Oblačila

Oblačila so, nepresenetljivo, za marsikatero trans in/ali nebinarno osebo ena izmed prvih stvari, ki jih uporabljamo za raziskovanje svojega videza in spolnega izraza. V primerjavi z raznimi drugimi pripomočki in posegi, ki se uporabljajo tekom medicinske in socialne tranzicije so oblačila relativno široko dostopna, njihova cena pa tudi ni nujno visoka. Oblačila so lahko tudi nekaj s čimer lahko vplivamo na svoj videz brez vključenosti v medicinsko tranzicijo, lahko pa imajo zelo velik vpliv na lajšanje spolne disforije oz. sprožanje spolne evforije.

Izkušnje

“Ob začetku tranzicije sem veliko eksperimentiral z različnimi stili oblačil, dokler nisem našel stila v katerem se počutim udobno. Za nakupovanje novih oblačil zelo priporočam second-hand trgovine – ponudba je veliko bolj razgibana in možnost imaš preizkusiti veliko stvari za malo nižjo ceno kot v nekaterih fast-fashion trgovinah. Poleg tega so te trgovine ponavadi manj očitno deljene na moški/ženski oddelek, in privabljajo bolj sproščeno množico ljudi. Posebej zabaven je obisk s prijatelji_cami, ker skoraj vsak lahko najde kaj zanimivega zase :)”

(nebinarna oseba)

Vpliv zamenjave oblačil na počutje in duševno zdravje

“Obleke kupujem na moških oddelkih. Ko imam oblečene moške obleke, se počutim zelo udobno. Ko se pogledam v ogledalo vidim sebe (ne pa tako kot prej pred tranzicijo, ko sem nosil ženske obleke in sem se počutil zelo slabo).”

(trans moški)

“Pred tranzicijo sem večinoma nosil stvari, za katere sem verjel da so ‘primerne’ zame glede na družbo in trende. Vzelo mi je kar nekaj časa in eksperimentacije, da sem prišel do točke kjer se lahko primarno oblačim za lastno udobje. Imam boljše stvari za počet v lajfu :)”

(nebinarna oseba)