t-priročnik: prilagojeni prikaz

Pripomočki

Kineziološki trak

Kineziološki trak (imenovan tudi KT tape) je pripomoček, ki ga nekatere osebe uporabljajo na zgornjem delu telesa oz. preko prsnega tkiva z namenom sploščiti prsno tkivo. Osnovni namen trakov je sicer rehabilitacijski, produkt je ustvarjen namreč za športnice_ke in jim služi na razne načine, predvsem vzdružuje prožnost mišic in znižuje bolečino. Nekatere trans in kvir osebe uporabljajo kineziološke trakove v namene, za katerega produkt sicer ni bil izdelan, vendar je ob skrbi za varno nošenje mogoča tudi ta uporaba. V tujini (predvsem v Ameriki) obstaja tudi “trans tape”, ki je zelo podoben produkt, namenjen pa prav potrebam trans oseb, uporablja pa se ga po istem principu kot kineziološki trak. Če imate možnost spletnega nakupovanja bolj priporočamo uporabo trans tape-a kot kinezioloških trakov. 

Kje kupiti kineziološke trakove

Kineziološke trakove je mogoče kupiti v vseh bolje založenih športnih trgovinah in v raznih spletnih športnih prodajalnah. Trakov ni problema kupiti v Sloveniji, kar je dokaj redko za pripomočke, ki služijo trans osebam. Cena trakov je ponavadi med 10 in 20 €.

Kako varno uporabljati kineziološke trakove

Pred uporabo kinezioloških trakov je zelo pomembno imeti v mislih realna pričakovanja. Trakovi bodo namreč želen rezultat prinašali le osebam, katerih prsno tkivo ni preveč veliko. Trakovi namreč nimajo velike nosilnosti in se pri večjih prsnih koših zgodi, da so trakovi prešibki, da bi nudili oporo. Trakove se sicer uporabi tako, da se vsako stran prsnega koša oblepi z nekaj trakovi, ki se jih nategne pod pazduho. Trakovi tako sploščijo prsni koš. Pomembno je imeti v mislih, da lahko pogosta uporaba poškoduje kožo, tako da je vsakodnevna uporaba trakov v namen povezovanja prsnega tkiva odsvetovana. V primeru alergijske reakcije na trakove se naj takoj preneha z uporabo.

Izkušnje z uporabo

“TransTape uporabljam že skoraj eno leto, pred tem sem pa nosil binder. Uporab TransTape-a mi je olajšala življenje, uporabljam ga vsak dan, še posebno pri treningih, saj je lahko binder kdaj omejujoč.” (trans moški)
“Prva izkušnja je bil binder, kasneje sem imel kineziološke trakove, ki sem jih kupil v lekarni. Z binderji nisem bil precej zadovoljen, ker so me preveč tiščali, predvsem pa mi je bilo poleti z njim prevroče. Z kineziološkimi trakovi pa sem bil bolj zadovoljen, ker sem se v njih počutil boljše, ni mi bilo vroče in občutek je bil bistveno boljši kot pri binderju.” (trans moški)
“Ful sem si želel uporabljati tape, fajn mi izgleda na drugih. Sem ga nabavil in poiskusil, vendar je žal moj prsni koš prevelik in ni šans, da bi trak lahko nudil oporo mojemu prsnemu tkivu.” (nebinarna oseba)
“Tape pa po mojem mnenju ni pametno uporabljati čisto vsak dan oz. ga je potrebno uporabljati po pameti, saj je vsak posameznik drugačen (nekateri imajo lahko alergijsko reakcijo, nekateri ga potrebujejo veliko več; koža nima dovolj časa za celjenje in obnovitev,... ).” (trans moški)

Vpliv uporabe kinezioloških trakov na počutje in duševno zdravje

“S TransTape-om sem res zelo zadovoljen; vendar je pri teh stvareh treba paziti, saj je vsako telo drugačno. Meni je olajšalo življenje, vendar komu drugemu, če se pojavijo neželeni stranski učinki verjetno ne bo, zato je pri uporabi treba biti previden.” (trans moški)
“Kineziološki trakovi so mi zelo pomagali pri disforiji, ker so super prikrili prsi. V poletnih mesecih so mi zelo pomagali saj me ni skrbelo, da bi se prsi opazile skozi majico.” (trans moški)
“Drastično se je povečala moja samozavest in udobnost v svoji koži.” (trans moški)

Minoksidil

Kaj je minoksidil?

Minoksidil je sredstvo, ki spodbuja rast dlak oziroma las. Uporabljamo se ga z namenom spodbujanja rasti brade in las, preprečevanja pleše, zapolnitve lukenj v bradi. Minoksidil je tako zelo priročen za trans maskuline osebe, ki želijo pospešiti rast brade še pred vstopom na hormonsko terapijo.

Lahko ga kupimo v obliki pene oz. tekočine, lahko pa se nahaja tudi znotraj kakšnih izdelkov (recimo šamponov). Obstaja 5% in 10% minoksidil, prav tako obstajajo možnosti z manj alkohola, ki manj dražijo kožo. Ob redni uporabi minoksidila v času več kot 1 leta bi dlake naj ostale, sicer pa odpadejo.

Pomembno je imeti v mislih, da ni nujno, da bo minoksidil deloval za vsako osebo. Delovanje je povezano z genetskimi predispozicijami. Uspešnost lahko predvidevaš na podlagi dejstva, koliko so poraščeni moški v tvoji družini.

Zelo pomembno je poudariti, da je minoksidil lahko začasna rešitev pred čakanjem na hormonsko terapijo, vendar od njega ni za pričakovati enake spremembe in učinke, kot jih prinaša testosteron. Npr. dlake, ki zrastejo s pomočjo minoksidila so praviloma bolj svetle in puhaste, za razliko od gostih, temnih in debelih dlak, ki lahko zrastejo kadar je oseba na testosteronu. Je pa mogoče ta puh barvati (z maskaro ali kozmetično barvico). Ponovno pa poudarjamo, da so vse spremembe v vsakem primeru odvisne od genetskih predispozicij posameznika_ce.

Kje kupiti minoksidil

Minoksidil je mogoče kupiti v lekarnah ali preko spleta. Proizvajajo ga razne znamke, med cenejšimi je Foligain. V Sloveniji lahko minoksidil naročite npr. pri biovea.com.

Kako varno uporabljati minoksidil

Zelo pomembno je natančno prebrati navodila za uporabo in mogoče stranske učinke, saj se ta razlikujejo med proizvajalci produkta. Upoštevati je potrebno predpisan dnevni odmerek produkta, nato pa po navodilih produkt nanašati na kožo. Pomembno je, da se nihče (oseba sama ali druge osebe) ne dotika kože, kjer je sredstvo bilo nanešeno, dokler se ne posuši popolnoma. Pomembna je tudi potrpežljivosti. Minimalno tri mesece, lahko pa tudi pol leta zna trajati, da bodo na obrazu videne spremembe. Pomembno je, da se minoksidil jemlje redno in nanaša konsistentno.

Trans moški je svoj potek jemanja minoksidila opisal tako:

Vzamem kapalko, odmerim 1 ml in si ga namažem po obeh licih, nad in pod ustnicami ter po spodnjem delu čeljusti ter vratu. Minoksidil se nato suši približno 2 uri, zato moramo biti previdni da se obraza ne dotikamo, kaj šele da bi se ga dotikali drugi. Minoksidil nanesem zvečer 1 ml na dan, ker imam drugače preveč suho kožo in zato da mi ena posodica s tekočino zdrži dva meseca namesto enega.

Izkušnje z uporabo

Izkušnje z uporabo minoksidila:

“Šele pol leta po uporabi sem dobil gostejše dlake po nogah, rokah, trebuhu, hrbtu pa se mi zdaj po enoletni uporabi še kar gostijo in dopolnjujejo. Skratka ne takoj odnehat, bodite potrpežljivi! Rezultati niso čez noč! Po enoletni uporabi minoksidila si recimo podobno poraščen kot približno trans moški na 1 letu testosterona (spetodvisno od osebe, ampak jaz sem recimo bolj kosmat kot kdo po 1 letu na T).”

(trans moški)

“Minoksidil uporabljam že 5 mesecev (pena; 2x na dan). Na začetku sem bil malo zadržan, saj sem se bal stranskih učinkov, vendar do sedaj nisem zasledil še nobenega.”

(trans moški)

“Pred uporabo preberite stranske učinke! Osebe, ki imajo težave s srcem naj se posvetujejo z zdravnikom! Sam sicer nisem imel veliko težav. Prvi mesec uporabe sem imel rdeča lica, obraz me je pekel in srbel. Od prvega meseca dalje so te neželeni učinki izginili, sedaj imam le suho kožo in ogromno mozoljev po obrazu.”

(trans moški)
Učinek minoksidila na področju trebuha po enem letu
Učinek minoksidila na področju trebuha po enem letu.

Vpliv uporabe minoksidila na počutje in duševno zdravje

Razne izkušnje z uporabo minoksidila so trans maskuline osebe opisale_i tako:

“Imel sem močno disforijo zaradi premalo dlak – nisem imel brade, dlak po rokah, nogah, trebuhu. Minoksidil je bistveno zmanjšal mojo disforijo in mi pomagal pri čakanju na T. Sedaj ko se pogledam v ogledalo zares vidim sebe, ko pogledam svoje noge in roke dobim evforijo.”

(trans moški)

“Rast obraznih dlak z uporabo minoksidila (vsaj pri meni) je zelo počasen proces, vendar, ko sem dejansko opazil neke spremembe mi je to zelo povečalo samozavest.”

(trans moški)

“Najprej sem dobil puh po obrazu nato pa kot stranski učinek še goste temne dlake po nogah, rokah, trebuhu in hrbtu. Dlake niso takšne kot pri cis moških, vendar temnejše in bolj goste kot pri cis ženskah, skratka - izgledajo kot dlake nekega 16 letnika, ki je ravnokar vstopil v puberteto. So dokaj vidne: starši in prijatelji so opazili dlake po mojem obrazu in telesu.”

(trans moški)

“Opazil sem, da sem bistveno bolj srečen, samozavesten in pogumen. Prav tako opazno bolje passam. Čas hitreje mineva, tudi če mi prestavljajo termine (za hormonsko terapijo) name to ne vpliva tako kot prej – prej sem dobil mental breakdown in sem lahko jokal tudi po 3 ure, zdaj se me to ne dotakne toliko kot prej (vseeno sem potrt, a bistveno manj).”

(trans moški)

“Definitivno je bila to ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju in minoksidil priporočam vsaki osebi, ki čaka na testosteron. Brez minoksidila sploh ne vem, če bi dočakal hormonsko terapijo.”

(trans moški)

Packer

Packer je predmet, ki ga trans fantje/moški in nebinarne trans maskuline osebe nosijo v spodnjicah, namen njegove uporabe pa je ustvariti videz telesa, kot bi oseba imela penis. Uporabi packerja se reče packing. Za packing se uporablja raznolike predmete; mogoče je kupiti packerje, ki so izdelani prav s tem namenom, gre torej mehke modele penisa in testisov (ponavadi iz silikona in/ali mehke plastike), ki si jih oseba namesti v spodnje hlače. Packer pa je po metodah naredi sam_a mogoče izdelati tudi iz raznih drugih predmetov kot so npr. nogavice, blago, mehka plastika, itd. Na internetu je mogoče najti veliko raznih video in pisnih vsebin z navodili za izdelavo packerja po metodi naredi sam_a. Nekateri packerji omogočajo tudi, da oseba urinira stoje in se jih imenuje tudi StP packer oz. stand to pee. Pri uporabi tako kupljenih kot naredi sam_a izdelanih packerjev, je potrebno imeti v mislih, da se jih naj uporablja le, kadar njihova uporaba ne povzroča bolečin oz. na kakršenkoli način omejuje naravno gibanje in delovanje telesa.

Kje kupiti packer

Packerje in StP je mogoče kupiti preko spleta v raznih spletnih trgovinah. Na voljo so packerjih raznih velikosti, barv in funkcij, zato je pred uporabo priporočljivo razmisliti v kakšne vse namene ga želiš uporabljati. Nekatere spletne strani, ki jih za nabavo packerjev in StPjev priporočajo trans osebe so FtMessentials, ReelMagik, TransThetics, PeacockProducts.

Kako narediti packer doma

Obstaja več načinov, kako po metodi naredi sam_a izdelati packer. Razne metode lahko najdeš na internetu. Packer je mogoče narediti iz raznih stvari kot so npr. bombažne nogavice, nogavice iz najlona, kineziološki trak, kondomi, gel za lase, gel za tuširanje, itd.

V spodnjem videu je prikaz kako hitro in preprosto narediti packer iz bombažnih nogavic:

Izkušnje z uporabo

“Preden sem si kupil pravi packer, sem uporabljaj DIY packer, ki sem si ga naredil iz dveh nogavic. Mr. Limpy uporabljam že skoraj eno leto, vsakič kadar grem iz hiše. Je zelo mehek, od blizu ne izgleda super realistično, kot packer pa izgleda naravno in je zelo enostaven za uporabo. Načeloma se ga naj nebi nosilo na golo kožo, ker lahko povzroči iritacijo ali alergijske reakcije, zato se ga lahko uporablja s harness, pozimi pa med packer in kožo nastavim spodnjo majico, tako da se me ne dotika. Po enem letu uporabe se vidi, da je že nekoliko obrabljen, a še vedno popolnoma uporaben za nadaljnjo uporabo. Je tudi zelo preprost za čiščenje. Umije se ga s toplo vodo in milom.”

(trans moški)

“Packer uporabljam že od samega začetka tranzicije, kupil sem 4 packerje na spletu. Nikakor se ne morem spomniti kje točno sem jih kupil, mislim pa, da je bila neka ameriška spletna stran. Packer uporabljam vsak dan. Ker sem visok 167cm uporabljam packer v najmanjši velikosti. Z uporabo sem izredno zadovoljen, saj ni prevelik in ne premajhen. Videz je zelo realističen, saj izgleda kot da imam zares penis v gatah haha 🙂 Packer uporabljam tako, da si ga nadenem v boksarice, ki imajo žep, se pravi, najprej si oblečem boksarice, in na to oblečem še ene boksarice, v katerih je ta packer. Tako skrbim za higieno, saj se packerja nikoli ne dotikam z lastno kožo.”

(trans moški)

Vpliv uporabe packerja na počutje in duševno zdravje

“Packer meni osebno ogromno pomaga pri lajšanju disforije, ker je udoben za nositi, na zunaj izgleda resnično in je res enostaven za uporabo, zato ga priporočam vsakemu.”

(trans moški)

“Zelo sem zadovoljen z uporabo packerja, bolj sem samozavesten. Priporočam uporabo packerja vsem trans osebam, ki bi si to želele.”

(trans moški)

Spolne igrače – sex toys

Spolnost je področje, ki je za marsikatero trans in spolno nenormativno osebo, lahko precej občutljivo. Občutki spolne disforije namreč marsikomu preprečujejo, da bi v spolnost vključeval_a določene dele svojega telesa. Kot pri vsaki varni in zdravi spolnosti je zato raziskovanje same_ga sebe in komunikacija s svojimi spolnimi partnerkami_ji zelo pomembna. Razne trans osebe pravijo, da jim je uporaba določenih spolnih igrač, ki so bile razvite prav z mislijo na potrebe trans oseb in trans teles, zelo pomagala pri zmanjševanju spolne disforije in doživljanju užitkov v spolnosti.

Kot pri raznih drugih pripomočkih je na internetu mogoče najti zelo veliko raznih spolnih igrač namenjenih trans osebam. Najboljše je, da raziščeš vsebine in poskušaš najti nekaj, kar meniš, da bi ustrezalo tvojim potrebam in željam.

Izkušnje trans oseb s spolnimi igračami

The Joystick imam že skoraj 2 leti in ga naravnost obožujem. Je zelo enostaven za uporabo, izgleda super realistično, lahko se uporablja za solo-play ali pa s partnerjem, ima rezervoar za lube ali DIY spermo, ki jo lahko “ejakuliraš” in s tem imaš občutek kot, da je penis res tvoj. Uporablja se ga lahko z vklopljenim vibratorjem ali pa brez. Moj partner pravi, da je tudi občutek, ko ga uporabljam na njem, kot bi bil resničen. Posebnost Joysticka je ta, da zanj ne potrebuješ posebne harness, ampak lahko sam doma narediš svoj harness iz spodnjih hlač (video kako, je na njihovi spletni strani). Tako med seksom nosiš le spodnje perilo in zato nimaš občutka kot, da uporabljaš strap-on ali kaj podobnega. Vibrator, ki je zraven ima ogromno različnih možnosti vibriranja, glavica pa je narejena iz zelo mehkega silikona, ki se dotika tvojega klitorisa in tako lahko oba s parterjem_ko doživita orgazem. Vibrator lahko čuti tudi partner_ka (odvisno od moči vibriranja). The Joystick je lahko za marsikoga predrag, a meni osebno se zdi, da se je splačalo. Res mi daje občutek, kot da sploh ne uporabljam sex toy, ampak da je penis moj. Je pa res, da ne garantiram, da bo všeč prav vsakemu.”

(trans moški)

“Ko imam spolni odnos uporabljam strap on. Ko zamenjam punco, zamenjam lulek. Drugače imam samo strap on, to je to, nikoli pa si ga ne snamem med spolnim odnosom.”

(trans moški)