Brada

Kako si lahko sam_a narišeš brado za lajšanje disforije

Mnogo trans moških in trans maskulinih nebinarnih oseb si zelo želi brado, ta je tudi zelo pogosto med najbolj pričakovanimi oz. želenimi vplivi jemanja testosterona. Ampak obstajajo tudi možnosti, kako si lahko sam_a narišeš brado in s tem zmanjšaš občutenje spolne disforije.

Na internetu obstaja mnogo videov in napotkov, kako si narisati brado. Za risanje brade lahko izbereš več metod in pripomočkov kot so npr. maskara, svinčnik za risanje obrvi, senčila za veke, prelivi za lase, itd., ki jih najdeš v vseh drogerijah. Priporočamo veganske izdelke in izdelke, ki niso testirani na živalih.

Na mesta, kjer želiš imeti brado, z izbranim pripomočkom pobarvaj kožo. Pripočljivo je, da doma oz. na mestu, kjer si varna_en, vadiš, saj prvo risanje morda ne bo preveč uspešno.

Vse_i smo po obrazu (bolj ali manj) poraščene_i – na obrazne dlačice nanesi maskaro, ki ti bo poudarila videz in barvo dlačic. Barvo maskare izberi glede na svojo naravno barvo las/kožni odtenek, načeloma pa so rjave maskare najbolj primerne za risanje brade.

Pri uporabi vseh pripomočkov je pomembno, da opazuješ njihovo reakcijo na tvojo kožo in jih v primeru alergijske reakcije takoj nehaš uporabljati.

Izkušnje z risanjem brade

“Do vidnih učinkov testosterona sem si risal brado. Make up za risanje barve sem kupil v drogeriji DM.”

(trans moški)

Vpliv risanja brade na počutje in duševno zdravje

“Barvanje brade mi je pomagalo predvsem pri neučakanosti glede hormonskega zdravljenja, saj sem predvsem komaj čakal na poraščenost.”

(trans moški)

“Z barvo za brado sem bil zadovoljen, ker si jo že od nekdaj želim in mi je bil všeč izgled.”

(trans moški)