Spolni izraz med generacijami in spoli

Kot nam dobro znajo povedati najstnice_ki, so oblačila in oblačenje pomemben del našega doživljanja in raziskovanja identitete. Oblačila seveda ne služijo le pokrivanju in zaščiti telesa pred vremenom, temveč igrajo veliko vlogo na vseh področjih našega življenja in med drugim vplivajo na gradnjo naših identitet. Družba zelo normira, kaj je komu dovoljeno nositi na podlagi njene_njegove pričakovane identitete. Če tvoj izgled ni dovolj normativen, če presegaš ali izzivaš norme, lahko hitro postaneš izključen_a.

Pri cis osebah odkrivanje norm o oblačenju in iskanje lastnega stila traja celo otroštvo, najstništvo, spreminja pa se tudi tekom celega življenja. Kaj pa, če je oseba trans? Za trans osebe se ta že tako zapleten, težak in velikokrat krut prostor še zoži. Oblačenje lahko namesto prostora svobode in izražanja svoje osebnosti postane prostor zatiranja in izključevanja.

Za trans femme osebe je oblačenje skozi desetletja dobilo zelo različne pomene. Za nekatere trans feminine osebe je ženska identiteta pomenila predvsem živeti odkrito in varno kot oseba, ki nosi čevlje s petami, modrčke in “ženske” obleke, tranzicija pa možnost varnega obstoja v javnem prostoru. Za številne je bilo (»pre«)oblačenje povezano s skrivanjem. Razne prakse preoblačenja (morda v osnovi kot cross dressing) in raziskovanje femininega spolnega izraza so številne osebe počele na skrivaj, predvsem (ali tudi izključno) v kontekstu spolnega užitka, saj je spolnost veljala (in do neke mere še vedno velja) za najbolj zaseben in intimen prostor.

Za mlajše trans femme osebe, ki so rojene že v dobi interneta in v času, ko se javni diskurz odpira za pravice transspolnih oseb, je oblačenje že izgubilo nekaj svoje simbolne moči. Femininost se danes že definira tudi onkraj seksističnih stereotipov (iz npr. 70. ali 80. let), ki žensko dojemajo zgolj kot predmet zadovoljevanja potreb moških. Pri mlajših osebah so tako izkušnje v tem smislu že bolj raznolike, oblačila pa nimajo več tako centralne vloge za gradnjo njihove identitete.

Vsekakor pa so oblačila pomemben in zelo učinkovit način za manjšanje spolne disforije oz. za doživljanje spolne evforije (občutek, da si točno takšen_na, kot želiš/moraš biti). Če imaš dostop do in si dovoliš uporabo točno tistih oblačil, ki jih dejansko želiš nositi, je oblačenje tudi eno izmed najboljših orodij za izražanje svoje identitete. Nekatere osebe imajo zelo jasen načrt oz. utemeljijo svojo identiteto prav na tej svobodi oblačenja.