncu falusa, temveč bolj na dveh tretjinah ali proti sredini.

Prvih nekaj tednov (minimalno 3 – 4) je mogoče pričakovati, da v falusu ne bo nikakršnega občutka. Ne skrbi, občutki se bodo pojavili, gre za obdobje, kjer mora telo sprejeti nov organ.

Operacija druge faze in po operaciji

V drugo fazo faloplastike sodi vstavitev proteze za erekcijo, dokončanje uretre (po želji) in glansplastika.

Pred drugo fazo faloplastike ni potrebe po predoperativnih pregledih, razen test na HIV in hepatitis moraš ponovno opraviti.

V bolnico prideš ponovno dan pred operacijo, pred katero se pobriješ, ne prejmeš pa injekcije za pomiritev in tudi klistirati se ni potrebno.

Operacija je tokrat precej krajša, traja 2 – 3 ure. Tekom operacije se ti vstavi protetika ter izdela se glans. V trebuh se ti vstavi vrečko s tekočino, ki je del protetike. Ta vrečka lahko v prvih dneh po operaciji povzroča bolečino.

Po operaciji imaš ponovno vstavljen kateter, okvirno vsaj 3 tedne. V primeru, da imaš s kateterjem težave pa se ga lahko odstrani že prej, to ti bodo povedale_i zdravstvene_i delavke_ci.

Okrevanje je načeloma precej hitrejše kot pri prvi operaciji prve faze.

Operacija tretje faze in po operaciji

V Srbiji kirurgi_nje praviloma uporabijo tehniko glansplastike, ki se ji reče Norfolk. Gre za tehniko pri kateri se prereže samo koža na falusu, ki se jo nato zavije in oblikuje v glans. Obstaja možnost, da se v roku nekaj mesecev tak glans splošči in okoli konice falusa ostane samo rdeča obroba. Kot preventiva temu sploščenju je mogoče, da kirurg_inja vzame več dodatne kože iz primernega mesta (npr. stegno, boki, dimlje, kot majhen skin graft) in tisto kožo uporabi za glans – to zagotovi, da je glans večji, ima bolj izrazito strukturo in se čez čas praviloma ne bo sploščil.

Operacija poteka pod splošno anestezijo, traja pa približno eno uro in pol.

Okrevanje po tretji fazi ni težko. Glans je povit s kompresijsko prevezo nadaljnje 4 tedne, previja se ga na 3 dni in obvezno mora biti prekrit z mastno gazo – namen tega je, da se nanovo prišita koža dobro zaraste s falusom. Na mestu, kjer je bila odvzeta dodatna koža so prvi teden zmerne bolečine.

Dodatne informacije

Veliko informacij o faloplastiki lahko najdeš na YouTube kanalu Ftm_Adventurous.

Vaginoplastika (operacija potrditve spola)

Operacija potrditve spola vaginoplastika ima več faz: moda se odstranijo, koža ali kožica in penis pa se običajno obrnejo kot loputa, ki ohrani živčevje ter oskrbo s krvjo (tehnika, ki jo je pričel uporabljati Sir Harold Gillies leta 1951), da se oblikuje popolnoma občutljiva vagina. Iz dela glavice penisa se lahko oblikuje klitoris, ki je v celoti oživčen z živčnimi končiči (inerviran). Del postopka je lahko tudi oblikovanje vulve (vulvoplastika).

V nekaterih primerih je pred operacijo potrebno odstranjevanje dlak iz dela skrotalnega tkiva, ki ga kirurg nato vključi v vagino. Le v tem primeru (pred operacijo) ZZZS lahko pokrije trajno depilacijo okrog genitalij.

Operacije potrditve spola se trenutno ne izvajajo v Sloveniji, zadnje dve leti več oseb hodi na operacije v Beograd. ZZZS krije stroške operacij, nastanitve, prevoza za transspolno osebo in stroške nastanitve in prevoza za spremljevalko_ca.

Zgornja operacija – top surgery

Zgornja operacija (angl. top surgery) oz. dvojna ireverzibilna mastektomija je rekonstruktivni kirurški postopek v katerem trans moškim in nebinarnim transmaskulinim osebam odstranijo prsno tkivo in preoblikujejo prsni koš. Namen operacije je ustvariti raven prsni koš oz. prsni koš, ki je na videz čim bolj podoben prsnim košem cisspolnih moških. Postopek opravijo plastični_e kirurgi_nje in je eden izmed najbolj želenih postopkov v medicinski tranziciji trans moški in transmaskulinih nebinarnih oseb. Obstaja več tehnik zgornje operacije, katera tehnika je najbolj primerna za določeno osebo pa je odvisno od telesnega videza, velikosti in oblik prsnega tkiva pred posegom. Po svetu so najbolj razširjene so te tri tehnike zgornje operacije: dvojna mastektomija z dvema rezoma, periareolarna dvojna mastektomija in laparoskopska dvojna mastektomija (keyhole oz. operacija ključavnice).

Kako do zgornje operacije – top surgery v Sloveniji

Osnova za sprejem v postopek zgornje operacije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico za Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na Polikliniki ali UKC. Kdaj se zgodi, da tudi psihiater_inja izdata napotnico, tako, da je mogoče, da boš imel_a drugačne izkušnje, kot piše tukaj. Zgornjo operacijo je v sklopu zdravljenja, kritega s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije mogoče opraviti tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto in sicer pri Tei Jedlovčnik Štrumbelj, dr. med., ki je dosegljiva na emailu tea.jedlovcnik@sb-nm.si. Ob predložitvi priporočilnega pisma pri osebni_emu zdravnici_ku ta izda elektronsko napotnico, ti pa dobiš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj je izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti (kot je bilo že omenjeno: preko portala zVem, preko telefona ali osebno).Prvi pregled pri kirurgu_inji, poteka v 2. nadstropju UKC ali v ambulanti na Polikliniki. Pogosto se zgodi, da je ob isti uri naročenih več ljudi, zato se lahko zgodi, da boš moral_a na pregled čakati kar nekaj časa. Na hodnik te pride iskat medicinski_a tehnik_ca, ki te pospremi do sobe, v kateri sedi dr. med. Kirurg_inja po navadi vpraša, zaradi katere operacije si prišel, možnosti sta periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija ali dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma. S sabo moraš prinesti tudi mnenje psihiatra_inje in ga predložiti kirurgu_inji, ki ga prebere in po navadi naredi kopijo. Nadalje pregleda del telesa, ki ga bo operiral_a, zato moraš odstraniti določene kose oblačil (praviloma se moraš sleči do pasu). Medtem ko te pregleduje po navadi razloži, kako bi izvedel_a operacijo in katere tehnike obstajajo ter katera bo najbolj primerna zate. Na pregledu ne dobiš točnega datuma operacije, povedo pa približno, v katerem mescu lahko prideš na vrsto. Točen datum dobiš po pošti kakšen mesec prej, a jih je dobro glede tega opomniti po telefonu, da slučajno ne pozabijo. V primeru, da želiš pošto prejemati na začasno bivališče, jim to jasno povej že pri naročanju. Med prvim pregledom in operacijo po navadi ni nobenega pregleda več.

Samoplačniška zgornja operacija

Zgornjo operacijo je mogoče opraviti tudi samoplačniško v kateri izmed zasebnih plastičnih kirurških ambulant. Cene samoplačniške zgornje operacije so odvisne od tehnike operacije in tudi telesnih značilnosti osebe, o njih se je potrebno pogovoriti z vsakim zasebnim specialistom_ko posebej. Mnogo transmaskulinih oseb se odloča za samoplačniške operacije pri asist. Petru Zormanu, dr. med., ki ima svojo zasebno kliniko Zorman plastična kirurgija. Naročanje na poseb pri dr. Zormanu je mogoče na emailu info@plasticna-kirurgija.si. Pozitivna priporočila glede zgornje operacije smo od nekaj oseb prejele_i o Tei Jedlovčnik Štrumbelj, dr. med., ki je sicer zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto, dosegljiva pa je na emailu tea.jedlovcnik@sb-nm.si. Seveda je samoplačniško mogoče opraviti zgornjo operacijo tudi drugje, tako v Sloveniji kot v tujini. Za več informacij o teh možnosti se je potrebno obrniti na psihiatra_injo ali druge člane_ice konzilija.

Možne tehnike zgornje operacije v Sloveniji

V Sloveniji sta preko zdravstvenega zavarovanja na voljo ti dve tehniki zgornje operacije:

 • Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija
 • Dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma

Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija

Periareolarna zgornja operacija, ki se ji velikokrat reče kar peri, je proces, ki je praviloma priporočen osebam, ki imajo pred operacijo manjši prsni koš in malo prsnega tkiva.
Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija

Osnovne informacije o peri zgornji operaciji:

 • poseg traja okvirno 3–5 ur,
 • večina oseb po posegu ohrani večino občutljivosti v bradavicah,
 • tehnika peri pusti za seboj manjše brazgotine, ki s časom lahko postanejo skoraj povsem nevidne.

Dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma

Zgornja operacija z dvema rezoma je proces, ki je praviloma priporočen osebam, ki imajo pred operacijo večji prsni koš, veliko prsnega tkiva in nasploh večja telesa.
Dvojna ireverzibilna mastektomija

Osnovne informacije o zgornji operaciji z dvema rezoma:

 • poseg traja okvirno 3–4 ure,
 • tehnika za seboj pusti velike vidne brazgotine,
 • večina oseb ima po posegu zmanjšano občutljivost v bradavicah,
 • poseg poteka tako, da se osebi popolnoma odstranijo bradavice, ki se jih nato po odstranitvi prsnega tkiva ponovno namesti na prsni koš in sicer na drugo mesto z namenom ustvarjanja videz čim bolj tipičnega maskulinega prsnega koša,
 • pogosto je del posega tudi liposukcija maščobnega tkiva ob stranskih delih telesa,
 • okrevanje po tem posegu je precej daljše in bolj zahtevno kot po periareolarni zgornji operaciji

Izkušnje z zgornjo operacijo

Tehniko posega na podlagi izgleda in velikosti tvojega prsnega koša in telesa določi kirurg_inja, ki te bo operiral_a. Praviloma ti že na prvem pregledu pove, katero tehniko lahko pričakuješ, ni pa nujno, da boš prejel_a ta podatek. Nekatere osebe to izvedo šele tik pred ali po operaciji. Pomembno je imeti čimbolj realna pričakovanja glede zgornje operacije. To pomeni, da ni nujno, da bodo tvoji rezultati že po prvem posegu izgledali točno tako, kot si morda želiš ali kot izgledajo prsni koši trans maskulinih oseb na instagramu. Praviloma zgornji operaciji sledi možnost korekcijske operacije (vsaj 1 leto po prvem posegu), kjer se estetsko koregira tkivo.
“Poseg je trajal 2 uri, po posegu sem imel zelo boleče okrevanje. Dva dni po posegu sem dobil visoko vročino in mrzlico. Oditi sem moral na urgenco v Ljubljano, kjer pa se mi je stanje izboljšalo, saj so mi odstranili steznik (takoj ko sem se zbudil po operaciji sem opazil na sebi steznik, da je držal šive skupaj). Na urgenci so mi predlagali, da nosim steznik 12 ur na dan. Ko sem imel oblečen steznik sem izredno težko dihal, in čutil sem velik pritisk na šive.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“Imel sem double incision. Operacija je bila uspešna, zdravnik mi je čudovito oblikoval prsi, tako kot sem si želel. Izgledajo tako, kot da bi jih treniral v fitnesu.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“V UKC sem bil sprejet že v petek dopoldne, ampak so me čez vikend poslali domov, tako da sem pred posegom bil tam samo čez noč. Na vrsto za operacijo sem prišel okrog 12h. Od anestezije naprej sem spal, tako da se ne spomnim nobene bolečine. Po zbujanju iz anestezije sem imel zaradi nizkega nivoja zavedanja in presenečenja nad tesnim občutkom okrog prsnega koša (medicinski binder, ki ga namestijo za zdravljenje) malo težav z dihanjem. Ampak sem hitro zaspal nazaj in se zares zbudil šele enkrat zvečer.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
“Naročil sem se k psihiatru Zajcu, na vrsto sem prišel v roku meseca. Po dveh srečanjih mi je rekel da je moja tranzicija samo polovična in mi verjetno ne bo odobrena. Tako sem se odločil sam it na samoplačniško top surgery, ki sem jo imel v roku dveh tednov od prvega srečanja s kirurgom dr. Zormanom.” (nebinarna oseba, samoplačniška operacija tehnike z dvojnim rezom)
“Že takoj po operaciji sem imel IV antibiotike in analgetike, tako da bolečin ni bilo. Bil pa sem zelo utrujen in sem veliko spal. V bolnišnici sem ostal še tri dni po posegu, na tej točki sem bil že dovolj močan da sem lahko hodil okrog, se oblekel in odnesel sebe in svoje stvari ven, kjer so me pobrali starši. Dobil sem tudi veliko močnih protibolečinskih tablet, ki pa jih nisem skoraj nič porabil - po operaciji je bolečina manjši problem kot utrujenost in splošno ovirano gibanje. Tri dni po posegu so me zadržali zaradi drenaže, ki mora pasti pod določen volumen dnevno,preden jih odstranijo. Odstranitev cevk ni najbolj prijetna, ni pa tudi hudo boleča in traja par sekund.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
“Tehnika posega ni bila debatirana tema, ob določenih dodatnih vprašanjih sem dobil vtis, da je bolje če ne drezam naprej. Prvi kirurg je v izvidu napisal, da bi bila najbolj primerna tehnika z dvojnim rezom, drugi pa se je ob hitrem pregledu odločil za periareolar, s komentarjem da ne mara delati nepotrebnih brazgotin - če se koža ne bo sama skrčila, se lahko dela kasnejše popravke.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
“Poseg mi je določil kirurg sam, pred posegom sem imel samo en pregled, kjer si je zdravnik ogledal prsi in pripravil načrt operacije. Ogledal si je tudi mojo krvno sliko. Pred operacijo nisem smel vzeti injekcije nebida.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“Vključen sem bil v vse odločitve glede operacije. Po top surgery sem šel še isti dan domov.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“V bolnico sem prišel en dan pred operacijo, po operaciji zaradi protibolečinskih nisem čutil nič. Ponoči se je bolečina začela malo stopnjevati ampak ni bilo hudo, edino neprijetno mi je bilo ležat, ker sem lahko bil le na hrbtu. Dan po operaciji so mi odstranili drenažo, počakal sem odpustnico in šel v domačo oskrbo.” (trans moški, operacija tehnike peri)

Izkušnje z okrevanjem po zgornji operaciji

Trajanje okrevanja je odvisno od večih faktorjev, med njimi tehnike zgornje operacije in raznih individualnih okoliščin, praviloma pa je priporočeno mirovati minimalno prva 2 tedna po operaciji. V tem času je odsvetovano tuširanje, saj morajo kirurške rane ostati suhe. Za higieno lahko skrbiš z vlažnimi robčki, najlažje pa bo, če ti pri skrbi za higieno nekdo pomaga. Prav tako je priporočljivo minimalno 1–2 tedna spati na hrbtu in z dvignjenim vzglavljem. Najbolj boleči so ponavadi prvi dnevi po operaciji, saj popuščajo protibolečinske tablete in anestezija. Neudobje s seboj prinese tudi binder. Po operaciji moraš približno 6 tednov (točen čas ti bo povedal kirurg_inja) ves čas nositi binder oz. steznik, ki ga prejmeš v bolnici in bo po tvojih merah zašit prav v namen nošnje tekom okrevanja. Vsaj 2 - 3 tedne ne dviguj ničesar težkega oz. težjega od par kilogramov in prav tako ne dviguj svojih rok nad ramena. S takšnimi gibi lahko vplivaš na celjenje brazgotin. Namen okrevanja je čim manj obremenjevati mišice prsnega koša in kirurške rane in jim omogočati, da se v miru zacelijo. Minimalno 2–3 tedne lahko pričakuješ, da bo tvoj prsni koš otekel, pri nekaterih osebah pa oteklina izgine šele po nekaj mesecih. Po približno 6–8 tednih je praviloma mogoče ponovno pričeti s telesno vadbo in dvigovanjem težjih predmetov. Vsaj 6 mesecev po operaciji je priporočljivo, da se brazgotin ne izpostavlja soncu, po tem pa je pomembno, da se jih maže s sončno kremo z visokim UV faktorjem.
“Okrevanje je trajalo 2 meseca. Po dveh mesecih sem prenehal z uporabo steznika. Pol leta po operaciji nisem mogel dvigovati težkih stvari.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“1 mesec strogega počitka, rok nisem smel dvigovati nad višino prsi. Potreboval sem pomoč pri tuširanju in oblačenju. Vsakih nekaj dni sem moral k svoji zdravnici na prevez. Šive so mi odstranili po dveh tednih. Bolečina je bila blaga in je trajala še približno 10 dni po prihodu iz bolnice.” (trans moški, operacija tehnike peri)
“Takoj naslednji dan po operaciji sem dobil injekcijo Nebida. Naslednji dan sem bil izpuščen iz bolnišnice. En teden sem jemal antibiotike in protibolečinske tablete.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“Okrevanje doma je bilo precej enostavno. Od celotne izkušnje mi je najbolj ostala v spominu bolečina v zgornjem delu hrbta - spati se res ne da drugače. Na začetku sem par dni samo ležal (netflix je super za to), ampak kmalu sem imel dovolj moči za kake lahke aktivnosti. Preaktiven itak ne moreš biti, če roke lahko dvigneš za največ 45°. Po enem tednu sem imel pregled pri kirurgu, ki je ocenil da se lahkotuširam, ter naj masiram tkivo z mazilom (za boljše krčenje kože). Še vedno sem nosil kompresijski trak. Zadnji pregled pri kirurgu sem imel en mesec kasneje, kjer je svetoval nadaljnjo masažo in uporabo silikonskega mazila za brazgotinsko tkivo. Po pregledu nisem imel več nobenih telesnih omejitev, svetoval je tudi trening mišic. Čez kako leto bom šel na kontrolo, kjer se lahko dogovorim za dodatne posege.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
“Po treh dneh sem šel dol iz zdravil, ker nisem imel bolečin. Celjenje je bilo lahko, hitro in brez bolečin. Prve par dni mi je nekdo drug kuhal kosilo. Drugače sem vse bil zmožen sam počasi opraviti.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)

Izkušnje z zapleti po zgornji operaciji

Zgornji operaciji lahko sledijo razni zapleti, kateri vse je nemogoče predvideti. Pomembno je, da se o morebitnih zapletih vnaprej pogovoriš s kirurgom_injo te ga_jo vprašaš za razne vire do točnih informacij, saj je na internetu seveda mogoče najti tudi veliko nepreverjenih informacij. Zapleti se lahko pojavijo v operativni ali post-operativni fazi tekom okrevanja. Mnogo zapletov je mogoče uspešno rešiti oz. odpraviti. Veliko oseb ima korekcijske posege, katerih namen je izboljšati videz novega prsnega koša. Trans in nebinarne osebe iz Slovenije so doživele_i sledeče zaplete:
“Pri okrevanju po top surgery se mi je na eni strani pod pazduho odprl rez in je gledal ven sukanec od šiva, ki sem ga po telefonskemu posvetu s kirurgom sam odrezal, luknjica kjer je ven kukal šiv se je sama zaprla in se je lepo zacelilo.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“V bolnišnici so mi sešili preozek binder, ki ga je treba nositi od trenutka po operaciji ter še mesec po njej. Zaradi tega mi je takoj po operaciji močno padel kisik v krvi insem pristal na kisiku. Ko so ugotovili v čem je težava so mi zgornji preozek binder (moral sem nositi dva binderja, enega na zgornjem delu trupa, drugega na spodnjem) odstranili in sem spet normalno dihal.” (trans moški, operacija tehnike peri)

Vpliv zgornje operacije na počutje in duševno zdravje

Zgornja operacija je v medicinski tranziciji za trans moške in maskuline nebinarne osebe eden izmed najbolj zaželenih postopkov, prav tako pa poleg hormonske terapije postopek za katerega se odloča največ oseb. Izkušnja zgornje operacije ima na počutje in duševno zdravje trans in nebinarnih oseb seveda zelo velik vpliv, saj gre za velik ireverzibilen postopek.
“Občutno izboljšanje na področju spolne disforije sem občutil takoj po posegu. Metaforična in dobesedna teža mi je padla z ramen. Počutil sem se bolj samozavestno in sproščeno kot prej, še bolj pomembno pa je da sem čutil veliko olajšanje. Skoraj bi to opisal kot dolgotrajno bolezen, za katero dolgo časa niti sam nisem vedel, potem sem pa še dolgo časa čakal, da je bila zdravljena. Po tej operaciji mi nikoli več ne bo treba skrbeti, da bi prišla nazaj. Ne vem če bi si upal sklepati kakšen vpliv je poseg imel na depresivna stanja, lahko pa rečem da je to poglavje zdaj za mano in se lahko osredotočim na druge stvari v svojem življenju.” (nebinarna oseba, operacija tehnike peri)
“Počutil sem se odlično, z veseljem sem si oblekel kakšno oprijeto majčko in odšel na bazen ali na morje plavat. Pred posegom nisem bil na morju približno 10 let zaradi disforije. Imam dve veliki brazgotini.” (trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“Ker ne maram sprememb, se še zdaj navajam na novo telo.” (nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)
“Poseg je pripomogel k samozavesti, moje telo mi je postajalo vedno bolj všeč. Počutil sem se zelo svobodnega saj sem lahko brez slabega občutka v javnosti brezmajice (npr. na plaži, kjer sem do posega vedno nosil majico).” (trans moški, operacija tehnike peri)