Osnove nege las

Lasje so lahko v najrazličnejših oblikah in barvah. Lahko so skodrani ali ravni, gosti ali redki, barva pa je odvisna od vsebnosti melanina. Skozi življenje se spreminjajo, s starostjo se praviloma redčijo, zaradi pomanjkanja melanina pa posivijo. Začnimo z nekaj osnovami domače nege las in lasišča.

Kaj so lasje in kako skrbeti zanje?

Lasišče je predel kože na glavi, ki sega od sprednjega dela do zatilja ob ušesih. Na njem so lasje, ki rastejo iz lasnih mešičkov pod zgornjo plastjo kože. Tam najdemo tudi žleze lojnice, ki mastijo naše lasišče, kot tudi žleze dišavnice in znojnice, ki proizvajajo vonj in znoj.

Ob prekomernem umivanju las lahko te žleze tudi razdražimo, kar pomeni, da bodo začele proizvajati več ali manj znoja, lasje pa bodo zaradi tega hitreje mastni ali pa bo lasišče izsušeno.

Zdravo lasišče ne sme biti srbeče, rdeče ali kakorkoli boleti. Včasih lahko na njem zaznamo tudi akne ali ciste, ob dolgi izpostavljenosti močnemu soncu pa tudi opekline. Lažje težave z našim lasiščem ponavadi rešujemo sami_e – s primernim šamponom, hrano ali z masiranjem lasišča. Zadnje je pomembno predvsem za dobro prekrvavitev, slaba prekrvavitev je namreč lahko eden od razlogov prekomernega izpadanja las. Ob težavah z lasiščem vam lahko svetuje tudi vaš_a frizer_ka, ob pojavu aken, cist ali hujših opeklin pa vedno obiščite svojo_ega zdravnico_ka.

Las je dlaka, ki raste iz lasišča. Zgrajen je iz roževine in keratina, tako kot nohti. Ob povečavi lasu lahko vidimo, da je sestavljen iz majhnih ploščic, podobno kot storž. Če so te ploščice razprte, govorimo o uničenem lasu, zaprte pa pomenijo, da je las zdrav. Lasje se lahko uničujejo z mehanskimi (recimo prekomerno kodranje ali likanje) ali kemičnimi poškodbami (barvanje). Če želimo, da so naši lasje dolgi in kar se da zdravi, je za to potrebna posebna nega, predvsem redna uporaba balzama. Pomagamo pa si lahko tudi z maskami ali serumi in posebnimi olji.

Poleg nege je pomembno tudi redno striženje konic, saj se lasje sproti uničujejo, konica lasu pa je najtanjši, najstarejši in najbolj obrabljen del lasu, zato se tudi hitreje uničuje. S sprotnim striženjem   kratke ponavadi strižemo enkrat na mesec, na dva ali tri mesece, daljše pa vsake tri oziroma štiri mesece   lase ohranjamo zdrave, saj s tem odstranjujemo preveč obrabljene dele.

Umivanje las

Šampon

Šampon je izdelek za čiščenje, ki ga uporabljamo tako, da ga nanesemo na roke, nato pa ga s prsti vtremo v lasišče. Nanesemo ga na mokre lase, poskušamo ga raznesti po lasišču in ne po dolžini las. Šampon se bo ob tem penil. To počnemo dve do tri minute. Če so naši lasje mastni, to lahko ponovimo tudi dvakrat. Šampon nato temeljito speremo, saj bi lahko njegovi ostanki dražili naše lasišče. Uporabljamo ga vsake dva do tri dni, lahko pa tudi manj pogosto, odvisno od tipa las.

S pomočjo šampona se znebimo znoja in loja, ki ju sproti proizvaja naše lasišče, mrtve kože in umazanije, ki se na njem nabere tekom dneva. Najdemo ga v viskozni ali tekoči obliki, poznamo pa ga tudi v trdi obliki. Prav tako obstaja suhi šampon v obliki spreja ali kot puder, ki ga nanesemo na lasišče. Tega ni priporočljivo uporabljati redno, imejmo ga v mislih kot izhod v sili za takrat, ko se nam mudi ali se nam preprosto res ne da umivati las. Ob prepogosti uporabi ali slabem spiranju lahko namreč suhi šampon začne mašiti pore, lasišče se vname in razdraži.

Balzam

Če imamo dolge lase, po vsakem šamponiranju uporabimo tudi balzam. V primeru kratkih las to počnemo po potrebi. Balzam nanesemo na roke, nato pa vtremo po dolžini las. Nikoli ga ne nanašamo po lasišču, drugače bodo naši lasje hitro mastni, pričeska pa bo brez volumna.

Dolge lase lahko razčešemo s pomočjo glavnika ali krtače. Lase češemo navzdol, začnemo pri konicah in nadaljujemo po vsej dolžini do vrha glave. Balzam je v kislem območju pH lestvice, zato zapira kutikulo (zgornja plast lasu). Ko je zaprta, je las zdrav, lasje se ne vozlajo, niso naelektreni ali statični in so bolj sijoči.

Sušenje las

Po opravljeni negi moramo lase še posušiti (in si urediti pričesko). Ko si lase umijemo, jih nežno obrišemo z brisačo, ne drgnemo po njih pregrobo. Na tej točki lahko uporabimo različne izdelke, odvisno od tipa las oziroma tega, ali nameravamo lase toplotno obdelovati.

Poznamo različne zaščite pred toploto, peno za kodre, serume za lasišče ali lase, olje in številne druge izdelke. Preden začnemo uporabljati sušilec za lase, jih razčešemo. To storimo podobno kot ob razčeševanju ob nanosu balzama. Temperatura sušilca ne sme biti previsoka, da se ne opečemo ali po nepotrebnem uničimo las.
Najprej posušimo lasišče, nato pa še vso dolžino las.

Če imamo dolge lase, sušimo od glave proti konicam, pomagamo si lahko tudi s krtačo. Za več volumna glavo obrnemo navzdol in lase sušimo proti tlom. Skodrane lase sušimo s pomočjo nastavka, ki mu pravimo difuzor. Ta ublaži moč pihanja in ima podoben učinek, kot če bi jih posušili_e na zraku. Nastavek držimo ob laseh, da v njih piha topel zrak, medtem ko ga premikamo po glavi in dolžini las. Pomembno je, da lasišče zmeraj dobro posušimo, sicer tvegamo, da se nam pojavi prhljaj.

Ko so lasje suhi in smo s pričesko zadovoljne_i, lahko uporabimo olje za lase. S tem lase negujemo in preprečimo naelektren videz.

Lahko tudi nadaljujemo z oblikovanjem pričeske s pomočjo likalnika ali kodralnika, ob čemer temperatura ne sme biti višja od 180 °C do 200 °C. Če bomo lase likale_i, bo imela pričeska manj volumna, če jih bomo kodrali_e, pa več.