Minoksidil

Kaj je minoksidil?

Minoksidil je sredstvo, ki spodbuja rast dlak oziroma las. Uporabljamo se ga z namenom spodbujanja rasti brade in las, preprečevanja pleše, zapolnitve lukenj v bradi. Minoksidil je tako zelo priročen za trans maskuline osebe, ki želijo pospešiti rast brade še pred vstopom na hormonsko terapijo.

Lahko ga kupimo v obliki pene oz. tekočine, lahko pa se nahaja tudi znotraj kakšnih izdelkov (recimo šamponov). Obstaja 5% in 10% minoksidil, prav tako obstajajo možnosti z manj alkohola, ki manj dražijo kožo. Ob redni uporabi minoksidila v času več kot 1 leta bi dlake naj ostale, sicer pa odpadejo.

Pomembno je imeti v mislih, da ni nujno, da bo minoksidil deloval za vsako osebo. Delovanje je povezano z genetskimi predispozicijami. Uspešnost lahko predvidevaš na podlagi dejstva, koliko so poraščeni moški v tvoji družini.

Zelo pomembno je poudariti, da je minoksidil lahko začasna rešitev pred čakanjem na hormonsko terapijo, vendar od njega ni za pričakovati enake spremembe in učinke, kot jih prinaša testosteron. Npr. dlake, ki zrastejo s pomočjo minoksidila so praviloma bolj svetle in puhaste, za razliko od gostih, temnih in debelih dlak, ki lahko zrastejo kadar je oseba na testosteronu. Je pa mogoče ta puh barvati (z maskaro ali kozmetično barvico). Ponovno pa poudarjamo, da so vse spremembe v vsakem primeru odvisne od genetskih predispozicij posameznika_ce.


Kje kupiti minoksidil

Minoksidil je mogoče kupiti v lekarnah ali preko spleta. Proizvajajo ga razne znamke, med cenejšimi je Foligain. V Sloveniji lahko minoksidil naročite npr. pri biovea.com.

Kako varno uporabljati minoksidil

Zelo pomembno je natančno prebrati navodila za uporabo in mogoče stranske učinke, saj se ta razlikujejo med proizvajalci produkta. Upoštevati je potrebno predpisan dnevni odmerek produkta, nato pa po navodilih produkt nanašati na kožo. Pomembno je, da se nihče (oseba sama ali druge osebe) ne dotika kože, kjer je sredstvo bilo nanešeno, dokler se ne posuši popolnoma. Pomembna je tudi potrpežljivosti. Minimalno tri mesece, lahko pa tudi pol leta zna trajati, da bodo na obrazu videne spremembe. Pomembno je, da se minoksidil jemlje redno in nanaša konsistentno.

Trans moški je svoj potek jemanja minoksidila opisal tako:

Vzamem kapalko, odmerim 1 ml in si ga namažem po obeh licih, nad in pod ustnicami ter po spodnjem delu čeljusti ter vratu. Minoksidil se nato suši približno 2 uri, zato moramo biti previdni da se obraza ne dotikamo, kaj šele da bi se ga dotikali drugi. Minoksidil nanesem zvečer 1 ml na dan, ker imam drugače preveč suho kožo in zato da mi ena posodica s tekočino zdrži dva meseca namesto enega.

Izkušnje z uporabo

Izkušnje z uporabo minoksidila:

“Šele pol leta po uporabi sem dobil gostejše dlake po nogah, rokah, trebuhu, hrbtu pa se mi zdaj po enoletni uporabi še kar gostijo in dopolnjujejo. Skratka ne takoj odnehat, bodite potrpežljivi! Rezultati niso čez noč! Po enoletni uporabi minoksidila si recimo podobno poraščen kot približno trans moški na 1 letu testosterona (spetodvisno od osebe, ampak jaz sem recimo bolj kosmat kot kdo po 1 letu na T).”

(trans moški)

“Minoksidil uporabljam že 5 mesecev (pena; 2x na dan). Na začetku sem bil malo zadržan, saj sem se bal stranskih učinkov, vendar do sedaj nisem zasledil še nobenega.”

(trans moški)

“Pred uporabo preberite stranske učinke! Osebe, ki imajo težave s srcem naj se posvetujejo z zdravnikom! Sam sicer nisem imel veliko težav. Prvi mesec uporabe sem imel rdeča lica, obraz me je pekel in srbel. Od prvega meseca dalje so te neželeni učinki izginili, sedaj imam le suho kožo in ogromno mozoljev po obrazu.”

(trans moški)

Učinek minoksidila na področju trebuha po enem letu
Učinek minoksidila na področju trebuha po enem letu.

Vpliv uporabe minoksidila na počutje in duševno zdravje

Razne izkušnje z uporabo minoksidila so trans maskuline osebe opisale_i tako:

“Imel sem močno disforijo zaradi premalo dlak – nisem imel brade, dlak po rokah, nogah, trebuhu. Minoksidil je bistveno zmanjšal mojo disforijo in mi pomagal pri čakanju na T. Sedaj ko se pogledam v ogledalo zares vidim sebe, ko pogledam svoje noge in roke dobim evforijo.”

(trans moški)

“Rast obraznih dlak z uporabo minoksidila (vsaj pri meni) je zelo počasen proces, vendar, ko sem dejansko opazil neke spremembe mi je to zelo povečalo samozavest.”

(trans moški)

“Najprej sem dobil puh po obrazu nato pa kot stranski učinek še goste temne dlake po nogah, rokah, trebuhu in hrbtu. Dlake niso takšne kot pri cis moških, vendar temnejše in bolj goste kot pri cis ženskah, skratka – izgledajo kot dlake nekega 16 letnika, ki je ravnokar vstopil v puberteto. So dokaj vidne: starši in prijatelji so opazili dlake po mojem obrazu in telesu.”

(trans moški)

“Opazil sem, da sem bistveno bolj srečen, samozavesten in pogumen. Prav tako opazno bolje passam. Čas hitreje mineva, tudi če mi prestavljajo termine (za hormonsko terapijo) name to ne vpliva tako kot prej – prej sem dobil mental breakdown in sem lahko jokal tudi po 3 ure, zdaj se me to ne dotakne toliko kot prej (vseeno sem potrt, a bistveno manj).”

(trans moški)

“Definitivno je bila to ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju in minoksidil priporočam vsaki osebi, ki čaka na testosteron. Brez minoksidila sploh ne vem, če bi dočakal hormonsko terapijo.”

(trans moški)