TDOR 2021: 375 zabeleženih umorov trans oseb

Danes je dan spomina na žrtve transfobije oz. Transgender Day of Remembrance – TDOR. Na ta dan izrazimo spoštovanje ter se poklonimo vsem transspolnim osebam, ki so v preteklem letu izgubile_i življenje zaradi transfobije in transmizoginije.

Ob dnevu spomina na žrtve transfobije se vsako leto znova ozremo v številke, podatke iz poročila TransRespect vs Transphobia – TvT, dolgoletnega kvantitativno kvalitativnega raziskovalnega projekta, katerega namen je monitoring transfobnih umorov in nasilja in deluje v okviru krovne evropske organizacije za tematike transspolnosti TGEU – Transgender Europe. Podatki o zabeleženih umori ne vključujejo podatkov o samomorih, ki so jih v preteklem letu storile trans osebe.

Za TDOR 2021 so objavile_i posodobljen Trans Murder Monitoring: ta nam pokaže strašljivo sliko, v preteklem letu je bilo namreč zabeleženih 375 umorov trans in spolno nenormativnih oseb po svetu. To je največ doslej. Od leta 2008 do danes je bilo tako vse skupaj zabeleženih 4042 takšnih umorov.

Podatki TMM za TDOR 2021:

96% umorjenih so bile trans trans ženske/trans femme osebe

58% umorjenih so bile_i spolne_i delavke_ci

70% vseh zabeleženih umorov je bilo v Srednji in Južni Ameriki

89% vseh umorjenih v ZDA so bile temnopolte osebe

30 je povprečna starost umorjenih trans oseb

To priča o zaskrbljujočem trendu nasilja nad osebami, ki živijo na intersekciji mizoginije, rasizma, ksenifobije in sovraštva do spolnih delavk_cev. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da so to le podatki držav oz LGBTIQ in trans organizacij v njih, ki sistematično beležijo umore trans in spolno nenormativnih oseb ter o njih poročajo. Velika večina omenjenega nasilja pa ostane nezabeleženega. Različni razlogi za nepredstavljivo nasilje, ki so ga deležne trans osebe na preseku najbolj stigmatiziranih izkušenj/okoliščin so opisani v našem lanskoletnem izčrpnem prispevku Kaj ubija trans osebe?

https://transrespect.org/wp-content/uploads/2021/11/TvT_TMM_TDoR2021_infographics_wide_EN_01.png


TDOR v Italiji

TDOR 2021 pri TransAkciji letos obeležujemo s posebno mislijo na trans osebe, ki doživljajo nasilje v sosednji Italiji, ki v Evropi za Turčijo beleži največ umorov trans oseb. Za spletno akcijo smo se povezale_i z italijanskima organizacijama Arcigay Arcobaleno ODV in CDCP – Comitato per i Diritti Civili delle Prostitute.

Erica Scarel, trans aktivistka in članica upravnega odbora Arcigay Arcobaleno ODV, nam je prijazno poslala vsebino svojega letošnjega govora/predstavitve, ki smo jo prevedle_i in povzele_i z namenom orisa situacije nasilja nad trans osebami v Italiji. Opozarjamo, da gre tudi za grozljive in slikovite podatke.

Če gledamo medijsko poročanje med 2015  in 2021 z lahkoto najdemo vsaj 14 umorov trans oseb. Čeprav je številka grozna že sama po sebi, so podrobnosti umorov še bolj grozljive. Ena izmed trans žensk, ki je bila umorjena v letu 2020, je bila zabodena 85-krat. Druga, umorjena v letošnjem letu v Rimu, je bila odvržena v jarek. Erica je pripravila tudi seznam umorjenih, ki razkrije še vsaj 12 podobnih primerov. Omeni tudi, da je kar nekaj izmed žrtev bilo navedenih kot “neznanih”, kar povezujemo tudi s tem, da se trans osebe pogosto tudi po tem, ko umrejo, naziva z napačnimi imeni in zaimki. Nasilje se tako nadaljuje tudi v tej obliki. Kot da vse to še ni dovolj, večina medijev v Italiji poroča na način, ki te zločine senzacionalizira na najrazličnejše nespoštljive načine. Erica omeni tudi primer trans ženske Gianne, ki je umrla v začetku letošnjega leta, ob čemer je njena družina objavila novico o njeni smrti in ob tem uporabila njeno staro/napačno ime, obvestila v obliki posterjev pa je širila po vsem mestu. Primer je postal znan, saj ga je lokalna organizacija Arcigay prijavila kot nasilje nad pokojno osebo. Ob vsem tem se je javil pogrebni zavod, ki je zastonj natisnil nova obvestila z Gianninim pravim imenom, in sicer iz spoštovanja, ki si ga zasluži vsaka pokojna oseba – da je obravnavana s svojim pravim imenom.
* * * * * * *

 

Kaj lahko storimo vse_i ob TDOR-ju?

Vabimo vas k naši spletni akciji, ki bo potekala ves dan v soboto, 20. novembra na raznih spletnih platformah – facebook, instagram, spletne strani, itd. Vse grafike in druge ideje za obeležitev dneva najdete v posebni objavi.

Toplo vabljene_i k sodelovanju! Le skupaj lahko izkoreninimo transfobijo in vse ostale -izme in -fobije, ki so smrtonosni.