Spodnja operacija – bottom surgery

Spodnja operacija (angl. bottom surgery) je rekonstruktivni kirurški postopek v katerem trans moškim in nebinarnim transmaskulinim osebam ustvarijo neofalus tj. nov penis. Spodnja operacija je pri trans maskulini medicinski tranziciji poleg zgornje operacije ključen poseg v procesu potrditve spolne identitete, zaradi raznih razlogov (želja oz. potreba, dostopnost, potencialni zapleti, končni rezultati, več faznost postopka, itd.) pa se zanjo odloča veliko manj oseb kot za zgornjo operacijo. Obstaja več tehnik spodnje operacije, katera tehnika je najbolj primerna za določeno osebo pa je odvisno predvsem od potreb in želja posameznice_ka. Po svetu sta najbolj razširjeni dve tehniki spodnje operacije; faloplastika in metoidioplastika.

Kako do spodnje operacije – bottom surgery

Spodnje operacije v Sloveniji zaenkrat niso na voljo. Operacije je mogoče opraviti v tujini, za povrnitev stroškov se lahko zaprosijo osebe, ki imajo urejeno osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zaprosijo lahko za odobritev vloge za zdravljenje v tujini, ne moremo pa podati informacije, da bodo vse vloge zagotovo odobrene.

Osebe so napotene v Srbijo, kjer operacije opravi izkušen kirurg Miroslav L. Đorđević, dr. med. Več informacij o možnih operacijah v klikini St. Medica v Beogradu.

Kako zaprositi za povrnitev stroškov za spodnjo operacijo v tujini

Proces za povrnitev stroškov poteka pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V Sloveniji se genitalne operacije ne izvajajo, zato je potrebno pri ZZZS vstopiti v proces zdravljenja v tujini.

Izpolniti je potrebno Vlogo za odobritev načrtovanega zdravljenja, pregleda ali preiskave v tujini. Na vlogo napišeš, da zaradi razloga izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji prosiš za odobritev želenega posega pri dr. Miroslavu Djordjeviću v Srbiji, bolnica St. Medica, Kumodraška 241.

Nato se vlogo skupaj z vsemi izvidi, ki zadevajo celoten process medicinske tranzicije v katerega je oseba do sedaj bila vključena, pošlje na ZZZS.

ZZZS se po preučeni vlogi obrne na trenutno pristojnega plastičnega kirurga iz konzilija, ki potrdi in podpiše vlogo, nato se vse dokumente pošlje v Beograd k dr. Đorđeviću. Odgovor na vlogo lahko pričakuješ v roku 1 do 3 mesecev.

V primeru, da dobiš odobreno zdravljenje v tujini, čimprej pošlji potrjeno vlogo dr. Đorđeviću preko emaila. Od njega lahko v roku nekaj dni pričakuješ odgovor v katerem izveš datume pregleda in operacije oz. operacij v primeru, da tvoj proces zahteva več posegov.

Čim prejmeš datum operacije si lahko urediš letalsko vozovnico, potrdilo o nakupu in račun (invoice) pa nato pošlješ na ZZZS, da ti lahko čimprej pokrijejo stroške. Med stroške, ki jih krijejo sodi: letalski prevoz, taksi prevoz iz/v bolnico, bivanje v bolnici in kasneje v apartmaju (v času okrevanja), hrano ter en_a spremljevalec_ka.

Možne tehnike spodnje operacije

Po svetu sta najbolj razširjeni dve tehniki spodnje operacije;

 • metoidioplastika,
 • faloplastika.

Prav tako sta ti dve tehniki tisti, ki jih izvajajo na kliniki St. Medica v Beogradu.

Metoidioplastika

Metoidioplastika oz. meta je kirurški poseg, kjer se ustvari manjši penis. Metoidioplastika je dobra možnost za vse osebe, ki želijo nov izgled genitalij, ne želijo pa faloplastike, ki je zelo dolg in kompleksen večfazni proces. Metoidioplastika vključuje postopke in tehnike kot so sprostitev klitorisa (kateri je že povečan zaradi hormonske terapije), podaljšanje uretre (do konca novega penisa), ovijanje novega penisa s kožo z bližnjega donorskega mesta in vaginoplastiko. Kot pri faloplastiki tudi pri metoidioplastiki velja, da ne obstaja samo ena jasno začrtana pot posega, temveč so metode in tehnike odvisni od končnih potreb in želja posameznika_ce. Tukaj najdeš več informacij o metoidioplastiki v Beogradu.


Faloplastika

Faloplastika oz. falo je kirurški poseg, kjer se ustvari penis. Faloplastika je večfazni proces, ki lahko vključuje razne posege in tehnike, med njimi oblikovanje penisa, odstranitev kože in tkiva iz donorskega mesta (s tem se ustvari nov penis), podaljšanje uretre (z večimi možnostmi dolžine od katerih je odvisno, kako bo oseba v bodoče urinirala), oblikovanje glansa oz. glave penisa, oblikovanje testisov, odstranitev vagine, itd. Pomembno je poudariti, da ne obstaja samo ena jasno začrtana pot faloplastike, temveč so posegi in tehnike odvisni od končnih potreb in želja posameznika_ce. Tukaj najdeš več informacij o faloplastiki v Beogradu.


Faloplastika vedno poteka vsaj v dveh fazah, lahko pa tudi v večih.

Postopki prve faze:

 • vaginektomija oz. odstranitev notranjih in zunanjih genitalij (vagina, vulva, jajčniki, jajcevodi, itd),
 • prva faza podaljšanja uretre,
 • skrotoplastika oz. izdelava mod s silikonskim vsadkom,
 • odstranitev kožnega tkiva z donorske regije.

Postopki druge faze:

 • vstavitev proteze za erekcijo (ponujajo majhno pumpico in semi rigid rod),
 • dokončanje uretre (po želji oz. v primeru, da je nimaš na konici penisa),
 • glansplastika,
 • premaknitev klitorisa v penis (po prvi fazi ga delno pustijo pod penisom, tudi to je po želji).

Postopki trejte faze:

 • tubularizacija uretre,
 • korekcija silikonskih vsadkov,
 • zaključne estetske korekcije.

Prvi pregled in priprava na operacijo prve faze

Opomba: Vse informaciji o faloplastiki so pripravljene na podlagi izkušenj oseb, ki so operacije opravile v Beogradu v St. Medica. Možno je, da posegi pri drugih kirurgij_injah, v drugih klinikah in državah potekajo drugače in prihaja do večjih ali manjših odstopanj z informacijami zapisanimi tukaj.

Na prvem pregledu te sprejme dr. Đorđević, nato se ponavadi pridruži še dr. Marta Bizić, urologinja, asistentka dr. Đorđevića. Sledi pogovor o tem, kaj pričakuješ od operacije, katero operacijo želiš ter kaj vse bi rad_a vključil_a v prvo fazo operacije (npr. podaljšanje uretre – urethral lengthening, vaginectomy, scrotoplasty, implants, histerektomijo – hysterectomy).

Nato ti dr. natačno razloži vse informacije v povezavi z donorsko regijo (muscle latissimus dorsi) – to je del telesa s katerega ti bo odvzeto tkivo iz katerega se bo izdelal falus). Ta koža oz. tkivo se imenuje skin graft. V kliniki v Beogradu opravljajo faloplastiko tako, da za donorsko mesto jemljejo tkivo na hrbtu. Tekom tega dela pregleda si moraš tudi slečt majico, saj mora dr. pregledati kožo na strani donorske regije. Prejmeš tudi informacijo, da boš moral_a 1 mesec pred operacijo izvajati masaže, da se bo lahko koža lepo raztegnila in omogočila direktno zašitje. V primeru, da ni dovolj raztegljiva, ti vzamejo kožo iz stegna.

Masažo izvajajo v Ljubljani v UKC – Univerzitetnem kliničnem centru na oddelku za fizioterapije, kar je v kleti. Za masaže potrebuješ napotnico, izvajala pa se bo nekaj tednov pred operacijo in sicer 3-krat na teden.

Prejmeš tudi informacijo, da se ti bo na donorski strani areola premaknila par centimetrov v levo, vendar dr. Đorđević ponuja korekcijo areole v drugi fazi operacije.

Na koncu se pridruži še dr. Gradimir Korać, anesteziolog. Zmeri ti vitalne funkcije ter izpolniš vprašalnik glede svojega zdravstvenega stanja in zgodovine zdravljenj.

Vse teste, ki jih je potrebno opraviti pred operacijo, opravijo v Srbiji. Edino, kar želijo, da jim pošlješ je hemogram ter izvid zadnjih laboratorijskih preiskav ravni hormonov.

S hormonsko terapijo moraš prenehati 1 mesec pred operacijo.

Operacija/e prve faze in po operaciji

V Beograd se odpraviš dan ali dva pred operacijo. Na letališču te pričaka taksist, ki te odpelje v apartma, kjer boš kasneje okreval_a, se namestiš, nato pa te odpelje v bolnico St. Medica. Tam imaš pogovor z dr. Đorđevićem, opravijo ti pregled krvi ter ultrazvok krvnih femoralnih žil ter podpišeš dokumentacijo, da se strinjaš z opravljenim posegom in sprejemaš možne zaplete.

Prespiš v bolnici, zjutraj potekajo priprave na operacijo kot so britje, klistiranje, oblečeš se v določena ozka oblačila, itd. Kmalu zatem prejmeš anestezijo.

Operacija traja okvirno 12 – 13 ur.

Po operaciji si en teden na okrevanju v bolnici. Prvih nekaj dni samo spiš oz. ležiš, saj tudi nog ne smeš premikati. Po nekaj dneh lahko postopoma vstaneš in začneš delati nekaj korakov, kar je ponavadi boleče oz. vsaj neudobno. Po enem tednu se te prestavi v apartma, kjer pa te še vedno dnevno obišče kirurg, zamenja gaze in skrbi, da okrevanje v redu poteka.

Po operaciji se zbudiš s katetrom v falusu in mehurju. V falusu ga imaš vsaj 1 teden, lahko dlje, v mehurju pa okvirno 3 – 6 tednov, lahko tudi dlje. Kateter se lahko zamaši, kar zna biti precej boleče. Obstaja tudi možnosti krvavitve v kateter, česar se sicer lahko precej ustrašiš, vendar je krvavitev (načeloma) nenevarna.

Pri rekonstrukciji uretre je pomembno vedeti, da obstaja 40 – 50 % možnosti zapleta, vsi zapleti pa so 100 % popravljivi. Najpogostejša komplikacija, ki se lahko zgodi, je fistula uretre. Fistula je odprtina, ki se pojavi, kadar se povezuje organe, tkiva ali telesne kanale, ki se sicer načeloma ne stikajo. Možnosti ali se bo fistula sama zaprla ali ne so odvisne od velikosti in mesta fistule.

Po operaciji je potrebno dilatirati (razširjati) del uretre vsak drug dan okvirno 3 mesece, da sečnica ostane prehodna. Kadar je nov falus pozdravljen je mogoče urinirati iz falusa. Mesto uretre (odprtine skozi katero uriniraš) se določa v skladu z željami za dolžino falusa, vendar je po prvi fazi faloplastike za pričakovati, da uretra ne bo na koncu falusa, temveč bolj na dveh tretjinah ali proti sredini.

Prvih nekaj tednov (minimalno 3 – 4) je mogoče pričakovati, da v falusu ne bo nikakršnega občutka. Ne skrbi, občutki se bodo pojavili, gre za obdobje, kjer mora telo sprejeti nov organ.

Operacija druge faze in po operaciji

V drugo fazo faloplastike sodi vstavitev proteze za erekcijo, dokončanje uretre (po želji) in glansplastika.

Pred drugo fazo faloplastike ni potrebe po predoperativnih pregledih, razen test na HIV in hepatitis moraš ponovno opraviti.

V bolnico prideš ponovno dan pred operacijo, pred katero se pobriješ, ne prejmeš pa injekcije za pomiritev in tudi klistirati se ni potrebno.

Operacija je tokrat precej krajša, traja 2 – 3 ure. Tekom operacije se ti vstavi protetika ter izdela se glans. V trebuh se ti vstavi vrečko s tekočino, ki je del protetike. Ta vrečka lahko v prvih dneh po operaciji povzroča bolečino.

Po operaciji imaš ponovno vstavljen kateter, okvirno vsaj 3 tedne. V primeru, da imaš s kateterjem težave pa se ga lahko odstrani že prej, to ti bodo povedale_i zdravstvene_i delavke_ci.

Okrevanje je načeloma precej hitrejše kot pri prvi operaciji prve faze.

Operacija tretje faze in po operaciji

V Srbiji kirurgi_nje praviloma uporabijo tehniko glansplastike, ki se ji reče Norfolk. Gre za tehniko pri kateri se prereže samo koža na falusu, ki se jo nato zavije in oblikuje v glans. Obstaja možnost, da se v roku nekaj mesecev tak glans splošči in okoli konice falusa ostane samo rdeča obroba. Kot preventiva temu sploščenju je mogoče, da kirurg_inja vzame več dodatne kože iz primernega mesta (npr. stegno, boki, dimlje, kot majhen skin graft) in tisto kožo uporabi za glans – to zagotovi, da je glans večji, ima bolj izrazito strukturo in se čez čas praviloma ne bo sploščil.

Operacija poteka pod splošno anestezijo, traja pa približno eno uro in pol.

Okrevanje po tretji fazi ni težko. Glans je povit s kompresijsko prevezo nadaljnje 4 tedne, previja se ga na 3 dni in obvezno mora biti prekrit z mastno gazo – namen tega je, da se nanovo prišita koža dobro zaraste s falusom. Na mestu, kjer je bila odvzeta dodatna koža so prvi teden zmerne bolečine.

Dodatne informacije

Veliko informacij o faloplastiki lahko najdeš na YouTube kanalu Ftm_Adventurous.