t-priročnik: prilagojeni prikaz

Prsni koš

Binder

Kaj je binder?

Binder oz. steznik je kos oblačila, ki se ga nosi na zgornjem delu telesa, njegov namen pa je sploščiti prsni koš. Binder ustvarja videz ravnega oz. ploskega prsnega koša, kar je v veliko pomoč pri lajšanju spolne disforije in boljšem počutju v vsakodnevnem življenju. Pred samo uporabo binderja je ključnega pomena, da se oseba pouči o tem, kako se binder pravilno nosi.

Kje kupiti binder

Binderjev se žal v Sloveniji še ne da kupiti. Najde pa se jih na spletu – nekatere izmed zanesljivih spletnih trgovin so npr. gc2b, Underworks. Če ne veš, kje dobiti binder oz. nimaš naslova, kam ga varno naročiti ali imaš druga vprašanja v povezavi s tem, je najboljše, da se informiraš pri drugih trans oseb, ki imajo izkušnje s tem, ali pa se obrni na nas na email info@transakcija.si.

“Do top operacije sem uporabljal binder. Vse tri binderje, ki sem jih imel čez leta, sem kupil pri gc2b, ameriškem trans-owned podjetju. Zdaj imajo možnost nakupa tudi iz EU, kar drastično zmanjša stroške pošiljanja.”

(nebinarna oseba)

Kako varno uporabljati binder

Pri izbiri binderja je treba biti pazljiv_a, da se izbere pravo številko, premajhen oziroma pretesen binder ima namreč lahko dolgoročne posledice za zdravje.

Pred samo uporabo binderja je ključnega pomena, da se poučiš o tem, kako se ga pravilno nosi. Pri izbiri binderja je treba biti pazljiv_a, da izbereš pravo številko, premajhen oziroma pretesen binder ima namreč lahko dolgoročne posledice na zdravje.

Pomembno je tudi, da se binder v zmernem časovnem obsegu, tj. ne več kot osem ur naenkrat, ter da se v primeru kakršnihkoli težav binder čimprej odstrani. Če le lahko, je dobro, da imaš med nošenjem binderja tudi pavze s kakšnim dnem, ko ga ne nosiš. V primeru, da imaš oteženo dihanje ali čutiš pritisk v prsnem košu, binder takoj odstrani.

Veliko informacij o varni uporabi binderjev najdeš na našem YouTube kanalu TransTube v TransStudio: Binderji.

“Binder v pravi velikosti priporočam za uporabo, priporočam pa tudi pazljivost in upoštevanje navodil uporabe. Deformacije prsnega koša so nevarne in kolikor vem, ireverzibilne.”

(nebinarna oseba)

Izkušnje z uporabo in vpliv na počutje in duševno zdravje

Vse osebe imajo različne izkušnje z uporabo binderjev, enim uporaba sploh ni problem, nekaterim je, vendar se vseeno odločajo zanj, saj ima za njih kljub težavam veliko pozitivnih učinkov. Razne izkušnje z uporabo binderjev so trans in nebinarne osebe opisale_i tako:

“Binder sem nosil vsak dan, kadar sem šel izven svojega doma oz. imel interakcije z drugimi ljudmi. Starejše binderje, ki so bili že malo raztegnjeni, sem nosil ob fizično bolj napornih dejavnostih, ampak nikoli med dejansko telovadbo ali med spanjem. Pazil sem, da sem ob bolečinah v prsnem košu delal pavze, ter da sem poleti dosledno pil več vode kot ponavadi.”

(nebinarna oseba)

“Z binderji nisem bil precej zadovoljen, ker so me preveč tiščali, predvsem pa mi je bilo poleti z njim prevroče.”

(trans moški)

“Kdorkoli pravi, da so binderji ful udobni ... mah, težko verjamem. Saj ne, da so izjemno neudobni, ampak pač veš, da ga imaš gor no. Kljub temu pa mi je ful pomembno ga nosit. Takoj, ko ga oblečem, se počutim drugače, manj disforičnega in kar gledam se v ogledalo, kako sem raven oz. kolko manj oblin je videt. To mi veliko pomeni. Ne nosim ga redno, ravno zaradi udobja, ampak bolj na dni, ko je disforija res močna ali pa glede na to v katero okolje grem in kako želim, da sem tam viden.”

(nebinarna oseba)

“Binder dovolj spremeni figuro, da lahko zelo pomaga pri lajšanju disforije - sploh v kombinaciji z bolj ohlapnimi oblačili. Skozi leta mi je zelo pomagal živeti v svoji koži, kljub temu da prinaša tudi določene nevarnosti in neprijetnosti.”

(nebinarna oseba)

“Uporabljam ga redkeje, saj imam precejšnje probleme z občutkom dušenja, ki se pojavi precej hitreje kot pri kateri drugi osebi (probleme nimam samo z binderjem, ampak tudi npr s puli puloverji). Zato nosim binder le občasno, ko vem, da bom zunaj manj kot 8 ur in da si ga bom lahko varno slekel, če me bo tiščal. Raje nosim binder, ki je za kakšno številko prevelik. Efekt, ki ga hočem je kljub temu dosežen, ampak tudi diham lažje! Kljub svojim težavam me binder pogosto navda z “gender euphoria”:).”

(nebinarna oseba)

HRT in prsi

Opcije za trajno feminizacijo prsi obstajajo za osebe, ki so vodene pod diagnozo F64.0. Te osebe lahko dostopajo do medicinske tranzicije, ki lahko vsebuje hormonsko terapijo. Hormonska terapija (antiandrogeni in estrogen ali monoterapija estrogena) direktno vpliva na razvoj prsi, saj zniža nivo testosterona dovolj, da sproži razvoj prsnih celic.

Nekatere trans ženske svojemu režimu dodajo še progesteron, čeprav ni trdnih dokazov, da to vpliva na rast dojk pri trans ženskah.

“Ker imajo progestini vlogo pri razvoju dojk na celični ravni, nekateri strokovnjaki verjamejo, da so ta sredstva potrebna za popoln razvoj dojk (Basson & Prior, 1998; Oriel, 2000). Vendar pa je klinična primerjava feminizacijskih shem s progestini in brez njih pokazala, da dodatek progestinov niti ne poveča rasti dojk niti ne zniža ravni prostega testosterona v serumu (Meyer et al., 1986).” WPATH

Rezultati hormonske terapije so lahko zelo različni od osebe do osebe in povsem nepredvidljivi, ampak v splošnem se največja rast lahko pričakuje v prvih 6 mesecih. Rast se zaključi v roku od 2 do 4 let.

“Rast prsi – Pričakovani začetek: 3–6 mesecev, 2–3 leta” WPATH
“Študija kaže, da je po 1 letu HRT-ja razvoj dojk skromen in se pojavlja predvsem v prvih 6 mesecih. Kliničnih ali laboratorijskih parametrov, ki bi napovedovali razvoj dojk, niso našli.” https://academic.oup.com/jcem/article/103/2/532/4642966

Faze razvoja prsi:

 1. 3–6 mesecev po začetku terapije z estrogenom se konica bradavice dvigne.
 2. 6–12 mesecev: Pojavijo se brsti, tako dojka kot bradavica se povečata. Povečanje velikosti areole.
 3. 12–16 mesecev: Nadaljnje povečanje prsi
 4. 2–3 leta: Dvig bradavice in dojke ter povečanje velikosti areole. Tipičen razvoj prsi je od 2,50 do 3 cm

Oprema za povečanje prsi

Pumpe

Obstajajo trans ženske, ki poskušajo dodatno povečati prsi s pomočjo pumpe za povečanje prsi. Ta metoda sicer ne deluje, če nimaš nobene maščobe na prsnem košu. Rezultati so na začetku slabi, ampak nekatere osebe pravijo, da jim je po več letih prakse uspelo svoje prsi povečati za eno košarico.
https://tgforum.com/does-breast-pumping-really-work/

Principi feminizacije prsi

Družba zelo tesno asociira femininost s zelo posebno obliko prsi, ki je pri cis ženskah precej redka. Cis ženske doživljajo zelo močne pritiske iz strani družbe in pri tem trans ženske niso izjema. Z razvojem prsi v specifični obliki pride neke vrste družbeno spoštovanje – ali ne – in legitimizacija – ali de-legitimizacija – femininosti. Pomembno pa si je zapomniti, da ženskost seveda presega eno samo določeno obliko prsi. Z drugimi besedami, vse ženske nimajo nujno prsi v taki obliki, kot si družba (bolj specifično cis moški) želijo in zaradi tega niso nič manj ženske. Če želiš nekaj nositi, je to tvoja pravica, ne glede na tvojo anatomijo.

Začasna feminizacija prsi

Z modrčkom

Za začasno oblikovanje prsi najlažje uporabljaš modrček, ki ga lahko tudi napolniš (sicer z občutkom – manj je več!) pod obleko. Pomembno je, da izbereš modrček prave velikosti. Za boljši efekt uporabi podložene (“push-up”) modrčke. Modrček lahko napolniš tudi z raznimi silikonski nastavki (silicone breast pads), ki pomagajo oblikovati pod oblekami.

Silikonski podstavki

Med začasnimi rešitvami za feminizacijo prsi so najbolj učinkoviti in enostavni za uporabo silikonski podstavki ali silikonske blazinice za prsi. Obstajajo razne samostojne blazinice, ki se nosijo pod oblekami ali take, ki jih nastaviš v modrčku. Za naravni izgled je najbolje, da izbereš velikost in obliko blazinic glede na svojo konstitucijo (tem širša so tvoja ramena, večje blazinice potrebuješ). Na primer: https://www.amazon.de/s?k=Prosthetic+Breast

Breastplates

Za nošenje izrazito odprtih oblek obstajajo posebni pripomočki za cross dresser-je_ke (breastplate), ki zajemajo celoten prsni koš. Priporočamo, da razmisliš, kakšen učinek si želiš: naraven izgled ali zelo velike prsi? Zato, da izbereš pravi breastplate, se moraš izmeriti (vrat, višina in širina prsnega koša).
https://eleascloset.com/pages/which-breastplate-is-right-for-me

Prednosti brestplate-a:

 • Prijeten občutek na koži
 • Silikonsko polnilo se obnaša boljše (bolj naravno) kot bombažno polnilo
 • Ne potrebuješ modrčka
 • Zelo naraven izgled
 • Izbereš lahko skoraj katero koli velikost košarice (tudi G in večje)

Slabosti brestplate-a:

 • Višja cena od blazinic za modrčke. Kvalitetni breastplate-i so lahko zelo dragi.
 • Nekateri obleke se težko oblečejo z breastplate-om saj se silikon rad zvija in se rahlo oprime kože. Pred oblačenjem je dobro uporabiti puder.
 • Pri velikostih košarice več kot C vsekakor preveri vrsto polnila ( bombaž ali silikon), ker je teža pomembna (cel dan je težko nositi npr. 4 kg silikona). Izberi bombaž, če imaš veliko košarico. Vsekakor pred nakupom preveri težo!
 • Večina blagovnih znamk ima visoke vratove, kar je lahko nekoliko neprijetno.
 • Barve so običajno precej omejene in razen, če imaš srečo, ne boš dobil_a natančnega odtenka tvoje kože.
 • Odsvetujemo košarico brez polnila, saj so videti najmanj naravno.

Večina blagovnih znamk uporablja kroj z ozkim ovratnikom. Zaradi tega jih je težko obleči, saj se silikon naguba in lepi na kožo, ko ga oblečeš. Zato je treba paziti, da ga pri oblačenju ne raztrgaš. Lahko preluknjaš tanke predele (običajno okoli dna). Proizvajalci predlagajo, da na telo in/ali notranjost breastplate-a naneseš puder. Če te moti visok vrat, ga lahko obrežeš.

Primeri: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313&_nkw=breast+plates&_sacat=0

Make up

Končno, za piko na “i” lahko uporabiš tudi make up (senčenje in highlights) na grlu in prsnem košu, da izrišeš globlji dekolte.

Trebuh in pas

Kaj pomeni feminizirati svoj trebuh in pas?

Marsikatera trans ženska potrebuje za občutek varnosti ali zaradi disforije vizualno čimbolj »ženstven« izgled. Klinično gledano imajo cis ženske ožji pas kot cis moški. Poleg tega je v naši kulturi ozek pas trenutno eden od simbolov lepote pri osebah, ki so videne kot ženske.

Osebe, ki so pri nas videne kot najbolj feminine, imajo ponavadi telo »v obliki peščene ure«. Ne glede na tvojo konstitucijo feminizacija pasu navadno pomeni njegovo zožanje. Nekatere metode so primerne za začasno uporabo, druge pa za trajno ustvarjanje izgleda peščene ure.

Začasna feminizicija pasu in trebuha

Začasna feminizacija pasu in trebuha s pomočjo oblačil

Opomba glede feminizacija pasu/trebuha: Vse cis ženske nimajo popolnega pasu (za našo družbo).

Če želiš feminizirati svoji pas le za nekaj ur, lahko poskusiš to storiti z oblačili, ki optično zožajo pas:

 • Krila in obleke, ki zožajo pas in oblikujejo volumen bokov.
 • Obleke, ki kažejo kožo pri pasu (crop top ali s obleko z zarezami).
 • Obleke ali zgornji del z veliko barvami, z motivom ali enostavnim krojem, ki pomaga ustvarjati volumen od ramen do pasu.
Začasna feminizacija pasu z oblikovalnim perilom

Obstajajo posebne spodnje hlače oziroma elastičen pas, ki zožajo pas (waist trainer po angleško).

Začasna feminizacija pasu s korzetom

Uporaba korzeta ali oblikovalnega perila je lahko dnevna rešitev za preoblikovanje silhuete z opazno zožanim pasom.

Začasna feminizacija pasu s silikonsko podlogo

Še en način za optično zožanje pasu je ustvarjanje videza širših bokov tako, da pas v primerjavi z rameni, prsnim košem in boki zgleda ožji. Zato lahko uporabiš silikonsko podlogo, ki poveča boke:

Začasno odstranjevanje dlak

Opomba glede feminizacije pasu/trebuha in poraščenosti: vsaka ženska ima svoj odnos do poraščenosti, ki je legitimen ne glede na njene razloge. Nikakor depilacija trebuha ni nujna za feminizacijo pasu (veliko cis žensk ima nekaj dlak na trebuhu). Temu navkljub je nemogoče ignorirati vpliv precej seksističnih virov kot so reklame, filmi in internet, ki predstavljajo ženske kot popolnoma brez dlak. Zato lahko marsikdo čuti “dolžnost” se depilirati oz. lahko za marsikoga neporaščena koža predstavlja simbol ženstvenosti.

Če si želiš odstranjevati dlake na dolgi rok, je najboljša metoda depilacija z voskom. Britje je hitro in učinkovito na kratek rok, ampak pusti za seboj dlake, ki bodo nazaj zrasle še trše. Za osebe, ki iščejo kompromis med porabljenim časom in rezultatom, je lahko rešitev krema za depilacijo.

Če nobena od začasnih rešitev ni dovolj zate, lahko poskusiš z IPL metodo za odstranjevanje dlak ali trajne metode odstranjevanja dlak (laserska terapija).

Trajna feminizicija pasu

Opozorilo:

“Trajno” ne pomeni nujno do konca življenja. S trajnimi metodami mislimo metode, ki jih ni treba ponavljati oz. vzdrževati vsak dan, teden ali mesec. Torej, kadar govorimo o trajnih rešitvah, mislimo tiste, ki bodo držale nekaj let, telo se namreč nikoli ne neha razvijati in spreminjati.

Tudi učinki hormonske terapije so trajni le dokler se terapija nadaljuje. V primeru prekinitev so lahko nekateri efekti delno reverzibilni. Posegi so najbolj trajne opcije in celo z njimi je težko zagotoviti, da bo oblika telesa ostala enaka tudi po več letih.

Če ti telovadba in oblačila ne pomagajo dovolj lahko premisliš o opcijah, ki lahko trajno oblikujejo ozek pas.