Česa hormoni ne rešujejo

Hormonska terapija lahko vpliva na marsikaj – od razporeditve maščobe do rasti prsi. Nekaterih stvari pa hormonska terapija ne more spremeniti.

Konstitucija

Hormonska terapija, v kolikor se začne pred 25. letom, lahko vpliva na razvoj telesa in kosti. Po koncu pubertete hormonska terapija ne more več vplivati na konstitucijo.

Čeprav se s prerazporeditvijo maščobe silhueta lahko rahlo spremeni, sploh na obrazu in vratu, ne zmanjša kosti in posledično ostane konstitucija enaka.

Nekatere osebe sicer poročajo, da so izgubile kakšen centimeter ali dva v višino in do ene velikosti čevljev. To je sicer redko in večinoma trans ženske obdržijo svojo telesno višino ter velikost rok in nog. Poleg tega širina ramen, reber in bokov ostane enaka.

Glas

Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.