Principi feminizacije glasu

Glas je izjemno pomemben za marsikatero trans femme osebo. Vsaka oseba imam lasten odnos do svojega glasu in obstaja toliko načinov zao feminizacijo glasu kot je oseb. Zato tukaj predstavimo le iztočnice za raziskovanje in razmišljanje o tem, ali in kako feminizirati svoj glas.

Glasu, ki je med puberteto mutiral, s hormonsko terapijo ni mogoče vrniti v prvotno stanje. Nekatere trans ženske si ne želijo spremeniti glasu, večina trans žensk pa si želi bolj feminin glas.

Med trans ženskam, ki si želijo spremeniti glas, je najbolj razširjena metoda trening glasu. Obstajajo pa tudi posegi za višanje tona glasilk, toda tega v Sloveniji niso na voljo. Obenem so bile do pred nekaj leti operacije glasu še zelo nevarne. Nekatere osebe so izgubile glas ali pa so bile zelo nezadovoljne z rezultatom. Sicer se na forumih govori, da obstajajo novi protokoli, ki so bolj varni.

O feminizaciji glasu

Feminizacija glasu se pogosto razume kot trening glasilk za višanje frekvence glasu. Seveda je višanje frekvence glasu lahko pomemben del lastnih ciljev feminizacije, ampak v večini primerov se feminizacija ne more reducirati le na ta aspekt.

Feminizacija glasu je veliko več kot samo to. Zmožnosti vplivati na lasten glas so odvisne od:

  • Boja proti ponotranjeni transfobiji in proti sramu, ki je lahko prisoten, ko nekdo sliši svoj glas. Pogosto je prvi korak za trening glasu dovoliti si proizvajati “nenavadne zvoke” brez, da se sam_a sodiš.
  • Imeti pogoje: za začetek je zelo verjetno, da želiš, da te nihče ne sliši, medtem ko treniraš. Osebe, ki doma nimajo intimnega prostora, težje trenirajo.
  • Boj proti zakoreninjenim navadam: trenirati glas pomeni učiti se na novo govoriti, kar ni enostavna stvar. Marsikdaj se lahko zgodi, da sebe misgendraš (uporabljaš napačne zaimke zase). Na podoben način se lahko glas zniža oziroma preide nazaj v prejšnje vzorce. Vsaka nova situacija, utrujenost ali povzdigniti glas lahko predstavlja velik izziv.
  • Sposobnost upreti se pritiskom okolja: ko začneš uporabljati svoj glas v družbi, se lahko zgodi, da druge osebe na začetku ne sprejmejo tvojega novega glasu. Spremenjen glas lahko tvoji bližnji težje sprejmejo kot spremembe videza, kar lahko vpliva na tvojo sposobnost obdržati nov glas.
  • Psihološki in duševni proces ponotranjenja novega glasu: Uporabljati nov glas nekaj ur na dan je eno, drugo pa se navaditi na njega in ga sprejeti za svojega.
  • Iskanje ravnotežja med lastnim ciljem in uporabnostjo glasu: Nadzorovati glas cel dan je lahko težko, sploh če želiš imeti vedno “popoln” glas, ki ga lahko dosežeš sam_a v optimalnih pogojih. Mogoče bo potrebno znižati pričakovanja feminizacije glasu in skleniti kompromis za vsakodnevno uporabo.