Zgornja operacija – top surgery

Zgornja operacija (angl. top surgery) oz. dvojna ireverzibilna mastektomija je rekonstruktivni kirurški postopek v katerem trans moškim in nebinarnim transmaskulinim osebam odstranijo prsno tkivo in preoblikujejo prsni koš. Namen operacije je ustvariti raven prsni koš oz. prsni koš, ki je na videz čim bolj podoben prsnim košem cisspolnih moških. Postopek opravijo plastični_e kirurgi_nje in je eden izmed najbolj želenih postopkov v medicinski tranziciji trans moški in transmaskulinih nebinarnih oseb. Obstaja več tehnik zgornje operacije, katera tehnika je najbolj primerna za določeno osebo pa je odvisno od telesnega videza, velikosti in oblik prsnega tkiva pred posegom. Po svetu so najbolj razširjene so te tri tehnike zgornje operacije: dvojna mastektomija z dvema rezoma, periareolarna dvojna mastektomija in laparoskopska dvojna mastektomija (keyhole oz. operacija ključavnice).

Kako do zgornje operacije – top surgery v Sloveniji

Osnova za sprejem v postopek zgornje operacije je priporočilno pismo izdano s strani psihiatra_inje. Po prejemu priporočilnega pisma pri izbrani_em psihiatru_inji, pismo odneseš k osebni_emu zdravnici_ku, ki ti napiše napotnico za Klinični oddelek za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na Polikliniki ali UKC. Kdaj se zgodi, da tudi psihiater_inja izdata napotnico, tako, da je mogoče, da boš imel_a drugačne izkušnje, kot piše tukaj.
Zgornjo operacijo je v sklopu zdravljenja, kritega s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije mogoče opraviti tudi v Splošni bolnišnici Novo mesto in sicer pri Tei Jedlovčnik Štrumbelj, dr. med., ki je dosegljiva na emailu tea.jedlovcnik@sb-nm.si.

Ob predložitvi priporočilnega pisma pri osebni_emu zdravnici_ku ta izda elektronsko napotnico, ti pa dobiš potrdilo o izdani eNapotnici, na kateri je navedena 13-mestna številka napotnice. Na podlagi te številke ali z digitalnim potrdilom se lahko na zdravstveno storitev naročiš preko portala zVem. Poleg tega se je še vedno mogoče naročati tudi preko telefona ali osebno. Četudi je za nadaljnje preglede dovolj je izdaja eNapotnice, se je potrebno na prvi pregled nujno naročiti (kot je bilo že omenjeno: preko portala zVem, preko telefona ali osebno).Prvi pregled pri kirurgu_inji, poteka v 2. nadstropju UKC ali v ambulanti na Polikliniki. Pogosto se zgodi, da je ob isti uri naročenih več ljudi, zato se lahko zgodi, da boš moral_a na pregled čakati kar nekaj časa. Na hodnik te pride iskat medicinski_a tehnik_ca, ki te pospremi do sobe, v kateri sedi dr. med. Kirurg_inja po navadi vpraša, zaradi katere operacije si prišel, možnosti sta periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija ali dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma. S sabo moraš prinesti tudi mnenje psihiatra_inje in ga predložiti kirurgu_inji, ki ga prebere in po navadi naredi kopijo. Nadalje pregleda del telesa, ki ga bo operiral_a, zato moraš odstraniti določene kose oblačil (praviloma se moraš sleči do pasu). Medtem ko te pregleduje po navadi razloži, kako bi izvedel_a operacijo in katere tehnike obstajajo ter katera bo najbolj primerna zate. Na pregledu ne dobiš točnega datuma operacije, povedo pa približno, v katerem mescu lahko prideš na vrsto. Točen datum dobiš po pošti kakšen mesec prej, a jih je dobro glede tega opomniti po telefonu, da slučajno ne pozabijo. V primeru, da želiš pošto prejemati na začasno bivališče, jim to jasno povej že pri naročanju. Med prvim pregledom in operacijo po navadi ni nobenega pregleda več.

Samoplačniška zgornja operacija

Zgornjo operacijo je mogoče opraviti tudi samoplačniško v kateri izmed zasebnih plastičnih kirurških ambulant. Cene samoplačniške zgornje operacije so odvisne od tehnike operacije in tudi telesnih značilnosti osebe, o njih se je potrebno pogovoriti z vsakim zasebnim specialistom_ko posebej.

Mnogo transmaskulinih oseb se odloča za samoplačniške operacije pri asist. Petru Zormanu, dr. med., ki ima svojo zasebno kliniko Zorman plastična kirurgija. Naročanje na poseb pri dr. Zormanu je mogoče na emailu info@plasticna-kirurgija.si.

Pozitivna priporočila glede zgornje operacije smo od nekaj oseb prejele_i o Tei Jedlovčnik Štrumbelj, dr. med., ki je sicer zaposlena v Splošni bolnišnici Novo mesto, dosegljiva pa je na emailu tea.jedlovcnik@sb-nm.si.

Seveda je samoplačniško mogoče opraviti zgornjo operacijo tudi drugje, tako v Sloveniji kot v tujini. Za več informacij o teh možnosti se je potrebno obrniti na psihiatra_injo ali druge člane_ice konzilija.

Možne tehnike zgornje operacije v Sloveniji

V Sloveniji sta preko zdravstvenega zavarovanja na voljo ti dve tehniki zgornje operacije:

 • Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija
 • Dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma

Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija

Periareolarna zgornja operacija, ki se ji velikokrat reče kar peri, je proces, ki je praviloma priporočen osebam, ki imajo pred operacijo manjši prsni koš in malo prsnega tkiva.

Periareolarna dvojna ireverzibilna mastektomija

Osnovne informacije o peri zgornji operaciji:

 • poseg traja okvirno 3–5 ur,
 • večina oseb po posegu ohrani večino občutljivosti v bradavicah,
 • tehnika peri pusti za seboj manjše brazgotine, ki s časom lahko postanejo skoraj povsem nevidne.

Dvojna ireverzibilna mastektomija z dvema rezoma

Zgornja operacija z dvema rezoma je proces, ki je praviloma priporočen osebam, ki imajo pred operacijo večji prsni koš, veliko prsnega tkiva in nasploh večja telesa.

Dvojna ireverzibilna mastektomija

Osnovne informacije o zgornji operaciji z dvema rezoma:

 • poseg traja okvirno 3–4 ure,
 • tehnika za seboj pusti velike vidne brazgotine,
 • večina oseb ima po posegu zmanjšano občutljivost v bradavicah,
 • poseg poteka tako, da se osebi popolnoma odstranijo bradavice, ki se jih nato po odstranitvi prsnega tkiva ponovno namesti na prsni koš in sicer na drugo mesto z namenom ustvarjanja videz čim bolj tipičnega maskulinega prsnega koša,
 • pogosto je del posega tudi liposukcija maščobnega tkiva ob stranskih delih telesa,
 • okrevanje po tem posegu je precej daljše in bolj zahtevno kot po periareolarni zgornji operaciji

Izkušnje z zgornjo operacijo

Tehniko posega na podlagi izgleda in velikosti tvojega prsnega koša in telesa določi kirurg_inja, ki te bo operiral_a. Praviloma ti že na prvem pregledu pove, katero tehniko lahko pričakuješ, ni pa nujno, da boš prejel_a ta podatek. Nekatere osebe to izvedo šele tik pred ali po operaciji.

Pomembno je imeti čimbolj realna pričakovanja glede zgornje operacije. To pomeni, da ni nujno, da bodo tvoji rezultati že po prvem posegu izgledali točno tako, kot si morda želiš ali kot izgledajo prsni koši trans maskulinih oseb na instagramu. Praviloma zgornji operaciji sledi možnost korekcijske operacije (vsaj 1 leto po prvem posegu), kjer se estetsko koregira tkivo.

“Poseg je trajal 2 uri, po posegu sem imel zelo boleče okrevanje. Dva dni po posegu sem dobil visoko vročino in mrzlico. Oditi sem moral na urgenco v Ljubljano, kjer pa se mi je stanje izboljšalo, saj so mi odstranili steznik (takoj ko sem se zbudil po operaciji sem opazil na sebi steznik, da je držal šive skupaj). Na urgenci so mi predlagali, da nosim steznik 12 ur na dan. Ko sem imel oblečen steznik sem izredno težko dihal, in čutil sem velik pritisk na šive.”

(trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“Imel sem double incision. Operacija je bila uspešna, zdravnik mi je čudovito oblikoval prsi, tako kot sem si želel. Izgledajo tako, kot da bi jih treniral v fitnesu.”

(trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“V UKC sem bil sprejet že v petek dopoldne, ampak so me čez vikend poslali domov, tako da sem pred posegom bil tam samo čez noč. Na vrsto za operacijo sem prišel okrog 12h. Od anestezije naprej sem spal, tako da se ne spomnim nobene bolečine. Po zbujanju iz anestezije sem imel zaradi nizkega nivoja zavedanja in presenečenja nad tesnim občutkom okrog prsnega koša (medicinski binder, ki ga namestijo za zdravljenje) malo težav z dihanjem. Ampak sem hitro zaspal nazaj in se zares zbudil šele enkrat zvečer.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike peri)

“Naročil sem se k psihiatru Zajcu, na vrsto sem prišel v roku meseca. Po dveh srečanjih mi je rekel da je moja tranzicija samo polovična in mi verjetno ne bo odobrena. Tako sem se odločil sam it na samoplačniško top surgery, ki sem jo imel v roku dveh tednov od prvega srečanja s kirurgom dr. Zormanom.”

(nebinarna oseba, samoplačniška operacija tehnike z dvojnim rezom)

“Že takoj po operaciji sem imel IV antibiotike in analgetike, tako da bolečin ni bilo. Bil pa sem zelo utrujen in sem veliko spal. V bolnišnici sem ostal še tri dni po posegu, na tej točki sem bil že dovolj močan da sem lahko hodil okrog, se oblekel in odnesel sebe in svoje stvari ven, kjer so me pobrali starši. Dobil sem tudi veliko močnih protibolečinskih tablet, ki pa jih nisem skoraj nič porabil – po operaciji je bolečina manjši problem kot utrujenost in splošno ovirano gibanje. Tri dni po posegu so me zadržali zaradi drenaže, ki mora pasti pod določen volumen dnevno,preden jih odstranijo. Odstranitev cevk ni najbolj prijetna, ni pa tudi hudo boleča in traja par sekund.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike peri)

“Tehnika posega ni bila debatirana tema, ob določenih dodatnih vprašanjih sem dobil vtis, da je bolje če ne drezam naprej. Prvi kirurg je v izvidu napisal, da bi bila najbolj primerna tehnika z dvojnim rezom, drugi pa se je ob hitrem pregledu odločil za periareolar, s komentarjem da ne mara delati nepotrebnih brazgotin – če se koža ne bo sama skrčila, se lahko dela kasnejše popravke.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike peri)

“Poseg mi je določil kirurg sam, pred posegom sem imel samo en pregled, kjer si je zdravnik ogledal prsi in pripravil načrt operacije. Ogledal si je tudi mojo krvno sliko. Pred operacijo nisem smel vzeti injekcije nebida.”

(trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“Vključen sem bil v vse odločitve glede operacije. Po top surgery sem šel še isti dan domov.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“V bolnico sem prišel en dan pred operacijo, po operaciji zaradi protibolečinskih nisem čutil nič. Ponoči se je bolečina začela malo stopnjevati ampak ni bilo hudo, edino neprijetno mi je bilo ležat, ker sem lahko bil le na hrbtu. Dan po operaciji so mi odstranili drenažo, počakal sem odpustnico in šel v domačo oskrbo.”

(trans moški, operacija tehnike peri)

Izkušnje z okrevanjem po zgornji operaciji

Trajanje okrevanja je odvisno od večih faktorjev, med njimi tehnike zgornje operacije in raznih individualnih okoliščin, praviloma pa je priporočeno mirovati minimalno prva 2 tedna po operaciji. V tem času je odsvetovano tuširanje, saj morajo kirurške rane ostati suhe. Za higieno lahko skrbiš z vlažnimi robčki, najlažje pa bo, če ti pri skrbi za higieno nekdo pomaga. Prav tako je priporočljivo minimalno 1–2 tedna spati na hrbtu in z dvignjenim vzglavljem.

Najbolj boleči so ponavadi prvi dnevi po operaciji, saj popuščajo protibolečinske tablete in anestezija. Neudobje s seboj prinese tudi binder. Po operaciji moraš približno 6 tednov (točen čas ti bo povedal kirurg_inja) ves čas nositi binder oz. steznik, ki ga prejmeš v bolnici in bo po tvojih merah zašit prav v namen nošnje tekom okrevanja. Vsaj 2 – 3 tedne ne dviguj ničesar težkega oz. težjega od par kilogramov in prav tako ne dviguj svojih rok nad ramena. S takšnimi gibi lahko vplivaš na celjenje brazgotin. Namen okrevanja je čim manj obremenjevati mišice prsnega koša in kirurške rane in jim omogočati, da se v miru zacelijo.

Minimalno 2–3 tedne lahko pričakuješ, da bo tvoj prsni koš otekel, pri nekaterih osebah pa oteklina izgine šele po nekaj mesecih.

Po približno 6–8 tednih je praviloma mogoče ponovno pričeti s telesno vadbo in dvigovanjem težjih predmetov.

Vsaj 6 mesecev po operaciji je priporočljivo, da se brazgotin ne izpostavlja soncu, po tem pa je pomembno, da se jih maže s sončno kremo z visokim UV faktorjem.

“Okrevanje je trajalo 2 meseca. Po dveh mesecih sem prenehal z uporabo steznika. Pol leta po operaciji nisem mogel dvigovati težkih stvari.”

(trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“1 mesec strogega počitka, rok nisem smel dvigovati nad višino prsi. Potreboval sem pomoč pri tuširanju in oblačenju. Vsakih nekaj dni sem moral k svoji zdravnici na prevez. Šive so mi odstranili po dveh tednih. Bolečina je bila blaga in je trajala še približno 10 dni po prihodu iz bolnice.”

(trans moški, operacija tehnike peri)

“Takoj naslednji dan po operaciji sem dobil injekcijo Nebida. Naslednji dan sem bil izpuščen iz bolnišnice. En teden sem jemal antibiotike in protibolečinske tablete.”

(trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“Okrevanje doma je bilo precej enostavno. Od celotne izkušnje mi je najbolj ostala v spominu bolečina v zgornjem delu hrbta – spati se res ne da drugače. Na začetku sem par dni samo ležal (netflix je super za to), ampak kmalu sem imel dovolj moči za kake lahke aktivnosti. Preaktiven itak ne moreš biti, če roke lahko dvigneš za največ 45°. Po enem tednu sem imel pregled pri kirurgu, ki je ocenil da se lahkotuširam, ter naj masiram tkivo z mazilom (za boljše krčenje kože). Še vedno sem nosil kompresijski trak. Zadnji pregled pri kirurgu sem imel en mesec kasneje, kjer je svetoval nadaljnjo masažo in uporabo silikonskega mazila za brazgotinsko tkivo. Po pregledu nisem imel več nobenih telesnih omejitev, svetoval je tudi trening mišic. Čez kako leto bom šel na kontrolo, kjer se lahko dogovorim za dodatne posege.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike peri)

“Po treh dneh sem šel dol iz zdravil, ker nisem imel bolečin. Celjenje je bilo lahko, hitro in brez bolečin. Prve par dni mi je nekdo drug kuhal kosilo. Drugače sem vse bil zmožen sam počasi opraviti.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)

Izkušnje z zapleti po zgornji operaciji

Zgornji operaciji lahko sledijo razni zapleti, kateri vse je nemogoče predvideti. Pomembno je, da se o morebitnih zapletih vnaprej pogovoriš s kirurgom_injo te ga_jo vprašaš za razne vire do točnih informacij, saj je na internetu seveda mogoče najti tudi veliko nepreverjenih informacij.

Zapleti se lahko pojavijo v operativni ali post-operativni fazi tekom okrevanja. Mnogo zapletov je mogoče uspešno rešiti oz. odpraviti. Veliko oseb ima korekcijske posege, katerih namen je izboljšati videz novega prsnega koša.

Trans in nebinarne osebe iz Slovenije so doživele_i sledeče zaplete:

“Pri okrevanju po top surgery se mi je na eni strani pod pazduho odprl rez in je gledal ven sukanec od šiva, ki sem ga po telefonskemu posvetu s kirurgom sam odrezal, luknjica kjer je ven kukal šiv se je sama zaprla in se je lepo zacelilo.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“V bolnišnici so mi sešili preozek binder, ki ga je treba nositi od trenutka po operaciji ter še mesec po njej. Zaradi tega mi je takoj po operaciji močno padel kisik v krvi insem pristal na kisiku. Ko so ugotovili v čem je težava so mi zgornji preozek binder (moral sem nositi dva binderja, enega na zgornjem delu trupa, drugega na spodnjem) odstranili in sem spet normalno dihal.”

(trans moški, operacija tehnike peri)

Vpliv zgornje operacije na počutje in duševno zdravje

Zgornja operacija je v medicinski tranziciji za trans moške in maskuline nebinarne osebe eden izmed najbolj zaželenih postopkov, prav tako pa poleg hormonske terapije postopek za katerega se odloča največ oseb. Izkušnja zgornje operacije ima na počutje in duševno zdravje trans in nebinarnih oseb seveda zelo velik vpliv, saj gre za velik ireverzibilen postopek.

“Občutno izboljšanje na področju spolne disforije sem občutil takoj po posegu. Metaforična in dobesedna teža mi je padla z ramen. Počutil sem se bolj samozavestno in sproščeno kot prej, še bolj pomembno pa je da sem čutil veliko olajšanje. Skoraj bi to opisal kot dolgotrajno bolezen, za katero dolgo časa niti sam nisem vedel, potem sem pa še dolgo časa čakal, da je bila zdravljena. Po tej operaciji mi nikoli več ne bo treba skrbeti, da bi prišla nazaj. Ne vem če bi si upal sklepati kakšen vpliv je poseg imel na depresivna stanja, lahko pa rečem da je to poglavje zdaj za mano in se lahko osredotočim na druge stvari v svojem življenju.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike peri)

“Počutil sem se odlično, z veseljem sem si oblekel kakšno oprijeto majčko in odšel na bazen ali na morje plavat. Pred posegom nisem bil na morju približno 10 let zaradi disforije. Imam dve veliki brazgotini.”

(trans moški, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“Ker ne maram sprememb, se še zdaj navajam na novo telo.”

(nebinarna oseba, operacija tehnike z dvojnim rezom)

“Poseg je pripomogel k samozavesti, moje telo mi je postajalo vedno bolj všeč. Počutil sem se zelo svobodnega saj sem lahko brez slabega občutka v javnosti brezmajice (npr. na plaži, kjer sem do posega vedno nosil majico).”

(trans moški, operacija tehnike peri)