Boki

Kaj pomeni feminizirati svoje boke?

Klinično gledano imajo cis ženske širše boke kot cis moški. V kulturi so boki prepoznani kot eden od simbolov “ženskosti”. Zato smo navajene_i, da imajo osebe, ki jih prepoznavamo kot ženske, figuro s širšimi boki. Pri trans femme osebah je na splošno pogosta želja po bolj oblikovani bokih. Čeprav so opcije za feminizacijo bokov omejene, obstaja nekaj začasnih in trajnih možnosti.

Začasna feminizacija bokov

Ne glede na to, ali si želiš feminizirati boke le za nekaj ur ali se redno prestavljati kot ženska, so na voljo naslednje opcije. Prvo orodje za preoblikovanje silhuete so oblačila.

Začasna feminizacija bokov z pomočjo oblačil

Osebe, ki želijo s oblačili optično razširiti svoje boke lahko med drugim poskusijo:

  • krila in obleke, ki zožajo pas in oblikujejo večji volumen bokov
  • obleke, ki ne pokrivajo kože pri pasu (crop top ali obleka z zarezami)
Začasna feminizacija bokov s korzetom oziroma oblikovalnim perilom

Uporaba korzeta je lahko dnevna rešitev za preoblikovanje silhuete z ožanjem pasu in razširitvijo bokov. Če nimaš razvitih prsi in želiš naraven izgled, priporočamo korzete, ki zajamejo pas in se končajo pred prsnim košem. Pazi, da ne kupiš premajhnega, da ne bo preveč tesen, saj lahko povzroča bolečine in predstavlja tveganje za zdravje. Pri izbiri pravega korzeta ti je lahko v pomoč informativna tabela na prvi povezavi. Korzet naj bi bil 10 do 15 cm manjši kot naravna velikost pasu (če je tvoj obseg pasu 80 cm, izberi korzet z obsegom pasu 65 do 70 cm).

Povezave:

Začasna feminizacija bokov s silikonsko blazinico

Uporaba silikonske podloge omogoča, da takoj dosežeš zaželeno figuro peščene ure. Taki dodatki pa pogosto niso zelo poceni.

Trajna feminizacija bokov

Opozorilo:

“Trajno” ne pomeni nujno do konca življenja. S trajnimi metodami mislimo metode, ki jih ni treba ponavljati oz. vzdrževati vsak dan, teden ali mesec. Torej, kadar govorimo o trajnih rešitvah, mislimo tiste, ki bodo držale nekaj let, telo se namreč nikoli ne neha razvijati in spreminjati.

Tudi učinki hormonske terapije so trajni le dokler se terapija nadaljuje. V primeru prekinitev so lahko nekateri efekti delno reverzibilni. Posegi so najbolj trajne opcije in celo z njimi je težko zagotoviti, da bo oblika telesa ostala enaka tudi po več letih.

Hormonska terapija

Hormonska terapija povzroča prerazporeditev maščobe po celem telesu, tudi na boke in zadnjico. Sicer je del storitev, dostopnih osebam z diagnozo F64.0, in rezultati za trans femme osebe niso vedno zadovoljivi. Potrebno je upoštevati tudi časovnico: v WAPTH je omenjeno, da se maščoba razporedi med 2 in 5 leti po pričetku hormonske terapije in to je najbolj učinkovito/opazno po prvih 3 do 6 mesecih.

Posegi

Za večino trans žensk, ki niso pričele terapije v najstniških oz. mladih letih ali so bile dolgo izpostavljene testosteronu, so lahko rezultati hormonske terapije omejeni. Zato, če želiš izrazito silhueto peščene ure in je terapija naredila premalo za tvoj okus glede razporeditve maščobe, lahko razmisliš še o posegih (v Sloveniji se, kolikor vemo, v času pisanja še ne izvajajo).
Načeloma so posegi samoplačniški.

  • Liposukcija trupa (Trunk liposuction) – maščoba se odstrani iz ciljnega območja.
  • Brazilski dvig zadnjice oziroma povečanje kolkov (Brazilian butt lift) je poseg, kjer se maščoba odstrani iz ciljnega območja in se ponovno uporabi, da se zapolni zadnjico in boke. Lahko tudi se doda silikonske kolčne vsadke.

https://2pass.clinic/en/body/body-feminization-surgery