Nebido

Endokrinološka praksa v Sloveniji kaže, da po določenem obdobju uporabe transdermalnega gela AndroTop osebe lahko pričnejo z uporabo testosteronske terapije v uporabi intramuskularnih injekcij – Nebido (1000mg/4ml). Injekcije so večtedenske – trajanje injekcij je odvisno od ravni hormonov v krvi pred pričetkom hormonske terapije. Načeloma bi se Nebido naj prejemal v razmiku 10 do 14 tednov. Pri nas na podlagi poročanj trans oseb opažamo prejemanje Nebida v razmiku 12 do 16 tednov. Točen razmik je odvisen od ravni testosterona posameznika_ce, torej je prilagojen individualno. Nebido se aplicira intramuskularno, in sicer v veliko zadnjično mišico.

Pomembno: s 1. 3. 2022 se je spremenil postopek pridobivanja hormonske terapije Nebido. Po novem Nebida posameznik_ca ne more več prevzeti sam_a v lekarni, ampak ga mora v ambulanto prek naročilnice pridobiti njihov_a osebna_i zdravnica_k. Za prejem terapije se nato kot običajno posameznik_ca naroči v ambulanti svoje_ga osebne_ga zdravnice_ka glede na predpisano časovno prejemanje terapije. Predlagamo, da osebe v čim krajšem času kontaktirajo svojo_ega osebno_ega zdravnico_ka in jo_ga o tem obvestijo.

Izkušnje z jemanjem nebida

“3 leta in pol sem na nebidu. Nebido tekočino prejmem v obliki injekcije v ritno mišico. Enkrat na 4 mesece dobim 1000mg testosterona (ena steklenička). Prvo leto sem jemal nebido enkrat na 3 mesece, vendar mi je endokrinologinja zaradi visoke ravni testosterona v telesu predlagala jemanje Nebida enkrat na 4 mesece. To mi sedaj ustreza. Nebida nikoli nisem jemal kar tako, sam od sebe, vedno me je spremljala endokrinologinja.”

(trans moški)

“Jemljem Nebido 1000mg, interval je bil v začetku 12 tednov, trenutno sem – zaradi rahlo povišanega nivoja proti koncu cikla – na 14-tedenskem intervalu. Nivoji so bistveno bolj konstantni, počutje je boljše, tako da smo očitno našli pravi način. Trenutno me spremljajo na Polikliniki, dejansko sem zelo redko v stiku z njimi, razen, kadar rabim nov recept ali je čas za naslednji rutinski pregled.”

(trans moški)

“Po prvotni 4-mesečni terapiji z Androtopom sem začel dobivati injekcije testosterona (Nebido), ki jih zdaj jemljem že skoraj 4 leta. Dobivam injekcijo 1x po 4 ml na vsakih 14 tednov. Nebido mi pomaga dajati fant, ki mi injicira raztopino v glutealno mišičnino.”

(trans moški)

“Injekcijo Nebida dobim pri svoji osebni zdravnici. Injekcijo dobim v ritno mišico, celoten postopek traja približno eno minuto, saj je sam proces boleč. Zdravnica mi počasi injicira hormon Nebido. Približno dva dni po prejemu Nebida me boli zadnjica.”

(trans moški)

Telesne spremembe kot posledice jemanja nebida

“Učinek Nebida sem opazil po dveh mesecih. Pričela mi je rasti brada, opazil sem poraščenost po telesu (po prsih, trebuhu, rokah, nogah, ramenih hrbtu…skoraj po celem telesu). Glas se mi je malenkost znižal po približno šestih mesecih. V pol leta sem izgubil tudi menstruacijo. Kasneje sem opazil, da se mi je malenkost spremenila oblika obraza, predvsem oblika čeljusti (bolj izrazita).”

(trans moški)

“Kot pozitivne spremembe bi omenil izrazito večji libido, ter brado, zelo veliko poraščenost po telesu, nižji glas in izgubo menstruacije.”

(trans moški)

“Od začetka jemanja se mi je spremenil glas (prve spremembe sem opazil po nekaj mesecih, dokončno pa se mi je znižal pri približno enem letu). Rasti so mi začele dlake na področjih kjer jih prej ni bilo (po obrazu, stegnih, trebuhu in prsih), na predelih, kjer pa so prej dlake že bile, pa so te postale bolj goste in temnejše (roke, noge, pod pazduhami). Po več letih jemanja se dlake še vedno na novo pojavljajo, brada in brki pa mi prav tako še vedno počasi začenjajo rasti po celotnem obrazu.”

(trans moški)

“Veliko hitreje sem začel pridobivati na mišični masi, tudi ob najmanjši telovadbi, prav tako pa sem začel pridobivati na telesni masi (prej sem bil namreč nekoliko presuh, zdaj pa sem končno na neki normalni teži). Po telesu se mi je maščoba prerazporedila, zato imam zdaj nekoliko bolj moško postavo. Maščoba se je iz trebuha, prsi in bokov prerazporedila na ramena in na strani in tako se je oblika figure spremenila in ni več v tako značilni “hourglass” obliki. Rahlo so se mi zmanjšale prsi. Povečal se je tudi klitoris. Spremenil pa se mi je tudi vonj urina, ki je postal bolj močen.”

(trans moški)

Vpliv jemanja nebida na počutje in duševno zdravje

“Z jemanjem Nebida se je moje mentalno in duševno stanje izredno izboljšalo, postal sem bolj samozavesten in izredno srečen, ko sem se pogledal v ogledalo, saj je bilo opaziti veliko sprememb.”

(trans moški)

“Kmalu po jemanju hormonov, sem občutil, da sem nekoliko bolj agresiven, a se je občutke dalo obvladovati, tako da s tem nisem imel nobenih težav. Prav tako sem postal manj “občutljiv” na določene stvari pa tudi redkokdaj mi gre na jok (prej sem se jokal skoraj vsak dan). Močno se mi je povečal libido, drugih posebnih sprememb v obnašanju pa nisem opazil. Na moje duševno zdravje je jemanje neverjetno vplivalo. Zdaj se počutim veliko boljše, sem manj anksiozen, sramežljiv in se veliko lažje vključim v družbo. Na začetku je trajalo kar nekaj časa, da so začele pojavljati spremembe ampak je bilo vredno počakati in potrpeti.”

(trans moški)

Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja nebida

“Kot negativni stranski učinek bi omenil samo pojav plešavosti. Nisem še čisto plešast, vendar se mi pleša že dela.”

(trans moški)

“Ko sem se na začetku svoje tranzicije postopoma razkrival ljudem, predvsem tistim, ki me poznajo že dolgo, sem iz več različnih strani dobil vprašanje, česa se v tem procesu – ki mi je bil s takratnega gledišča popolna neznanka – najbolj bojim. In kljub obilici stvari, ki bi me lahko skrbele, mi je vedno na misel prišla naprej navidez morda najbolj banalna skrb – ali bom v procesu medicinske tranzicije zaradi hormonske terapije izgubil lase?

Zavedal sem se, da je predispozicija za plešavost pri moških dedna, in ker je moj oče večino svojih las izgubil relativno mlad, sem vedel, da obstaja precejšnja verjetnost, da me čaka podobna usoda.

Lasje so bili v preteklosti zame vir mnogih frustracij, saj sem bil večino otroštva in celo najstniških let primoran ugajati pričakovanjem, ki so jih do mene gojili in od mene zahtevali drugi. Ko sem se prvič ostrigel na kratko, sem se za trenutek počutil izredno opolnomočenega, kot da sem prvič zares prevzel vajeti lastnega izraza. Nekateri ljudje v moji nesporedni okolici so to sprejeli zelo slabo, celotna izkušnja je bila izrazito čustveno nabita, a so se mi z njo hkrati odprla vrata, ki so mi bila do takrat zaprta. Do neke mere sem si izboril prostor in pravico do izražanja. Na nek način torej ni šlo samo za nečimrnost – čeprav bi lagal, če bi trdil, da ta ni igrala nikakršne vloge v mojem procesu odločanja – šlo je za orodje za dosego cilja, za moč, za izraz, za suverenost.

Na koncu sem se kljub riziku izgube las odločil za tranzicijo, saj so pričakovane prednosti daleč presegle moj strah pred neželenimi učinki. A ko se danes – po dobrih 4 letih hormonske terapije – pogledam v ogledalo, imam še vedno mešane občutke. Na nek oddaljen način so malenkost podobni občutkom pred tranzicijo. Ko se pogledam v ogledalo in mi je oseba na drugi strani znana, a obenem ni čisto “jaz”. Ni jaz, kot se vidim sam. Moj “jaz”, moja predstava sebe ima lase. A glede na to, da se na življenje brez las privajam šele kratek čas, verjamem, da si bova sčasoma postala bolj poznana, bolj domača.

Pred leti sem dobil verjetno najbolj dobronamerno željo s strani osebe, ki je v moje življenje vstopila nedolgo pred tem. Zaupal sem ji svoje strahove glede tranzicije, glede občutka nezadostnosti, da nikoli ne bom “dovolj moški” v očeh drugih… Zaželela mi je, da mi nekega dne ne bi bilo več tako zelo mar za to, ali sem dovolj visok, dovolj poraščen, dovolj… In to misel poskušam nositi vedno s seboj. Tudi ko se za trenutek ne prepoznam v ogledalu, se spomnim na to, da sem kljub pleši… preprosto dovolj.”

(trans moški)

Dodatne informacije

“Predlagal bi, da se terapija prične takoj z Nebidom, saj so spremembe vidne zelo hitro. Duševno zdravje se izboljša.”

(trans moški)

“Zdi se mi, da je zelo pomembno, da se drugi zavedajo, da je treba biti potrpežljiv. Ko začneš s terapijo pričakuješ, da se bodo spremembe kazale že v nekaj dneh, a lahko žal traja več mesecev, da opaziš prve spremembe, a je zanj res vredno potrpeti in čakati.”

(trans moški)