Vaje za feminizacijo glasu

Začasna feminizacija glasu zahteva ponavadi veliko truda in potrpljenja zato je za osebe, ki jih zanima feminizacija glasu, priporočeno, da začnejo s treningom čim prej, saj ta traja običajno več let preden dosežeš svoje cilje.

Trening sam po sebi ni nujno zelo zahteven, naj bi pa bil čim bolj reden. Raje 5 minut vsak dan kot 30 minut enkrat na teden.

Navodila za začetek treninga glasu

Kako začeti vaditi je predvsem stvar lastne odločitve. Če si izgubljen_a in ne veš, kako začeti, lahko prebereš tole:

 • Raziskovanje in učenje uporabe višjih frekvenc je pomembno, ni pa edina pomembna stvar. Feminizacija glasu se ne reducira le na ta aspekt. Zato ne obupaj, če ti ne uspe takoj doseči ciljnega glasu ali ga obdržati za daljši čas! Vztrajno vadi in raziskuj tudi druge pomembne aspekte feminizacije glasu.
 • Dihanje je ključno. Položaj glasilk ni edina pomembna stvar. Kontrolirati je treba svoje dihanje zato, da glasilke pravilno vibrirajo. Za doseganje višjih frekvenc je potrebno pošiljati zrak v grlo z večjim pritiskom (z mišicami trebuha oz. prsnega koša).
  Poleg višine frekvenc je potrebno tudi spremeniti ton, barvo in intenziteto glasu (angl. “timber”) ali še bolj specifično “resonanco” glasu. Ton, barva in intenziteta glasu se lahko sliši precej abstrakno, resonanca pa še bolj, ampak resonanca je popolnoma ločena od same višine glasu. “Timber” (in bolj specifično resonanca) glasu je glavni indikator za “odločitev” glede spola osebe, kadar govorimo s sogovornico_kom, ki je_ga ne vidimo. Zato, da vplivaš na timber, je potrebno začutiti ton, barvo in intenziteto glasu in jih nadzirati, kadar govoriš. Za začetek lahko poskušaš določiti lokacije v telesu, kjer glas vibrira, kadar govoriš. Vsaka oseba med govorjenjem proizvaja vibracije, ki so eden od najbolj konkretnih manifestacij resonance glasu. Nižje čutiš vibracije (trebuh, prsni koš, nižji del grla), bolj se tvoj glas sliši podobno, kot to, kar bi povprečen človek prepoznal_a kot “moški” glas. Bolj čutiš, da se vibracije dogajajo visoko v grlu, v ustih, obrazu in v glavi, bolj uspešno feminiziraš svoj glas.
 • Dikcija je tudi nekaj, kar vpliva na način, kako nas druge_i razumejo. Seveda je to stereotipno, ampak delno predpostavljamo spol oseb, ki jih ne vidimo, glede na način, kako izgovarjajo besede. Najbolj pravilno dikcijo naj bi imele osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol, medtem ko naj bi osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan moški spol, manj razumljivo izgovarjale besede.
 • Besedišče lahko tudi igra vlogo za feminizacijo glasu. Seveda je to stereotipno, ampak delno razumemo spol oseb, ki jih ne vidimo, glede na to, kakšno besedišče uporabljajo. “Ženske” po nekaterih analizah (v angleščini) uporabljajo več besed, ki same po sebi nimajo kvalitativnega pomena (npr. “It is such a lovely day today” – “lovely” dejansko ne opisuje dneva) in na splošno uporabljajo več indirektnih formulacij kot “moški”. Analize govora in uporabe jezika seveda ne kažejo, da obstaja neka konkretna raba jezika, ki je “ženska”, ali “moška”, temveč verjetno več povejo o tem, kako spol v družbi dojemamo, kar se posledično pozna v naši rabi jezika (glede na to, kateri spol nam je bil pripisan oz. kakšna so pričakovanja glede našega spola).
 • Kadar vadiš, stoj vzravnano, saj je to najlažji položaj za pravilno uporabo glasu.
 • Pij veliko vode pred, med in po vadbi.
 • Med vadbo lahko začutiš, da so glasilke pod močnim pritiskom in se hitro utrudijo. Ker je to mišica, ki jo učimo druge pozicije kot običajno, je to normalno, grlo pa ne sme boleti. Če začutiš bolečino, sprosti glasilke takoj in počakaj, preden spet govoriš.
 • Osebe, ki imajo izkušnje z gledališko igro ali petjem, bodo imele prednost.
 • Če najdeš trans osebam prijazno_ega učitelja_ico petja in ali logopeda_injo, ti lahko povejo več o tem, kako varno in učinkovito vaditi glas.