t-priročnik: prilagojeni prikaz

Roke, noge in nohti

Boki

Kaj pomeni feminizirati svoje boke?

Klinično gledano imajo cis ženske širše boke kot cis moški. V kulturi so boki prepoznani kot eden od simbolov “ženskosti”. Zato smo navajene_i, da imajo osebe, ki jih prepoznavamo kot ženske, figuro s širšimi boki. Pri trans femme osebah je na splošno pogosta želja po bolj oblikovani bokih. Čeprav so opcije za feminizacijo bokov omejene, obstaja nekaj začasnih in trajnih možnosti.

Začasna feminizacija bokov

Ne glede na to, ali si želiš feminizirati boke le za nekaj ur ali se redno prestavljati kot ženska, so na voljo naslednje opcije. Prvo orodje za preoblikovanje silhuete so oblačila.

Začasna feminizacija bokov z pomočjo oblačil

Osebe, ki želijo s oblačili optično razširiti svoje boke lahko med drugim poskusijo:

 • krila in obleke, ki zožajo pas in oblikujejo večji volumen bokov
 • obleke, ki ne pokrivajo kože pri pasu (crop top ali obleka z zarezami)
Začasna feminizacija bokov s korzetom oziroma oblikovalnim perilom

Uporaba korzeta je lahko dnevna rešitev za preoblikovanje silhuete z ožanjem pasu in razširitvijo bokov. Če nimaš razvitih prsi in želiš naraven izgled, priporočamo korzete, ki zajamejo pas in se končajo pred prsnim košem. Pazi, da ne kupiš premajhnega, da ne bo preveč tesen, saj lahko povzroča bolečine in predstavlja tveganje za zdravje. Pri izbiri pravega korzeta ti je lahko v pomoč informativna tabela na prvi povezavi. Korzet naj bi bil 10 do 15 cm manjši kot naravna velikost pasu (če je tvoj obseg pasu 80 cm, izberi korzet z obsegom pasu 65 do 70 cm).

Povezave:

Začasna feminizacija bokov s silikonsko blazinico

Uporaba silikonske podloge omogoča, da takoj dosežeš zaželeno figuro peščene ure. Taki dodatki pa pogosto niso zelo poceni.

Trajna feminizacija bokov

Opozorilo:

“Trajno” ne pomeni nujno do konca življenja. S trajnimi metodami mislimo metode, ki jih ni treba ponavljati oz. vzdrževati vsak dan, teden ali mesec. Torej, kadar govorimo o trajnih rešitvah, mislimo tiste, ki bodo držale nekaj let, telo se namreč nikoli ne neha razvijati in spreminjati.

Tudi učinki hormonske terapije so trajni le dokler se terapija nadaljuje. V primeru prekinitev so lahko nekateri efekti delno reverzibilni. Posegi so najbolj trajne opcije in celo z njimi je težko zagotoviti, da bo oblika telesa ostala enaka tudi po več letih.

Hormonska terapija

Hormonska terapija povzroča prerazporeditev maščobe po celem telesu, tudi na boke in zadnjico. Sicer je del storitev, dostopnih osebam z diagnozo F64.0, in rezultati za trans femme osebe niso vedno zadovoljivi. Potrebno je upoštevati tudi časovnico: v WAPTH je omenjeno, da se maščoba razporedi med 2 in 5 leti po pričetku hormonske terapije in to je najbolj učinkovito/opazno po prvih 3 do 6 mesecih.

Posegi

Za večino trans žensk, ki niso pričele terapije v najstniških oz. mladih letih ali so bile dolgo izpostavljene testosteronu, so lahko rezultati hormonske terapije omejeni. Zato, če želiš izrazito silhueto peščene ure in je terapija naredila premalo za tvoj okus glede razporeditve maščobe, lahko razmisliš še o posegih (v Sloveniji se, kolikor vemo, v času pisanja še ne izvajajo). Načeloma so posegi samoplačniški.

 • Liposukcija trupa (Trunk liposuction) – maščoba se odstrani iz ciljnega območja.
 • Brazilski dvig zadnjice oziroma povečanje kolkov (Brazilian butt lift) je poseg, kjer se maščoba odstrani iz ciljnega območja in se ponovno uporabi, da se zapolni zadnjico in boke. Lahko tudi se doda silikonske kolčne vsadke.

https://2pass.clinic/en/body/body-feminization-surgery

Hormoni in feminizacija nohtov

Na splošno hormonska terapija vpliva na kožo, dlake, lase in nohte. Načeloma nohti ob uporabi estrogena rastejo rahlo hitreje kot prej. Osebe na hormonski terapiji se lahko soočijo z razvojem krhkih nohtov, kar lahko začnete doživljati po več mesecih.

Hormoni in feminizacija rok ter nog

Hormonska terapija vpliva na roke in noge s prerazporeditvijo maščobe, zmanjševanjem splošne mišične mase in skozi spremembe v poraščenosti.

Prerazporeditev maščobe se zgodi med prvimi 6 meseci in 4 leti – s tem, da se seveda produkcija in razporejanje maščobe nadaljuje celo življenje, ampak glavne spremembe v kontekstu tranzicije se zgodijo v prvih letih hormonske terapije.

Hormonska terapija vpliva tudi na poraščenosti in sicer zmanjša rast dlak, ki postopoma postanejo svetlejše in tanjše, kar pa ne pomeni, da s hormonsko terapijo dlake nehajo rasti.

Manikura in trajni lak

Če želiš nohte, ki zdržijo dlje časa, se lahko odločiš za trajno lakiranje nohtov, ki je načeloma obstojno 4–5 tednov. Manikura ponavadi traja med 20 min in 45 min, odvisno od tega, kakšne nohte si želiš. Cena je približno 20 € za trajno lakiranje.

Čeprav je manikura lahko krasna izkušnja, trajni geli poškodujejo nohte. Bodi pozorna_en, da po nošenju nekaj mesecev pustiš nohte brez lakiranja nekaj mesecev, da se pozdravijo.

Negovanje nohtov

Nohte strižeš naravnost. To ti bo pomagalo preprečiti vraščanje nohtov. Poskusi si postriči nohte takoj po tuširanju ali kopanju, da bodo nohti mehkejši.

Če bi rad_a zmehčal_a vogale ali robove nohtov, uporabljaj pilico za nohte ali brusilnik za nohte. Pili v isti smeri, da preprečiš oslabitev nohtov. Piljenje naprej in nazaj sčasoma močno poškoduje nohte.

Orodja za nego nohtov vsak mesec razkuži s 70-odstotnim ali močnejšim izopropilnim alkoholom.

Če želiš ohraniti prožnost nohtov in preprečiti njihovo cepljenje, jih po striženju navlaži.

Izogibaj se nekaterih lakov za nohte v divjih barvah, ki vsebujejo sestavine, kot sta formaldehid in dibutil ftalat, saj oslabijo nohte. Poleg tega lahko večkratna uporaba krepko pigmentiranih barv povzroči, da tvoji nohti porumenijo ali oslabijo. Če želiš uporabljati drzne barve, poskusi občasno med nanosom narediti "naravni" izgled, da se nohti lahko sprostijo od kemikalij.

Uporabljaj nežen odstranjevalec laka za nohte, osnovni premaz in nadlak. Odstranjevalci laka za nohte brez acetona so blagi in preprečujejo, da bi se tvoji nohti izsušili. Pri barvanju nohtov osnovni premazi pomagajo preprečiti, da bi se tvoji nohti obarvali. Zgornji premazi zmanjšajo verjetnost, da se lak za nohte strga in zmanjšajo pogostost odstranjevanja laka za nohte.

Navlaži nohte z oljem, da ostanejo prožni in močni. Tako kot na drugih delih tvojega telesa lahko tudi tvojim nohtom koristi ohranjanje hidracije. Pred spanjem poskusi vtreti mandljevo ali avokadovo olje na nohte in obnohtno kožico, da preprečiš, da bi se sušili, lomili ali se luščili. Če nimaš mandljevega ali avokadovega olja, uporabljaj balzam za ustnice. Vlažilne kreme za obnohtno kožico so na voljo tudi v lekarnah in drogerijah.

V svojo prehrano dodaj beljakovine in omega-3 maščobne kisline. Keratin, beljakovina, ki sestavlja tvoje nohte, se lahko bolje proizvaja, če uživaš več hrane, kot so ribe, oreščki in fižol. Poskusiš lahko tudi jemati dnevne dodatke, kot sta biotin in ribje olje, ki jih najdeš v trgovini z živili ali z zdravo hrano.

Vitamin B lahko prav tako okrepi tvoje nohte, cink lahko pomaga odpraviti bele lise, železo pa lahko pomaga ustaviti nastajanje grebenov na nohtih. Vitamina A in C lahko pomagata narediti tvoje nohte bolj navlažene in sijoče. Priporočena dnevna količina beljakovin je 0,8 gramov na 1 kilogram tvoje telesne teže.

Osnove informacije o negovanju nog

Noge lahko feminiziramo tudi z negovanjem kože tako, da so čim bolj sijoče. Za ta namen lahko vsak dan uporabljaš vlažilni losjon. Navlažene noge bodo same postale bolj sijoče. Ko je tvoja koža hidrirana, je videti mlajša in veliko bolj živahna. Obstaja veliko vlažilnih losjonov, ki jih lahko kupiš v trgovinah in drogerijah, za vlaženje kože pa lahko uporabiš tudi naravne izdelke, kot sta kokosovo olje ali karitejevo maslo.

Piling

Piling lahko pomaga, da bodo noge bolj gladke in sijoče, saj odstrani vse odmrle kožne celice. Odmrle kožne celice so razlog za to, da je tvoja koža videti dolgočasna in suha. Piling bo odstranil to zgornjo plast in razkril novo plast svetle, navlažene kože.

Uporabi ščetko/krtačo za piling nog 2- do 3-krat na teden. Opremo za piling in kreme lahko kupiš v večini drogerij, ali pa jih narediš sam_a doma.

Če želiš narediti svoj piling za telo, potrebuješ sladkor ali sol in kakšno vrsto olja (oljčno olje, kokosovo olje itd.). Sladkor ali sol bo piling, olje pa vlažilec. Sestavine zmešaj, piling mora biti gost. Dodaš lahko tudi eterična olja (na primer olje rožmarina ali poprove mete), tako da daš pilingu sproščujoč vonj.

Olje

Če želiš, da bi tvoje noge zares zasijale, nanje nanesi majhno količino olja. Uporabiš lahko zelo veliko različnih olj, vključno s kokosovim oljem, jojobinim oljem in olivnim oljem. Ne rabiš veliko olja – na dlani nalij par kapljic, dlani podrgni in olje nanesi po nogah. Sijaj bo trajal ure in hkrati negoval tvojo kožo. Vendarle pa moraš biti previdna_en, saj lahko olje zlahka obarva oblačila. Nanos olja na noge takoj po britju je odličen način za zadrževanje vlage.

Osnove o lakih za nohte

Si želiš čudovite nohte, a ne moreš na manikuro? Z malo vaje in nekaj hitrimi nasveti se lahko naučiš, kako si lakirati nohte ali jih urediti po želji.

Obstajajo različni tipi lakov in metod:

 • navaden lak
 • permanentno lakiranje ali “gelish” lak
 • permanentni gel
 • umetni nohti

Navaden lak

Navaden lak traja kakšen teden do dva, odvisno od tega, kako uporabljaš roke v vsakodnevnem življenju. Odstraniš ga z navadnim topilom za lak.

Gelish lak (UV lak)

Permanentno lakiranje ali “gelish” lak je posebni lak, ki se suši s posebno UV lučko in traja dlje kot navaden lak. Nohte lahko potem tudi pobarvaš, a jih s to metodo ne moreš podaljšati. Traja lahko tudi do enega meseca, če popraviš narastek po 15 dneh. Gelish lak odstraniš s profesionalnimi topili.

Permanentni gel (≠ gelish permanentni nohti)

Čeprav se permanentni gel sliši skoraj enako kot permanentno lakiranje, permanentni gel pomeni izdelavo oziroma oblikovanje nohtov s posebnim gelom, ki se na noht nanaša v več plasteh in se utrjuje z UV lučko. Poleg trajnega urejenega videza nohte z gelom lahko tudi podaljšaš. Trajnost je najdaljša od vseh lakov, saj lahko pustiš gel več mesecev, vendar ga bo potrebno malo obnoviti približno vsakih pet tednov.

Gel naneseš na nohte, ga posušiš, potem ga lahko oblikuješ in na koncu ga lahko pobarvaš. Če pogosto močiš roke ali si ne želiš nohtov na novo barvati vsakih nekaj dni, je lahko to primerna rešitev zate.

Izbor barve

Najprej izberi pravi lak. Vsi laki niso enaki. Nekateri imajo potencialno škodljive kemikalije, drugi pa so videti naravnost slabo. Uporabljaj raje B3F ali "3 free" lak za nohte in podlago/nadlak. Ti laki ne vsebujejo formaldehida, DBP ali toluena in postajajo standard v industriji, saj so varnejši od lakov, ki vsebujejo te kemikalije.

Bleščeč lak traja dlje, divje barve manj časa. Ko iščeš bel lak za nohte, poišči tistega, ki je gost in kremast, prozoren. Hitro sušeči se lak za nohte je lahko priročen, vendar ponavadi izsuši nohte.

Priprava na lakiranje

Popili nohte. Pilico postavi med kožo in noht ter jo premikaj s kratkimi ostrimi potezami v eno smer. Pili samo v eno smer. Skrbi za obnohtno kožico. Potisni jo navzdol z potisnikom za obnohtno kožico, vendar je nikoli ne odreži. Zmehčaj jo s kremo za obnohtno kožico ali olivnim oljem.

Očisti in pobriši nohte. Uporabljaj pilico za nežno poliranje nohtov v eni smeri z majhnimi potezami. Delaj od obnohtne kožice do konice. S čistilom za nohte odstrani umazanijo izpod nohtov in jih umij z milom in toplo vodo.

Posodo z lakom za nohte povaljaj med rokami, da zmešaš vsebino. Ne stresaj ga, saj s tem nastanejo mehurčki, zaradi katerih je nanos lahko izziv.

Lak nanesi v treh slojih. V večini primerov se lak sestavi iz več slojev:

 • prajmer (primer)
 • bazni gel (base coat)
 • barva (včasih bo za zelo tanke lake potreben drugi ali tretji nanos barve, vendar je pomembno, da se izogneš preveliki uporabi)
 • top gel (top coat)

Če nohte barvaš v neonsko barvo, uporabljaj bel osnovni premaz, da bo barva bolj živa. Za dodaten sijaj lahko uporabljaš prozoren lak z bleščicami kot pokrivni premaz. Prednost bleščečih lakov je tudi daljša obstojnost.

3-plastna tehnika nanašanja

To je tehnika, ki jo uporabljajo številni_e strokovnjaki_nje. Ta postopek nanašanja laka za nohte poskrbi za učinkovit nanos in urejene nohte.

Kapljico laka nanesi na dno nohta, nekoliko nad obnohtno kožico. S čopičem potisni kapljico nazaj, dokler se skoraj ne dotakne tvoje obnohtne kožice, nato jo z gladkim, ravnim potegom potegni do konice nohta.

Premakni čopič nazaj na mesto, kjer si začel_a, tik nad obnohtno kožico. Z drugo gladko potezo jo povleci po krivulji leve strani nohta. Enak postopek ponovi na desni strani nohta.

Vse napake, ki jih narediš, izbriši z majhnim čopičem (na primer starim čopičem za ustnice) ali s palčko za uho, namočeno v odstranjevalec laka za nohte.

Pred nanosom vsakega novega sloja se prepričaj, da so tvoji nohti suhi. Konice prstov namoči v ledeno vodo, da se tvoji nohti hitreje posušijo. Pusti, da se nekaj minut sušijo na zraku, nato pa jih še nekajkrat potopi v ledeno vodo. Mraz bo nekoliko pekel, vendar se bodo tvoji nohti posušili veliko hitreje, kar ti bo omogočilo, da prej naneseš naslednji nanos. Pred nanosom novega premaza jih nežno, a temeljito posuši.

Pusti, da se tvoji nohti posušijo. Ne glede na to, kaj narediš, da bi pospešil_a postopek, potrebuje lak za nohte nekaj časa, da se posuši. Če jih izpostaviš preveliki obrabi, preden so pripravljeni, rezultat ne bo dober. Obstaja nekaj stvari, ki jih lahko storiš, da pospešiš postopek:

 • Poprši nohte z jedilnim oljem, da se lak hitreje strdi in zaščiti pred nenamernim razmazanjem.
 • Ne uporabljaj ventilatorja. Morda se zdi pameten način za hitro sušenje nohtov, vendar lahko povzroči mehurčke v laku za nohte.
 • Popravi morebitne madeže. Težko je biti potrpežljiv_a in čeprav namakanje nohtov v ledeni vodi pospeši proces sušenja, vedno traja nekaj časa, da se sveže pobarvani nohti zares strdijo. Večina ljudi na neki točki v procesu sušenja razmaže nohte. Če se te to zgodi, z jezikom navlaži konico čistega prsta in nežno zgladi madež. Vlaga na prstu bo poskrbela za gladko drsenje brez prstnih odtisov.
 • Nohte lahko zaščitiš z barvanjem novih slojev pokrivnega premaza. Nanesi nekajkrat na teden, da bo tvoj lak za nohte obstojen dlje, ne da bi se okrušil. Za to je še posebej primeren hitrosušeči top gel.

Odstranjevanje lakov

Odstranjevanje navadnega laka ali gelish nohtov

Navadne lake ali gelish nohte lahko odstraniš z acetonom. Aceton je kemikalija, ki reagira z lakom in geliranim nohtom, da zrahlja njegovo lepilo in osvobodi naravni noht. Aceton je pogosta sestavina v odstranjevalcu laka za nohte, vendar za odstranjevanje gelov potrebuješ koncentriran čisti aceton.

Aceton daš v posodo, ki jo pokriješ s plastično ali aluminijasto folijo. Uporabi gumijasti trak, da drži pokrov na mestu. Aceton daš v večjo posodo s toplo vodo, da se segreje. Pusti pri miru 3 do 5 minut. Nato odstrani posodo z acetonom iz zunanje posode, da preprečiš pregrevanje. Pri tem postopku bodi previdna_en, ker je aceton vnetljiv. Aceton hrani stran od neposrednih virov toplote in ga segrevaj le nežno in previdno.

Kožo okoli nohtov zaščiti z vazelinom. Aceton lahko izsuši in poškoduje tvojo kožo, zato je pomembno, da jo zaščitiš s plastjo vazelina. Če nimaš navadnega vazelina, uporabljaj losjon ali balzam, ki ga vsebuje.

Vato namoči v vazelin in z njim nanesi vazelin na robove nohtov sicer ne preveč, da bi vazelin preprečil učinek acetona na noht. Prekrij kožo na prstih tik pod zgornjimi členki.

Naslednja faza je zavijanje nohtov v aceton. Vato potopiš v aceton, da se popolnoma namoči, nato jo drži ob nohtu in ovij s trakom aluminijaste folije, da vato pritrdiš na svoje mesto. Ponovi s preostalimi nohti. Pusti, da se tvoji nohti namakajo v acetonu do 30 minut.

Potem lahko odstraniš folijo in vate. Najprej odstrani folijo in vato z enega nohta. Gel se mora takoj odstraniti, ko ga potegneš z vato. Če je tako, ponovi postopek s preostalimi nohti. Morda bo potrebno malo pomagati, da se gel odstrani tako, da ga odlepiš. Če je gel na tvojem testnem nohtu še vedno trdno na mestu, zamenjaj vato, namočeno z acetonom, jo zavij v folijo in pusti, da tvoji nohti počivajo še 10 minut preden poskusiš znova. To ponavljaj, dokler se lepilo ne zmehča in je možno nohte odstraniti. Če ta metoda ne deluje v eni uri, je lepilo verjetno odporno na aceton in je treba uporabiti drugo metodo.

Očisti svoje nohte. Speri aceton in nato s pilico za nohte oblikuj svoje naravne nohte. Poliraj jih s pilico, da odstraniš grobe robove. Navlaži nohte in roke z losjonom ali kozmetičnim oljem.

Odstranjevanje permanentnega gela

Za odstranjevanje permanentnega gela potrebuješ nekaj majhnih kvadratov folije, aceton, nekaj bombažnih blazinic in pilico za nohte. Najprej uporabljaj pilico za nežno (!) poliranje nohtov. Cilj ni odstranjevanje laka – le drgniti sijočo površino, tako da lahko odstranjevalec laka opravi svoje.

Potem namoči bombažne blazinice v aceton. Ovij jih okoli vsakega nohta tako, da bo odstranjevalec laka pritisnjen na lak, vendar pazi, da ne namočiš obnohtne kožice.

Zavij blazinice v folijo, da zadržiš vato z acetonom na nohtu. Počakaj 10 do 15 minut, da učinkuje. Potem odpri folijo in poglej, če je gel uspešno izginil z nohta. S pilico lahko nežno odstraniš ostanke ali, če se ni še nič zgodilo, ponovno poskusiš z acetonom.

Principi feminizacije nog

Telesni standardi v medijih postavljajo zelo težko dosegljive norme za večino žensk in trans ženske niso izjema. V kolektivnem erotičnem svetu naše družbe so noge cis žensk eden od zelo močnih simbolov ženskosti. Noge so pogosto hiperseksualizirane v reklamah in na splošno v medijih. To lahko pusti lažen vtis, da noge žensk obstajajo samo za užitek belih cis hetero moških in ne zato, da osebe lahko z njimi hodijo oz. na njih stojijo.

Obstajajo zelo močni družbeni pritiski, da ženske:

 • pokažejo svoje noge,
 • ampak samo, če so noge dovolj normativne: bele, vitke, dolge noge z mlado bleščečo kožo brez vidnih dlak in brez “nepravilnosti” na koži,
 • vse ostale nenormativne noge – torej velika večina nog – morajo ostati skrite, saj ne ustrezajo definiciji lepote in so za osebo “vir sramote.”

Ta toksična družbena pričakovanja se pogosto predstavljajo pod pretvezo skrbi za zdravje ali/in spoštovanja kulturnih norm lepote in privlačnosti. Pomembno je omeniti, da so te norme tako globoko zakoreninjene, da imajo te toksične predstave tudi cis ženske do samih sebe in drugih.

V tem kontekstu feminizacija nog lahko pomeni veliko različnih stvari od oblačenja in depilacije do preoblikovanja maščob in feminizacije kože. Feminizacija nog pomeni torej vse metode, ki vplivajo na noge tako, da so videti čim bolj gladke, vitke, dolge in brez dermatoloških “nepopolnosti.” Ta ideal je seveda lahko tako za cis kot za trans ženske težko dosegljiv.

Tako trans ženske kot cis ženske se odločijo upoštevati te norme ali pa ne. Pomembno je le, da se vsaka oseba čim bolj svobodno odloča glede na svoje želje, prepričanja ali potrebo po feminizaciji.

Principi feminizacije rok

Za nekatere trans femme osebe je oblika rok lahko vir disforije. Kosti rok se razvijejo med puberteto in se nikoli ne morejo zmanjšati – ne s hormonsko terapijo, ne s posegom – torej ni znane metode (vsaj ne trenutno dostopne) za trajno zmanjšanje kosti rok.

Z oblačili lahko enostavno zakriješ dele rok, ampak edini način, da zelo učinkovito vplivaš na videz svojih rok dolgoročno je hormonska terapija.

Hormonska terapija vpliva na roke na naslednje načine:

 • s spremembo v tipu, teksturi in videzu kože
 • spremembe v razporeditvi maščobe
 • spremembe v poraščenosti

Umetni nohti

Umetni nohti so priročna alternativa lakiranju. Trajnost je velika (do več mesecev) in manj poškodujejo nohte kot geli. Lahko jih uporabljaš, kadar želiš dolge ali zelo dolge nohte takoj, in jih odlepiš, ko jih ne želiš več.

Lahko jih tudi strižeš in oblikuješ po želji – torej lahko jih tudi oblikuješ in nosiš kratke za diskretno feminizacijo rok. So tudi zelo priročna tehnika za zakritje poškodovanih, zelo kratkih nohtov ali “delovnih” nohtov. Težava lahko nastane sicer s predolgimi nohti, saj je zelo težko tipkati in normalno prijemati predmete.

Večina umetnih nohtov se prodaja v raznih velikostih skupaj v eni škatli. Zato je najprej potrebno izbrati velikost, ki ti ustreza. Po navadi je na voljo tudi tabela z velikostmi, s katero si lahko pomagaš.

Ko zaključiš izbor nohtov, očistiš nohte (s pilico). Glede na znamko so lahko nohti samolepilni ali ne. Npr. znamka Impress ima ponavadi samolepilne izdelke, medtem ko Kiss prodaja načeloma navadne umetne nohte, za katere je potrebno na noht najprej nanesti lepilo.

Če imaš samolepilne nohte, odpri folijo, umetni noht postavi nad svoj noht, poglej, da ni poševno nastavljen ter ga, ko si zadovoljen_na s postavitvijo, močno pritisni na noht za 5 sekund.

Če nohti niso samolepilni, nanesi lepilo, ki je priloženo. Postavi umetni noht nad svoj noht, poglej, da ni poševno nastavljen in ga, ko si zadovoljen_na s postavitvijo, močno pritisni na noht.

Večje številke ženskih čevljev

Večje ženske številke od 41 do 42 se lahko najdejo v večini večjih slovenskih trgovin s čevlji. Ponavadi imajo označbo po številkah ali “XL” z etiketo posebne barve tako, da na polici takoj najdeš tistih nekaj modelov, ki jih imajo na voljo v številkah 41 ali 42.

Za velikosti od 43 naprej je izbor ponavadi veliko manjši. Nekatere trgovine imajo sicer poseben kotiček, polico oziroma otok za večje številke, ki ga ni težko najti, vendar je to ponavadi zelo majhen izbor.

Velike številke ženskih čevljev v Sloveniji:

Za osebe, ki nimajo možnosti iti v trgovino, ostanejo le spletne trgovine. Na internetu je izbor veliko večji in tam lahko vsaka oseba najde svoj priljubljeni portal za čevlje. Tukaj omenimo nekaj preverjenih spletnih trgovin, na katerih je bilo vsaj v času objave možno najti večje številke ženskih čevljev v tujini: