TransFormacije 2020: Upor

Design: Nuka Horvat

Napovedujemo:
TransFormacije – Mesec
transspolnosti
oz. Transgender Awareness Month

Namen meseca je povečanje vidnosti transspolnih oseb in tematik, naslavljanje pravic in potreb transspolnih oseb ter krepitev skupnosti transspolnih oseb, obeležujejo pa ga mnoge države širom sveta. Pri Zavodu TransAkcija trans mesec obeležujemo z letnim dogodkom TransMisija in pestrim spremljevalnimi programom.

Leto 2020 bo v zgodovino zapisano z besedami, kot so apokalipsa, svetovna pandemija, grozovita eskalacija fašizma, avtokracija, neonacizem, diktatura, rasizem in ksenofobija, nepredstavljivo nasilje, represija, bolečina in stiske, itd. Ampak naše uporniške duše verjamejo, da so leto v polnem žaru svojih pomenov zaznamovale tudi besede kolektivna moč, protestiranje, solidarnost, medgeneracijska povezanost, skupnostna vztrajnost, ustvarjalna iznajdljivost, kultura, osvobajajoč črn humor, in, seveda – upor.

Točno zato smo za temo meseca transspolnosti v letu 2020 izbrale_i upor. Verjamemo, da krepitev trans oseb in gradnja trans skupnosti nujno zahtevata tudi vzajemno sodelovanje in sočutje z raznimi drugimi gibanji, zato smo se je lotile_i s povezovanjem in sodelovanjem. Kako to izgleda? Oglejte si program, kjer najdete tudi več informacij o TransMisiji VII: Upor.

PROGRAM:

Trans podporna skupina
Sreda, 4. in sreda, 25. november ob 19:00, preko spleta

@skupina – sreda, 4. 11., ob 19:00 na platformi Jitsi: povezava (za geslo piši Lei) 
@skupina – sreda, 25. 11., ob 19:00 na platformi Jitsi: povezava (za geslo piši Lei)

V novembru bosta 2 srečanji spletne podporne skupine, in sicer v sredo 4. novembra in v sredo 25. novembra. Trans podporna skupina je prostor, kjer lahko delimo svoja vprašanja, izkušnje, želje in dvome povezane z našimi spolnimi identitetami in doživljanji sebe. Skupina je namenjena vsem transspolnim in cisspolno nenormativnim osebam, ter osebam, ki prevprašujejo lasten spol v povezavi s spolom, ki jim je bil pripisan ob rojstvu. Na skupinah se pogovarjamo o vseh temah povezanih s transspolnostjo oz. življenjem transspolnih oseb, kot so npr. razkritje, medicinska tranzicija, odnosi z družino, prijatelji_cami, partnerkami_ji, spolna disforija, duševno zdravje, trans kultura in medijih, itd. Skupine vodi Lea Aymard, dosegljiva na lea.aymard@transakcija.si.

**********

TransProstor z Adriano Knouf
Sreda, 11. november ob 19:00, preko spleta na tej povezavi

Pridruži se nam na prvem TransProstoru v novi sezoni! Si že pozabil_a, kaj je TransProstor? Upamo, da ne, vseeno pa nekaj besed o njem: gre za odprto pogovorno srečanje, ki je vsakič namenjeno določeni temi v povezavi s transspolnostjo. Dobrodošle_i ste vse_i, ki vas tematika zanima, še posebej toplo pa vabimo trans in spolno nenormativne osebe.

Tokrat smo se odločile_i v goste povabiti izredno zanimivo in vsestransko trans osebo, Adriano Knouf. Dr. Adriana Knouf dela kot ksenologinja; kot umetnica-znanstvenica-avtorica-oblikovalka-inženirka. Ukvarja se s temami, kot so biološka umetnost, vesoljska umetnost, radijski prenos, srečanja z nečloveškimi bitji, letenje z droni, kvirovske in trans prihodnosti, glas in proizvodnja papirja. Je ustanoviteljica transkseno laboratorija, nomadskega umetniškega raziskovalnega laboratorija, ki spodbuja prepletanja med trans in kseno subjekti. Adriana je trenutno v rezidenci BIOFRICTION Galerije Kapelica v Ljubljani.

Brez skrbi, tudi če ne razumete, s čim točno se Adriana ukvarja, se nam lahko pridružite. Skupaj z njo smo si namreč TransProstor zamislile_i zelo neformalno in domačno. Poklepetale_i bomo o njenem delu in izkušnjah, Adriana pa si zelo želi spoznati čim več trans oseb iz Slovenije zato res toplo vabljene_i vse_i!

Z Adriano se bo pogovarjala Lea Aymard.

**********

TransMisija VII: Upor
Sreda, 18. november ob 19:00, na tej povezavi

Pri TransAkciji že sedmo leto zapored organiziramo TransMisijo – osrednji letni dogodek, postavljen v Mesec osveščanja o transspolnosti. Vsako leto si prizadevamo, da sta oblika in vsebina dogodka čimbolj aktualna in relevantna za lokalno trans skupnost in širši družbeno-politični kontekst, v katerem obstajamo.

Prav zato letošnja TransMisija poteka pod geslom upor. Temo naslavljamo v luči povezovanja različnih gibanj in naših (so)delovanj. Katere ideje in misli nam lahko pomagajo, kljub temu, da se v osnovi borimo proti različnim problemom? In, nenazadnje, nas kot trans organizacijo, vodilo katere je transfeminizem, zanima, kako lahko svoja gibanja in upor znotraj sistemov, ki zlorabljajo moč, okrepimo s transfeminizmom?

TransMisija – DOGODEK

O tem in še marsičem se bomo pogovarjale_i na dogodku, ki bo potekal v sredo, 18. Novembra ob 18.00 in bo glede na trenutne razmere potekal na spletu. V debati se nam bodo pridružile_i predstavnice_ki Mladinske Aktivistične Organizacije MAO, Lezbične četrti, Pritličja in upamo, da še mnoge druge iniciative in posameznice_ki! Želimo si odprte diskusije in različnih uvidov, zato se bomo potrudile_i, da bo v pogovoru prostor za vse!

TransMisija – Uporniški femini-zin

Na dogodku bomo predstavile_i tudi Uporniški femini-zin! Zin (angl. zine) je samozaložniška DIY (naredi sam_a) publikacija, v katerih so zbrane misli, ilustracije, kolaži ene_ga same_ga ali večih avtoric_jev. Naš zin bo v duhu upora kolaborativen, v njem pa bodo zbrani najrazličnejši prispevki na temo upora in uporniških praks. Dostopen bo na spletu in v tiskani obliki.

**********

Dan spomina na žrtve transfobije – TDOR
Petek, 20. november, na spletu

Vsako leto 20. novembra po vsem svetu obeležujemo dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance (#TDOR). Na ta dan izrazimo spoštovanje ter se poklonimo vsem transspolnim osebam, ki so v preteklem letu izgubile_i življenje zaradi transfobije in transmizoginije.

Letošnja obeležitev Dneva spomina na žrtve transfobije bo v obliki spletne akcije, pri kateri lahko sodeluje kdorkoli, ki želi izraziti spoštovanje umorjenim trans osebam in prispevati k informiranju o razsežnostih transfobije. Dogodek bo potekal ves dan v petek, 20. novembra na raznih spletnih platformah – facebook, instagram, spletne strani, itd. Več informacij sledi.

Vabljene_i k sodelovanju!

**********

Med modro in roza: premiera animiranega filma
Torek, 24. november ob 18:00, preko spleta na tej povezavi

Vabimo vas na spletno premiero animiranega filma “Med modro in roza” in pogovor o tem, kaj animirani film kot medij ponuja za trans in kvirovske reprezentacije.

Ekipa TransAkcije je pripravila adaptacijo priročnika o transspolnosti Med modro in roza, ki smo ga izdale_i novembra 2019. Namen filma je predstaviti transspolnost širokemu občinstvu, in sicer v slovenskem jeziku. Vabimo vas, da se nam pridružite na pogovoru, ki bo potekal ob spletni premieri, kjer bomo skupaj z zanimivimi sogovornicami_ki iz sveta animiranega filma, govorile_i o spolnih normah in identitetah v povezavi z animiranim filmom. Ali animirani film dopušča več svobode pri trans in kvir reprezentacijah kot klasični igrani film?

Pogovor bo vodil Igor Prassel iz Animateke, pridružile_i pa se mu bodo Ana Čigon, Marko Dješke, Nuka Horvat in Lea Aymard.

***********************************************************************************************

Vabljene_i na enega ali vse dogodke!

Več informacij na info@transakcija.si.

***********************************************************************************************

Dogodke omogočajo Astraea Lesbian Foundation for Justice, Mama Cash, Mestna občina Ljubljana in International Trans Fund.