Snovi

Hormonsko terapijo za trans femme osebe navadno sestavljajo “blokerji” (zaviralci testosterona) in estrogen, nekatere osebe pa tem dodajo še progesteron.

Zakaj ne samo estrogen? Zaradi prevelikega tveganja za zdravje endokrinologi_nje odsvetujejo velike odmerke estrogena. Danes se sicer z bioidentičnim estradiolom odpirajo nove možnosti:

“Tveganja za zdravje, ki jih pripisujejo velikim odmerkom estradiola za zatiranje androgenov, niso odkrili pri parenteralni ali transdermalni uporabi bioidentičnega estradiola. Zato ni jasno, zakaj je treba te odmerke estradiola ohranjati nizke, da bi bilo potrebno dodati antagoniste androgena, kot sta CPA ali spironolakton.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517060/

Zaradi sumov, da zaviralci povzročajo nezaželene učinke, med drugim tudi depresijo, se vedno pogosteje uporablja tudi druga metoda, ki ne uporablja zaviralcev: monoterapija.

“Vendar pa klinični dokazi kažejo, da lahko to [zaviralec] povzroči neželene stranske učinke; na primer, CPA ima velik potencial za povzročanje depresije in poslabšanje simptomov depresije (Seal 2012).”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517060/

Kljub temu je metoda zaviralec + estrogen še vedno najbolj v uporabi.

Monoterapija ne potrebuje zaviralcev, saj izkorišča biološke reakcije testisev v prisotnosti zelo visokih odmerkov estrogena. Visoki odmerki estrogena naj bi sprožili naraven mehanizem v telesu, pri katerem se funkcioniranje spolnih gamet spremeni in začnejo testisi proizvajati estrogen namesto testosterona.

Monoterapija se je v Sloveniji začelo junij 2022, ko so prvič na odelku endokrinologije dobile_i injekcije estradiola, ki prej niso bile na voljo.

Antiandrogeni/blokerji/zaviralci testosterona

Antiandrogena za feminizacijo v uporabi drugod po svetu sta cyproterone acetate in spironolactone. Obe snovi testosteronu preprečujeta, da bi deloval v telesu.

“Antiandrogeni, znani tudi kot antagonisti androgenov ali blokatorji testosterona, so razred zdravil, ki preprečujejo androgenom, kot sta testosteron in dihidrotestosteron (DHT), da imajo biološke učinke v telesu. Delujejo tako, da blokirajo receptor androgenov in/ali zavirajo ali zavirajo proizvodnjo androgena.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Antiandrogen

Spirolactone (aldactone)

Spironolactone je diuretik, ki ima za stranski učinek neposredno nižanje testosterona oz. preprečuje učinkovanje testosterona v telesu. Spirolacton obstaja v tabletah po 50 mg ali 100 mg.

Časovnica za optimalno nižanje testosterona ne obstaja, ker ima vsaka oseba svojo krvno sliko, ki je različna od drugih, ampak v povprečju lahko pričakuješ, da bo do optimalnega učinka prišlo v približno 6 mesecih.

Najpogostejši neželeni učinki spironolaktona so hiperkaliemija, dehidracija in hiponatriemija (Greenblatt 1973). Poleg tega je mogoče, da ima spironolakton učinek na anksiozno vedenje. (Fox 2016).

Kako se počutiš na začetku terapije?

Glede na to, da je spirolactone diuretik bo prvi učinek zelo verjetno povečanje potreb po lulanju. Nekatere osebe to komaj opazijo, druge pa morajo v prvih tednih na stranišče 10- ali večkrat na dan.
Mogoče je tudi, da se spremeni tvoje počutje. Nekatere osebe pravijo, da so že prvi mesec začutile pozitiven psihološki vpliv, večina pa ne čuti nič posebnega.

Cyproterone acetate (Androcur)

Ciproteron acetat je antiandrogen in progestin, ki močno zavira proizvodnjo androgenov v gonadah.

Kaj je bolje? Aldactone ali Androcur?

Kratek odgovor je: odvisno. Študije ne kažejo velikih razlik med učinki ene ali druge snovi. Endokrinologi_nje se pogosto odločajo za snov, ki predstavlja čim manjše tveganje za zdravje določene trans osebe na podlagi mnogih faktorjev, med drugim tudi starosti.

Finasteride

Uporablja se lahko kot del hormonske terapije transspolnih žensk za preprečevanje izgube las. Deluje tako, da blokira proizvodnjo dihidrotestosterona (DHT), hormona, ki je povezan z izpadanjem las.

Finasterid ni zdravilo, ki bi neposredno sprožilo rast las. Pomaga lasem, da zrastejo nazaj, saj vpliva na vzrok za izgubo las: DHT. To pomeni, da lahko pomaga preprečiti kronično izpadanje las. Lahko zaščiti vaše lasne mešičke in s spodbujanjem splošnega zdravja las je lahko dejavnik ponovne rasti.

Estrogen

Estrogen je glavni hormon, ki vpliva na razvoj fizičnih lastnosti, ki jih družbeno pripisujemo ženskam, npr. prsi, klitoris, široki boki, jajčniki, itd. Deluje neposredno na telesna tkiva (npr. spodbuja rast prsi) in posredno blokira testosteron.

Uporaba estrogena za trans feminizacijo

Estrogen se lahko vnaša oralno, z injekcijami ali preko kože (transdermalno) z obližem ali gelom. Obstajajo tudi podkožnimi vsadki, ki niso dostopni v Sloveniji. Transdermalni estrogen za razliko od estrogena v obliki tabletami ali injekcij ne vpliva na povišanje koncentracije trigliceridov v krvi. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov.

Načini jemanja estrogena

Tablete

Tablete estradiola so najbolj pogosta metoda v Sloveniji. Zdravilo v uporabi se imenuje Estrofem in izgleda kot rumeno kolo označeno za 28 dni. Vsaka tableta vsebuje 2 mg estradiola.

Tablete estradiola
Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja Estrofema

Pomembno je vedeti, da oralno jemanje estrofema lahko poveča tveganje za kap. Zato je uporaba estrogenskih obližev posebej priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene žile. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov (patch ali sprej).

Način uživanja

Pri tabletah za peroralno uporabo (oz. oralno, torej tiste, ki jih pogoltneš), se estradiol počasi sprošča v kri. Nekatere trans ženske sicer uporabljajo estrofem sublingvalno: tableto čim dlje pustijo pod jezikom, namesto da jo pogoltnejo. Razlog za to prakso je, da se estradiol pod jezikom direktno absorbira preko sluznice v kri. Posledično se nivo estradiola dvigne veliko hitreje in za veliko več kot, če bi tableta šla skozi prebavni sistem. Sicer ni dokazov, da je sublingvalna metoda bolj učinkovita za feminizacijo kot oralna metoda.

Nekatere osebe mislijo, da s tem manj obremenjujejo notranje organe (možno tveganje pri teh tabletah je možganska kap), spet druge pa mislijo, da je več estradiola bolje. Na mnogih področjih pri feminizaciji s hormonsko terapijo ne obstaja dovolj študij oziroma dokazov, katera metoda je boljša za feminizacijo. Gotovo je le, da več estradiola v krvi ne pomeni nujno večjega učinka feminizacije. Podobno ne vemo, ali je sublingvalna metoda varnejša.

Obliž (patch)

Transdermalna metoda je relativno nova, velja pa za eno izmed najbolj varnih načinov uživanja estradiola. Zato je uporaba estrogenskih obližev priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene vene. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov.
Nekatere osebe sicer pravijo, da se obliž včasih odlepi (sploh v primeru velike telesne aktivnosti) in jim ta metoda ne ustreza.

Sprej

Sprej je ena od najnovejših metod uživanja estradiola. Na splošno so transdermalne metode relativno nove, veljajo pa za ene od najbolj varnih načinov uživanja estradiola.

Kot pri obližih, je uporaba priporočljiva pri osebah, ki so starejše od 40 let, imajo motnje zgoščevanja krvi ali ki so že imele zamašene vene. V primeru povečanega tveganja srčno-žilnih bolezni ali srčne kapi je bolj priporočljiva transdermalna administracija estrogenov.

Injekcije

Od junija 2022 so trans ženskam v Sloveniji uradno dostopne injekcije estradiola za namen feminizacijske monoterapije.

Izkušnje z jemanjem estrogena

Mnogo oseb poroča o tem, da jemanje estrogena pomaga pri realizaciji same_ga sebe in osebnem zadovoljstvu. Med prvimi znaki so za nekatere osebe spremembe strukture kože: postane bolj tanka in mehkejša. Med drugimi najbolj pogostimi prvimi znaki (po 2 tednih do 3 mesecih) je tudi bolečina v bradavicah. Nekatere osebe poročajo o spremembah zaznavanja: trdijo, da se jim je vid malo poboljšal ali da bolj intenzivno zaznavajo barve. Nekatere osebe poročajo tudi, da razmišljajo drugače.

Progesteron

Progesteron je, kot estrogen, spolni hormon, prisoten pri osebah z maternico in jajčniki. Progesteron vpliva na rodnost, na splošno pa nihanje nivoja progesterona skozi življenje sproža razna fiziološka stanja pri osebah, ki imajo maternico in jajčnike.

Uporaba progesterona za trans feminizacijo

Nekatere trans ženske menijo, da progesteron pomaga pri razvoju dojk, v kolikor se začne jemati po prvem letu hormonske terapije z estrogenom. Nekatere trans ženske menijo tudi, da je kontraproduktivno začeti jemanje progesterona istočasno z estrogenom in blokerji. Študije, ki bi dokazovale, da progesteron pomaga pri razvoju dojk trans žensk, in kdaj bi se naj začelo jemati progesteron, so še vedno redke. Zato je dodajanje progesterona predvsem osebna odločitev. V Sloveniji se trans ženskam, ki jih zanima jemanje progesterona, predpisuje Utrogestan 100mg.

Načini jemljanja progesterona

Peroralna uporaba (ustno). Utrogestan 100 mg kapsul se ne sme jemati s hrano in je priporočeno jih jemati pred spanjem.

Vpliv jemanja progesterona na počutje in duševno zdravje

Nekatere osebe menijo, da je uporaba progesterona negativno vplivala na njihovo duševno zdravje. Druge_i so zadovoljne_i.

Zaznani negativni stranski učinki kot posledice jemanja progesterona

Nezaželen stranski učinek Utrogestana je utrujenost.