Depilacija z voskom

Depilacija z voskom ali voskanje je puljenje dlak z uporabo voska. Ker metoda dlake izpuli, te ne zrastejo nazaj ostre in temne barve kot pri britju, pač pa se lahko z rednim voskanjem celo zredčijo.

Vosek obstaja v več oblikah, na primer v roll-on kaseti, lističih z vnaprej nanesenim voskom, v obliki tekočega voska ter v obliki trdnega voska v granulah ali ploščicah. Kasete z voskom in lističi so z nekaj prakse enostavni za uporabo, tekoči ali trdni vosek pa zahtevata grelec voska in nanašanje na kožo z leseno palčko.

Pri uporabi voska iz roll-on kaset ter tekočega voska potrebuješ tudi lističe, ki jih nalepiš na vosek, nanesen na poraščeno kožo, ter s potegom lističa odstraniš večino voska z dlakami vred. Pri uporabi trdnega voska lističev ne potrebuješ – na kožo preprosto naneseš debelejšo plast voska, počakaš, da se strdi, in ga potegneš s kože podobno kot listič.

Trdni vosek bo na tvoji koži pustil manj lepljivih preostankov kot tekoči voski. Preostanke voska lahko odstraniš s kože z oljem.

Če boš voskanje izvajal_a sam_a, si zapomni, da vosek nanašaš v smeri rasti dlak. V isti smeri na vosek nalepiš tudi listič. Listič (ali trdi vosek) nato odločno potegneš ob koži v nasprotni smeri (proti smeri rasti dlak).

Bolečina se pri voskanju pojavi ob diskretnih potegih lističa ali trdega voska, zato je lahko voskanje primerno za tiste osebe, ki si želijo bolj trajne metode odstranjevanja dlak, a je epilacija za njih preveč boleča.

Po voskanju bo tvoja koža najverjetneje zelo razdražena, rdeča in vroča, zato ne načrtuj izletov na bazen in podobnih aktivnosti takoj po voskanju.