Hormonska terapija in dlake

Hormonska terapija vpliva na dlake na več načinov. Zmanjševanje testosterona in več estrogena povzroča feminizacijo kože, las, nohtov in na splošno dlak po celem telesu. Lasje rastejo rahlo hitreje, koža postane mehkejša in bolj prozorna. Dlake postanejo svetlejše in mehkejše in s časom rastejo počasneje.

Edino mesto, kjer hormonska terapija nima vpliva, je brada. To pomeni, da hormonska terapija v veliki večini primerov ni dovolj za nekoga, ki si želi feminizacijo obraza, in je zato depilacija brade edina (relativno) trajna opcija.

Pri depilaciji brade je priporočeno začeti zgodaj, ker proces lahko traja dolgo in zato, ker depilacija brade ni krita s strani ZZZS tudi, če imaš uradno diagnozo F64.0.

Po nekaj letih hormonske terapije je rast dlak po celem telesu (razen na obrazu) vidno počasnejša. To je sicer zelo odvisno od osebe do osebe in ne pomeni, da dlake nehajo rasti. Tudi na delih telesa, kot so prsti, prsi, trebuh, hrbet in noge, dlake še vedno rastejo – sicer manj, predvsem pa postanejo veliko manj opazne.

Nekatere starejše trans ženske, ki so na začetku tranzicije plačale za depilacijo po celem telesu, so izrazile obžalovanje, ko so odkrile, da hormonska terapija feminizira tudi dlake.