Velikosti in kako izmeriti telo

Pri poskušanju novih tipov oblačil zelo pomaga, da poznaš svojo konfekcijsko številko in na splošno vse svoje mere (ki se lahko zelo spremenijo). Tukaj predstavljamo osnovne informacije o konfekcijskih številkah in merjenju.

Kako se meriti?

Edino orodje, ki ga potrebuješ za merjenje, je merilni trak/šiviljski meter. Trdi meter (npr. tisti iz škatle z orodjem) ni primeren za merjenje telesa, saj izmere ne bodo natančne. Kje kupiti merilni trak? Na internetu ali v trgovinah (na oddelkih trgovin za tekstil in šivanje).

Merilni trak preprosto oviješ okrog dela telesa, ki ga želiš izmeriti, in odčitaš število na traku, kjer se trak stakne z drugim delom traku. Vedno se izmeriš brez oblačil, neposredno ob telesu in brez stiskanja. Če se meriš sam_a, si lahko pomagaš tako, da se postaviš pred ogledalo. Tako lahko preveriš ali je trak pravilno nameščen.

https://www.wikihow.com/Take-Body-Measurements

Merjenje prsnega koša in prsi

Prsni koš in prsi izmeriš brez oblačil, neposredno ob telesu in brez stiskanja. Merilni trak oviješ okrog najširšega dela prsnega koša oziroma čez prsi (brez stiskanja) in odčitaš število na traku. Če se meriš sam_a, si lahko pomagaš s tem, da se postaviš pred ogledalo. Če se meriš za nakup oblačil, ki jih nameravaš vedno nositi z modrčkom, se izmeri z modrčkom.

Pri trans femme osebah je lahko nakup nedrčka (sploh prvega) občutljiva stvar. Pomembno je, da izbereš pravo številko, saj se mora lepo prilegati prsnemu košu in ne sme tiščati ali vezati.

Kako pravilno izmeriti obseg prsi za nakup modrčka

Za merjenje obsega prsi sta potrebni dve meritvi, saj je velikost modrčka sestavljena iz dveh delov:

  • Obseg pod prsmi: Se izraža v centimetrih (80, 90, 100 …)
  • Velikost košarice, ki je dejanski obseg prsnega koša ali zgornji obseg prsi. Velikost košaric se izraža v črkah (A, B, C, D …)

Izmeriš se lahko tako:

  1. Najprej izmeri obseg pod prsmi. To narediš tako, da stojiš vzravnano, trak oviješ okrog hrbta in pod prsno gubo. Ta številka je osnovna velikost v cm kot so na primer: 70, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 110 in tako naprej. Odstopanje je lahko 2 cm, kar pomeni, da velikost 80 ustreza obsegu 78–82 cm pod prsmi.
  2. Prsni obseg meriš tako, da položiš šiviljski meter tako, da je trak na hrbtu v višini hrbtnega izreza (tam, kjer se modrčki ponavadi zapnejo) spredaj pa čez bradavice.
  3. To mero nato primerjaš z obsegom pod prsmi po spodnji tabeli.
Prsni obseg večji od podprsnega obsega za:Košarica
12–14 cmA
14–16 cmB
16–18 cmC
18–20 cmD
20–22 cmE
22–24 cmF

Primer: Če imaš obseg pod prsmi 82 cm, prsni obseg pa 94 cm, je tvoja velikost 80A.

(Vir/poglej: https://www.flirty.si/kako-se-izmeriti)

Kaj pa, če imaš manj kot košarico A?

Če je razlika med tvojim obsegom pod prsmi in prsnim obsegom manj kot 12 cm, lahko iščeš modrčke s košarico AA. Te je sicer v trgovinah v Sloveniji težko najti, zato jih lahko poiščeš na internetu (npr. v Nami, H&M, C&A in drugih spletnih trgovinah). Druga možnost je, da uporabljaš silikonske blazinice oziroma prsno protezo (za več informacij glej članek o prsih).

Merjenje obsega pasu

Najprej položiš šiviljski trak okrog pasu. Nekje med popkom in prsnim košem poišči najožji del. To je obseg tvojega pasu.

Merjenje obsega bokov

Šiviljski trak ovij čez boke in zadnjico, kjer je obseg največji. To je obseg tvojih bokov.

Merjenje dolžine nog

Položi šiviljski trak po dolžini od pasu do gležnjev. To je tvoja dolžina nog.