Binder


Kaj je binder?

Binder oz. steznik je kos oblačila, ki se ga nosi na zgornjem delu telesa, njegov namen pa je sploščiti prsni koš. Binder ustvarja videz ravnega oz. ploskega prsnega koša, kar je v veliko pomoč pri lajšanju spolne disforije in boljšem počutju v vsakodnevnem življenju. Pred samo uporabo binderja je ključnega pomena, da se oseba pouči o tem, kako se binder pravilno nosi.

Kje kupiti binder

Binderjev se žal v Sloveniji še ne da kupiti. Najde pa se jih na spletu – nekatere izmed zanesljivih spletnih trgovin so npr. gc2b, Underworks. Če ne veš, kje dobiti binder oz. nimaš naslova, kam ga varno naročiti ali imaš druga vprašanja v povezavi s tem, je najboljše, da se informiraš pri drugih trans oseb, ki imajo izkušnje s tem, ali pa se obrni na nas na email info@transakcija.si.

“Do top operacije sem uporabljal binder. Vse tri binderje, ki sem jih imel čez leta, sem kupil pri gc2b, ameriškem trans-owned podjetju. Zdaj imajo možnost nakupa tudi iz EU, kar drastično zmanjša stroške pošiljanja.”

(nebinarna oseba)

Kako varno uporabljati binder

Pri izbiri binderja je treba biti pazljiv_a, da se izbere pravo številko, premajhen oziroma pretesen binder ima namreč lahko dolgoročne posledice za zdravje.

Pred samo uporabo binderja je ključnega pomena, da se poučiš o tem, kako se ga pravilno nosi. Pri izbiri binderja je treba biti pazljiv_a, da izbereš pravo številko, premajhen oziroma pretesen binder ima namreč lahko dolgoročne posledice na zdravje.

Pomembno je tudi, da se binder v zmernem časovnem obsegu, tj. ne več kot osem ur naenkrat, ter da se v primeru kakršnihkoli težav binder čimprej odstrani. Če le lahko, je dobro, da imaš med nošenjem binderja tudi pavze s kakšnim dnem, ko ga ne nosiš. V primeru, da imaš oteženo dihanje ali čutiš pritisk v prsnem košu, binder takoj odstrani.

Veliko informacij o varni uporabi binderjev najdeš na našem YouTube kanalu TransTube v TransStudio: Binderji.

“Binder v pravi velikosti priporočam za uporabo, priporočam pa tudi pazljivost in upoštevanje navodil uporabe. Deformacije prsnega koša so nevarne in kolikor vem, ireverzibilne.”

(nebinarna oseba)

Izkušnje z uporabo in vpliv na počutje in duševno zdravje

Vse osebe imajo različne izkušnje z uporabo binderjev, enim uporaba sploh ni problem, nekaterim je, vendar se vseeno odločajo zanj, saj ima za njih kljub težavam veliko pozitivnih učinkov. Razne izkušnje z uporabo binderjev so trans in nebinarne osebe opisale_i tako:

“Binder sem nosil vsak dan, kadar sem šel izven svojega doma oz. imel interakcije z drugimi ljudmi. Starejše binderje, ki so bili že malo raztegnjeni, sem nosil ob fizično bolj napornih dejavnostih, ampak nikoli med dejansko telovadbo ali med spanjem. Pazil sem, da sem ob bolečinah v prsnem košu delal pavze, ter da sem poleti dosledno pil več vode kot ponavadi.”

(nebinarna oseba)

“Z binderji nisem bil precej zadovoljen, ker so me preveč tiščali, predvsem pa mi je bilo poleti z njim prevroče.”

(trans moški)

“Kdorkoli pravi, da so binderji ful udobni … mah, težko verjamem. Saj ne, da so izjemno neudobni, ampak pač veš, da ga imaš gor no. Kljub temu pa mi je ful pomembno ga nosit. Takoj, ko ga oblečem, se počutim drugače, manj disforičnega in kar gledam se v ogledalo, kako sem raven oz. kolko manj oblin je videt. To mi veliko pomeni. Ne nosim ga redno, ravno zaradi udobja, ampak bolj na dni, ko je disforija res močna ali pa glede na to v katero okolje grem in kako želim, da sem tam viden.”

(nebinarna oseba)

“Binder dovolj spremeni figuro, da lahko zelo pomaga pri lajšanju disforije – sploh v kombinaciji z bolj ohlapnimi oblačili. Skozi leta mi je zelo pomagal živeti v svoji koži, kljub temu da prinaša tudi določene nevarnosti in neprijetnosti.”

(nebinarna oseba)

“Uporabljam ga redkeje, saj imam precejšnje probleme z občutkom dušenja, ki se pojavi precej hitreje kot pri kateri drugi osebi (probleme nimam samo z binderjem, ampak tudi npr s puli puloverji). Zato nosim binder le občasno, ko vem, da bom zunaj manj kot 8 ur in da si ga bom lahko varno slekel, če me bo tiščal. Raje nosim binder, ki je za kakšno številko prevelik. Efekt, ki ga hočem je kljub temu dosežen, ampak tudi diham lažje! Kljub svojim težavam me binder pogosto navda z “gender euphoria”:).”

(nebinarna oseba)