Nega telesa

Nega telesa je za nekatere trans femme neznano polje, za druge pa je nega telesa manifestacija lastne identitete že dolgo. Nega oz. skrb za telo je lahko zelo pomembno orodje proti telesni in socialni disforiji. Nega telesa lahko nekaterim pomeni vse, drugim pa nič. V nadaljevanju sledi neke vrste uvod v nego telesa za osebe, ki niso doživele socializacije kot deklice (in kasneje ženske) in želijo pridobiti nekaj osnovnih veščin o tem, kako skrbeti za svoje telo.

Higienske osnovne za trans femme osebe

Pomembno: nasveti, ki sledijo, nimajo namena definirati, kaj je ženska higiena oz. kaj je relevantno za higieno cis žensk. To so zgolj osnovne informacije za osebe, ki želijo “normativno” pristopati k svojemu telesu, tako da se lahko skozi razumevanje norm in pričakovanj, ki v družbi veljajo za femme osebe, same odločijo, kaj od tega jim najbolj ustreza oz. želijo tudi same_i početi. Ti nasveti vsekakor niso “recept za uspešno tranzicijo”, saj je tranzicija drugačna za vsako posameznico_ka. Uporabni so lahko tudi za osebe, ki teh informacij ne morejo dobiti znotraj družine ali v prijateljskem krogu. Prav tako pa ni pomembno, ali nasvetom sledite ali ne, vendar zavedanje teh družbenih norm lahko pomaga najti udobje v družbi.

Splošna higiena

Za cis ženske veljajo v družbi drugačna pričakovanja glede higiene in skrbi za telo, kot za cis moške. Obstaja nekakšna fantazija glede “prirojenega” čuta za čistočo, ki naj bi ga imele osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol, in še toliko bolj glede čistosti svojega telesa. Čeprav so ta pričakovanja popolnoma nerealistična, pa jih tukaj delno predstavljamo, ker lahko trans femme osebam ponudijo orodja za manjšanje disforije oz. povečanje vključenosti v družbo. Svojo ženskost je skozi določene načine nege telesa, ki se pričakujejo od cis žensk, pravzaprav enostavno potrditi, vsaj v očeh ljudi, ki slepo verjamejo spolnim vlogam.

Rutina

Higienska rutina za feminine osebe stereotipno vključuje umivanje telesa, eventuelno tudi hidratacijo in odišavljenje. Umivanje telesa se priporoča vsak dan oziroma vsak drugi dan, če imaš suho kožo. Po umivanju telesa lahko uporabljaš tudi kremo za vlaženje kože.

Izzivi splošne higiene

Osebna higiena lahko nekaterim osebam predstavlja velik izziv, saj je za osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, kopalnica lahko bila prostor svobode, pogosto pa tudi prostor zatiranja. Če je tvoj cilj obnašati se kot cis ženska, je redno umivanje telesa nekaj skoraj obveznega. To ni vedno možno oziroma lahko vstop v kopalnico predstavlja izziv za osebe z ob rojstvu pripisanim moškim spolom, ki so bile kaznovanje zato, ker so se “preveč” ukvarjale z svojo higieno, izdelki za higieno itd. Pri tem se je pomembno zavedati, kateri občutki se porodijo, ko negujemo svoje telo: ali si dovolim početi to, kar želim? Duševne stiske in bolezni (kot npr. depresija) so drug primer, kjer je vstop v kopalnico otežen, saj lahko vplivajo na zmožnost za skrb za higieno. Spremeniti svojo higiensko rutino je lahko težko, toliko bolj, če se tega nikoli nisi naučil_a. Internet je sicer poln blogov in literature, ki ženskam svetujejo glede higiene in nege, ni pa vedno lahko razumeti, kaj izmed obilice nasvetov dejansko drži in kaj ne. Pri tem lahko pomaga, če najdeš osebo (sestra, teta, mama, prijateljica …), s katero se počutiš dovolj varno, da lahko vprašaš, kar te zanima. Če te možnosti nimaš, je tukaj zbranih nekaj povezav o negi telesa v slovenščini.

Malo več o telesnih vonjavah

Na telesni vonj vpliva marsikaj, primarno hormoni. Vonj potu je tako kot pri drugih živalih lahko skozi različna hormonska stanja, ki spremljajo npr. strah ali vzburjenost, tudi način komunikacije brez jezika. Ob potenju, ki je samoregulacija telesa, tako pogosto oddajamo “kemična sporočila”, vendar opazen naravni vonj v družbi načeloma velja za nezaželenega. Toliko bolj pri cis ženskah, ki so naučene, da je vonj “slaba” stvar. “Neprijetne” oz. nezaželene vonjave je tako potrebno prikriti oz. eliminirati ter jih prekriti oz. nadomestiti s tistimi, ki veljajo za zaželene oz. “prijetne” (parfumi).

Po drugi strani osebe, ki so bile vzgojene “moško”, mogoče ne znajo spremeniti svojega vonja. Za spreminjanje oz. uravnavanje svojega vonja redno tuširanje ni nujno dovolj. Na vonj, ki ga oddajamo, vplivajo tudi npr. uživanje alkohola in kave, kajenje in neuravnotežena prehrana (oz. določena živila). Pomembno se je tudi preoblačiti, po potrebi tudi večkrat na dan. Poleg tega se s telesnim vonjem lahko mešajo tudi vonjave prostorov, kjer živiš ali delaš, ter vonj hrane, cigaret itd.

Če je tvoj vonj kljub umivanju premočen in ga želiš omejiti, lahko odstraniš dlake. Uporabiš lahko tudi deodorant ali antiperspirant za podpazduhe, ali sprej z parfumom. Vsi deodoranti seveda ne ustrezajo vsem osebam, zato utegne biti potrebno raziskovanje. Čeprav so deodoranti krasna rešitev, pa lahko vsebujejo tudi alkohol in druge snovi, ki dražijo kožo. Za občutljivejšo kožo obstajajo tudi naravnejši in trdi kristalni deodoranti, ki se jih večinoma najde v trgovinah, specializiranih za nego telesa.

Higiena in nega telesa proti disforiji

Za veliko trans fem oseb je redna in specifična nega telesa izjemno pomembna za duševno zdravje in počutje glede disforije. Izvajanje higiene telesa je lahko močna potrditev spolnega izraza in identitete. Nega telesa in redna telesna higiena sta torej lahko spolno zelo evforični. Poleg učinka na duševno zdravje je lahko npr. dišeča kopel tudi učinkovita rešitev za blaženje trenutne krize disforije za veliko trans fem oseb.

Povezave