Testosteronsko mikrodoziranje

Testosteronsko mikrodoziranje je namenjeno vsem osebam, ki želijo bolj počasne in postopne telesne spremembe, ki jih prinaša testosteronska hormonska terapija. Mikrodoziranje poteka tako, da oseba jemlje veliko nižje odmerke testosterona, kot v splošni testosteronski hormonski terapiji. Pri mikrodoziranju oseba prejema približno 20 mg testosterona na tedenski ravni, pri splošni testosteronski terapiji pa je ta odmerek nekje med 50 in 100 mg tedensko. Ti odmerki veljajo za injiciran testosteron, ki ga je tudi najlažje odmerjati in je zato najbolj želena način jemanja pri mikrodoziranju. Veliko težje je določati natančne odmerke mikrodoz gelov kot injkecij.

Mikrodoziranje s transdermalnim gelom Androtop se odmerja kot 1 pritisk dnevno, torej 20–25 mg testosterona/pritisk.*

Glede na dejstvo, da je pri mikrodoziranju vnešena količina testosterona precej nižja oz. priporočene, se tudi telesne spremembe razvijajo počasneje, kar daje uporabnicam_kom možnost večjega nadzora nad želenimi spremembami. Poleg možnosti večjega nadzora nad spremembami je med ključnimi razlogi za željo po mikrodoziranju tudi oblikovanje bolj spolno nevtralnega/androgenega videza za trans maskuline (nebinarne) osebe, v primerjavi s tipičnimi pričakovanimi maskulinimi spolnimi značilnostmi, ki se pojavijo pri splošni testosteronski terapiji.

Prav tako kot pri splošni testosteronski terapiji so tudi pri mikrodoziranju nekatere spremembe reverzibilne, nekatere pa trajne. Med trajne oz. ireverzibilne spremembe sodita npr. sprememba oz. znižanje glasu in povečana rast dlak, med ireverzibilne pa sodijo spremembe na koži, prerazporeditev telesnih maščob, povečanje mišične mase, povečanje spolnega naloga, itd. V primeru prenehanja jemanja mikrodoz testosterona se lahko te značilnosti spremenijo oz. vrnejo v stanje podobno telesnemu stanju pred začetkom jemanja testosterona. Kot pri splošni testosteronski hormonski terapiji pa je tudi pri mikrodoziranju pomembno poudariti, da za nikogar ni možno vnaprej predvideti katere telesne spremembe se bodo pri osebi pojavile, saj je vse odvisno od genetskih predispozicij.

Potrjujemo, da endokrinologi_nje, ki delujejo v okviru Interdisciplinarnega konzilija za potrditev spolne identitete, podpirajo in omogočajo možnost mikrodoziranja, torej je testosteronsko mikrodoziranje na voljo tudi v Sloveniji.

*to je odmerek, kot ga določa endokrinologinja iz Interdisciplinarnega konzilija za potrditev spolne identitete v UKC Ljubljana

Izkušnje s testosteronskim mikrodoziranjem

“T si namažem vsako jutro, na roke, na del roke med komolcem in ramo. Poskušam si zapomnit in vsak dan namazati na drugo roko, ampak kdaj se ne spomnim kje sem namazal dan prej, pa mislim, da niti ni tolko pomembno. Endokrinologinja mi je svetovala naj pač vedno namažem na nadlakt, da je to najboljše mesto. Gel se ful hitro posuši, vedno pa si po uporabi dobro umijem roke. To, da si namažem T je postal del mojega jutranjega rituala poleg umivanja zob, obraza itd. in mi ful paše, ker mi da en tak boost potrditve in dobrih filingov o sebi že takoj zjutraj.”

(nebinarna oseba)

Telesne spremembe kot posledice testosteronskega mikrodoziranja

“Ful hitro sem opazil spremembo telesnega vonja, tak po kakšnih 2 tednih uporabe. Kar naenkrat sem ful več švical in imel neprijeten vonj. Menjal sem deodorante, nabavil sem ene, ki so kao klasično moški, kar je očitno bilo prav zame, saj je neprijeten vonj potem izginil.”

(nebinarna oseba)

“Po nekaj mesečni uporabi sem začel opažat zelo majhne spremembe glasu. Je kar težko opisat, ker gre ful bolj za filing, kot karkoli drugega, ampak pojavljat se mi je začela možnost, da moj glas prihaja nekako bolj globoko iz mene, da govorim bolj iz prsnega koša kot pa ust. Mogoče se to malo čudno sliši, ampak kar odprla se je neka nova možnost za uporabo glasu. To sem še najbolj opazil pri random petju doma.”

(nebinarna oseba)

Vpliv testosteronskega mikrodoziranja na počutje in duševno zdravje

“Ful mi je dobro, res mi je ful dober filing si vsak dan namazat gel, vsakič znova mi je tak, kot da čutim, da sem vedno bolj jaz. Tud sicer, ko me kdo misgendra al pa kaj takega, se spomnim, da sem na testosteronu in mi je lažje, pomirja me.”

(nebinarna oseba)