Laserska depilacija in elektroliza

Opozorilo: hormonska terapija vpliva na rast dlak. Nekatere osebe poročajo, da se v primeru, da nameravaš kmalu začeti s hormonsko terapijo morda splača počakati, da vidiš, kako bo terapija vplivala na strukturo, barvo in rast dlak.

Laser je aparat, ki pošilja svetlobne žarke v korenine dlak in jih s tem zažge. Metoda odstranjevanja z laserjem je posledično boleča do zelo boleča metoda, bolečina pa je odvisna tudi od tipa dlak, laserja ter splošne tolerance na bolečino. Več kot ima oseba dlak in debelejše kot so, bolj boleča bo terapija.

Lasersko odstranjevanje dlak za nekaj dni po terapiji povzroči kožno rdečico (gre pravzaprav za zelo majhne opekline) in razdraženost, ki se lahko neguje s katero koli kremo za vlaženje kože, priporočljiva pa je krema za opekline.

Elektroliza je metoda, pri kateri dermatolog_inja tanko iglo vtika v mešičke dlak (vsakega posebej) in jih poškoduje z uporabo električne energije. V primeru, da imaš veliko dlak, se elektrolize ne priporoča, saj je odstranjevanje zelo počasno. Elektroliza je najbolj učinkovita na svetlih dlakah, na katere laser običajno slabo učinkuje, ali pa v primeru zelo majhne poraščenosti.

Primerjava metod: laser ali elektroliza?

Laser in elektroliza sta najbolj učinkoviti metodi odstranjevanja dlak in veljata za skoraj trajni, vendar je treba poudariti, da nobena metoda ni 100 % trajna.

Pri IPL je trajnost relativna majhna (eno leto do več let), metoda pa ne odstrani vseh dlak. Še vedno pa ostaja IPL veliko cenejša metoda. Na žalost IPL tudi velja za bolj agresivno metodo za kožo, saj uporablja širši svetlobni spekter, medtem ko je laser zelo usmerjen in natančno žge korenine dlak brez, da bi povzročal opekline na drugih plasteh kože.

Laser je najbolj učinkovit pri temnih dlakah, medtem ko se elektroliza ponavadi uporablja za odstranjevanje svetlih dlak, pri temni koži ali na koncu laserske terapije za popoln rezultat.

Cena terapije

Posegi odstranjevanja dlak so s strani zavarovalnice obravnavani kot estetski in posledično niso priznani v okviru medicinske tranzicije, kjer bi stroški posegov bili poravnani s strani zavarovalnice. Izjema je proces odstranjevanja dlak na genitalijah pred operacijo potrditve spola.

To pomeni, da je odstranjevanje dlak potrebno urejati samoplačniško in se za te storitve obračati na zasebni trg. Cene na trgu se lahko zelo razlikujejo glede na metodo, ponudnika, tip kože, količine in strukturo dlak, ampak okvirno je potrebno računati med 700 in 1300 € za povprečno terapijo. Pogosto ponudniki ponujajo pakete, ki vključujejo več obiskov in zmanjšajo ceno za posamezno terapijo.

Trajanje terapije

V Sloveniji obstaja nekaj ponudnic_kov, pri katerih je mogoče temne dlake na svetli koži odstraniti na relativno hiter način (npr. odstranitev 80 % dlak v treh obiskih). Na splošno pa je potrebno računati na okrog 6 obiskov. Nekatere osebe lahko potrebujejo veliko več obiskov (do 20). To je po eni strani odvisno od barve in tipa kože ter dlak, po drugi strani pa od učinkovitosti laserja za tvoj tip kože, saj dermatologi imajo (ali nimajo) na razpolago več laserjev, ki se uporabljajo za specifične tipe kože in dlak.

Obiski so lahko največ enkrat mesečno, terapije pa ni priporočljivo izvajati poleti zaradi velike izpostavljenost soncu. Celoten postopek tako lahko traja od nekaj mesecev tudi do več let.

Opis postopka

Pri prvem obisku dermatolog_inja določi tip in barvo tvojih dlak ter odtenek kože in priporoča ustrezno metodo. Laserske terapije se ne priporoča na temni koži, medtem ko se elektrolize ne priporoča osebam, ki imajo visoko stopnjo poraščenosti.

Ena laserska terapija je kratka, traja približno 10 min, vendar je precej intenzivna in boleča. Obiski morejo biti v razmaku enega meseca, da se koža v vmesnem času lahko zaceli in zraste nova plast dlak. Pred obiskom je se potrebno obriti (daljše kot so dlake, bolj boleča bo terapija).

Praktične informacije

V Sloveniji je ena izmed ustanov, ki izvajajo lasersko odstranjevanje dlak, Dermacenter, kjer imajo izkušnje z laserskim odstranjevanjem dlak pri transspolnih osebah. Na svoji spletni strani odgovarjajo na različna vprašanja, ki so za odstranjevanje dlak ključna.