HRT in prsi

Opcije za trajno feminizacijo prsi obstajajo za osebe, ki so vodene pod diagnozo F64.0. Te osebe lahko dostopajo do medicinske tranzicije, ki lahko vsebuje hormonsko terapijo. Hormonska terapija (antiandrogeni in estrogen ali monoterapija estrogena) direktno vpliva na razvoj prsi, saj zniža nivo testosterona dovolj, da sproži razvoj prsnih celic.

Nekatere trans ženske svojemu režimu dodajo še progesteron, čeprav ni trdnih dokazov, da to vpliva na rast dojk pri trans ženskah.

“Ker imajo progestini vlogo pri razvoju dojk na celični ravni, nekateri strokovnjaki verjamejo, da so ta sredstva potrebna za popoln razvoj dojk (Basson & Prior, 1998; Oriel, 2000). Vendar pa je klinična primerjava feminizacijskih shem s progestini in brez njih pokazala, da dodatek progestinov niti ne poveča rasti dojk niti ne zniža ravni prostega testosterona v serumu (Meyer et al., 1986).”
WPATH

Rezultati hormonske terapije so lahko zelo različni od osebe do osebe in povsem nepredvidljivi, ampak v splošnem se največja rast lahko pričakuje v prvih 6 mesecih. Rast se zaključi v roku od 2 do 4 let.

“Rast prsi – Pričakovani začetek: 3–6 mesecev, 2–3 leta”
WPATH

“Študija kaže, da je po 1 letu HRT-ja razvoj dojk skromen in se pojavlja predvsem v prvih 6 mesecih. Kliničnih ali laboratorijskih parametrov, ki bi napovedovali razvoj dojk, niso našli.”
https://academic.oup.com/jcem/article/103/2/532/4642966

Faze razvoja prsi:

  1. 3–6 mesecev po začetku terapije z estrogenom se konica bradavice dvigne.
  2. 6–12 mesecev: Pojavijo se brsti, tako dojka kot bradavica se povečata. Povečanje velikosti areole.
  3. 12–16 mesecev: Nadaljnje povečanje prsi
  4. 2–3 leta: Dvig bradavice in dojke ter povečanje velikosti areole. Tipičen razvoj prsi je od 2,50 do 3 cm