Principi feminizacije nog

Telesni standardi v medijih postavljajo zelo težko dosegljive norme za večino žensk in trans ženske niso izjema. V kolektivnem erotičnem svetu naše družbe so noge cis žensk eden od zelo močnih simbolov ženskosti. Noge so pogosto hiperseksualizirane v reklamah in na splošno v medijih. To lahko pusti lažen vtis, da noge žensk obstajajo samo za užitek belih cis hetero moških in ne zato, da osebe lahko z njimi hodijo oz. na njih stojijo.

Obstajajo zelo močni družbeni pritiski, da ženske:

  • pokažejo svoje noge,
  • ampak samo, če so noge dovolj normativne: bele, vitke, dolge noge z mlado bleščečo kožo brez vidnih dlak in brez “nepravilnosti” na koži,
  • vse ostale nenormativne noge – torej velika večina nog – morajo ostati skrite, saj ne ustrezajo definiciji lepote in so za osebo “vir sramote.”

Ta toksična družbena pričakovanja se pogosto predstavljajo pod pretvezo skrbi za zdravje ali/in spoštovanja kulturnih norm lepote in privlačnosti. Pomembno je omeniti, da so te norme tako globoko zakoreninjene, da imajo te toksične predstave tudi cis ženske do samih sebe in drugih.

V tem kontekstu feminizacija nog lahko pomeni veliko različnih stvari od oblačenja in depilacije do preoblikovanja maščob in feminizacije kože. Feminizacija nog pomeni torej vse metode, ki vplivajo na noge tako, da so videti čim bolj gladke, vitke, dolge in brez dermatoloških “nepopolnosti.” Ta ideal je seveda lahko tako za cis kot za trans ženske težko dosegljiv.

Tako trans ženske kot cis ženske se odločijo upoštevati te norme ali pa ne. Pomembno je le, da se vsaka oseba čim bolj svobodno odloča glede na svoje želje, prepričanja ali potrebo po feminizaciji.