TransMisija VI: Naredi sam_a

TransMisija VI: Naredi sam_a – osrednje letno srečanje na področju transspolnosti. Fotografija: Niki Lapkovski

TransMisija VI: Naredi sam_a – osrednje letno srečanje na področju transspolnosti, je potekala v torek, 19. 11. 2019, v Poligon kreativni center, v Ljubljani.

TransMisija VI: Naredi sam_a je predstavila kaj vse moramo transspolne osebe ustvarjati same, saj država ne opravlja svoje vloge. Republika Slovenija, vlada, državne institucije in organi ter državne_i odločevalke_ci namreč pri oblikovanju zdravstvenih, pravnih, izobraževalnih in socialno-varstvenih programov transspolnih oseb proaktivno ne vključujejo ali naslavljajo.

V uvodu sta mag. Linn Julian Koletnik, Zavod TransAkcija in Blažka Plahutnik Baloh, mag. psihologije, Društvo Legebitra predstavila_i nujno potrebne – a neizvedene – cistemske posodobitve na področjih pravnega priznanje spola in zdravstvene obravnave transspolnih oseb v preteklem letu.

Mag. Linn Julian Koletnik, Zavod TransAkcija ter Blažka Plahutnik Baloh, mag. psihologije, Društvo Legebitra. Fotografija: Niki Lapkovski

Sledili sta predstavitvi naših dveh novih produktov, za katera verjamemo, da sta v času, ko se je na državo nemogoče zanašati, ter nam preostane le naredi sam_a kultura, posebej uporabna in dragocena.

Najprej so v obliki pop up razstave Hiša resničnosti bili interaktivno predstavljeni rezultati raziskave Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji. Preko vsakdanjih predmetov in eksponatov, izdelanih v kulturi naredi sam_a, Hiša resničnosti ponuja senzibilen vpogled v intimo življenj transspolnih oseb v Sloveniji.

Hiša resničnosti – pop up razstava vsakdanjega življenja transspolnih oseb v Sloveniji. Fotografija: Niki Lapkovski

Po ogledu Hiše resničnosti je bila diskusija o vsakdanjem življenju transspolnih oseb v Sloveniji, kjer so v pogovoru bile_i Nuka Horvat, študent ilustracije, prostovoljec pri Zavodu TransAkcija, Linn Julian Koletnik in Tin Troha, študentka arhitekture.

V pogovoru: Nuka Horvat, Linn Julian Koletnik in Tin Troha. Fotografija: Niki Lapkovski

Raziskava Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji je na pronicljiv način omogočila vpogled v življenja transspolnih oseb širom Slovenije. V raziskavi je sodelovalo 113 transsspolnih oseb iz Slovenije, kar je največji doslej znani vzorec transspolnih oseb, sodelujočih pri raziskavi v Sloveniji. Poleg predstavitve rezultatov v Hiši resničnosti smo izdale_i tudi celovito raziskovalno poročilo.

Vsakdanje življenje transspolnih oseb v Sloveniji – raziskovalno poročilo

V drugem delu srečanja smo predstavile_i novo izdano publikacijo Med modro in roza: Priročnik o transspolnosti, ki ponuja osnovne informacije o transspolnosti, predvsem pa nasvete za podporo pri razumevanju lastne spolne identitete v svetu, kjer transspolne osebe te podpore največkrat nimajo. V pomoč pa je lahko tudi vsem, ki transspolne osebe spremljajo na njihovi poti ali pa si želijo njihove biti zaveznice_ki.

Med modro in roza: priročnik o transspolnosti. Ilustracija: Nuka Horvat

Priročnik Med modro in roza je bil predstavljen preko iskrenega pogovora med soavtorico_jem priročnika Evan Grm, Zavod TransAkcija in Tanjo Blažeka, mamo trans otroka.

V pogovoru: Evan Grm, Zavod TransAkcija in Tanja Blažeka, mama trans otroka. Fotografija: Niki Lapkovski

Sklepni del dogodka je bil interaktivni kviz, ki ni samo na sproščujoč način predstavil priročnik Med modro in roza temveč tudi nasmejal in povezal sodelujoče.

Fotografija: Niki Lapkovski

Celotna galerija dogodka TransMisija VI: Naredi sam_a

Hvala vsem, ki ste prišle_i, govorile_i, poslušale_i, brale_i, spraševale_i, odkrivale_i Hišo resničnosti, občudovale_i priročnik med Modro in roza, tekmovale_i, se smejale_i, bile_i.

Kot pravi Barbara Rajgelj: »Kogar briga, pride.« Hvala, da vas briga.

In izjemna hvala Poligon -> kreativni center za gostoljube in sprejemanje – tudi v časih, ko same_i sprejemanja niso deležne_i.

***********************************************************************************************

Dogodek so omogočile_i Astraea Lesbian Foundation for Justice, Mama Cash, Mestna občina Ljubljana in International Trans Fund.