“Trans osebe so ene_i izmed nas”: sporočila zaveznic_kov trans oseb

Predstavljamo video
“Trans osebe so ene_i izmed nas”: sporočila zaveznic_kov trans oseb

20 glasov, 1 jasno sporočilo: trans osebe so ene_i izmed nas!

Video predstavlja sporočila 20 oseb, med katerimi so psihoterapevtka, glasbenice, študenta_ki, novinar, komunikologinja, psiholog, fotografinja, profesor sociologije, pisateljica, filmski režiser, učitelj_ica na srednji šoli, flavtistka, aktivistke_i, starši, …

Namen videa je skozi sporočila raznolike skupine oseb ustvariti celoto skupnostne podpore trans osebam in tematikam. Video vidimo kot sredstvo pri učenju o transspolnosti, razbijanju stereotipov in v navdih pri zavračanju transfobije. 

Gre za prvi takšen video produkt v Sloveniji. Verjamemo, da video nima posebnega pomena samo za trans osebe, ampak tudi jasna sporočila splošni populaciji Slovenije, ki brezkompromisno izražajo podporo trans osebam in pozivajo k vključevanju trans oseb v slovenski družbi.

Video je bil premierno prikazan na našem osrednjem letnem dogodku, TransMisija VIII: Skupnosti: Kako biti (dober_a) zaveznik_ca?, ki je potekala 18. novembra 2021 v Pritličju. Temo zavezništva smo izbrale_i zavoljo grajenja bolj informiranih in varnih skupnosti ter odpiranja prostora katerega namen je skrbno skupnostno učenje, izmenjava izkušenj in preizpraševanje lastnih družbenih položajev s ciljem okrepitve kapacitet in uvidov, potrebnih za dobre zaveznice_ke raznim družbenim manjšinam, ne samo trans osebam.

TransMisija je umeščena v TransFormacije – trans mesec – oz mesec osveščanja o transspolnosti (Transgender Awareness Month), katerega namen je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, predstavljanje trans kulture, pravic in potreb, praznovanje raznolikosti naših skupnosti ter krepitev skupnosti trans oseb, obeležujejo pa ga mnoge države po vsem svetu. Pri Zavodu TransAkcija trans mesec obeležujemo od leta 2016 dalje.

Podatki o videu:

Sodelujoče_i v vrstnem redu pojavljanja:
Barica Blenkuš
Urška Jež
Jadranka Juras
Nataša Posel
Roman Kuhar
Matic Munc
Katja Bogataj
Nina Hudej
Urša Posavec
Nina Kodrič
Katka Bogataj
Neža Oder
Maja Ličen
Jasna Klančišar
Boris Petkovič
Suzana Tratnik
Anemarija Planšak
Domen Savič
Luka Volk
Barbara Kapelj

Kamera: Lea Aymard

Ilustracije: Nuka Horvat

Oblikovanje: Nuka Horvat in Katarina Durič

Produkcija: TransTube, Zavod TransAkcija

Tehnična podpora: Studio 303

Glasba: YouTube Audio Library License – CC License

Jezik: Slovenski z angleškimi podnapisi

Transkripcija: Alenka Mrakovčić

Angleški prevod: Jaka Šoster

Dolžina: 12’01”

Leto: 2021

Video je nastal v sklopu projekta Creating Opportunities o naslavljanju transfobnih narativ, ki smo ga v letu 2021 izvajale_i ob podpori ILGA-Europe.