Nasveti za odstranjevanje dlak po delih telesa

Obrvi

Začasno oblikovanje

Za začasno oblikovanje obrvi se načeloma uporablja pinceto. Splošno opozorilo za osebe, ki se prvič depilirajo ali nimajo izkušenj z depilacijo obrvi: delo s pinceto je težko, saj želiš načeloma oblikovati simetrične obrvi. Splošno obliko je lahko prvič težko najti. Če imaš denar, se splača (vsaj prvič) obiskati lepotni salon, kjer boš lahko povedal_a točno, kakšne obrvi želiš oziroma ti bodo svetovale_i in naredile_i obliko, ki jo lahko potem le vzdržuješ.

Če pa poznaš osebo, ki ti lahko pomaga, je to lahko cenejša rešitev. Če ne moreš drugače ali želiš obrvi oblikovati sam_a, si lahko pogledaš kakšen video na spletu, kako se lotiti oblikovanja obrvi. Lahko jih oblikuješ tudi postopoma namesto naenkrat, npr. vsako jutro po malem, toliko, da vidiš, ali so tvoje obrvi simetrične. Obstajajo tudi posebni obliži za depilacijo obrvi z voskom, njihova učinkovitost pa je sicer vprašljiva.

Vedno uporabljaj čisto pinceto, da preprečiš razvoj bakterij. Priporočeno je, da jo redno čistiš in jo razkužiš s 70-odstotnim alkoholom.

Delno trajno oblikovanje

Lepotni saloni ponujajo razne metode za oblikovanje obrvi: npr. microblading ali permanent make up, ki sta metodi, s katerima lahko začasno (1 do 2 leti) oblikuješ iluzije obrvi s pomočjo barve na mikronožu za microblading in kozmetično tetoviranje za permanentni make up.

Danes obstaja tudi permanent make up, ki je izpopolnil tehniko senčenja in oblikuje lepe prelive.

Okoli genitalij

Začasna depilacija

Za začasno depilacijo je vosek lahko problematičen zaradi temperature. Depilacijske kreme načeloma niso varne na sluznicah, zato je najbolj varna metoda za odstranjevanje dlak na občutljivih mestih najprej prirezovanje s škarjami in nato britje ali odstranjevanje z epilatorji.

Če se briješ, je sicer zelo možno, da bo mesto, kjer so bile dlake, rdeče in razdraženo. To je pogosta reakcija kože po britju. Pred britjem si umij roke in uporabljaj čisto opremo (nov brivnik ali britvice), da preprečiš razvoj bakterij na koži.

Topla kopel lahko pomaga, da se kožne pore odprejo in dlake nato lažje odstranjuješ z britjem ali depilacijo in tako zaščitiš kožo. Uporabljaj čim bolj nevtralno kremo za britje (lahko poskusiš tudi z veganskim balzamom za lase). Brij se raje stoje, ker se lahko bolj poškoduješ, če med striženjem ali britjem ležiš. Po odstranjevanju dlak uporabi vlažilno kremo, da zmanjšaš suhost in razdraženost kože.

Trajna depilacija okoli genitalij

Za trajno odstranjevanje dlak je priporočena laserska depilacija pri dermatologu. To je mogoče samoplačniško, v primeru operacije potrditve spola pa je odstranitev dlak pred operacijo za osebe z diagnozo F64.0 lahko krita s strani ZZZS.

Podpazduhe

Začasno lahko dlake pod pazduho odstraniš s kremo za depilacijo, z britjem ali z voskom. Pinceta za podpazduhe ni priporočena, ker je ta predel preveč občutljiv. Za trajno odstranjevanje dlak na podpazduhah sta primerni metodi IPL in laserska depilacija.

Roke in noge

Dlake na rokah in nogah lahko začasno odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom ali epilatorjem. Trajno jih lahko odstraniš z laserko depilacijo ali/in elektrolizo.

Hrbet

Dlake na hrbtu lahko odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom, epilatorjem ali IPL. Pri predelih, ki jih ne dosežeš, je najbolje prositi nekoga za pomoč ali obiskati profesionalni salon. Dlake lahko trajno odstraniš z lasersko depilacijo ali/in elektrolizo.

Prsni koš

Dlake na prsnem košu lahko začasno odstraniš s katero koli metodo: z britjem, depilacijsko kremo, voskom, epilatorjem ali IPL. Trajno lahko dlake odstraniš z lasersko depilacijo ali/in elektrolizo.

Depilacija brade

Dlake na bradi lahko začasno odstraniš le z britjem. Kreme za depilacijo in vosek nista ustrezni metodi za odstranjevanje dlak na obrazu za trans ženske. To velja tudi za vse aparate, ki se prodajajo za depilacijo, razen, če je dodatno napisano, da je uporaba možna na obrazih oseb, ki jim je bil ob rojstvu prepisan moški spol. Metoda za delno trajno odstranjevanje dlak na bradi je IPL (intense pulsed light). Trajna depilacija brade je možna le z laserjem ali z elektrolizo.