TransFormacije IV – Mesec transspolnosti

Motiv in design: Nuka Horvat

Z velikim veseljem napovedujemo
TransFormacije IV – Mesec osveščanja o transspolnosti
oz. Transgender Awareness Month. 

Namen meseca je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, naslavljanje pravic in potreb transspolnih oseb ter krepitev skupnosti transspolnih oseb, obeležujejo pa ga mnoge države širom sveta.

PROGRAM:

Resisting Gender, Resisting Algorithms – Festival Grounded
Petek, 15. november, med 19:00 in 21:00, Mestna galerija

Discussions of artificial intelligence are replete with examples of systems that are biased on a gendered basis, producing unfair and discriminatory outcomes. Focusing on the ways that gendered AI targets trans and gender non-conforming people, this talk will discuss the ways that this not only produces individual unfairness but – more vitally – acts as a way of governing gender minorities, punishing non-normative gender expressions, and reinforcing rigid gender norms. Drawing on experience interrogating facial recognition, medical systems and other forms of AI, this talk will advocate – and propose – active forms of resistance against this algorithmic puritanism.

With:
Os Keyes, Data Ecologies Laboratory, University of Washington
Linn Julian Koletnik, TransAkcija Institute

***
TransMisija VI: Naredi sam_a
Torek, 19. november med 16:00 in 21:00, Poligon kreativni center

Srečanje TransMisija VI predstavlja nadaljevanje strokovnih srečanj TransMisija I – IV (2014 – 2017), in prvega javnega shoda za pravice transspolnih oseb v Sloveniji, TransMisija V (2018), in je prepoznano kot eden izmed ključnih javnih dogodkov za tematike transspolnosti v Sloveniji.

Letošnja TransMisija VI, katere slogan je Naredi sam_a, bo v uvodu naslovila nujno potrebne – a neizvedene – cistemske posodobitve na področjih pravnega priznanje spola in zdravstvene obravnave transspolnih oseb v preteklem letu.

Sledili bosta predstavitvi dveh novih produktov Zavoda TransAkcija, raziskave Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji in priročnika Med modro in roza: Priročnik o transspolnosti, za katera verjamemo, da sta v času, ko se je na državo nemogoče zanašati, ter nam preostane le naredi sam_a kultura, posebej uporabna in dragocena.

PROGRAM
PRIJAVNICA

Prijave zbiramo do četrtka, 14. 11. 2019, do 16. ure.

***
Dan spomina na žrtve transfobije – TDOR
Sreda, 20. november ob 17.00, podhod Tivoli
pri Moderni galeriji
Vsako leto 20. novembra po vsem svetu obeležujemo dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance (#TDOR).
Na ta dan izrazimo spoštovanje ter se poklonimo vsem transspolnim osebam, ki so v preteklem letu izgubile_i življenje zaradi transfobije in transmizoginije. 
 
Letošnje leto smo se odločile_i, da ob tej priložnosti organiziramo akcijo, pri kateri lahko sodeluje kdorkoli. Obeležitev Dneva spomina na žrtve transfobije bo v obliki javnega poklona ob svečkah in z aktivističnim pridihom, ki naj za zdaj ostane še skrivnost. Dobimo se v sredo, 20. novembra ob 17:00 v podhodu Tivoli pri Moderni galeriji.
 
Vabljene_i!
 
***

Širjenje problematičnih transfobnih idej, ki črpajo navdih večinoma iz tujih virov, posebej TERF skupin iz Velike Britanije in ZDA, opažamo tudi v Sloveniji. Mite, ki jih transfobne skupine rade predstavljajo kot feministične ideje, je treba nasloviti, vendar pa želimo tokrat svojo energijo raje kot v neskončne in stresne debate, usmeriti v ustvarjanje memov z anti-transfobno vsebino.

Na delavnici bomo brainstormale_i in ustvarjale_i kul meme kot odgovore na transfobne ideje in sovražno retoriko.

Za delavnico ni potrebno nobeno predznanje.
Če imate možnost, prinesite svoj prenosni računalnik in miško. Sicer pa bodo tudi pametni telefoni dovolj zmogljivo orodje, preko katerega bomo izrazile_i svoje frustracije nad transfobijo.

***
Filmska delavnica z Uglo Stefanío Kristjönudóttir Jónsdóttir
Sobota, 30. november in nedelja, 1. 12., tekom dneva – točne informacije sledijo

Letošnji Festival LGBT filma, ki ga organizator ŠKUC, ob podpori Slovenski filmski center/ Slovenian film centre, ponovno organizira brezplačno filmsko delavnico. In to s kakšno_im gostjo_om!

Delavnico bo vodil_a Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir, soustvarjalka_ec filmskega projekta My Genderation, v okviru katerega je nastalo preko 100 kratkih filmov o transspolnih ljudeh.
Ugla je tudi svetovalka_ec pri All About Trans, kolumnist_ka časopisa Metro in član_ica odbora pri Trans Ísland.

Opis delavnice: Na delavnici bo Ugla delil_a svoje filmsko znanje v produkciji My genderation in vodil_a udeleženke_ce skozi proces ustvarjanja filma. Delavnica bo udeleženim dala tudi priložnost, da posnamejo kratki film, saj se bodo lahko iz prve roke seznanili s samim procesom. Kogar zanima filmsko ustvarjanje, je vabljen_a, da se prijavi na delavnico in se nauči več, četudi samo kot opazovalka_ec. Tehniko po možnosti prinesite s seboj.

Prijave (s kratko predstavitvijo) pošljite do 10. 11. 2019 na mail ales.festival@gmail.com.

***********************************************************************************************
Vabljene_i na enega ali vse dogodke!

Organizirate tudi ve_i kakšen dogodek v sklopu Meseca transspolnosti in želite, ga da dodamo v event? Pišite nam.

Več informacij na info@transakcija.si.

***********************************************************************************************

Dogodek omogočajo Astraea Lesbian Foundation for Justice, Mama Cash, Mestna občina Ljubljana in International Trans Fund.